درختچه های ارزشمند

طبق تحقیق جامعی که در سال 2021 در 145 مکان مختلف صورت گرفته، ارزش اقتصادی سالانه جنگل های حرا بین 2,772 تا 80,334 دلار در هکتار برآورده شده است. طبق این برآوردها میانگین سود حاصل از فعالیت های تفرجی و گردشگری در هر هکتار از جنگل های حرا 37,927 دلار تخمین زده شده است. این تحقیقات نشان می دهد در صورت حفاظت منطقی و درست از جنگل های حرا، این امکان وجود دارد که بازدهی در سال به مرز بالای 257,905 دلار هم برسد. در ایران نیز ارزش تفرجگاهی جنگل های حرای منطقه حفاظت شده در جنوب استان هرمزگان، سالانه 2,455 دلار در هکتار و در مجموع حدود 20 میلیون دلار در سال برآورد شده است. البته طبق تحقیقات و گزارش های منابع طبیعی، ارزش اقتصادی جنگل های حرا در ایران، به ویژه در استان های جنوبی مانند بوشهر، به طور تقریبی بین 300 تا 500 میلیون دلار برآورد شده است. این ارزش شامل عوامل مختلفی مانند تولید چوب، خدمات اکوسیستمی (حفاظت از سواحل و تنوع زیستی) و تأمین منابع غذایی و دارویی می شود.

کاشت بیش از 300 هزار نهال در یک سال

736 هکتار جنگل حرا، نوار ساحلی بوشهر را محاصره کرده و 433 هکتار جنگل طبیعی و 293 هکتار که به دست عاشقان طبیعت کاشت شده اند. در این میان جنگل های حرای «نایبند» 390 هکتار را به نام خود زده اند؛ جنگل هایی که به واسطه گستردگی در جنوب غرب آسیا و ایران، نامشان سر زبان ها افتاده است . جنگل های حرای عسلویه حکم انبار هوای زیستی آب های جنوب ایران را دارند در میانه آلودگی هایی که هرازگاه راه نفس شهر را می گیرند. جنگل های حرای دیر، نخیلو، خور بردستان و مل گنزه هم با بیشترین تراکم، سواحل جنوبی بوشهر را زینت بخشیده اند. حرا، شش های سواحل جنوبی است و برای همین 12هزار و 500هکتار از اراضی ساحلی استان بوشهر برای کشت نهال حرا شناسایی شده اند. هرچند در یک سال گذشته بیش از 700هکتار از سواحل بوشهر جنگل کاری شدند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال در کشور می گوید. نهال ها یا همان مانگروهایی که به گفته عبدالرحمن مرادزاده، حد فاصل خشکی و دریا  و در مناطق جزر و مدی خلیج فارس قد می کشند و جنگل های حرا  را به وجود می آورند. اهالی استان و علاقه مندان به طبیعت هم پای کار آمده اند و طبق آمارهای محیط زیست استان، طی یک سال گذشته بیش از 300هزار نهال کاشته اند. هرچند خود محیط زیست هم 40 هزار اصله نهال درخت و نهال حرا را در دریا و سواحل شهر بوشهر کاشته تا شهر نفس تازه کند.

720 هکتار جنگل حرا زیر سایه مسئولیت اجتماعی 

عسلویه از دیرباز یکی از زیباترین سواحل را به واسطه قرار گرفتن درخلیج نایبند داشته است. وجود مخزن عظیم گازی پارس جنوبی در آن و شکل گیری تاسیسات مختلف دریایی و خشکی در چند دهه گذشته، ظاهر و شرایط این منطقه را با تغییراتی مواجه کرده است. با این حال جنگل های حرای سواحل خلیج نایبند و بخش های دیگر ساحلی در استان بوشهر مناظر زیبایشان را دارند و کارکرد خود را در اکوسیستم منطقه حفظ کرده اند. وزارت نفت و شرکت های تابعه آن،از سال های ابتدایی حضور خود در این منطقه، همسو با مسئولیت اجتماعی برای حفاظت از محیط زیست و توسعه فضای سبز، بیش از 120 هکتار جنگل کاری در این منطقه انجام داده است.

البته بیشترین جنگل کاری در عسلویه مربوط به منطقه «پارک جنگلی عسلویه» است.برخی نواحی نزدیک به سواحل بندر بوشهر و جزیره خارگ هم به جنگل های حرا مزین شده اند. وزارت نفت اینجا هم آستین ها را بالا زده و حدود 100 هکتار را جنگل کاری کرده است. این وزارتخانه در شهرستان دیر حدود 200 هکتار، در نخیلو، حدود 100 هکتار، در منطقه خور بردستان، حدود 100هکتار و در منطقه مل گنزه، حدود 100 هکتار جنگل کاری داشته است؛ همه اینها یعنی 720 هکتار جنگل حرا که همچنان ادامه دارد.

153هکتار جنگل به همت شرکت هاپا گرفته

سیاوش کلبی، رئیس جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از 100 هکتار جنگل کاری به همت شرکت پتروپالایش کنگان، 15هکتار جنگل کاری از سوی پتروشیمی زاگرس و 10 هکتار جنگل کاری به وسیله دماوند انرژی عسلویه خبر داد. به گفته کلبی 8 هکتار جنگل کاری دیگر به همت پتروشیمی نوری، 10 هکتار از سوی پتروشیمی بوشهر و 10 هکتار با همراهی پتروشیمی پردیس به فضای جنگل های حرا اضافه شده است.

به گفته رئیس جنگل داری و جنگل کاری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر شروع کار اداره کل منابع طبیعی با مجموعه وزارت نفت، مربوط به تفاهمنامه ای است که در سال 1396 امضا شد. تفاهمنامه ای که بنابرمفاد آن قرار بود 1100 هکتار فضای سبز در مجموعه تملک پارس جنوبی انجام شود، بنا بر نظر کلبی شروع مجدد همکاری دو مجموعه به سال 1402 برمی گردد که 150 هکتار از عرصه ها در محدوده بردخون از توابع شهرستان دیر با گونه حرا جنگل کاری شد. البته در سال جاری هم از محل مسئولیت های اجتماعی در زمینه تجهیز نهالستان و تولید نهال 150 هکتار جنگل کاری رقم خواهد خورد.

5 میلیارد و 500میلیون تومان اعتبار برای سال 1403

صحبت از جنگل کاری و کاشت نهال که به میان می آید، امیدها برای سرسبزی بیشتر جوانه می زنند، پس تولید اصله نهال می شود گام اول این آرزو. شاید برای همین آرزوست که درسال جاری یک میلیون و 183هزار اصله نهال تولید شد. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از اختصاص 5 میلیارد و 500میلیون تومان اعتبار برای تولید نهال تنها برای سال 1403 می گوید. به واسطه همین تامین اعتبار است که عبدالحسین گرشاسبی از تولید 683 هزار اصله نهال در نهالستان های دولتی و 500 هزار اصله نهال در نهالستان های خصوصی در سال 1403 خبر می دهد. طبق آمارهای منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر در سالی که گذشت(1402) 3 میلیون و 800هزار اصله نهال تولید شده تا به سرسبزی استان بیفزاید. گرشاسبی از آینده ای می گوید که در آن قرار است 12 میلیون اصله نهال تولید شود؛ آینده ای به طول 4 سال حد فاصل سال های 1402 تا 1406.

اعتبار 35میلیارد ریالی برای سه سال آینده

وزارت نفت حامی جنگل های حرا و به عبارتی حامی نفسگاه های بوشهراست. تقویم که به سال 1400 رسید یکی از شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت طی تفاهمنامه ای 17 میلیارد ریالی با سازمان حفاظت محیط زیست حمایتش را از محیط زیست استان بوشهر اعلام کرد. فرهاد رنجبر کارشناس ارشد مسئولیت اجتماعی این شرکت از بندهای دیگر این تفاهمنامه می گوید. اینکه قرار است در لایروبی، مطالعات آبی و کاشت حرا در زیستگاه های حرا هم مشارکت داشته باشد. این حمایت ها و مشارکت ها ادامه داشته تا همین خرداد 1403 که پتروشیمی پردیس تصمیم می گیرد حمایت از اکوسیستم جنگل های حرا و تالاب های استان را ادامه بدهد. فرهاد رنجبر از تفاهمنامه سه ساله ای می گوید که طی آن شرکت 35میلیارد ریال پرداخت می کند برای اینکه حافظ و حامی جنگل های حرا بوشهر باقی بماند.