انتقال گاز در گستره بیش از 40 هزار کیلومتر

فراتر  از خط استوا

مشعل  |    گازی که در کشور مصرف می شود، پس از فراورش و حذف مواد سمی در پالایشگاه ها به ایستگاه های تقویت فشار وارد و پس از افزایش فشار به منظور استفاده مصرف کنندگان در بخش های مختلف خانگی، تجاری و صنعتی(عمده و جزء) به شرکت های گازهای استانی ارسال می شود. حد میانی زنجیره تولید تا مصرف گاز، شبکه انتقال گاز قرار دارد که 40 هزار و66 کیلومتر خط لوله را در اندازه  مختلف و فشارقوی شامل می شود. خط استوا که زمین را به دو نیمکره شمالی و جنوبی تقسیم می کند، بالغ بر 40 هزار کیلومتر است و شبکه انتقال گاز کشور با این حجم از خط لوله، فراتر از خط استوا و با تلاش کارکنان و تلاشگران این عرصه گاز را بدون دغدغه تامین  می کند و به مصرف کنندگان می رساند .  70 درصد از دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران متعلق به شرکت انتقال گاز ایران است که این موضوع نشان از اهمیت تاسیسات این مجموعه در زنجیره تامین انرژی کشور دارد .در گزارش پیش رو با حضور در منطقه 3 عملیات انتقال گاز، در بازدید از تاسیسات تقویت فشار گاز قم (نیزار) و مجتمع پالایشگاهی - ذخیره سازی سراجه قم به موضوع انتقال گاز در سبد تامین انرژی کشور و تاسیسات یادشده پرداخته شده است که در ادامه می خوانید.

شبکه انتقال گاز از 20 نقطه از 13 پالایشگاه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و دیگر پالایشگاه های کشور از جمله ایلام، سرخس، بیدبلند، 16 منطقه نفتی  و دو مخزن ذخیره سازی گاز را دریافت و به مبادی مصرف و توزیع می رساند. زنجیره بزرگ گازی به واسطه در اختیار داشتن 72درصد سبد انرژی کشور  حجم زیادی از خدمت رسانی را در کشور به عهده دارد.

افزایش ۴۰ میلیون مترمکعبی حجم انتقال گاز

بیشترین حجم گاز کشور در جنوب ایران تولید می شود که این میزان گاز باید به کل کشور منتقل شود. با توجه به اینکه 70 درصد گاز در نیمه شمالی کشور مصرف می شود؛ بنابراین، موضوع انتقال گاز در زنجیره تامین گاز بسیار حائز اهمیت است .پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، با بیان اینکه در روز 17دی ماه رکورد انتقال گاز در کشور با انتقال ۸۷۲ میلیون مترمکعب شکسته شد، گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که 833 میلیون مترمکعب بوده 40 میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

وی افزود: انتقال این حجم از گاز در کشور نیازمند مدیریت و سازماندهی ویژه ای است که از طریق 94 ایستگاه تقویت فشار، 348 توربو کمپرسور، 62 یارد عملیاتی و شیرهای بین راهی و با تلاش کارکنان و مهندسان مجموعه انتقال گاز ایران، گاز بدون دغدغه برای مصرف کنندگان،تامین می شود؛ این تلاش بی وقفه موجب شده است سرمای زمستان به خوبی سپری شود.

مصرف 74 درصدی گاز در بخش خانگی

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: ۳۴ درصد کل گاز تولیدی کشور به نیروگاه ها، ۳۴ درصد به صنعت، ۲۵ درصد به بخش خانگی، ۴ درصد به بخش سی ان جی و ۳ درصد به مصارف جزئی اختصاص می یابد که در پیک مصرف که فصل سرما است ۷۴ درصد گاز در بخش خانگی مصرف می شود و این موضوع حتماً باید مدیریت شود.خضرایی به تلاش های ۱۰۰روزه شرکت انتقال گاز ایران قبل از ورود به فصل سرما اشاره کرد و افزود: پارسال ۱۸۹ کمپرسور در شبکه در سرویس قرار داشت که امسال این عدد به ۲۰۵ رسیده، همچنین قابلیت به کارگیری تأسیسات از عدد ۵۴ به ۶۱.۴ رسیده است.وی بابیان اینکه همچنین قابلیت اطمینان از ۹۶.۳ به ۹۷.۶ درصد رسیده و ایستگاه های تقویت فشار از ۹۰ به ۹۴ ایستگاه افزایش یافته است، تصریح کرد: ۳۳۳ توربین گازی به ۳۴۸ توربین گازی ، تعمیرات 13 دستگاه توربوکمپرسور به 22 دستگاه افزایش یافته و خطوط لوله از ۳۹ هزار و ۱۰۰ کیلومتر به ۴۰ هزار و ۶۶ کیلومتر رسیده است.

تاسیس منطقه 11 عملیات انتقال گاز

در حال حاضر 10 منطقه عملیات انتقال گاز در کشور وجود دارد و با توجه به حجم عظیم گازرسانی، منطقه 11 عملیات انتقال گاز در این شرکت تاسیس شده است که به گفته خضرایی، این منطقه حوزه شرق کشور و کل استان سیستان و بلوچستان را شامل می شود.

شاهراه حیاتی

منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران به مرکزیت شهرری و کلان شهر تهران یکی از مناطق مهم عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران است که در مجموع 8 استان را پوشش می دهد. این منطقه عملیاتی علاوه برپوشش دادن کلان شهر تهران و استان قم استان های، مرکزی، سمنان، قزوین، البرز و قسمت هایی از استان های، زنجان و مازندران را نیز تحت پوشش قرار داده است.

رضا امامی، سرپرست منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران با بیان اینکه 40 درصد عملیات ایمن انتقال گاز ایران در این منطقه انجام می شود، گفت: این منطقه عملیاتی فعالیت خود را از سال های 1344 تا 1349 همزمان با احداث خط لوله اول سراسری با عنوان امور خطوط لوله مرکز و غرب آغاز کرد  و در سال 1382 به عنوان منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران موجودیت یافت.

وی با بیان اینکه بیش از 450 میلیون مترمکعب گاز از این منطقه انتقال داده می شود، گفت: کارکنان تلاشگر در این منطقه بهره برداری بیش از سه هزار و 801کیلومتر خطوط لوله ، 11 تاسیسات تقویت فشار گاز به همراه 43واحد توربوکمپرسور،  انتقال گاز را در این منطقه به عهده دارند.

به گفته امامی، قرار گرفتن یکی از بزرگ ترین تاسیسات تقویت فشار گاز در خاورمیانه با 7 واحد توربوکمپرسور و مجتمع  پالایشگاهی و ذخیره سازی گاز سراجه قم  در منطقه 3 عملیات انتقال گاز اهمیت این منطقه را دوچندان کرده است.

منطقه سه عملیات انتقال گاز با دارا بودن بزرگ ترین انبارهای شرکت انتقال گاز ایران نقش لجستیک مهمی در میان مناطق عملیاتی انتقال گاز ایران به عهده دارد . این منطقه عملیاتی با برخورداری از 5 مرکز بهره برداری خط لوله با حجم فعالیت های عملیاتی گسترده در فصول مختلف سال، نقش مهمی در انتقال ایمن و مستمر گاز به مرکز ، غرب، شمال غرب ، شمال شرق و همچنین ترانزیت صادرات گاز دارد.

گازرسانی به 13 نیروگاه

 به دلیل زیر پوشش قرار دادن کلان شهر تهران و گازرسانی به 7/8 میلیون واحد تحت پوشش، معادل 30 درصد از کل واحدهای بهره مند از گاز طبیعی کشور و گازرسانی به 19شهرك صنعتی و حوزه های شهری از طریق 217 ایستگاه CGS در حوزه استحفاظی و 13نیروگاه کشور از جمله نیروگاه شهید رجایی، سمنان، ری، منتظر قائم، رود شور، پرند، دماوند، قم و سلطانیه زنجان این منطقه عملیاتی،از مهمترین مناطق عملیات انتقال گاز کشور به شمار می آید .