دولت حتما جلوی قاچاق سوخت را میگیرد
روشن شدن وضع قاچاق سوخت یک مطالبه عمومی است
فراوردههای نفتی در سیطره میترینگ
رفع چالشهای تامین پایدار خوراک
بومی سازی شیر توپی مقاوم در برابر خوردگی
نهادینه شدن اشتراک تجربه و جانشینپروری در پتروشیمیها
پیروزی زنان نفت امیدیه برابر صنعت مس رفسنجان
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با اشاره به آمار قاچاق روزانه سوخت گفت: هرچه با خودم کلنجار می روم، می بینم که برای چنین هدررفت منابعی، پاسخی برای مردم ندارم. جلوگیری از قاچاق سوخت و این شکل هدررفت ثروت کشور، دستور صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی و آزمون ولایتمداری یکایک ما مسئولان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعودپزشکیان در نشست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با بیان اینکه روال موجود که سبب وقوع قاچاق روزانه چند ۱۰ میلیون لیتر سوخت شده، یک فاجعه و گواه ناکارآمدی است، اظهار کرد: برای بنده نه حتی به عنوان رئیس جمهور، بلکه به عنوان یک شهروند ایرانی نیز به هیچ وجه قابل قبول نیست که بگویند از چرخه ای که تولید و توزیع آن در دست خود ماست، روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق می شود.
وی برنامه ریزی های بلندمدت برای حل این مشکل را نیز ناکارآمد توصیف کرد و با تأکید بر اینکه باید ظرف مدتی کوتاه، راهکارهای عملیاتی مؤثری برای رفع این معضل طراحی کنیم، افزود: وقتی چنین حجمی از سوخت قاچاق می شود و نمی توانیم جلوی آن را بگیریم، آیا مردم از ما می پذیرند که برای مدیریت مصرف انرژی، گاز و برق صنایع را قطع کنیم؟
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه راهکار مؤثر رفع مشکل، این نیست که به سراغ کسانی برویم که در حلقه پایانی شکل گیری این معضل قرار دارند و با تهدید معاش آنها مشکل دیگری ایجاد کنیم، تصریح کرد: باید سرچشمه های ایجاد این معضل را اصلاح کنیم. به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مأموریت می دهم در بازه زمانی یک ماهه و با برگزاری نشست های منظم و فشرده، موضوع را به تناسب بخش های درگیر تقسیم و به شکل مجزا بررسی کارشناسانه کرده، منشأ و ریشه های مشکل در هر بخش را شناسایی و برای آنها با کمک کارشناسان، راهکارهای اجرایی طراحی کنند.
وی ادامه داد: باید از همه ظرفیت های کارشناسی مثل دانشگاهیان و دانشجویان نیز در این مسیر کمک بگیرید؛ زیرا ذهن آنها به دلیل درگیر نشدن در منافع و مضار این وضع، بهتر می تواند مسائل را بررسی کند و راهکار ارائه دهد.
پزشکیان با بیان اینکه به جای تکرار این موضوع از پشت تریبون باید به دنبال رفع ریشه ای آن باشیم، اظهار کرد: هر دستگاهی در حوزه مسئولیت خود باید برای جلوگیری از اتلاف منابع و ثروت های کشور یک گام به جلو بردارد. برای مثال با جدیت برای شناسایی واحدها، خودروها، تجهیزات و هر بخش و دستگاهی که سهمیه سوخت دارد، اما فعال نیست یا نتیجه فعالیت ها و تولیدات آن به نسبت میزان سوخت یارانه دریافتی به صرفه نیست یا به میزان مقرر فعالیت ندارد، اقدام کنید.
وی با تأکید بر اینکه با اطمینان می گویم قطعاً جلوی این شکل اتلاف و قاچاق ثروت های کشور را خواهیم گرفت، گفت: حتماً باید از روش های علمی تجربه شده برای مدیریت بهینه و صحیح سوخت بهره بگیریم. نیت بنده اصلاح و سامان بخشیدن به وضع اداره کشور است و در این مسیر اصلاً برایم مهم نیست که مثلاً در دور بعدی انتخابات رأی بیاورم یا نه. به امید خدا و با پشتیبانی و همراهی مردم، حتماً قوانین ناکارآمد و غیرقابل اجرا را اصلاح و مشکلات را رفع خواهیم کرد.
در این نشست، گزارش مفصلی از نحوه، مسیرها، میزان و ریشه های قاچاق روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت از کشور ارائه شد و دستگاه های مرتبط، نظرات و راهکارهای پیشنهادی خود برای مقابله با آن را مطرح کردند.
رئیس جمهوری همچنین در نشست با اعضای اتاق بازرگانی ایران با تأکید براینکه عزم دولت برای مبارزه با قاچاق سوخت جدی است، گفت: منابع سوخت کشور به صورت قاچاق از مرزها خارج می شود، از این رو دولت با عزم جدی، مقابله با این موضوع را در دستور کار دارد.
رئیس جمهوری ضمن تشریح موضوع ایجاد بحران های بین المللی، به مهم ترین موضوع کشور یعنی بحث ناترازی در حوزه انرژی نیز اشاره و تصریح کرد: در دولت، به صورت روزانه و هفتگی موضوع حل ناترازی در حوزه انرژی را پیگیری می کنیم و در نشست های مشترک با دانشگاهیان و فعالان بخش خصوصی نیز راه های برون رفت از این معضل را مورد ارزیابی قرار می دهیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه باید در کنار یکدیگر تلاش کنیم ناترازی های موجود حل شود، اظهار کرد: دولت چهاردهم، وارث برخی مشکلات است؛ اما ما همواره پاسخگویی به مردم را وظیفه خودمان می دانیم. تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا با تمهیداتی که خواهیم اندیشید و با اصلاح روش ها، از بروز مشکلات احتمالی مشابه در تابستان و زمستان سال آینده جلوگیری شود.
وی ضمن اشاره به قطع برق شبکه خانگی در پاییز امسال، صبوری، بردباری و همراهی صمیمانه مردم را مهم ترین عامل موفقیت دولت برای عبور از بحث ناترازی ها دانست.
به گزارش خبرگزاری رویترز از کی یف، مقام های اوکراینی اعلام کردند که اوکراین، برای جبران از دست رفتن درآمدهای ترانزیتی پس از پایان قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از خاک این کشور اروپایی در سال ۲۰۲۴ میلادی، از یکم ژانویه ۲۰۲۵ (۱۲ دی ۱۴۰۳) تعرفه های انتقال گاز برای مصرف کنندگان داخلی را چهار برابر خواهد کرد.
اوکراین حدود سه سال پس از آغاز تنش های مسکو - کی یف، اعلام کرد که دیگر قرارداد تزانزیت گاز روسیه به مشتریان در اتحادیه اروپا را تمدید نمی کند.
کمیسیون ملی مقررات دولتی در بخش های انرژی، آب و برق اوکراین تصمیم گرفته است تعرفه های انتقال گاز داخلی را به حدود ۵۰۲ گریونا (۱۱.۹۵ دلار) برای هزار مترمکعب برساند، در حالی که این رقم پیش تر حدود ۱۲۴ گریونا (۲.۹۵ دلار) بوده است.
دیمیترو لیپا، مدیرکل اپراتور ترانزیت داخلی گاز اوکراین اعلام کرد: در سال ۲۰۲۴ میلادی ۸۵ درصد درآمد ما از ترانزیت گاز روسیه به دست آمد. به این معنا که تنها ۱۵ درصد درآمد مشتریان داخلی برای ما باقی مانده است.
اگرچه عرضه گاز روسیه از خاک اوکراین به اروپا در پی تصمیم کشورهای اروپایی به ایجاد منابع انرژی جایگزین کاهش یافته؛ اما اوکراین همچنان سالانه ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار هزینه ترانزیت از محل ترانزیت گاز روسیه به اروپا به دست می آورد.
هزینه های داخلی ترانزیت گاز از سوی شرکت های آب و برق اوکراین و مصرف کنندگان انرژی فشرده مانند فولادسازان پرداخت می شود.
اولها کولیک از فدراسیون کارفرمایان اوکراین گفت: تعرفه های بالاتر برای صنعت اوکراین، سالانه بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون گریونا هزینه خواهد داشت.
روسیه در سال ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز معادل ۸ درصد از اوج جریان عرضه گاز روسیه از طریق مسیرهای مختلف در بازه زمانی سال های ۲۰۱9-۲۰۱8 را از خاک اوکراین ارسال کرد.
اقتصاد اوکراین در پی تنش های مسکو - کی یف در فوریه ۲۰۲۲ ویران شد؛ زیرا میلیون ها نفر از جنگ فرار کردند، شهرها و زیرساخت ها بمباران شدند و آسیب دیدند و صادرات و تدارکات مختل شد.
تولید ناخالص داخلی اوکراین در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۳۰ درصد کاهش یافت و با وجود رشد در سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، اقتصاد اوکراین حدود ۷۸ درصد پیش از جنگ است.
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه ناترازی های کنونی تا زمان همراهی مردم قابل حل است، گفت: برای حل ناترازی های گاز و برق گام های بسیار خوبی برداشته شده و بنا داریم وقتی اقدام های دولت به نتیجه نهایی رسید، اطلاع رسانی شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمدرضا عارف در نخستین آیین شورای هماهنگی روابط عمومی دستگاه های اجرایی کشور در دولت وفاق ملی با اشاره به اینکه در دولتی هستیم که شعار وفاق ملی برآمده از تفکر رئیس جمهوری این جریان است که ریشه در اعتقادها و باورهای وی دارد، اظهار کرد: امروز از شعار وفاق ملی پاسخ گرفتیم و این موضوع را در بین نهادهای مختلف حس می کنیم و این در حالی است که در گذشته زمانی که گره ای ایجاد می شد، آن گره را کور می کردیم و سپس از دیگران می خواستیم این گره را باز کنند. ویژگی وفاق ملی این است که گره را در شرایط ساده باز کند و چون به دنبال سهم خواهی نیستیم، از نتیجه اقدام های انجام شده برای مردم و کشور، استقبال خوبی شده است.
وی با بیان اینکه از منظر روابط درون و بین دستگاهی، همچنین روابط بین قوا در دولت وفاق ملی، شرایط خوبی داریم، افزود: پیش از این هم تصدی مسئولیت هایی را به عهده داشتم؛ اما اگر بگویم این هماهنگی و همکاری وجود نداشت، گزاف نگفته ام؛ البته ایجاد چنین فضایی خوب است؛ اما هنر ما در نگهداشت فضای به وجود آمده است. می توانیم وفاق را توسعه دهیم که البته کار آسانی نیست؛ اما مهم این است که جواب خواهیم گرفت. باید در این مسیر مصمم باشیم و منیّت را کنار بگذاریم و نگوییم که طراح وفاق ما بودیم و با ما وفاق کنید؛ زیرا در وفاق ملی «من و ما» وجود ندارد.
وی با طرح این پرسش که باید در ناترازی ها دولت را به چالش بکشید که آیا تنها در شهریور امسال با ناترازی های آب و برق و گاز روبه رو بودیم یا محصول گذشته است؟ اظهار کرد: در آینده نیز با بحران جدی آب روبه رو خواهیم بود که باید روابط عمومی ها در این زمینه کمک کنند و بگویند که برای حل این ناترازی، می توان چه اقدام های مهمی اتخاذ کرد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ناترازی های کنونی تا زمانی که حکومت پشتیبانی مردم را داشته باشد، قابل حل است. برای حل ناترازی های برق و گاز گام های بسیار خوبی برداشته شده و بنا داریم وقتی اقدام های دولت به نتیجه نهایی رسید، اطلاع رسانی شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از دلایل ناترازی انرژی، قدیمی بودن نیروگاه هاست و هرچه سوخت رسانی مناسبی برای آنها داشته باشید، باز هم مشکل وجود دارد.
احمد مرادی در گفت وگو با شانا به موضوع ناترازی انرژی اشاره و اظهار کرد: ناترازی انرژی، موضوعی ریشه ای است. به گونه ای که ما هر سال در زمستان، مشکل تأمین گاز و در تابستان هم کمبود برق داریم؛ اما تمام سعی و تلاش کمیسیون انرژی با وزارت نفت و نیرو این است که راهی پیدا کنیم تا مصرف مدیریت شود و کاهش یابد. وی مشکلات و چالش نیروگاه ها را یکی از دلایل ناترازی انرژی دانست و افزود: به نیروگاه ها گاز، نفت کوره و گازوئیل تحویل می شود؛ اما ساختار این نیروگاه ها قدیمی است و هرچه سوخت رسانی مناسبی برای آنها داشته باشید، باز هم مشکل وجود دارد و برخی از این نیروگاه ها ممکن است سال های متمادی تعمیر اساسی نشده باشند. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: امسال بیشتر نقاط کشور در زمستان، دمای پایینی را به نسبت سال های گذشته تجربه می کنند و این سرمای هوا به اجبار مصرف انرژی را نیز افزایش می دهد؛ اما تا آنجا که امکان دارد باید مصرف را مدیریت کنیم. همچنین باید با انجام کارهایی همچون فشارافزایی یا آماده کردن زیرساخت ها تولید را افزایش دهیم. معتقدم با تعاملی که بین دولت و مجلس و همراهی مردم وجود دارد، با کمترین چالش از زمستان عبور و ناترازی ها را کنترل می کنیم.
فرهاد شهرکی، دیگر عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، ادعای منتسب به وزیر نفت مبنی بر خرید روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان را تکذیب کرد و گفت: چنین سخنی از سوی وزیر نفت مطرح نشده است. وی با اشاره به اظهارنظر اخیر یکی از نمایندگان درباره خرید سوخت قاچاق گفت: به نقل از وزیر نفت عنوان شده که روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان خریداری می شود؛ اما من به عنوان عضو کمیسیون انرژی چنین اظهارنظری را از وزیر نفت نشنیده ام و تاکنون در وزارت نفت نیز موضوعی با این مضمون مطرح نشده است.
عضو کمیسیون انرژی با تأکید بر اهمیت نظارت بر تمام مراحل زنجیره تأمین سوخت، از پالایشگاه ها تا جایگاه های عرضه اظهار کرد: هوشمندسازی این چرخه، نه تنها می تواند قاچاق سوخت را کاهش دهد؛ بلکه امکان جمع آوری اطلاعات دقیق تر درباره مصرف و تخصیص منابع را نیز فراهم می کند. با اجرای چنین طرح هایی می توانیم از اتلاف منابع جلوگیری و مصرف سوخت را با تولید پالایشگاه ها متعادل کنیم.
وی با اشاره به چالش های جدی قاچاق سوخت در کشور بر ضرورت هوشمندسازی چرخه سوخت تأکید و اظهار کرد: قاچاق سوخت، به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح است و به اقدام های فوری و کاربردی از سوی تمام نهادهای مرتبط نیاز دارد.
شهرکی ضمن تأکید بر اهمیت جمع آوری داده های دقیق و به روز، این مسأله را گره اصلی مبارزه با قاچاق سوخت دانست و ابراز امیدواری کرد که با بهره گیری از فناوری های نوین، بتوان راهکارهای مؤثری در این زمینه ارائه کرد.
وزیر نفت تاکید کرد:
وزیر نفت در نشست با اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه روشن شدن وضع قاچاق سوخت در کشور یک مطالبه عمومی است، گفت: ما هم وظیفه داریم در کنار سایر دستگاه هایی که مسئولیت پیگیری قاچاق را دارند، به رفع این موضوع کمک کنیم.
محسن پاک نژاد درباره محور نشست با اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست پرسش ها و موضوعاتی در ارتباط با چگونگی پیشبرد اهداف کمّی و کیفی برنامه هفتم توسعه مطرح و توضیحات لازم داده شد. خوشبختانه در طول چهار ماه گذشته همکارانم در وزارت نفت به منظور تحقق این برنامه به خوبی عمل کرده اند. به هر حال استنباط من این بود که رضایت اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از نحوه پاسخگویی وزارت نفت در این نشست جلب شد.
وی همچنین به نشست با نمایندگان استان تهران در چارچوب ارائه عملکرد شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اشاره کرد و افزود: در این نشست دو موضوع ناترازی انرژی و قاچاق سوخت مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهایی که می تواند در ارتباط با پیشگیری از استمرار آن در کشور مؤثر باشد، ارائه شد.
وزیر نفت گفت: روشن شدن وضع قاچاق سوخت در کشور یک مطالبه عمومی است و ما وظیفه داریم در کنار سایر دستگاه هایی که مسئولیت پیگیری قاچاق را دارند، کمک کنیم که امیدواریم در آینده در این زمینه به نتیجه برسیم. پاک نژاد با اشاره به نشست اخیر سران قوا نیز در زمینه ناترازی ها در کشور گفت: در این نشست تصمیم هایی در سطح کلان برای ناترازی در همه بخش ها همچون انرژی، حوزه بانکی و صندوق های بازنشستگی اتخاذ و با توجه به حضور مسئولان ذی ربط جمع بندی هایی در این زمینه انجام شد.
وزیر نفت در دیدار با فراکسیون بانوان مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع ناترازی انرژی گفت: امروز انباشتگی ناترازی انرژی مردم را آزار می دهد و یکی از موضوع های مهم که در نشست امروز سران سه قوه مطرح شد، موضوع ناترازی انرژی، تبعات و راهکارهای آن بود.
محسن پاک نژاد با بیان اینکه هم اکنون روزانه بیش از ۸۶۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین تحویل شبکه می شود، گفت: بخشی زیادی از این گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده مصرف می شود، به طوری که مصرف در روزهای سرد هفته های گذشته در این بخش به ۶۷۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی با بیان اینکه مصرف گاز در بخش خانگی راندمان و کارایی لازم را ندارد و بخش عمده ای از گاز در بخاری های گازی سوزانده می شود و هدر می رود که قابل دفاع نیست، ادامه داد: برای حل مشکل ناترازی هم موضوع تولید و هم مدیریت تقاضا باید مدنظر قرار بگیرد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه با توسعه میدان های گازی تولید را افزایش می دهیم و چند میلیارد دلار هزینه می شود، گفت: اما از سوی دیگر، مصرف مدیریت و بهینه سازی انجام نمی شود.
وی با تأکید بر اینکه هرچقدر تولید را افزایش می دهیم، باز هم از مصرف عقب هستیم و در ناترازی باقی می مانیم، افزود: مهم تر از افزایش تولید، مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف است. ظرفیت های قانونی خوبی در برنامه هفتم دیده شده و تمرکز ما این است که در این چارچوب گام برداریم و با همکاری مردم بهینه سازی را محقق کنیم.
وزیر نفت به پویش ۲ درجه کمتر اشاره کرد و گفت: بر اساس بررسی ها این پویش در مصرف گاز کشور اثر داشته است. پیش بینی مصرف در بخش خانگی در روزهای سرد امسال به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده بود، اما ۳۰ تا ۳۵ میلیون مترمکعب در روز صرفه جویی داشتیم و توانستیم شبکه گاز را پایدار نگه داریم.
پاک نژاد افزود: نیروگاه ها سوخت را از وزارت نفت می گیرند و وزارت نفت نیز سبد سوخت شامل گاز، نفت گاز و نفت کوره را در اختیار آنها قرار می دهد و این سبد باید از سوی نیروگاه مدیریت شود.وی با تأکید بر اینکه نیروگاه ها هر کجا تحویل گاز محدود شود، باید به سمت استفاده از سوخت های مایع بروند، ادامه داد: هر دو سوخت مایع باید متناسب با شرایط استفاده شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه نیروگاه های گازی از سوخت گاز و نفت گاز و نیروگاه های بخار از گاز و نفت کوره استفاده می کنند، گفت: میانگین تحویل نفت گاز به نیروگاه ها سال گذشته ۳۵ میلیون لیتر بود که با همت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی این رقم به بالای ۵۰ میلیون لیتر رسیده است.
پاک نژاد با تأکید بر اینکه در تحویل نفت کوره به نیروگاه ها نه در تولید و نه در تحویل مشکلی وجود نداشته و وزارت نفت تمام تلاش خود را برای تأمین سوخت مورد نیاز برای حل مشکل ناترازی انرژی به کار بسته است، افزود: تولید گاز در سه ماه گذشته ۳۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و رکورد تحویل گاز به شبکه شکسته شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۶ نیروگاه می توانند نفت کوره استفاده کنند، گفت: سه نیروگاه با مجوز سازمان محیط زیست پلمب شده بود و امکان مصرف نفت کوره نداشتند. دو نیروگاه در محدوده شهری هستند و سایر نیروگاه ها می توانستند از نفت کوره استفاده کنند.
وزیر نفت ادامه داد: ۳۳.۵ میلیون لیتر در روز امکان استفاده از نفت کوره در نیروگاه ها از ابتدای سال وجود داشت، اما فقط ۲۰ میلیون لیتر در روز مازوت مصرف شده است.
وزیر نفت گفت: در قانون برنامه هفتم تکلیف شده تا تولید گاز در پایان این برنامه به روزانه یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون مترمکعب برسد که برای رسیدن به این هدف ۴۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است.
پاک نژاد گفت: باید افزون بر افزایش تولید گاز، مصرف نیز مدیریت شود تا بتوانیم به سمت مصرف سوخت پاک مانند گاز حرکت کنیم، اما تا زمانی که مصرف انرژی در کشور افسارگسیخته است باید برای تأمین انرژی مورد نیاز از یک سبد سوخت استفاده کنیم.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در بازدید از سکوهای پارس جنوبی با ابلاغ پیام قدردانی وزیر نفت از کارکنان عملیاتی شرکت نفت و گاز پارس گفت: مطالبات کارکنان صنعت نفت با جدیت پیگیری می شود. صدیقه خزایی در نخستین بازدید عملیاتی به عنوان معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با بیان اینکه کارکنان سکوهای پارس جنوبی نقش مهمی در رفع ناترازی گاز و تأمین انرژی کشور ایفا می کنند، گفت: قدردان زحمات همکاران عملیاتی هستیم، بازدید امروز به نمایندگی از مقام وزارت و برای شنیدن صحبت های کارکنان و تلاش حداکثری برای رفع مشکلات آنان صورت گرفته است. وی با تأکید بر اینکه کارکنان عملیاتی بدون توجه به محدودیت ها، به عنوان مدافعان تولید در حال خدمت به کشور هستند، افزود: به تمام حقوق و مطالبات کارکنان واقف هستیم و در مسیر رفع محدودیت های موجود تلاش خود را به کار بسته ایم. معاون وزیر نفت در نشست پرسش و پاسخ با کارکنان سکوی فاز یک پارس جنوبی پس از شنیدن مشکلات کارکنان (رسمی، قراردادی و پیمانکاری) به برنامه های معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت برای حل چالش ها اشاره کرد و گفت: مسائل کارکنان به طور مستمر پیگیری می شود، اما تصمیم گیری بهینه در زمینه های مختلف نیازمند مطالعات و بررسی های کارشناسی دقیقی است که برخی از آنها نیاز به زمان دارد. خزایی بر ضرورت افزایش تعاملات مدیران توسعه منابع انسانی شرکت های زیرمجموعه با وزارت نفت به منظور رفع مشکلات کارکنان تأکید کرد و گفت: امیدواریم با توجه به مشکلات احصا شده از بدنه سرمایه انسانی وزارت نفت و تدابیر اتخاذشده برای رفع آنان، در آینده نزدیک تغییرات مثبتی برای کارکنان ایجاد شود. وی در این نشست که موضوعاتی همانند طرح طبقه بندی مشاغل، سقف حقوق، مسکن کارکنان، خدمات رفاهی، ورزشی و درمانی، به روزرسانی ساختار سازمانی و مطالبات ماده ۱۰ و... مطرح شد، تصریح کرد: در تلاشیم در مسیر رفع مشکلات سرمایه های انسانی وزارت نفت گام های بلندتری برداشته شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز تأکید کرد: شرایط پایدار کنونی شبکه سراسری گاز نتیجه مدیریت مؤثر شبکه و تعامل و همیاری همه نهادها و مردم با شرکت ملی گاز ایران است.
سعید توکلی در بیست ودومین نشست کمیته سوخت زمستانی داخلی با حضور مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های گاز استانی به صورت ویدئوکنفرانس گفت: با توجه به پیش بینی های انجام شده که حاکی از اوج مصرف گاز در روزهای پنجشنبه و جمعه این هفته است، از شما درخواست دارم همچنان به تعامل خود با استانداران ادامه دهید تا در هیچ نقطه ای از کشور با مشکل افت فشار یا قطع گاز روبه رو نشویم.
وی ادامه داد: اگر اکنون شرایط پایدار است و فشار خوبی را در شبکه سراسری گاز شاهد هستید، این نتیجه مدیریت مؤثر شبکه و تعامل و همیاری همه نهادها و مردم با شرکت ملی گاز ایران است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در این صورت با توجه به پایداری سرما در برخی مناطق، به ویژه در شمال غرب و شمال شرق کشور ممکن است با مشکلات جدی مواجه شوید، هرچند اکنون به رغم ماندگاری سرمای گسترده در سراسر کشور، به لطف خدا و تلاش شبانه روزی همکاران در بخش های مختلف شرکت ملی گاز ایران، شبکه گاز کشور بدون هیچ مشکل و قطع گاز، به صورت پایدار در حال خدمت رسانی به هموطنان است.
توکلی خطاب به مدیران عامل شرکت های گاز استانی یادآور شد: از شما خواهش می کنم کارتان را با دقت، صداقت و خلوص نیت و تنها برای رضای خداوند انجام دهید و مطمئن باشید این خدمات شما بدون اجر نخواهد ماند. به حواشی خصوصاً مطالب رسانه ای که غیرمنصفانه منتشر می شود، وارد نشوید. تا به حال شما و دیگر همکارانتان عملکرد بسیار خوبی داشته اید و از این پس نیز مطمئناً همین طور خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه تأمین سوخت معادل با وزارت نفت و مدیریت مصرف سوخت با وزارت نیرو است، گفت: اکنون زمان بخشی نگری نیست و در واقع، همین تعامل بین ارکان مختلف، تدابیر اتخاذشده و همکاری ها در همه بخش های دولت، می تواند ما را از این شرایط به سلامت عبور دهد. معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: یکی از همین کارها، جدیت در ارتباط با بحث پایش اداره های دولتی و قطع گاز اداره های متخلف است که باید در دستور کار باشد، ادامه یابد و دستورعمل های ابلاغی به جد انجام شود.توکلی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت صداوسیما در استان ها بسیار مهم است، توضیح داد: تولید محتوای محلی با زبان خود و استفاده از افراد معتبر در جامعه می تواند تأثیرگذار باشد.وی با اشاره به اینکه باید از فرصت زمستان استفاده و با مردم صادقانه صحبت کنیم، گفت: باید نشست های مختلفی برای آگاه سازی و تبادل نظر برگزار کنید تا ابهام های عمومی برطرف شود. مردم باید بدانند که ما دومین مخزن گاز دنیا را داریم و این اطلاعات باید به طور صحیح منتقل شود. این همان جهاد تبیین است.
وزیر نفت در حکمی سیدعلی محمد موسوی را به عنوان نماینده جدید جمهوری اسلامی ایران در هیات عامل اوپک، هیات اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز و هیئت مجمع بین المللی انرژی منصوب کرد. محسن پاک نژاد درنامه ای به دبیران کل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) و مجامع بین المللی انرژی، سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت را به عنوان نماینده جدید جمهوری اسلامی ایران در هیات عامل اوپک، هیات اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز و هیات مجامع بین المللی انرژی (IEF) منصوب کرد.
«بدین وسیله جناب آقای سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی را به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در هیات عامل اوپک، هیات اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز و هیات مجمع بین المللی انرژی منصوب می نمایم و از این به بعد ایشان در نشست های آینده هیات های مجامع بین المللی شرکت خواهد کرد».
پیش از این افشین جوان، سرپرست نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در هیات عامل اوپک و مجامع بین المللی انرژی را به عهده داشت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با بهره برداری از طرح های جدید در منطقه عملیاتی شمال شرق کشور، ظرفیت تولید گاز در این منطقه افزایش می یابد.
حمید بورد با اشاره به اهمیت راهبردی منطقه شمال شرق در تأمین گاز کشور و قدردانی از تلاش شبانه روزی کارکنان اظهار کرد: با بهره برداری از طرح های جدید در این منطقه، ظرفیت تولید گاز افزایش می یابد که به همین منظور تأمین تجهیزات و تسریع در روند اجرای طرح ها، در اولویت قرار گرفته است تا نیازهای انرژی منطقه و کشور بهتر برآورده شود.
وی افزود: حدود ۶۵ میلیون مترمکعب گاز، معادل ۱۰ درصد از مصرف خانگی کل کشور از سوی کارکنان صنعت نفت در منطقه عملیاتی شمال شرق کشور تولید می شود که این تولید حاصل تلاش شبانه روزی کارکنان در نگهداری تأسیسات، تعمیر چاه های قدیمی و بهره برداری از چاه های جدید است.
معاون وزیر نفت با اشاره به افزایش ظرفیت تولید گاز در این منطقه گفت: با بهره برداری از چاه ۸۵ خانگیران، حدود ۲ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می شود.
بورد با اشاره به میدان گازی توس تصریح کرد: این میدان با ظرفیت اولیه تولید ۳ میلیون مترمکعب در حال انجام فعالیت های توسعه ای است و تلاش می کنیم با تأمین تجهیزات موردنیاز پیمانکاران، گاز این میدان را در سال آینده به مدار تولید وارد کنیم. وی با تأکید بر اهمیت راهبردی منطقه شمال شرق گفت: این منطقه برای مجموعه نفت بسیار حیاتی است، چراکه خوراک پالایشگاه شهید هاشمی نژاد را تأمین می کند و نقش کلیدی در تأمین گاز استان های شمال شرقی دارد. هدف ما این است که هیچ اختلالی در مصرف گاز خانگی این مناطق به وجود نیاید.
کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در خط مقدم ارتباط با مردم قرار دارند
لیلا مهداد در میانه ماشین هایی که در طبقه منفی یک، کنار هم قطار شده اند تا به وقت رفتن، کلاج های شان به کار بیفتد و لاستیک ها را کف آسفالت خیابان های شهر بسایند، در طوسی رنگی، رو به دنیای زن ها باز می شود؛ دنیایی با سقف سفید کوتاه که زنانش آرزوهای بزرگ در سر دارند.سربازان خط مقدم 09627 همیشه آماده باش هستند. اسلحه شان گوشی روی میز است و نقشه راه شان هم شماره های ارگان های مرتبط با فعالیت های وزارت نفت. هر بار که گوشی روی میز زنگ می خورد، صدایی مهربان آماده است تا در اسرع وقت لبخند بنشاند بر لب یک ایرانی.
مریم، الناز، فاطمه، زهرا، عاطفه، فرقی ندارد به چه نامی می خوانندشان. زیر این سقف که دور هم می نشینند، می شوند خواهر دلسوزی که از پشت گوشی، دل می سوزانند برای راننده هایی که فرسنگ ها دور از خانه و کاشانه شان در یکی از جاده ها، کارشان گره خورده. راننده ای در میان حواس پرتی های زندگی، کارت سوختش را گم کرده. آن یکی از زاهدان تماس گرفته و از اپراتور جایگاهداری می گوید که خلق خوشی نداشته. دیگری از تهران بار زده و خودش را رسانده هرمزگان؛ اما در راه برگشت، اپراتور یکی از جایگاه ها گفته که نمی تواند سوخت گیری کند. به راننده ای مکمل غیرمجاز فروخته اند. یکی دیگر، از کم فروشی جایگاهدار گلایه دارد. همه اینها غرها و فریادهایی هستند که سر این زنان ها هوار می شوند؛ پس صبورند و سر حوصله گوش می دهند و راهنمایی می کنند.
در طوسی رنگ که باز می شود، سمت چپ، تابلویی غرق در رنگ سبز، خودش را از دیوار آویزان کرده تا تصویری باشد از جنگلی که اصلا معلوم نیست، کجاست. یخچال کوتاه چاقی هم سمت راست گوشه سالن جاخوش کرده. کمی آن طرف تر، گلدان خوش آب و رنگ سرمه ای با برگ های سبزی که از آن روییده، کمی فضا را تلطیف کرده است. اتاقک کنار پارکینگ طبقه منفی یک، نورش را از پنجره های باریکی می گیرد که گویی به اجبار خودشان را در دل دیوار جا داده اند تا راهی به بیرون باز کرده باشند. درون این اتاقک، اولین چیزی که جلب توجه می کند، کابین های جمع وجوری است که هر کدام، باب دل اپراتوری که آنجا نشسته، گلدانی را در خود جای داده است. گلدان های شیشه ای رنگی که با برگ ها و ساقه های شان در حد وسع، فضای چند در چند سانتی متر کابین ها را زیبا کرده اند. کنار بعضی از گلدان ها، شمع های تزئینی دیده می شود که گاهی اوقات برای انرژی بخشی به فضای پرهیاهوی کار، روشن می شوند. وای از خودکارهای رنگی با آویزهای عروسکی در جام های سفالی که با آدم صحبت می کنند!
-بفرمایید.
- آروم باشید. خونسردی تون رو حفظ کنید و بگید مشکل کجاست.
فریادهای راننده عصبانی را کابین کنار دستی هم به وضوح می شنود. مرد، خشمگین است و تصمیم گرفته همه عصبانیتش را سر آدم این سوی خط خراب کند.
- با فریاد و توهین مشکل تون حل نمی شه. اگر به فحاشی و توهین ادامه بدید ، نمی تونم با شما صحبت کنم.
سکوت حکمفرما می شود. فریادها در گلوی راننده عصبانی حبس می شود. صدای نفس های بلند راننده، در گوشی می پیچد.
مرد آرام گرفته، مثل بچه ای که بعد از کلی تقلا برای کفری کردن مادرش و رسیدن به خواسته اش، متوجه شده باید حرف بزند و بگوید چه می خواهد.
صدای آرام این سوی خط، راهکار را سر حوصله و به زبان ساده ای که مرد 60 شاید هم 65 ساله آن سوی خط متوجه شود، توضیح می دهد.
*ممنون از شما. عذرخواهی می کنم، اولش بد حرف زدم.
نیازی نیست آن سوی خط کنار راننده کهنه کار باشی، از پشت همین کابین در میانه پایتخت پرسروصدا هم می شود، لبخند پیرمرد را دید و حس کرد.
در خانه و در میان دوستان، «فاطمه» می نامندش؛ اما به اسم و رسم ایل و طایفه اش «رحیمی» است.
*هنوز یک سال نشده با این مجموعه همکاری می کنم. دی ماه سال گذشته بود که کارم را شروع کردم.
رحیمی کم سن وسال به نظر می رسد. تقریبا به سن و سال دانشجوهای سال اولی؛ اما بیرون از این کابین و اتاقک گز کرده در گوشه پارکینگ منفی یک، مادر کودکی 5 ساله است و مدیریت خانه و زندگی اش به عهده اوست.
فضای کار وی با گلدان گرد آبی خوش رنگی که گل پیچکی را درون خودش جای داده، تزئین شده. تمام مدتی که او روی این صندلی اش نشسته، چشمش به دیوار شیشه ای ماتی است که هیچ راه نفوذی به آن سویش وجود ندارد.
شش سال از عمرش را در قامت دبیر زبان بیرون از خانه کار کرده. شش، هفت سالی هم مدیر فروش گالری های هنری بوده و حالا تصمیم گرفته پشت این کابین بنشیند و از راه دور گره ای از کار کسی باز کند.
*باید تغییر صدا و لحن کسی را که مستأصل است و از شما کمک خواسته و کارش راه می افتد را بشنوید تا حس رضایت از کار را متوجه شوید.
دقایق پایانی کار که از راه می رسد، فاطمه رحیمی خودش را آماده می کند برای مسئولیت دومش: مادری و خانه داری.
*کار و زندگی را باید کنار هم داشت. در کنار کارهای روزمره زندگی، موسیقی گوش می دهم، ساز می زنم، نقاشی می کنم تا روز بعد را با حال خوب شروع کنم.
راننده ها هر اختلال در کارشان را از چشم وزارت نفت می بینند؛ چون ادامه حیاتشان به سوخت و حاشیه های آن گره خورده است. مدتی است الکترونیکی شدن امور به حمل ونقل هم رسیده و این یعنی چالشی جدید برای فعالان سامانه 09627.
*اغلب راننده ها کار کردن با گوشی هوشمند را بلد نیستند یا اصلا گوشی هوشمند ندارند. برخی هم سواد زیادی ندارند، بنابراین در استفاده از پلتفرم ها، اغلب به مشکل برمی خورند و اولین جایی که در این شرایط به ذهن شان می رسد، سامانه 09627است.
* پلتفرمی روی گوشی راننده ها نصب شده تا پایان سفرشان را اعلام کنند؛ اما چند روزی این سامانه قطع بود و راننده ها، به جای راهداری زنگ می زنند به ما. من خودم به راهداری زنگ زدم و گفتم برادرم نمی تواند پایان سفر را اعلام کند و راهکار چیست؟ یک شماره دادند که با هر بار تماس، می رفت روی فکس. بالاخره به هر زحمتی بود، خودم شرایط را مدیریت کردم و مشکل آن راننده هم حل شد.
الناز نجفی از سال 1398 یکی از کابین ها را به تصرف خود درآورده است؛ کابینی با شمع های فانتزی و خودکارهایی که با آویزهای عروسکی پشت به پنجره ای باریک، کنار مانیتور جاخوش کرده اند.
*از چیزهای رنگی رنگی خوشم می آید. این رنگ ها و نوری که از این پنجره می تابد، حالم را خوب می کند. کارتان را دوست نداشته باشید، نمی توانید ادامه بدهید. همه کسانی که اینجا هستند، کارشان را دوست دارند. شاید برای اینکه سروکارمان با آدم هاست.
*ما اینجا تماس بامزه نداریم، همه عصبانی اند.
تماس که با دادوبیداد شروع می شود، «الناز» صدا را قطع می کند و نفس عمیقی می کشد.
-خوبی این کار این است که همان عصبانی ها هم در پایان تماس مهربان می شوند و تشکر می کنند. ما ضربه گیرهای وزارت نفت هستیم.
ساعت ها پشت مانیتور می نشینند و بارها و بارها تماس ها را پاسخ می دهند. بازه ای از روز را هم صرف خواندن و جواب دادن پیام ها می کنند تا خدای ناکرده گره ای باز نشده باقی نماند.
-اغلب ما گردن درد و دست درد داریم؛ البته خوب بود یک مشاور هم داشتیم تا گاهی می رفتیم برای تراپی.
الناز نجفی هم جزو متاهلان است؛ اما هنوز طعم مادر شدن را نچشیده. برای همین وقتی به خانه می رسد یکی، دو ساعتی استراحت می کند تا امواج و صداهایی که طی روز شنیده، در سرش آرام بگیرد و بتواند به زندگی اش سروسامانی بدهد.
*در کنار تماس ها و پیام ها، پیام های صوتی هم داریم. راننده ها در هر ساعت از شبانه روز پیام می گذارند.
صبا دلگشایی، دوسالی است سوپروایزر سامانه 09627 شده؛ هرچند از سال 1398 کارش را در این مجموعه شروع کرده اما می گوید: «مدتی است سامانه یکپارچه شده، بنابراین مخابرات و میز خدمت هم زیر نظر واحد ما فعالیت می کنند.» دلگشایی از ساعات شیفت ها می گوید، اینکه از 7 صبح تا 3 بعدازظهر یک گروه پاسخگو هستند و از ساعت 15 تا 23 شب هم گروه چهارنفره مردها پای کار می نشینند: «از ساعت 23 تا 7 صبح هم پیام ها، صوتی است که 7صبح بین اپراتورها برای پاسخگویی تقسیم میشود.»
دلگشایی، حکم خواهر بزرگ تر زنانی را دارد که اینجا مشغول به کار هستند: «هر یک ساعت، 10 دقیقه استراحت است؛ اما با توجه به حجم پیام های صوتی، عملا خانم ها وقت استراحت ندارند؛ چون هر روز تماس های صوتی باید صفر شوند.»
اگر اپراتورها یک روز عادی را شروع کرده باشند، میانگین هر روز 500 تا 600 تماس را باید پاسخ بدهند؛ البته به گفته دلگشایی، اول و میانه هر ماه برای آنها دو روز بحرانی است؛ چون سهمیه بنزین و گازوئیل در این دور روز داده می شود.
از تاریخ اول فروردین 1403 تا 30 آبان 1403 ، 751 هزار و 939 تماس وصل شده داشتند که از این تعداد 99هزار و 910 تماس، پیام صوتی بوده است. برخی تماس ها هم سیستمی جواب داده می شوند که آمار 340هزار و 88تایی را به نام خود ثبت کرده اند؛ اگرچه 126هزار و 99 تماس هم از سوی کارشناسان پاسخ داده شده؛ البته در سال 1402 حدود یک میلیون و 728 هزار و 116 تماس با سامانه 09627 گرفته شده است.
تقویم به سال 1384رسیده بود که کارت سوخت باب شد. از همان روزها 10 خط برای پاسخگویی به سوالات احتمالی راه اندازی شد تا اینکه در سال 1390 سامانه 09627 متولد شد و در ادامه به دلیل اهمیت حقوق شهروندی، سامانه های پاسخگویی یکپارچه شدند. به زعم دلگشایی، موضوعات اتاقک اپراتورها به 2 دسته تقسیم می شود: یکی اطلاع رسانی و دیگری شکایات: «در خصوص اطلاع رسانی ها، براساس دسترسی مان به اطلاعات پاسخگو هستیم.» سوپروایزر سامانه 09627 می گوید، شکایات هم ثبت و به مناطق ارجاع داده می شوند تا هرکدام به نواحی خود ارسال شوند: «طبق تعاریفی که در این زمینه وجود دارد، باید ظرف 72ساعت کاری، جواب شکایات به ما ارجاع داده شود. اگر در این بازه زمانی جوابیه دریافت نکنیم، شکایت عدم جوابیه می زنیم؛ هرچند خودمان شخصا وارد عمل شده و پیگیر جوابیه می شویم تا مبادا شکایتی بی نتیجه بماند.»
دلگشایی ادامه می دهد: از 9 شهریور پیگیری سوالات طرح سوخت گیری در مسیر و طرح سوخت گیری ماشین آلاتی که بالای 50 تن بار حمل می کنند به این واحد سپرده شده است: «از 9 شهریور در اپلیکیشن (بله) همکاران مان به 979هزار پیام در این زمینه پاسخ داده اند. به گفته او چت آنلاین هم وجود دارد: «چت هایی را که مربوط به صفر تا 100 شرکت ملی پخش فراورده های نفتی می شود هم ما جواب می دهیم. از فروردین 1403 حدود 2هزار و 832 چت جواب داده شده، ضمن اینکه درخواست اینترنتی کارت سوخت را هم داریم که از شهریور به ما ابلاغ شده که 4هزار و 642 پیام را به خود اختصاص داده است.»
سامانه09627حدود 24 کارشناس را دور هم جمع کرده تا در نظام پاسخگویی نقش آفرینی کنند. محسن مومنی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از دو شیفت کاری کارشناسان در صبح و بعدازظهر می گوید. به اعتقاد مومنی، شرکت های دولتی وظایفی در قبال حقوق شهروندان دارند که توجه ویژه ای را می طلبد. سکاندار روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، خاص ترین حقوق شهروندی را از منظر این شرکت، حق پاسخگویی عنوان می کند: «ما ارتباط تنگاتنگی با شهروندان داریم. این شرکت بیش از 130 ذی نفع دارد که مصرف کنندگان جزء یعنی شهروندان، یکی از بزرگ ترین آنها به حساب می آیند.» بنا بر گفته های مومنی، بیش از 30 میلیون کارت هوشمند در دست شهروندان است و این یعنی چالش و مساله، بنابراین داشتن یک زیرساخت پاسخگویی پیشرفته، یکی از الزامات است: «با این حجم کارت و ارائه خدماتی که انتظار می رود، ایجاد مشکل طبیعی است، حتی در نمونه های جزئی و کوچک.»
میزخدمت، چت آنلاین، سامانه وزیر، سامانه کارپوشه ایرانیان و... تعریف شده اند تا تماسی بی پاسخ نماند. به گفته مومنی، آمارهای مربوط به عملکرد شرکت از پاسخگویی به 80 درصد تماس ها خبر می دهند؛ اگرچه 20درصد باقیمانده، به کسانی مربوط می شود که در صف انتظار مانده اند یا صف را ترک کرده اند: «گاهی اوقات صف انتظارمان به 30 تا 40 دقیقه هم می رسد. یکی از مشکلاتی که داریم و خیلی هم مهم است و باعث نارضایتی مردم می شود، همین صف انتظار است.» هرچند مومنی از برنامه ارتقای سامانه پاسخگویی خبر می دهد و امید دارد در آینده این مساله هم حل شود: «فرایند پاسخگویی این گونه است که هر تماس به تمام 37منطقه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که در کل کشور پراکنده هستند، فرستاده می شود تا بالاخره منطقه مربوطه مشخص شود، بعد از آن مشکل بررسی می شود و جواب را به ما ارجاع می دهند.»
سروکارشان با مردم است و تمام تلاش شان را می کنند تا نارضایتی پیش نیاید. بنابراین در کنار به روزرسانی نرم افزارها، پای هوش مصنوعی را هم به میان کشیده اند تا در آینده حس رضایتمندی از ارائه خدماتشان را ارتقا بدهند. مرد قدیمی روابط عمومی می گوید که قرار است در آینده هوش مصنوعی به سوالات پرتکرار پاسخ بدهد تا دقایق صف انتظار کمتر و کمتر شود: «درحال حاضر، نرم افزار به گونه ای طراحی شده که از ابتدا تا پایان تماس ضبط می شود تا نحوه برخورد کارشناس با تماس گیرنده در نظام پایش مورد ارزیابی قرار گیرد. از این نظر به لحاظ کیفی چگونه جواب داده شده، به طور متوسط در هر ساعت به چند تماس پاسخ داده می شود یا بازه زمانی پاسخ ها چگونه بوده است.» این ارزیابی ها ملاکی شده تا کارشناسان به واسطه آن رتبه بندی شوند: «بی اقرار کارشناسان ما، جزو بهترین ها هستند.»
طرح ایرانی ایستگاه تقویت فشار گازهما- وراوی برای جلوگیری از خروج سالانه 250 میلیون یورواجراشد
مشعل | نخستین گام عملی وزارت نفت دولت چهاردهم در بخش فشارافزایی محقق و ایستگاه تقویت فشار گاز هما - وراوی و مرکز تفکیک تابناک با توان تولید تجمعی ۵۵ میلیون مترمکعب گاز و فشارافزایی معادل ۲ فاز استاندارد پارس جنوبی راه اندازی شد تا افزون بر تأمین خوراک پالایشگاه های پارسیان و پارسیان سپهر، گامی بلند در مسیر توسعه زیرساخت های گاز منطقه جنوب فارس برداشته شود.
احداث ایستگاه تقویت فشار گاز در میدان های گازی یکی از نوین ترین شیوه های تولید ثانویه و ازدیاد برداشت و افزایش ضریب بازیافت در مخازن گازی به شمار می رود که شرکت نفت مناطق مرکزی ایران توانست با بهره گیری از توان متخصصان و سازندگان ایرانی به این مهم دست یابد.
این پروژه در حوزه ماموریت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی قرار دارد که در واقع یکی از سه شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که سهم قابل توجهی در تامین گاز مصرفی کشور دارد. در ۸ ماه گرم سال نیز متوسط تولید روزانه گاز و میعانات گازی به ترتیب حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب و ۴۰۰۰۰ بشکه است. این شرکت دارای پنج منطقه عملیاتی نار و کنگان/ آغار و دالان/ پارسیان/ سرخون و گشوی جنوبی و سروستان و سعادت آباد است و شامل ۹ میدان گازی آغار، دالان، نار، کنگان، سرخون، تابناک، هما، وراوی، شانول و ۳ میدان نفتی به نام های سعادت آباد و سروستان و خشت است و گستره عملیاتی این شرکت در استان های فارس، بوشهر و هرمزگان است و در آینده با بهره برداری از میادین اکتشافی جدید به استان های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری نیز توسعه می یابد.
تولید گاز از میدان های این منطقه شامل چهار میدان فعال عملیاتی به نام های تابناک، هما، شانول و وراوی است که در مجاورت شهرهای لامرد، خنج و مهر قرار گرفته اند. تعداد چاه های این منطقه ۱۰۲ حلقه و ظرفیت تولید گاز آن حدود ۷۵ میلیون مترمکعب گاز در روز است. گاز تولیدی شیرین منطقه عملیاتی پارسیان پس از یک جداسازی اولیه به پالایشگاه گاز پارسیان ارسال می شود.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده گاز مناطق خشکی کشور، جایگاه ویژه ای در حوزه تولید، ذخیره سازی گاز و رفع ناترازی انرژی کشور دارد، به همین منظور طرح احداث ایستگاه تقویت فشار گاز هما - وراوی و مرکز تفکیک تابناک با ظرفیت ۵۵ میلیون مترمکعب در روز با هدف نگهداشت تولید به مقدار ۱۲ سال، افزایش کیفیت خوراک پالایشگاه ها، ازدیاد برداشت و ارتقای ضریب بازیافت از سال ۱۴۰۰ در دستور کار این شرکت قرار گرفت تا آنگونه که در برنامه محسن پاک نژاد، وزیر نفت برای رفع ناترازی به این پروژه اشاره شده بود، شاهد تحقق آن باشیم.
ناترازی انرژی به ویژه در حوزه گاز از معضلات اصلی کشور همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم اعلام شد و بخش های مختلف صنعت نفت بسیج شدند تا مردم با رنج کمبود گاز مواجه نشوند؛ چنانکه وزیر نفت با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت را برای مدیریت این معضل در دستور کار قرار داده بود تا در مقطع زمانی یک ساله شاهد اجرایی شدن آن باشیم. از جمله اقدام های کوتاه مدت که وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران را مامور اجرای آن کرده است، می توان به اجرای مستمر پروژه های نگهداشت میادین گازی از جمله حفاری های تعمیراتی و درون میدانی در میدان پارس جنوبی به منظور افزایش تولید نهایی 6 میلیون مترمکعب گاز در روز، احداث مجموعه های جمع آوری و تفکیک تابناک، دی و آغار، راه اندازی کارخانهNGL-3100 با هدف جمع آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار در حال ساخت شامل ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و ایستگاه های پیش تراکم 900 و 1000، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح های زودهنگام میادین دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفیت 23میلیون مترمکعب در روز، انعقاد قرارداد آغاز فعالیت اجرایی واحدهای نم زدایی پالایشگاه فراشبند و شیرین سازی پالایشگاه پارسیان با ظرفیت 40 میلیون مترمکعب در روز و برنامه های کوتاه مدت جمع آوری گازهای مشعل با ظرفیت چهار میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد که به نوبت شاهد راه اندازی آنها خواهیم بود. از جمله مزیت های ایستگاه تقویت فشار گاز هما- وراوی که پیش از این از سوی مالک قنواتی، مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی اعلام شده، این موارد است که با اجرا و بهره برداری از این پروژه، چالش های تأمین خوراک پالایشگاه های پارسیان و پارسیان سپهر از محل افزایش تولید و فشارافزایی گاز میدان های وراوی و هما برطرف می شود. اجرای طرح فشارافزایی در منطقه غرب خلیج فارس با توان تولید تجمعی افزون بر ۵۵ میلیون مترمکعب گاز و فشارافزایی معادل ۲ فاز استاندارد پارس جنوبی در جنوب استان فارس از مزیت های مهم این ایستگاه تقویت فشار است.
طراحی، نصب، راه اندازی و بهره برداری این پروژه در نوع خود و در سطح بین المللی نمونه ای بی نظیر به شمار می آید که افزون بر ارزش افزوده تولید گاز و میعانات گازی با تکمیل زنجیره ارزش در پایین دست توانسته است سالانه از خروج ۲۵۰ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری کند.
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی با بیان این مطلب که در ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی از راهکارهای فناورانه و دانش ایرانی بهره گرفته شده، گفته است: شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همواره از پیشگامان استفاده از راهکارهای فناورانه و بهره گیری از دانش و تخصص شرکت های دانش بنیان بوده و مهم ترین راهکار فناورانه در طراحی این ایستگاه، مهندسی ساخت کمپرسورهای کم هزینه و پربازده در ظرفیت های مناسب است.
بنا بر توضیحات قنواتی، از شاخصه های مهم طرح مورد اشاره این است که از آغاز مراحل احداث تا بهره برداری ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی از توان و تخصص حداکثری پیمانکاران، تولیدکنندگان، مشاوران و نیروهای متخصص و جوان بومی استان فارس استفاده و در مسیر پیشبرد این پروژه، طرح های عام المنفعه در قالب مسئولیت اجتماعی برای جوامع پیرامون تأسیسات اجرایی شد.
پرواضح است طرح هایی که در بالادست صنعت اجرا می شوند، با گره خوردن در پایین دست آن، راهگشایی خواهند بود برای گردش هرچه بهتر این صنعت به ویژه در خصوص برخی موارد از جمله ناترازی انرژی که موضوعی مهم با اولویت در وزارت نفت دولت چهاردهم برشمرده و از همان ابتدای کار برای رفع آن گام های متعددی برداشته شده است. بی تردید، اجرای یکایک این طرح ها و به ثمر نشستن آنها موجب خواهد شد تا موانع بسیاری از پیش رو برداشته شوند و شرایط مطمئن تری در تولید انرژی و حل ناترازی ها رقم بخورد.
اطمینان خاطردرمقادیرمبادلات مواد نفتی اولویت مهم وزارت نفت است
مشعل وزارت نفت متولی تأمین امنیت انرژی کشور است و در این زنجیره طولانی، سالانه بیش از یک میلیارد بشکه نفت، بیش از ۲۷۰ میلیارد مترمکعب گاز، بیش از ۱۱۰ میلیارد لیتر فراورده نفتی، ۳۰۰ میلیون بشکه میعانات و بیش از ۶ میلیون تن مایعات گازی همراه تولید می شود و این وزارتخانه افزون بر حوزه تولید، متولی تحویل این حجم از فراورده های نفتی و یا گاز به مبادی مصرف است. اطمینان در مقادیر مبادله نفت، گاز، میعانات گازی و فراورده های نفتی و گازی از ابتدای زنجیره تولید تا نقطه نهایی توزیـع برای صـیانت از حقوق مردم و دولـت اهمیـت دارد؛ از این رو وزارت نفت با توجه به نقش حاکمیتی خود از شان نظارتی در زمینه مبادلات میان شرکت ها در زنجیره توزیع نفت خام و فراورده های نفتی، ایجاد سامانه هوشمند انرژی برای پایش مقادیر و تجهیز همه نقاط به سامانه های اندازه گیری دقیق خودکار(میترینگ) برخوردار است. گزارش پیش رو، نگاهی دارد به نقش و اهمیت سامانه میترینگ و مزیت های بهره گیری از این سامانه پایشی در مبادلات نفت و گاز.
میترینگ یا همان اندازه گیری، ازجمله طرح های مهم و با اولویتی است که وزارت نفت به منظور پایش و رصد مبادلات مواد نفتی در دستور کار قرار داده است و تخصیص رقم بالغ بر 7 هزارمیلیارد تومان برای اجرای این طرح در سال 1403 حکایت از اراده مهم دولت چهاردهم برای پایش و رصد مبادلات مواد نفتی دارد. موضوعی که سجاد خلیلی، معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری نیز از آن به عنوان طرحی مهم در برنامه هفتم توسعه و با اولویت در وزارت نفت دولت چهاردهم یاد کرده است.
میترینگ طرح و سامانه ای ملی است برای پایش و اندازه گیری لحظه ای مبادلات مواد نفتی که در قالب آن همه نقاط مبادلاتی شرکت های تابع وزارت نفت و بخش خصوصی، پایانه های صادرات و واردات مواد نفتی، مبادله های میان شرکت های تابع وزارت نفت، پالایشگاه ها و پتروشیمی ها براساس برنامه هفتم توسعه مجهز به آن خواهند شد و بنابرتکلیف تعیین شده در برنامه توسعه ملی کشور، وزارت نفت عهده دار اجرای آن و مجری نیز شرکت های تابع اصلی این وزارتخانه هستند.
طرح ملی میترینگ و پایش لحظه ای مبادلات مواد نفتی از زمان برنامه پنجم توسعه (بند ج ماده ۱۲۹) یعنی از سال ۱۳۸۹، طبق قانون تکلیف شده و با ابلاغ برنامه هفتم توسعه، در دولت چهاردهم به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته است. آنچه باید بدانیم این است که اجرای طرح ملی میترینگ برای شفاف سازی تراز هیدروکربوری کشور و رفع ابهام از ارقام تحویل و تحول مواد نفتی، تشخیص و مهار مقدار هدررفت/ عرضه خارج از شبکه مواد نفتی،همچنین ایجاد زمینه مناسب برای امضای قراردادهای فروش خوراک به مشتریان و تسهیل در پیاده سازی اصل ۴۴ انجام می شود.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری با بیان اینکه سامانه پایش یکپارچه مبادلات مواد نفتی شامل زنجیره تأمین نفت و گاز می شود، افزوده است: دامنه این موضوع بسیار گسترده است. یعنی از زمانی که نفت در چاه های نفتی تولید می شود تا انتقال به انبار و سپس واحدهای بهره برداری و خطوط لوله، تحویل به پالایشگاه های ده گانه و در نهایت تحویل به انبارهای شرکت ملی پخش و توزیع به مبادی مصرف، تمام این مراحل مختلف در این زنجیره وجود دارد که باید تحت نظارت قرار گیرد. همچنین در زنجیره تأمین گاز نیز در تمام مراحل باید ترتیبی اتخاذ و امکان نظارت و پایش ایجاد شود.
براساس قانون برنامه هفتم توسعه، موضوع پایش و رصد مبادلات مواد نفتی در دو ساختار «نصب سامانه های اندازه گیری» و «ایجاد سامانه یکپارچه پایگاه داده و بانک اطلاعاتی» در نظر گرفته شده است. وزارت نفت در تلاش است با اقدام مهم یکپارچه سازی سامانه های موجود که به صورت مجزا در حال فعالیت هستند، طبق موعد مقرر یعنی تا پایان سال ۱۴۰۴ این هدف گذاری برنامه هفتم را محقق کند.به گفته معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری بر اساس طرح قبلی (برنامه پنجم توسعه)، تنها ۱۳ نقطه مبادلاتی در نظر گرفته شده بود که در همین نقاط نیز تأمین و نصب تجهیزات اندازه گیری انجام نشد. هم اکنون تمام نقاط مبادلاتی در زنجیره تولید و توزیع نفت و گاز شناسایی شده اند و بر همین اساس در ۱۳۰۶ نقطه شناسایی شده، وضعیت سامانه اندازه گیری مشخص شده است.وی تصریح کرد: در برخی نقاط نیز از سامانه های دقیق و خودکار استفاده شده و در برخی دیگر اندازه گیری به صورت دستی یا مخازن انجام می شود که امکان خطا در آنها وجود دارد.خلیلی ادامه داد: بر اساس شناسنامه تهیه شده از نقاط مبادلاتی در زنجیره تولید نفت و گاز، ۵۸۸ نقطه از مجموع نقاط شناسایی شده، نیازمند ارتقای سامانه موجود یا نصب سامانه جدید است که بر اساس برآوردها برای تکمیل این طرح به حدود یک میلیارد دلار منبع مالی نیاز خواهیم داشت.معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری با بیان اینکه از میان نقاط شناسایی شده برای نصب یا ارتقای سامانه اندازه گیری در زنجیره تولید نفت و گاز، ۲۲۰ نقطه به عنوان اولویت بالا در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: در ۶۴ نقطه شرکت ملی نفت ایران، در ۸۶ نقطه شرکت ملی پالایش و پخش و در ۷۰ نقطه نیز شرکت ملی گاز متولی نصب تجهیزات اندازه گیری هستند.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری با اشاره به اینکه پس از ابلاغ قانون برنامه هفتم توسعه، شرکت ملی نفت ایران به عنوان متولی انجام پروژه تأمین و نصب تجهیزات اندازه گیری در نظر گرفته شد، گفت: امسال برای ۲۳ نقطه در شرکت ملی نفت، قرارداد وجود دارد و برای آن پیمانکار انتخاب شده است.وی ادامه داد: در شرکت ملی گاز نیز ۲۰ نقطه در حال برگزاری مناقصه است و در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز پروژه هایی هم برای انبارها و هم پالایشگاه ها در دست اقدام قرار دارد.خلیلی در خصوص آسیب شناسی اجرا نکردن طرح ملی میترینگ در قانون برنامه پنجم توسعه گفت : در وهله نخست منابع مطمئن مالی لازم برای این کار در نظر گرفته نشده بود. برای نمونه بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ از مبلغ ۸ هزار میلیارد تومان که در آن سال برای نصب تجهیزات اندازه گیری در نظر گرفته شده بود، حتی یک ریال نیز تخصیص نیافت، این در حالی است که برای این کار شرکت ها باید از وصول این منابع مطمئن شوند.مستند این سخنان برنامه هفتم است که این موضوع پیش بینی و منابع داخلی شرکت های تابع، همچنین ۵ درصد از حساب سرمایه گذاری نفت و گاز به عنوان منابع مالی لازم برای میترینگ در نظر گرفته شده است. برای نمونه در تبصره ۴ قانون بودجه امسال حدود ۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به این موضوع تخصیص یافته است.همچنین در ماده ۱۴ قانون برنامه هفتم توسعه برای خریداری و نصب تجهیزات اندازه گیری، منابع حساب سرمایه گذاری نفت و گاز در نظر گرفته شده است، به همین دلیل در سال های آتی نیز تأمین منابع لازم برای این کار امکان پذیر خواهد بود. افزون بر این، ترتیبی اتخاذ شده که شرکت های خصوصی طرف قرارداد با شرکت های تابع بتوانند از محل تهاتر با خوراک یا فراورده، تجهیزات اندازه گیری را تأمین و نصب کنند.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری با اشاره به اینکه وزارت نفت در سه سال متوالی در بین تمام دستگاه های اجرایی رتبه نخست حمایت از شرکت های دانش بنیان را به خود اختصاص داده است، گفت: تا پیش از سال ۱۴۰۱، تنها هشت شرکت در زمینه تأمین سامانه های اندازه گیری فعال بودند، اما با تشکیل کارگروه تخصصی و انجام اصلاحات لازم و بازبینی های مجدد، هم اکنون ۲۸ شرکت در فهرست بلند خرید خدمات در مورد سامانه های اندازه گیری وجود دارند که تلاش داریم به صورت مستمر امکان حضور شرکت های توانمند در این زمینه فراهم شود.با ایده، ابتکار و خلاقیت و اراده وزارت نفت دولت چهاردهم می توان امیدوار بود که بیش از پیش در مسیر احقاق و صیانت از حقوق مردم گام برداشته شود.تردیدی نیست، اجرای کامل میترینگ و طرح هایی از این دست در صنعت نفت، مسیر و آینده روشن تری را پیش روی متولیان این صنعت قرار خواهد داد. مسیری شفاف که صیانت از حقوق مردم ایران اولویت مهم آن است.
5طرح بهینه سازی و نوسازی در انبار نفت ری افتتاح شد
مشعل براساس تکالیف قانون بودجه وبرنامه هفتم توسعه، باید مخازن ذخیره سازی انبارهای نفت مستقر در نواحی سی37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به سامانه هوشمند اندازه گیری (میترینگ) متصل باشند. براین اساس، در برخی نواحی، این سامانه عملیاتی درحال اجراست. در این میان انبار نفت ری، یکی دیگر از مجموعه انبارهایی است که بتازگی به این سامانه مجهز شده و مسیر تحویل فراورده های نفتی به وسایل حمل ونقلی اعم از مخزندارها و نفتکش ها، به صورت لحظه ای پایش می شوند. افزون برآن، اجرای طرح پلمپ هوشمند نفتکش ها نیز از دیگر طرح هایی است که همزمان با طرح سامانه اندازه گیری انبارهای نفت اجرایی شده است. با نصب و راه اندازی پلمپ هوشمند، می توان میزان بارگیری فراورده های نفتی ناوگان حمل ونقل جاده ای را رصد و پایش کرد، ضمن اینکه ردیابی مسیر نفتکش ها نیز امکانپذیر خواهد شد.
انبار نفت ری، به عنوان یکی از انبارهای قدیمی کشور دارای اهمیت و موقعیت راهبردی است. با توجه به اینکه بخش عمده سوخت مایع کشور از این انبار تامین می شود، اجرای طرح ها و پروژه های ایمنی و استانداردسازی در آن لازم الاجراست. به همین منظور در هفته ای که گذشت، سامانه میترینگ نفت کوره سکوهای بارگیری راه آهن به همراه طرح های دیگری از جمله ساختمان توزیع بار، ساختمان بازرسی، ساختمان کنترل کیفیت و باسکول های 60تنی ورودی وخروجی انبار با هدف بهینه سازی فرایند و نوسازی در این انبار نفت، با حضورکرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران؛ فریدون یاسمی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران و دیگرمسئولان مرتبط با این پروژه ها، افتتاح شد و به بهره برداری رسید.
انبارنفت ری در زمینی به مساحت60هکتار در جوار پالایشگاه تهران و مرکز انتقال نفت بنا شده و دارای ظرفیت ذخیره سازی830 میلیون لیتر انواع فراورده است و در آن، انواع فراورده نفتی از مبدأ (پالایشگاه یا خط لوله) دریافت، ذخیره ونگهداشت و سپس به مقاصد مختلف که شامل جایگاه های عرضه سوخت و مصرف کنندگان نهایی است، منتقل می شود. عملیات سوخت رسانی دراستان تهران به وسیله چهار انبار نفت انجام می شود. در این انبارها روزانه ۲۱ تا ۲۲میلیون لیتر بنزین، ۶ میلیون لیتر نفت گاز (گازوئیل) غیرنیروگاهی، ۱۲میلیون لیتر نفت گاز نیروگاهی برای نیروگاه های دماوند و پرند و ۸ میلیون لیتر نفت کوره به نیروگاه های استان های همجوار مانند شهید رجایی و نکا ارسال می شود.
سامانه میترینگ ازجمله طرح هایی است که طی مراسمی، همزمان با چهار طرح دیگر در انبار نفت ری راه اندازی و افتتاح شد.
دراین مراسم، کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به بهره برداری 5 طرح بهینه سازی فرایند و نوسازی در انبار نفت شهید حججی ری گفت: تمامی انبارهای نفت تحت مدیریت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تا پایان سال 1404 به سامانه هوشمند اندازه گیری (میترینگ) مجهز می شوند.
ویس کرمی در آیین بهره برداری از 5 طرح بهینه سازی فرایند و نوسازی انبار نفت ری افزود: طرح های آماده بهره برداری شامل ساختمان توزیع بار، ساختمان بازرسی، ساختمان کنترل کیفیت، باسکول های 60 تنی ورودی و خروجی انبار و سامانه میترینگ نفت کوره سکوهای بارگیری راه آهن است که با هدف بهینه سازی و نوسازی روند عملیات بارگیری و ذخیره سازی فراورده های نفتی اجرایی شده است.
وی از انبار نفت ری به عنوان یکی از انبارهای مهم و تدارکاتی کشور یاد کرد و با بیان اینکه این انبار نفت در استان تهران، مهم ترین و بزرگترین انباری است که ذخیره سازی و توزیع سوخت را در سطح استان و مناطق همجوار انجام می دهد، اظهارکرد: پروژه های متعددی در انبار نفت ری تهیه، تعریف و درحال اجراست، اعم از نوسازی تاسیسات و ساختمان ها و نصب سامانه های اندازه گیری در مسیر تحویل فراورده های نفتی به وسایل حمل ونقلی مانند مخزندارهای راه آهن و نفتکش ها که سوخت را دریافت و به مقاصد تعیین شده انتقال می دهند، ضمن اینکه شاهد افتتاح برخی از این قبیل طرح ها هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران عنوان کرد: 2 ساختمان عملیاتی از جمله ساختمان های توزیع بار و کنترل کیفیت افتتاح شد، ساختمان توزیع بار که محلی برای تقسیم بندی و دریافت فراورده های نفتی است، در گذشته از محل انبار نفت ری فاصله داشت و این بعد مسافتی برای رانندگان نفتکش با سختی همراه بود؛ اما اکنون با افتتاح ساختمان جدید شرایط مناسب تری فراهم شده و از این پس رانندگان با آسایش و اطمینان خاطر بیشتری امکان دریافت سوخت از محل جدید را خواهند داشت.
ویس کرمی تصریح کرد: ساختمان کنترل کیفیت از ساختمان های قدیمی و فرسوده انبار نفت ری، قدمتی بیش از 60سال داشت که به همین منظورساختمان جدیدی برای جایگزینی ساختمان کنترل کیفیت و ساختمان صدور انبار نفت در نظر گرفته و افتتاح شد.
وی به نصب 2 دستگاه باسکول 60 تنی در بخش ورودی و خروجی انبار نفت اشاره و عنوان کرد: باسکول ها برای اندازه گیری نفتکش ها در نظر گرفته شده و نحوه عملکرد آنها به این صورت است که با ورود نفتکش به داخل انبار نفت، وزن خالی آن محاسبه و بعد از اتمام بارگیری نیز وزن کشی می شود تا تفاوت 2 وزن ورودی و خروجی نفتکش با لیتراژ و تناژی که فراورده نفتی را دریافت کرده، تطابق داده شود. در گذشته میزان خروج فراورده نفتی از انبار نفت با روش های اندازه گیری دستی صورت می گرفت؛ اما اکنون این کار بر مبنای میزان واقعی تحویل فراورده به نفتکش تعیین و مشخص می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، نصب و راه اندازی سامانه های اندازه گیری (میترینگ) در مسیر تحویل فراورده های نفتی را یکی از مهم ترین و در عین حال راهبردی ترین طرح های آماده بهره برداری انبار نفت ری دانست و از آن به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر یاد کرد و افزود: مسیر تحویل و بارگیری فراورده نفت کوره به مخزنداران ریلی راه آهن در محل انبار نفت ری واقع شده که روزانه بالغ بر100 دستگاه مخزندار راه آهن با ظرفیتی معادل 6 میلیون لیتر، فراورده نفت کوره را به مقاصد مشخص جابه جا می کنند. در گذشته روش اندازه گیری به صورت دستی و سنتی بود و تجربه نشان داده است هر جا که روش کار دستی باشد، امکان بروز هرگونه خطا و اشتباهی دور از ذهن نیست.
ویس کرمی ادامه داد: به این منظور سه دستگاه اندازه گیر(میتر) در این محل نصب شده که انتقال و بارگیری فراورده نفت کوره به مخزندارهایی که در مسیر ریلی قرار می گیرند، به صورت دقیق و با استفاده از ابزارهای فلوسنجی را انجام می دهند.
وی با بیان اینکه مطابق قانون بودجه سنواتی و برنامه هفتم توسعه، باید تمامی مجموعه های فعال صنعت نفت به سیستم پایش میترینگ مجهز باشند، عنوان کرد: پایش لحظه ای به وسیله نصب دستگاه های میترینگ و دیسپچینگ انجام خواهد شد، در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز ترتیبی اتخاذ داده شده تا تمامی انبارهای نفت که فراورده مورد نیاز خود را از پالایشگاه ها یا خطوط لوله دریافت می کنند، در مبادی ورودی و خروجی، مجهز به سیستم های اندازه گیری و اصطلاحا همان میترینگ باشند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: در بخش خروجی انبارهای نفت که ناوگان حمل ونقل جاده ای و ریلی بارگیری می شوند، امکان نصب میتر وجود خواهد داشت. در حال حاضر تعداد زیادی از انبارهای نفت مجهز به سیستم میتر در حوزه بارگیری نفتکش ها هستند تا طبق برنامه ریزی تعریف شده تا پایان سال 1404 که مقارن با دومین سال اجرای برنامه هفتم توسعه است، بتوانیم تمامی مخازن انبارهای نفت تحت مدیریت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را به سامانه های اندازه گیری دیجیتالی و الکترونیکی که اصطلاحا به آن صحت سنج و دماسنج اطلاق می شود، مجهز کنیم.
ویس کرمی همچنین به تجهیز جایگاه های عرضه سوخت به سامانه دیسپچینگ اشاره کرد وگفت: اندازه گیری مخازن جایگاه های عرضه سوخت نیز یکی دیگر از برنامه های اولویت دار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. به این منظور اطلاعات مربوط به مبادی ورودی و خروجی انبارهای نفت و همینطور اطلاعات مخازن زیرزمینی جایگاه ها، به مجموعه دیسپچینگ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منتقل و پس از پایش و ارزیابی های متعدد به مرکز تحلیل داده شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی منتقل و در نهایت در اختیار وزارت نفت قرار داده می شود.
وی از اجرایی شدن طرح پلمپ هوشمند نفتکش ها خبر داد و افزود: هم اکنون این طرح به صورت پایلوت درحال اجراست. یک نفتکش را به عنوان نمونه به سامانه پلمپ هوشمند مجهز کردیم و در حال انجام تست های اولیه هستیم که در صورت نهایی شدن و اتمام کارهای پژوهشی، پلمپ های هوشمند جایگزین پلمپ های سیم بکسلی روی ناوگان حمل ونقل جاده ای خواهد شد. دریچه های تعبیه شده در بالای نفتکش ها و هچنین دریچه های پایین که مسیر تخلیه فراورده های نفتی است، به این سامانه کنترلی مجهز شده و یکی از مهم ترین مزیت هایش، این است که در طول مسیر، قابلیت ردیابی خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه به وضع تامین سوخت نیروگاه ری اشاره کرد و با بیان اینکه این نیروگاه، جزء نیروگاه های با راندمان پایینست، یادآور شد: بازدهی نیروگاه ری حدودا 23درصد است. به این معنا که از 100 درصد سوخت فسیلی که به نیروگاه تحویل داده می شود، 77 درصد آن اتلاف می شود. از سوی دیگر این نیروگاه شرایط خاصی دارد، اینکه بر عکس نیروگاه های دیگر امکان تخلیه نفتکش را نداشته و باید سوخت پشتیبان خود را که همان نفت گاز است، ازطریق خط لوله تامین کند که متاسفانه مخازن و مسیرلوله کشی در داخل نیروگاه نیز با نواقص فنی روبه روست، از این رو با توجه به تعمیراتی که روی خطوط لوله و مخازن داشتند، تا پایان آذر امسال تقاضای سوختی از سمت نیروگاه ری نداشتیم.
ویس کرمی ادامه داد: با این وجود، اگرمدیریت نیروگاه ری شرایط تخلیه و امکان دریافت فراورده نفت گاز با نفتکش را در داخل نیروگاه ایجاد کند، شاید نتوانیم از انبار نفت ری سوخت مورد نیاز را تامین کنیم؛ اما امکان تحویل نفت گاز از جنوب کشور را خواهیم داشت. همانطور که عنوان شد، این نیروگاه برق را با وجود اتلاف بسیار بالای فراورده نفت گاز تولید می کند که منطقی نیست.
وی بیان کرد: در نشست ها و جلسات هماهنگی با شرکت تولید نیروی برق حرارتی، تصمیم بر این شد که نفت گاز را به دیگر نیروگاه های استان تهران که راندمان بالاتری دارند، مثل نیروگاه دماوند و پرند تحویل دهیم. چنین به نظر می رسد که باید هرچه زودتر موارد و مشکلات فنی مربوط به نیروگاه ری برطرف شود و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی این آمادگی را دارد که سوخت مورد نیاز این نیروگاه را هرچند با وجود شرایط سخت انتقال فراورده، از جنوب تامین کند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: در چهار ماه منتهی به آذر امسال، میزان سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها 50 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته که این میزان در بخش نفت گاز 47 درصد و در بخش نفت کوره 58 درصد است.
وی همچنین درباره بنزین سوپر نیز اظهار کرد: واردات بنزین سوپر که مصوبه هیأت وزیران را دارد، به وزارت نفت تکلیف شده تا از طریق شرکت هایی که شناسایی می کند، مقدمات واردات بنزین سوپر را انجام دهد.
ویس کرمی تصریح کرد: دستورعمل های مربوط به واردات بنزین سوپر در جلسات و نشست های متعدد کارشناسی و مدیریتی شرکت پالایش وپخش فراورده های نفتی، نهایی و ابلاغ شده و قرار است بر مبنای دستورعمل ها، مجموعه های وارد کننده و توزیع کننده شناسایی و گواهینامه از وزارت نفت یا شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی دریافت کنند، ضمن این که تمامی این موارد در زمان مشخص به اطلاع عموم مردم خواهد رسید.
ویس کرمی تصریح کرد: درحال حاضر قیمت بنزین وارداتی مشخص نیست و اعداد اعلامی صرفا تخمینی، تقریبی و گمانه زنی است.
علی اصغرعباسی، معاون مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در آیین رونمایی از نخستین نفتکش سوخت رسان جاده ای با استفاده از سامانه پلمپ هوشمند عنوان کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یک شرکت خدمات رسان که قدمت بالایی در زمینه تامین و توزیع فراورده های نفتی دارد، درصدد است تا با بهره مندی از فناوری های روزآمد و راهکارهای بهینه با کمترین هزینه و بیشترین میزان توزیع در امر خدمت رسانی پیشگام باشد.
وی افزود: جای بسی خوشحالی است که ظرفیت بالایی در میان شرکت های توانمند داخلی وجود دارد تا بتوانیم با بهره گیری از دانش و فناوری آنها تمام مراحل زنجیره تامین و توزیع را به سیستم های هوشمند مجهز کنیم.
معاون مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: تجهیز ناوگان حمل فراورده های نفتی به سامانه پایش برخط و لحظه ای از نمونه اقدام های ملی است که امیدواریم شرکت های دانش بنیان فعال در این زمینه با تشکیل کنسرسیومی، روند تجهیز را تسریع بخشیده و در بازه زمانی کوتاهی بتوانیم تمامی نفتکش ها را به این سامانه مجهز کنیم. این تجهیزات شامل شیر های برقی و مسیریاب هستند و توانایی شناسایی هرگونه تغییر در کیفیت و مقدار فراورده را دارند.
عباسی تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان بسیاری در کشور اعلام آمادگی کرده اند و بزودی این تجهیزات بعد از طی مراحل آزمایشی، روی ناوگان حمل و نقل کشور نصب می شوند. بیش از ۱۶ هزار و ۳۵۰ دستگاه نفتکش جاده پیما در کشور وجود دارد که نشان دهنده عظمت این طرح است و قدمی در مسیر انجام رسالت شرکت ملی پخش در خدمت رسانی به مصرف کنندگان خواهد بود.
وی بیان کرد: حمل روزانه 320 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی از طریق شبکه های ریلی، جاده ای و دریایی کاری سخت و طاقت فرساست و امروز کارکنان و متولیان امر، تامین و توزیع این حجم از فعالیت را در کمال گمنامی انجام می دهند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: اگرچه اجرای سامانه سپهتن، یکی از وظایف اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیست؛ اما اقداماتی که ما در حال انجام آن هستیم، به شکلی گسترده به تحقق اهداف این سامانه در ناوگان حمل ونقل عمومی کمک خواهد کرد. در صورتی که سامانه سپهتن به نتیجه برسد، اجرای طرح ما نیز با آن همسو خواهد بود و در همان مسیر پیش خواهد رفت.
تنوع بخشی به سبد سوخت ضرورتی اجتناب ناپذیر است
مشعل وابستگی بیش از حد سبد انرژی کشور به گاز طبیعی و رشد فزاینده مصرف این سوخت پاک در کشور، یکی از موضوع هایی است که همواره در فصل سرد سال پیامدهای ناخوشایندی را برای بخش های مصرف کننده به همراه دارد. تازه ترین آمار تولید گاز در کشور از ثبت رکورد روزانه 862 میلیون مترمکعب حکایت دارد که 80 تا 85 درصد آن در بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می شود. استفاده از سوخت های دارای استانداردهای لازم و شاخص های کمی و کیفی می تواند به عنوان راهبردی برای تنوع بخشی به سبد سوخت و حرکتی نو در مسیر کاهش ناترازی انرژی در نظر گرفته شود که اس ان جی از جمله آنها و گزارش این هفته به این موضوع اختصاص یافته که می خوانید.
ناترازی انرژی که به گفته مسئولان درحال تبدیل شدن به یک چالش است، لزوم تنوع بخشی سبد سوختی کشور را جدی تر و ضرورت بهره گیری از فناوری های جدید برای تولید سوخت مناسب و استاندارد در کنار توجه و توسعه انرژی های تجدید را نمایان تر کرده است؛ فناوری که با استفاده از آن بتوان ناترازی را به نقطه اطمینان بدل ساخت.
در این روش تولید، گاز ال پی جی در داخل مخازن ذخیره نگهداری می شود و به کمک تجهیزی به نامvaporizer به بخار تبدیل و با هوای خشک در سیستم میکسینگ مخلوط می شود و داخل شبکه انتقال با خواص مشابه گاز طبیعی تزریق می شود .
در صورتی که گاز مایع و هوا به نسبت مناسبی مخلوط شوند، سوخت مناسبی را به وجود می آورند که ارزش حرارتی آن معادل گاز طبیعی خواهد بود؛ بنابراین گاز مایع و هوا که با تجهیزات دقیقی مخلوط می شوند، می توانند هنگام کمبود یا افت فشار در خطوط توزیع، جایگزین مناسبی برای گاز طبیعی باشند با استفاده از تجهیزات دقیق، بخار گاز مایع و هوا به نسبت معینی مخلوط شده و به تولید سوختی به نام اس ان جی منجر می شود که ارزش حرارتی آن معادل گاز طبیعی است. در واقع اس ان جی ترکیبی از ال پی جی هوا یا پروپان- هوا است که در صورت طراحی مناسب سامانه، ویژگی های تقریبا یکسانی با گاز طبیعی دارد و می تواند به طور مستقیم با گاز طبیعی جایگزین شود؛ بنابراین در ایستگاه های سوخت جایگزین می توان هنگام افت فشار یا قطع گاز طبیعی، سوخت اس ان جی را جایگزین کرد .
دستگاه های مصرف کننده گاز طبیعی هنگام تغییر سوخت به هیچ تنظیم مجددی نیاز نخواهند داشت.
خطوط تولید هیچ گاه به دلیل نداشتن سوخت متوقف نشده و خسارتی به تولیدکننده وارد نخواهد شد.
شعله و فرآیند احتراق، کیفیت مطلوب خود را حفظ خواهد کرد.
دستگاه های مصرف کننده گاز طبیعی هنگام تغییر سوخت بدون توقف به کار خود ادامه خواهند داد.
همه کارخانه هایی که از گاز طبیعی به عنوان سوخت اصلی استفاده می کنند، قابلیت استفاده از اس ان جی را خواهند داشت. در صورتی که شبکه گاز طبیعی در دسترس نباشد، استفاده از این سوخت تنها راه حل است. از سوی دیگر، صنایع کاشی و سرامیک، شیشه و بلور، چینی بهداشتی، لعاب و پوشش های سرامیکی، ریخته گری و ذوب فلزات، مواد غذایی، مواد بهداشتی و دارویی و… می توانند از سوخت جایگزین گاز طبیعی استفاده کنند .
با توجه به خصوصیات ذكر شده برای یك سوخت دوم، اس ان جی می تواند جایگزین مناسبی برای گاز طبیعی باشد، همچنین می توان در مکان هایی كه در حال حاضر شبكه گاز در دسترس نیست، از این سوخت استفاده و دستگاه ها را بر این اساس طراحی و خریداری كرد تا زمانی كه شبكه گاز به منطقه مورد نظر رسانده شود و در این موقع نیز با تغییر محل اتصال تغذیه سوخت دستگاه ها می توان شبكه را از محل جدید كه همان شبكه سراسری گاز است، تغذیه کرد. اس ان جی که از تركیب گاز مایع (LPG) یا و هوا به دست می آید، با توجه به خصوصیات منحصربه فرد خود می تواند جایگزین مناسبی برای گاز طبیعی باشد و در صنایع و مصرف کنندگان عمده به عنوان سوخت دوم مورد استفاده قرار گیرد.
جدول روبرو مقایسه ای در خصوص خواص حرارتی گاز طبیعی و اس ان جی را نشان می دهد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تشریح کرد:
مشعل صنعت پتروشیمی امروز به یکی از مزیت های اصلی و پردرآمد اقتصاد کشور تبدیل شده؛ صنعتی که توانسته است در شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه و مستقیم بین المللی، جریان تولید و توسعه را حفظ کند وهمزمان سهم بیشتری از بازارهای خارجی را به خود اختصاص دهد. اگرچه دسترسی به خوراک یکی از مزیت های اصلی صنعت پتروشیمی ایران به شمار می رود، اما گذشت چند دهه برداشت مخازن نفت و گاز، همچنین مطرح شدن ناترازی انرژی در کشور، زنگ های هشدار را برای تامین خوراک شرکت های پتروشیمی به صدا درآورده است. بسیاری از شرکت های پتروشیمی از چند سال قبل تاکنون با رویکردهای مختلف تلاش کرده اند به طور مستقل و در همکاری با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و دیگر نهادهای اجرایی دولت، افزون بر کمک به موضوع ناترازی انرژی، موضوع خوراک پایدار را برای تولید محصول حل کنند. خبرنگار «مشعل» با حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ایران گفت وگو کرده است که مشروح آن را می خوانید.
استفاده از اتان، پروپان، بوتان، میعانات، نفتا و سایر محصولات پایه، به عنوان اصلی ترین خوراک ها برای مجتمع های پتروشیمی بسیار اهمیت دارد. با توجه به جریان توسعه این صنعت، هرسال نیز میزان مصرف مجتمع ها از این خوراک ها بیشتر می شود. بااین حال، صنعت پتروشیمی برای توسعه متوازن و پایدار خود تلاش می کند با خوراک های ترکیبی و استفاده از خوراک های پشتیبان و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش، هزینه های تولید محصول در این صنعت را به حداقل برساند. این تلاش شرکت های پتروشیمی درعین حال حرکتی مهم در مسیر کاهش خام فروشی محصولات پتروشیمی و جلوگیری از خروج ارز از کشور است.
بنا بر گزارش های رسمی، مجموع گازی که به عنوان خوراک و سوخت در اختیار صنعت پتروشیمی قرار می گیرد، بیش از 8.7درصد مصرف روزانه کشور و معادل روزانه 62.5 میلیون مترمکعب است که 43 درصد آن به عنوان خوراک و 57 درصد دیگر نیز به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد. صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر به سمت تنوع سبد خوراک خود حرکت و در این مسیر نیز موفق عمل کرده است. مهم ترین مزیت استفاده از خوراک های متنوع به ویژه در طرح های جدید، ایجاد تنوع در سبد تولید محصول، افزایش تاب آوری، تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی است. موضوع ایجاد زمینه برای تامین پایدار خوراک پتروشیمی ها و رفع موانع تولید آنها به عنوان منبعی ارزآور برای کشور،به عنوان یکی از دغدغه های مهم دراداوارمختلف دولت مختلف مطرح بوده است.
درچند سال اخیر همکاری بین بخشی خوبی در دولت برای رفع مشکلات پتروشیمی ها وجود داشته و دست آنها را برای اجرای پروژه های توسعه ای باز گذاشته است. از سوی دیگر شرکت های بزرگ پتروشیمی و هلدینگ ها نیز با ورود به بالادست صنعت نفت و سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ تلاش کرده اند، مسیری مهم و پایدار را برای تامین خوراک این صنعت ایجاد کنند و یکی از این مسیرهای مهم و اثرگذار در بلندمدت، پروژه خاموشی مشعل های روشن صنعت نفت و گاز بوده است.
برهمین اساس، ضمن شناسایی زمینه های همکاری شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و هلدینگ ها برای خاموشی مشعل ها و استفاده از گازهای خام به عنوان خوراک پتروشیمی ها، قراردادها و تفاهم نامه های مهمی امضا شده که برخی از آنها نتیجه بخش بوده است؛ طوری که شمار قابل توجهی از مشعل ها در نقاط مختلف مناطق عملیاتی، خاموش شده اند.
با خاموشی این مشعل ها، پروژه های متنوعی کلید خورده اند؛ موضوعی که حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به آن اشاره کرد و گفت: با تکمیل این پروژه ها از واردات بسیاری از محصولات پتروشیمی که هزینه های زیادی هم دارند، جلوگیری می شود.
حسن عباس زاده همچنین با اشاره به واردات محصولات پتروشیمی که هنوز حجم و عدد قابل توجهی است، اظهار کرد: در مقابل سالانه حدود ۱۵ میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی،سالانه حدود 2میلیارد دلار کالا و تجهیزات محدود دو میلیارد دلار هم محصول پتروشیمی که هم اکنون امکان تولید آنها در داخل نیست، وارد کشور می شود.
سرمایه گذاری در طرح های اولویت دار به منظور تولید محصول در داخل، موضوع دیگری است که مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در تشریح آن گفت: درمیان طرح های اولویت دار صنعت نفت 20 طرح و پکیج سرمایه گذاری را برای تکمیل زنجیره ارزش و تامین خوراک پیش بینی کرده ایم که به جز دو، سه مورد، مابقی سرمایه گذارشان قطعی و یا محل تامین خوراک آنها مشخص شده است؛ برخی دیگر از طرح ها در مرحله اجرا هستند و برخی نیز مجوزهای لازم برای اجرا را هم اخذ کرده اند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی به برخی از این پروژه ها اشاره و تصریح کرد: طرح پروپیلن اکساید و پروپیلن گلایکول پتروشیمی مارون، از جمله طرح هایی هستند که با مشارکت بخش خصوصی در ماهشهر اجرا می شود.
پروژه دیگر ساخت واحد متیل آمین است که شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس آن را برای اولین بار اجرا می کند.
عباس زاده تصریح کرد: با اجرایی شدن این پروژه ها، می توان محصولاتی که تاکنون با هزینه قابل توجه وارد کشور می شدند، در داخل کشور تولید و چرخه محصولات پایه را تکمیل کرد. وظیفه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در بالادست، ایجاد هماهنگی و رفع چالش ها در مسیر اجرای پروژه هاست و تلاش می کنیم این مشکلات در روند اجرای پروژه ها و تامین خوراک پایدار به حداقل ممکن برسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در ادامه با اشاره به دیگر طرح های اصلی که در دستور کار این شرکت گفت: در دوره جدید در مورد همه پروژه ها بازنگری کلی خواهیم داشت؛ تعدادی از پروژه ها با پیشرفت قابل قبول و بدون مشکل در اجرا، جزو طرح های سبز هستند اما تعدادی دیگر از طرح ها، روند کندی دارند. نشست هایی با مسئولان اجرایی طرح هایی که زیر 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند، به منظور بررسی این پروژه ها و برنامه های اجرایی آنها برگزارشده است. بر اساس قانون تا پایان خرداد 1404 فرصت داریم که این پروژه ها را بررسی وبازنگری کنیم. عباس زاده با تاکید بر اینکه برای تامین خوراک پایدار کمیته ای مجزا تشکیل شده تا روش های مختلف تامین خوراک بررسی شود، اظهار کرد: برخی شرکت های بزرگ پتروشیمی برای سرمایه گذاری در بالادست سرمایه گذاری و قراردادها و تفاهم نامه هایی نیز امضا کرده اند. تاکنون دو مورد از قراردادها به تائید هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران رسیده و مراحل تصویب در شورای اقتصاد را می گذرانند. وی با بیان اینکه یکی از زمینه های ورود پتروشیمی ها به بالادست صنعت نفت برای تامین خوراک پایدار، اجرای پروژه های جمع آوری گازهای مشعل بوده است، افزود: این پروژه ها به طور جدی پیگیری می شوند و برای آنها کارگروه مجزایی تشکیل شده و نتایج قابل قبولی در پی داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران یکی دیگر از روش های تامین پایدار خوراک و پشتیبان برای شرکت های پتروشیمی را استفاده از اس ان جی عنوان کرد و افزود: این موضوع که با قوت پیگیری می شود، در صورت نتیجه بخش بودن می تواند بخش عمده ای از سوخت را بهینه سازی کند و به چرخه خوراک برگرداند. عباس زاده در ادامه گفت: مطالعات طرح های اس ان جی به طور مشخص و جدی از سوی پتروشیمی های فجر، مبین و دماوند انجام شده است و کارشناسان فنی آنها روی این موضوع به شکل مشترک کارکرده و گلوگاه های آن مشخص شده است. وی تصریح کرد: در جلسه اخیر نیز که به منظور بررسی این طرح ها تشکیل شد، به این نتیجه رسیده ایم که با تغییرات جزئی در آن امکان اجرا وجود دارد و می توان در کوتاه مدت به نتیجه رسید. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه ناترازی انرژی در کشور جدی و بخشی از ظرفیت های تولید مجتمع های پتروشیمی، متاثر از آن شده است، افزود: باید با بهره گیری از ظرفیت های بهینه سازی مصرف انرژی و تنوع بخشی به سبد سوخت، چالش های ناترازی انرژی را کاهش داد. استفاده از اس ان جی به دلیل ظرفیت بالای تولید ال پی جی در کشور، یکی از راهکارهایی است که می تواند در کاهش ناترازی موثر باشد. وی با بیان اینکه زیرساخت های اجرای این طرح آن قابل تامین و اجراست، تصریح کرد: استفاده از اس ان جی با رعایت اصول و استانداردهای لازم در صنعت پتروشیمی می تواند کاربردی شود.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت از ساخته شدن ۹دستگاه شیر توپی از نوع «Top Entry» سایز ۴۲ اینچ کلاس ۹۰۰ با متریال مقاوم در برابر خوردگی و وزنی بیش از ۳۵ تن برای هر عدد شیر، برای نخستین بار در کشور در پروژه توسعه تلمبه خانه غرب کارون و احداث خطوط لوله انتقال نفت میدان های غرب کارون خبر داد.
نصرالله زارعی با بیان اینکه با اعتماد به توان و دانش ایرانی می توان به ظرفیت های سازندگان داخلی تکیه کرد، گفت: این نوع شیرهای توپی که از سوی یکی از سازندگان داخلی و باتجربه در حوزه صنعت نفت و گاز در حال ساخت است، قابلیت تعمیر On Site و بدون نیاز به جدا شدن شیر از خط را به صورت کاملاً بهینه برای بهره بردار فراهم می کند.
وی افزود: به منظور عمل به شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم»، این طرح با اعتماد و باور به توانمندی سازندگان دانش بنیان و نیروهای جوان و متخصص داخلی در ساخت شیرهای ۴۲ اینچ، آغاز شده و افزون بر اینکه تاکنون مانع خروج بالغ بر ۳ میلیون دلار ارز از کشور شده، مانند پروژه ملی گوره - جاسک برای کمک به رشد و شکوفایی سازندگان داخلی در شرایط تحریم، کمک شایانی داشته است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، این دستاورد را برگ زرین دیگری در حوزه داخلی سازی کالاهای تخصصی صنعت نفت خواند و گفت: امیدواریم با بهره گیری هرچه بیشتر از ظرفیت های سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان بتوانیم توسعه پروژه ها را با سرعت بیشتری تکمیل کنیم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه از صرفه جویی ۱۹۷ میلیون لیتر بنزین در این استان از آغاز امسال تا پایان آذر خبر داد. پیمان بهرامی بیان کرد: در ۹ ماه گذشته با مصرف حدود ۱۹۷ میلیون مترمکعب سی ان جی همین مقدار در مصرف بنزین منطقه صرفه جویی شده است. وی با بیان اینکه روزانه ۷۳۰ هزار مترمکعب سی ان جی در استان از سوی خودروهای گازسوز و دوگانه سوز مصرف می شود، افزود: مجموع جایگاه های عرضه سی ان جی در استان ۷۸ باب است که تعداد ۳۵باب آن، جایگاه تک منظوره سی ان جی است. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه تصریح کرد: با اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی از آغاز اجرای این طرح در کرمانشاه تاکنون، ۱۱هزار دستگاه خودرو عمومی در حوزه عملیاتی این منطقه گازسوز شده اند که این آمار نشان از استقبال شهروندان به استفاده از سوخت پاک و ارزان سی ان جی دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از مهر تا دی ۱۴۰۳ موفق به افزایش تولید روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز و ۱۳ هزار بشکه نفت خام شده است.پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با بیان اینکه افزایش روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز در دولت چهاردهم نتیجه تکمیل و راه اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی و شش حلقه چاه گاز تولیدی در میادین دالان، آغار، تنگ بیجار، دی و خانگیران است، اظهار کرد: از دیگر اقدام های انجام شده برای دستیابی به این مهم، احداث موقعیت ها و جاده های دسترسی چاه های میدان گازی خارتنگ است.
وی ادامه داد: ترمیم و آماده سازی محل چاه شماره-۲ ذخیره سازی منطقه عملیاتی سراجه قم، انجام فعالیت های متعدد فنی و عملیاتی روی چاه های تولیدی با هدف نگهداشت تولید زمستانی و آغاز پروژه مطالعاتی مدیریت یکپارچه مخزن گازی تنگ بیجار و میادین اقماری با دانشگاه شهید چمران اهواز برای افزایش تولید گاز، از دیگر اقدام هایی بود که برای دست یافتن به این مهم اجرایی شد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در خصوص افزایش تولید روزانه ۱۳ هزار بشکه نفت خام از آغاز به کار دولت چهاردهم تا امروز گفت: افزایش تولید نفت خام شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با راه اندازی کارخانه بهره برداری نفت میدان خشت و چهار حلقه چاه این میدان با ظرفیت تولید ۱۰ هزار بشکه در روز و راه اندازی ۳ حلقه چاه میدان نفتی دهلران با ظرفیت تولید ۳ هزار بشکه در روز محقق شده است.
مدیرعامل پتروشیمی خراسان با تأکید بر اینکه اجرای تصفیه خانه بجنورد افزون بر ممانعت از ورود پساب شهر به رودخانه، سبب حفظ محیط زیست می شود، گفت: با اجرای این طرح، ۵.۵ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز این مجتمع پتروشیمی نیز تأمین می شود.
یوسف حسنی در نشست خبری پروژه زیست محیطی تصفیه خانه پساب بجنورد درباره اجرای این پروژه اظهار کرد: پتروشیمی خراسان از سال ۱۴۰۱ به دنبال حل مشکل آلودگی محیط زیست در این منطقه بود و با طراحی طرح انتقال پساب شهر به پتروشیمی، زمینه حل این مشکل را فراهم کرد.
وی با اشاره به اینکه این تصفیه خانه با هزینه ای بالغ بر ۱۲۰۰ میلیارد تومان راه اندازی شد تا افزون بر ممانعت از ورود پساب شهر به رودخانه، سبب حفظ محیط زیست و ارتقای سلامت شهروندان شود، ادامه داد: با اجرای این طرح افزون بر تصفیه پساب و حفظ محیط زیست، ۵.۵ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز پتروشیمی نیز تأمین می شود.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی خراسان با اشاره به ضرورت ایجاد یک منبع انرژی برای استفاده در چرخه تولید این مجموعه تصریح کرد:طرح تجزیه زغال سنگ برای تأمین انرژی مورد نیاز شرکت پتروشیمی، یکی از برنامه های جایگزین در این مجموعه است.
حسنی افزود: با توجه به ناترازی انرژی، فرآیندی تعریف شده که به دنبال یک منبع انرژی پایدار برای جایگزینی گاز مورد مصرف پتروشیمی هستیم، اما اجرای این طرح حدود سه سال زمان خواهد برد.
وی در پاسخ به این پرسش که تحریم ها تا چه اندازه مانع نوسازی و تعمیر دستگاه ها شده است، گفت: با مشارکت شرکت های دانش بنیان تعمیر دستگاه ها انجام می شود.
پتروشیمی بندر امام در ۹ ماه ۱۴۰۳ موفق به صادرات یک میلیون و ۶ هزار تن محصول به بازارهای بین المللی شده که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد ۳۵ درصدی نشان می دهد.
این پتروشیمی از یک سو نیازهای حیاتی بازار داخلی را تأمین می کند و از سوی دیگر با صادرات بخشی از تولیدات خود، به تقویت ارزآوری و توسعه اقتصادی کشور در شرایط تحریم کمک مضاعفی می کند.
درآمد حاصل از صادرات این مجتمع از ابتدای امسال تاکنون به رقمی بالاتر از ۶۵۰ میلیون دلار رسیده که نتیجه بهره گیری بهینه از ظرفیت های تولیدی و رویکرد هدفمند در بازارهای بین المللی است.
این مجتمع آذر امسال توانست با صادرات ۷۰ هزار تن محصول، ۴۶میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشته باشد.
پتروشیمی بندر امام سال ۱۴۰۲ موفق به صادرات بیش از یک میلیون تن محصول شد و نقشی کلیدی در تأمین منابع ارزی کشور ایفا کرد.
رئیس اداره چاه پیمایی و تکمیل چاه شرکت ملی حفاری ایران از افزایش ۱۰۰ درصدی حجم خدمات در میدان های نفتی و گازی تحت سرپرستی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.
سیدمحسن موسوی اظهار کرد: اداره چاه پیمایی و تکمیل چاه هم اکنون با دارا بودن ۱۰ گروه عملیاتی همزمان شامل پنج گروه خدمات چاه پیمایی و تکمیل چاه، چهار گروه خدمات سرچاهی و یک گروه خدمات نگهداشت چاه ها، ارائه خدمات به شرکت های متقاضی در مناطق خشکی و دریا کشور را به عهده دارد.وی افزود: اداره چاه پیمایی و تکمیل چاه شرکت ملی حفاری ایران با دارا بودن هفت دستگاه ثابت و سیار چاه پیمایی، چهار دستگاه ثبت دما و فشار الکترونیکی و دو دستگاه نمونه گیر تحت فشار، مجموعه متنوعی از همه خدمات چاه پیمایی و تکمیل چاه را عرضه می کند. رئیس اداره چاه پیمایی و تکمیل چاه شرکت ملی حفاری گفت: در این مدت با شناسایی و ریشه یابی نقاط ضعف و مشکلات فنی و اجرایی سال های گذشته و انجام اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه برای خدمات رسانی مطلوب به متقاضیان، اعم از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و شرکت های بخش خصوصی، ساعات انتظار در مقایسه با قبل حدود ۹۷ درصد کاهش یافته است. موسوی با اشاره به تلاش جمعی کارکنان این مجموعه با وجود ثابت بودن ناوگان تجهیزات و نیروی انسانی گفت: در نتیجه تعامل مؤثر با شرکت ها و واحدهای متقاضی، خدمات امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۴۰ درصد رشد داشته و در همین بازه زمانی، تعداد عملیات انجام شده در میدان های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مقایسه با سال ۱۴۰۲ افزایش ۱۰۰ درصدی نشان می دهد.
وی تهیه و تدوین کتابچه دستورعمل (Procedure) استاندارد ارائه خدمات تعمیر و تکمیل چاه ها همراه با روندنما (Flowchart) خدمات بیست گانه برای نخستین بار در کشور، تهیه و تدوین روش اجرایی اچ اس ای ، خدمات تعمیر و تکمیل چاه ها با همکاری مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ارتقای کمّی و کیفی خدمات از طریق بازسازی و نوسازی ناوگان عملیاتی متناسب با حجم بالای خدمات مورد نیاز واحدهای متقاضی و تلاش مستمر برای افزایش سهم بازار به ویژه در بخش چاه پیمایی و تکمیل چاه و خدمات نگهداشت چاه ها را از اولویت های در دست انجام این اداره برشمرد.
رئیس اداره چاه پیمایی و تکمیل چاه شرکت ملی حفاری با بیان اینکه حمایت از ساخت داخل و استفاده حداکثری از ظرفیت ها و توانمندی های سازندگان و شرکت های دانش بنیان از برنامه های اصلی این اداره به شمار می آید، گفت: این تعامل و هم افزایی دستاوردهای مهمی در زمینه ساخت تجهیزات تخصصی چاه پیمایی و بومی سازی قطعات کاربردی برای شرکت ملی حفاری ایران به دنبال داشته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گلستان از ارسال بیش از ۵۰ میلیون لیتر نفت گاز از انبار نفت گنبد کاووس به نیروگاه شیروان در استان خراسان شمالی از ابتدای امسال تا پایان آذر خبر داد.
سیدمحمد حسینی گفت: با توجه به اهمیت فعالیت نیروگاه ها برای تولید برق مورد نیاز کشور، تأمین به موقع سوخت آنها از اولویت های مهم شرکت ملی پخش به شمار می آید که بر همین اساس از ابتدای امسال تا پایان آذر، ۵۰ میلیون و ۵۱۷ هزار لیتر نفت گاز از انبار نفت شهرستان گنبدکاووس در منطقه گلستان به نیروگاه شیروان ارسال شده است.
وی از هموطنان عزیز خواست با توجه به سرمای هوا و افزایش مقدار مصرف فراورده های نفتی، به ویژه گاز طبیعی، با رعایت الگوی مصرف و کاهش ۲درجه ای دما به صرفه جویی و مدیریت مصرف انرژی کمک کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل از افزایش ۵۷ درصدی ارسال سوخت مایع به نیروگاه سبلان در ۹ ماه امسال خبر داد.
سیدحجت مدنی از برنامه ریزی مستمر این شرکت در تأمین سوخت دوم نیروگاه سبلان خبر داد و گفت: این شرکت با تأمین و ارسال به موقع فراورده به این نیروگاه، نقش مهم و اساسی در افزایش توان تولید برق استان دارد.
وی با اشاره به ارسال ۲۴۵ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه سبلان در ۹ ماه امسال افزود: مقدار ارسال این فراورده در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۷ درصد افزایش یافته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل همچنین اتخاذ سیاست های مطلوب سوخت رسانی به ویژه سوخت جایگزین به نیروگاه ها را یکی از اقدام های مطلوب همسو با مسئولیت اجتماعی این شرکت دانست.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر اشتراک گذاری تجارب در حوزه دارایی های فیزیکی، مستندسازی تجربه ها و نگهداشت و تعمیرات در مجتمع های پتروشیمی تأکید کرد. سعید باغبانی در سی ویکمین همایش مدیران نگهداری و تعمیرات صنعت پتروشیمی ایران که باهدف هم افزایی به منظور صیانت از سرمایه های ملی برگزار شد، اظهار کرد: همگرایی و تبادل دانش میان ارکان مختلف صنعت پتروشیمی ایران به ویژه مجتمع های پتروشیمی باید نهادینه شود.
وی با بیان اینکه اشتراک گذاری تجارب در حوزه دارایی های فیزیکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، گفت: باید زمینه را برای جانشین پروری و افزایش سطح علمی و فنی نسل های بعدی که در صنعت فعالیت خواهند کرد، فراهم سازیم و در این مسیر، مستندسازی تجربه همکاران در بخش های مختلف صنعت می تواند زمینه ساز انتقال تجارب باشد.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران افزود: گردهمایی های تخصصی بر دانش افزایی تأکید دارد و برگزاری منظم همایش مدیران نگهداری و تعمیرات صنعت پتروشیمی فرصتی برای هم افزایی و انتقال تجارب است و تداوم نشست های تخصصی زمینه را برای همکاری های آتی تسهیل می کند.
باغبانی ادامه داد: باید موانع و چالش ها را در کارگروه های تخصصی بررسی کرد و ابعاد مختلف نگهداری و تعمیرات صنعت پتروشیمی را با همکاری دیگر واحدها مانند واحد بهره برداری در مجتمع های پتروشیمی مورد واکاوی دقیق و فنی قرار داد.
وی با بیان اینکه حمایت از سازندگان توانمند ایرانی فعال در صنعت پتروشیمی باید تداوم داشته باشد، گفت: استفاده از توان و دانش داخلی به عنوان یک راهبرد مورد تأکید شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار دارد و آماده هرگونه همکاری و حمایت لازم باهدف توسعه صنعت پتروشیمی ایران به عنوان صنعتی پیشرو هستیم.
اختتامیه رویداد رقابتی میدان های نفتی و گازی دیجیتال شهید تندگویان با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
اختتامیه رویداد رقابتی میدان های نفتی و گازی دیجیتال شهید تندگویان، یکشنبه نهم دی ماه برگزار و طی آن از محققان و شرکت های برتر در این حوزه قدردانی شد. در طرح های مربوط به میدان نفتی دیجیتال (DOF)، سعی شده است با استفاده از ترکیبی از فناوری های نوظهور مانند هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیا (IOT)، واقعیت افزوده، اتصال تلفن همراه و فضای ابری، فرصتی برای اپراتورها فراهم شود تا در کمترین زمان با جمع آوری و تجزیه وتحلیل داده ها نسبت به وقایع یک میدان واکنش صحیح و بهینه را انجام دهند و تصمیم درست گرفته شود.
اختتامیه رویداد رقابتی میدان های نفتی و گازی دیجیتال شهید تندگویان (TPEC) با همکاری مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت، دانشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از مدیران این شرکت در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
رئیس اندازه گیری و صحه گذاری (M&V) طرح های انرژی شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: ابزار قانون، به اندازه کافی، بلوغ و قدرت دارد تا به حل مسئله ناترازی کمک کند و سازمان ها باید بتوانند با استفاده از این ابزار و پیگیری ها، همچنین سرمایه گذاری، به حل مسئله ناترازی کمک کنند. همسو با اجرای پروژه استقرار مدیریت انرژی مبتنی بر استاندارد ISO50001:2018 در شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) دوره آموزشی مدیریت انرژی برای مدیران شرکت متن از سوی مدیریت مهندسی و ساختمان و با همکاری مدیریت منابع انسانی برگزار شد.
سیدمحمد اسداللهی، مدیر پروژه استقرار مدیریت انرژی گفت: پیرو تأکید مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت مبنی بر ضرورت حضور شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی در توسعه انرژی های تجدیدپذیر، این دوره آموزشی با محوریت تشریح قوانین و مقررات مرتبط با مدیریت انرژی و راهکارهای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر با حضور مدیران شرکت متن و از سوی احمد فضلی، رئیس «اندازه گیری و صحه گذاری (M&V) طرح های انرژی» دوشنبه دهم دی در ساختمان شماره یک این شرکت تدریس شد.احمد فضلی، رئیس اندازه گیری و صحه گذاری(M&V) طرح های انرژی شرکت مهندسی و توسعه نفت در این نشست آموزشی به تشریح راهکارهای عملی اجرای مفاد ابلاغیه مدیرعامل، همچنین بهره برداری از طرح های مرتبط با انرژی های تجدیدپذیر پرداخت. شماری از مدیران نیز در این نشست درباره چالش های موجود در این زمینه و راهکارهای آن تبادل نظر کردند. وی بر اهمیت برگزاری چنین دوره هایی با هدف استفاده از قوانین موجود در کشور درخصوص کاهش ناترازی های انرژی تأکید کرد و گفت: ابزار قانون، به اندازه کافی، بلوغ و قدرت دارد تا به حل مسئله ناترازی کمک کند و سازمان ها باید بتوانند با استفاده از این ابزار و پیگیری ها، همچنین سرمایه گذاری، به حل مسئله ناترازی کمک کنند. دوره های آموزشی پروژه استقرار مدیریت انرژی طی یک ماه و در ۱۱جلسه برای گروه های هدف هر دوره برگزار می شود.
میانگین تحویل گاز شیرین به شبکه سراسری از ابتدای دی تاکنون برابر با ۸۵۷ میلیون مترمکعب در روز بوده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۱میلیون بیشتر است.۸۶۷ میلیون مترمکعب گاز شیرین تحویل شبکه سراسری شده که از این مقدار ۵۹۹ میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است. مقدار مصرف گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء دیروز ۶۹ درصد از کل گاز شیرین تولیدی بوده که نسبت به روز مشابه در سال گذشته ۱۲درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش، میانگین تحویل گاز شیرین به شبکه سراسری از اول دی تاکنون برابر با ۸۵۷میلیون مترمکعب در روز بوده که ۳۱ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲) است. پس از برودت هوا و پیش بینی کاهش دما، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، محسن پاک نژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام های تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.
رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور نیز از کاهش میانگین وزنی دما در هفته نخست دی نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: این تغییر دما سبب افزایش ۸۰ میلیون مترمکعبی مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در هفته نخست دی شده است.
غلامرضا کوشکی اظهار کرد: هشتم دی با کاهش نسبی دما و ورود یک سامانه سرمایشی جدید از غرب کشور، مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء به ۶۱۳ میلیون مترمکعب رسید. وی ادامه داد: با توجه به تداوم سرما تا پایان هفته جاری، پیش بینی می شود مقدار مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء از مرز ۶۵۰میلیون مترمکعب بگذرد و رکورد مصرف ۶۶۰میلیون مترمکعب در این بخش ثبت شود. رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور با یادآوری اینکه پارسال در هفته نخست دی در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء ۵۲۷ میلیون مترمکعب مصرف داشتیم و این رقم امسال در همین بازه زمانی به ۶۰۷میلیون مترمکعب در روز رسیده است، بار دیگر بر مدیریت مصرف این انرژی پاک از سوی تمامی نهادها و مردم تأکید کرد. کوشکی افزود: تلاش شبانه روزی همکاران در بخش های تولید، بالادست و پالایشگاهی، سبب شد در کنار پایداری شبکه گاز، در تولید، فرآورش و انتقال گاز نیز رکورد بزنیم. وی گفت: از تمامی هم وطنان در سراسر کشور تقاضا می کنیم با توجه به شدت برودت هوا و افزایش مصرف، ضمن رعایت الگوی مصرف و همراهی با پویش ۲ درجه ای کاهش دمای منزل و محیط کار، به پایداری شبکه گاز در این روزهای سرد کمک کنند تا در هیچ نقطه ای از کشور، دچار افت فشار یا قطع گاز نشود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به شتاب روند عملیات اجرایی طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی و افزایش تعداد دکل های حفاری فعال در این طرح به چهار دکل گفت: طی یک ماه آینده، نخستین حلقه چاه گازی طرح اینفیل وارد مدار می شود.
تورج دهقانی با بیان اینکه هم اکنون چهار دکل حفاری در طرح حفاری چاه های درون میدانی و سه دکل دیگر نیز در سایر بلوک های گازی مشغول فعالیت های حفاری هستند، افزود: با اتکا به تدابیری که در ماه های اخیر اندیشیده شده، شاهد شتاب بخشی به روند حفاری های این طرح خواهیم بود. وی با اشاره به اینکه دکل های حفاری سحر یک و پاسارگاد ۲۰۰ در بلوک گازی سکوهای A 19و B 19 پارس جنوبی مستقر شدند، گفت: با استقرار این دو دکل، شمار دکل های فعال در طرح اینفیل به چهار دکل افزایش یافته و با تحقق این اقدام، گام مهمی در عملیات اجرایی بسته های سوم و چهارم طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی برداشته شده است.
مدیرعامل نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه پس از انجام فعالیت های مقدماتی، حفاری چاه های جدید آغاز می شود، بر نیاز به پایداری تولید گاز و پرهیز از وقفه در تأمین انرژی کشور تأکید و اظهار کرد: طبق برنامه ریزی دقیق کارفرما، با حداقل زمان ممکن و مجوز یک بار توقف تولید، دکل های حفاری سحر یک و پاسارگاد ۲۰۰ به طور همزمان روی این دو سکوی گازی مستقر شدند. دهقانی با بیان اینکه هم اکنون چهار بسته کاری طرح اینفیل به طور کامل در فاز اجرا قرار گرفته است، تصریح کرد: مطابق برنامه ریزی طی یک ماه آینده، حفاری نخستین چاه این طرح تکمیل و چاه، آماده تولید گاز می شود.
وی ضمن قدردانی از حمایت های شرکت ملی نفت ایران برای شتاب بخشی به اجرای این طرح افزود: در این طرح ۳۵حلقه چاه درون میدانی که در نقاط مختلف میدان پارس جنوبی هدف گذاری شده، حفاری خواهند شد و پس از بهره برداری، شاهد افزایش تولید از میدان پارس جنوبی خواهیم بود. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر اینکه طرح حفاری چاه های درون میدانی با هدف کمک به نگهداشت تولید گاز و رفع ناترازی انرژی در دستور کار قرار دارد و پیشرفت آن به صورت روزانه رصد و ارزیابی می شود، تصریح کرد: این طرح از برنامه های مهم شرکت ملی نفت ایران در زمینه حفظ و نگهداشت توان تولید مخزن پارس جنوبی است و در سه سال آینده نقش مهمی در مدیریت ناترازی گاز تولیدی و مصرفی کشور ایفا می کند.
طرح حفاری چاه های درون میدانی پارس جنوبی در ۱۷سکوی گازی اجرا می شود و با تکمیل و بهره برداری کامل از این طرح، ظرفیت تولید گاز میدان پارس جنوبی، روزانه ۳۶میلیون مترمکعب افزایش می یابد.
شرکت پتروشیمی اروند با استفاده از فناوری پیشرفته نانو به کمک شرکت های دانش بنیان و به کارگیری عایق های آیروژل برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی کشور، موفق به صرفه جویی سالانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز با هدف کاهش ناترازی انرژی در خطوط و تجهیزات خود شده است.
این پتروشیمی با استفاده از عایق های آیروژل که از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی سازی شده، توانسته است با کاهش هدررفت انرژی در سیستم های تولیدی، مقدار قابل توجهی گاز طبیعی را در فرایندهای مختلف ذخیره سازی کند. این پروژه همسو با تلاش های شرکت برای کاهش ناترازی انرژی و بهبود بهره وری مصرف منابع انرژی انجام شده است.
عایق های آیروژل که در صنایع مختلف به عنوان یکی از کارآمدترین عایق ها شناخته شده اند، به دلیل ضریب انتقال حرارت بسیار پایین توانسته اند به طور مؤثری از اتلاف انرژی جلوگیری کنند، در نتیجه، استفاده از این فناوری در پتروشیمی اروند نه تنها به کاهش هزینه ها و بهبود کارایی تولید کمک کرده، بلکه با هدف حفاظت از منابع انرژی کشور نیز مؤثر واقع شده است. شرکت پتروشیمی اروند با به کارگیری این عایق های نانو در فرآیندهای تولیدی، توانسته سالانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی صرفه جویی کند.
این مقدار صرفه جویی نه تنها در کاهش هزینه های تولید مؤثر است، بلکه در کاهش فشار بر منابع انرژی کشور و جلوگیری از هدررفت آنها نیز نقش حیاتی دارد. با توجه به تأثیرات قابل توجه در کاهش مصرف انرژی، بازگشت سرمایه این پروژه در کمتر از دو ماه به وقوع پیوسته است. این رقم نشان دهنده تأثیر مثبت استفاده از فناوری های نو در کاهش هزینه های عملیاتی و افزایش بهره وری است. آیروژل ها به دلیل داشتن ضریب انتقال حرارت بسیار پایین، از بهترین عایق ها در زمینه جلوگیری از اتلاف انرژی هستند.
این ویژگی ها سبب شده است این نوع عایق ها، در مقایسه با سایر عایق های مشابه جهانی، به گزینه ای مناسب برای استفاده در صنایع با مصرف انرژی بالا تبدیل شوند. استفاده از این فناوری در پتروشیمی اروند، سبب کاهش چشمگیر در مصرف انرژی و هزینه ها شده و راهکاری بلندمدت برای بهینه سازی مصرف انرژی در صنایع است.
گفت وگو با پرستار بازنشسته بیمارستان نفت آبادان و تهران
مشعل: مهری فلاحی، پرستار بازنشسته بیمارستان نفت تهران است که در سال ۱۳۵۸، کار خود را به عنوان پرستار در بیمارستان نفت آبادان آغاز کرد و با اینکه در دوران کاری، طعم انقلاب و جنگ و فراز و نشیب های بسیار را چشیده، با داشتن سه فرزند پسر، دست از یادگیری برای ارتقای توانمندی خود برنداشت و در بخش های مختلف درمانی، تلاش بسیاری کرد تا گره از مشکلات بیماران باز کند. وی در دوران بازنشستگی هم از پاننشست و راه نویسندگی در پیش گرفت تا از این طریق، تجربه ها و اندوخته هایش را در سبد اخلاص بگذارد و دیگران را بهره مند کند. چندی پیش هفته نامه «مشعل» میزبان این بانوی بازنشسته بیمارستان نفت شد و با او به گفت وگو کردم که آن را در ادامه می خوانید.
در دوران دبیرستان، رشته ریاضی فیزیک خواندم، از این رو کنکور ریاضی شرکت کردم و مهندسی شیمی اهواز قبول شدم. پدرم از کارکنان صنعت نفت بود و همیشه اصرار داشت حتماً باید در شرکت نفت کار کنم، از این رو فرم رشته پرستاری را که آن زمان فوق دیپلم در آموزشکده نفت بود، جلوی من گذاشت. حرفش را قبول کردم و سال ۱۳۵۶ وارد دانشکده پرستاری شدم که با شروع انقلاب و اعتصابات، دوره فوق دیپلم نزدیک به سه سال طول کشید و در نهایت ۴ اسفند ۱۳۵۸ فارغ التحصیل و به صورت قراردادی، در بیمارستان نفت آبادان استخدام شدم که البته بعد از ۶ ماه، تبدیل وضعیت به رسمی اجرا شد. این مسیر پر فراز و نشیب و هیجان، در سال ۱۳۹۱ درحالی که سوپروایزر بیمارستان نفت تهران بودم، به پایان رسید و بازنشسته شدم.
بله، جالب اینجاست که روزهای شروع به کار، ازدواج و دوران جنگ تقریبا با هم همزمان شد. در ۴ فروردین ۱۳۵۹ و در روزهای انقلاب، ازدواج کردم که همان سال جنگ شروع شد. با آنکه همسرم از من خواست به تهران برویم تا از آسیب جنگ در امان باشیم، قبول نکردم و در آبادان ماندم؛ زیرا علاوه بر اینکه شرایط ایجاب می کرد که در آبادان بمانم و زکات درس پرستاری را با رسیدگی به مجروحان جنگی بدهم، نمی توانستم بپذیرم که شهرم در آشوب باشد و من در آرامش. زمانی که پا به جبهه گذاشتم ۲۲ سال سن داشتم؛ اما از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۴ مرتب به جبهه می رفتم.
مهم تر اینکه در همان دوران، باردار هم شدم و علاوه بر نقش پرستاری، باید از فرزندم هم مراقبت می کردم. خانواده ام اصرار داشتند که دست از کار بکشم؛ اما از آنجا که هدف، وسیله را توجیه می کند، شیفت های ۲۴ ساعته، بی خوابی ها، صدای خمپاره و بمب، دیدن دست های قطع شده و خونریزی های شدید مانع انجام کارم نشد. از نظر روحی خسته می شدم؛ اما جسمم همچنان برای رسیدگی پرتوان بود، حتی زمان استراحت هم جویای احوال مجروحان می شدم تا اگر لازم باشد، خودم را برای مداوای آنها برسانم. پسرم وقتی به دنیا آمد، 2 کیلوگرم وزن داشت، به همین دلیل، رسیدگی و مراقبت از او باعث شد منطقه جنگی را ترک کنم و به مسجدسلیمان بروم. بعد از آن به تهران آمدم و دوران پساجنگ را در تهران سپری کردم.
در تهران، با اینکه سه فرزند پسر داشتم، شروع به ادامه تحصیل در رشته پرستاری کردم و همزمان دوره های مختلف درمانی مثل دیالیز را هم گذراندم تا اینکه با سمت سوپروایزری بیمارستان نفت تهران در سال ۱۳۹۱ بازنشسته شدم؛ اما درهمان زمان هم با مشکلات بسیاری دست وپنجه نرم می کردم. به عنوان مثال چون از کارکنان بیمارستان نفت آبادان بودم و مأمور به تهران شدم، چند سالی از امتیازهای ارزشیابی محروم بودم، به گونه ای که حقوق من با دیگر همکارانم متفاوت بود و هنوز هم این تفاوت وجود دارد.
دردناک تر اینکه وقتی در جبهه مشغول خدمت رسانی به مجروحان بودم، به عنوان کارمند و شاغل در نظرگرفته شدم و سهمیه ایثارگران به من تعلق نگرفت؛ چون این سهمیه مختص داوطلبان است. در حالی که کادر درمان بیمارستان نفت آبادان، بیشترین آسیب را از جنگ دید. به عنوان مثال وقتی پالایشگاه نفت آبادان مورد هجوم دشمن قرار گرفت، گاز منتشر شده از فضای پالایشگاه، باعث شد به بیماری ریوی دچار شوم که هنوز هم با آن دست و پنجه نرم می کنم، در حالی که سهمیه جانبازی شامل حالم نشد. خلاصه اینکه، چه در دوران فعالیتم و چه حالا که بازنشسته شده ام، زندگی ام از نظر روحی و اقتصادی با چالش های بسیاری همراه است. مطابق قانون صنعت نفت، هر آنچه به شاغلان تعلق می گیرد، شامل بازنشسته ها نمی شود. از این رو در پرداخت هزینه های درمانی، معیشتی و زندگی با مشکل روبه رو هستیم.
با خواندن کتاب فلورانس نایتینگل، در ذهنم جرقه ای زده شد تا تجربیات و آنچه را از دوران جنگ به یاد دارم، روی کاغذ بیاورم. در سال ۱۳۹۰ کار را شروع کردم و حدود یک سال، مشغول جمع آوری فهرست اطلاعات بودم. سال ۱۳۹۱ که بازنشسته شدم، طبق فهرست ، شروع به نوشتن کتاب کردم. نگارش خاطرات، حدود سه سال زمان برد. پس از آن، متن را برای بررسی به حوزه هنری تحویل دادم که آن هم حدود ۳ سال طول کشید. با راهنمایی حوزه هنری، اشکال های کتاب مشخص و متن چند بار، چرک نویس، پاک نویس و سرانجام بعد از گذشت ۱۱ سال چاپ شد. بعد از چاپ بود که متوجه شدم در کتاب، نام من به عنوان راوی ماجرا و نام کسی که ویراستاری کارم را انجام داده بود، به عنوان نویسنده معرفی شده است، از این رو ذوق نویسندگی ام کور و باعث شد از ادامه کار انصراف دهم.
قصد رفتن می کند و ما را در میانه بازگویی خاطراتش تنها می گذارد؛ خاطرات غریبی در سرزمین درمان. در قسمت «اشاره» کتابش هم آمده است: «این کتاب، روایت خاطرات زنی است از دیار آبادان؛ شهرگلوله و آتش و مقاومت. زنی که مثل تمام مردم این شهر به جای صدای حرکت عقربه های ساعت،گوشش پر از زوزه گلوله های توپ جنگی است. زنی که عشق به خاک و وطن سبب می شود دوری از آبادان را تاب نیاورد و در شهر مقاومت و ایثار بماند.»
مسئول پروژه پژوهشگاه صنعت نفت از خاطرات سال های دور می گوید
لیلا مهداد: از دختران دهه 60 و شاید هم 50 است و عاشق زندگی. از زمانی که دختر خانه بود و برای پدر طنازی می کرد، سال های دوری می گذرد. دختربچه دیروز، امروز مادر سه پسر بچه است. پسر ارشد «معصومه قلبی آهنگری» که از چهار ماهگی همراه مادر در پژوهشگاه رفت وآمد داشته، امروز دانشجوی سال سوم رشته علوم سیاسی دانشگاه تهران است. یکی از پسرها هم دانش آموز پایه نهم است و برادر دیگر در پایه دهم تحصیل می کند. همسر و همراهش مهندسی شیمی خوانده؛ مردی که شش، هفت سالی کنار او خدمتگزار صنعت نفت بود و بعد از آن تصمیم گرفت رویای همیشگی اش را دنبال کند؛ تدریس در دانشگاه: «همیشه دوست داشت به جوانان بیاموزد برای همین جذب وزارت علوم شد.» صنعت نفت سخت گرفت تا همسر او از تصمیمش منصرف شود. نفت دلایل خودش را داشت و دلش نمی خواست یکی از متخصصان متعهد و کاری اش را از دست بدهد، اما مرد در تصمیمش راسخ بود، برای همین جدایی از نفت و پیوستن به دانشگاه، کش و قوس های بسیار داشت تا بالاخره رویای مرد خانه او پیروز میدان شد و حالا در قامت استاد تمام در دانشگاه تهران تدریس می کند.
گذر ماه ها و سال ها به دهه 70 رسیده بود؛ زمانی که در دانشگاه تبریز، شیمی کاربردی می خواند و برای پروژه ای همراه هم دانشگاهی هایش راهی مناطق نفتی شد: «همه چیز عجیب اما هیجان انگیز بود برایم.» شاید از همان روز دلش خواست بقیه عمرش را صرف فرمول هایی کند که بوی نفت و گاز می دادند. مقطع کارشناسی را به کارشناسی ارشد پیوند زد و دوباره دانشجوی یکی از دانشگاه های ایران شد. دانشگاه تفاهم نامه ای امضا کرده بود و به واسطه آن می توانست دانشجوهای معدل بالایش را مهمان دانشگاه تهران کند: «دانشگاه اعلام کرد هر دانشجویی در میان هم ترمی هایش معدل بالا داشته باشد، می تواند تحصیلش را در دانشگاه تهران ادامه بدهد.» مهمان دانشگاه تهران شدن، همه انگیزه قلبی آهنگری شد برای دودِ چراغ خوردن و حسابی درس خواندن.پشتکارش به ثمر نشست و دختر پُرتلاش، راهی دانشگاه تهران شد: «اتفاق خوبی بود؛ تحصیل در دانشگاه تهران و گذراندن پروژه ها در وزارت نفت. چه چیزی بهتر از این؟» درس و مشق که تمام شد، دست سرنوشت طوری همه چیز را خوب چید تا او جذب صنعت نفت شود: «از کارم در دوره دانشجویی رضایت داشتند، البته استاد راهنمایم هم موثر بود. آن دوره پتروشیمی امیرکبیر تازه راه افتاده بود و قرار شد آنجا آماده به خدمت شوم. البته آن موقع ها استخدام به این راحتی ها نبود.»
کار در بدنه صنعت نفت برایش شگفت انگیز بود، اما یک جای قصه برایش سخت شد؛ رفت وآمد به ماهشهر. تازه عروس، ساکن تهران بود و برای کار باید راهی ماهشهر می شد: «8، 9 ماهی در ماهشهر کار کردم.» ازدواج کرده بود، اما هنوز طعم مادر شدن را نچشیده بود، برای همین در یکی از خانه هایی که برای زنان دور از خانواده ساخته شده بود،ساکن شد:«هیچ کدام از زنان آن خانه، اهل ماهشهر نبودند و دور از خانواده هایشان زندگی می کردند. روزهای سختی بود اما شیرینی های خودش را هم داشت.» روزها با همه خوشی ها، بدی ها و بالا و پایین هایش، پشت سر هم می گذشتند تا تقویم جلو برود: «آزمون نخبگان برگزار شد. در آزمون قبول شدم و تجربه دوره دانشجویی را هم داشتم. همه اینها دست به دست هم دادند تا برای ادامه فعالیتم راهی تهران شوم.»
محل خدمتش در تهران، شهرری بود؛ مسیری که هر روز سه ساعت صرف رفت وآمدش می شد؛ یک ساعت و نیم رفت و به همان مدت بر گشت: «از سال 82 تا 92 رویه به همین منوال بود.» در همین برهه بود که او برای اولین بار مادر شد: «هر روز این مسیر را با بچه چهار ماهه رفت و آمد سخت بود. البته یک مزیت داشت، مهدکودک داخل خود پژوهشگاه بود. در آن دوره یک ساعت حق شیر داشتیم که خیلی از روسا لحاظ نمی کردند.» تقویم به سال 1382 که رسید قلبی آهنگری کارمند رسمی پژوهشگاه شد. دو فرزند دیگرش هم در مهدکودک پژوهشگاه نزدیک مادر، کودکی کردند تا مادر در فاصله ای کوتاه از آنها نقش آفرین جایگاهی باشد که به او سپرده بودند.
مدیریت کارهای خانه و وظایف مادری در کنار وظایف پژوهشگاه کار را برای او سخت کرده بود: «خانواده همیشه می گویند، ذاتا مدیر آفریده شده ای. معتقدم با برنامه ریزی می شود به همه کارها رسید.» به وقت صبح قبل از همه بیدار می شود تا دستی به سر و روی خانه بکشد. همان وقتی که خانه گردگیری می شود، غذا روی اجاق طبخ می شود تا اعضای خانه از چشیدن طعم غذای خانگی بی بهره نمانند. زیر اجاق که خاموش می شود، رخت و لباس کار بر تن می کند تا به وقت، سرکار و وظایفش حاضر شود: «وقتی بچه ها کوچک تر بودند، برنامه ریزی هایم متناسب با نیاز آنها بود، حالا هم که بزرگ تر شده اند، طوری برنامه ریزی می کنم که خانه محل آسایش شان باشد.» همه تلاشش این بوده نه در نقش مادری کم وکاستی داشته باشد، نه در مسئولیت هایش در پژوهشگاه: «حتی روزهای تعطیل و آخر هفته ها هم برنامه به همین منوال است. البته در روز حداقل باید نیم ساعتی مطالعه کنم برای همین، جوری برنامه ریزی می کنم که از زمان مطالعه ام کاسته نشود.»همیشه دوست داشت تا مقطع دکترا ادامه بدهد و تحصیلاتش را تمام کند. سالی که مقطع دکترا قبول شد پسر ته تغاری اش 9ماه بیشتر نداشت: «همیشه دوست داشتم دکترا بخوانم، چون فکر می کردم یک کار نیمه تمام باقی مانده است.» شب های امتحان پسر 9ماهه همدمش بود: «سخت بود، هم باید حواسم به بچه می بود و هم درس می خواندم. اما حالا که از آن روزها دور شده ام می بینم خاطرات شیرین و دلچسبی برایم یادگار مانده است.»
وقتی پروژه ها یکی پس از دیگری ردیف می شوند تا در نهایت به سرانجام برسند، پژوهشگاه تسلیم هیاهو و تکاپوی کارکنان می شود: «در چنین شرایطی، بار کاری، سنگین می شود، بنابراین نیازمند برنامه ریزی دقیق تر هستیم تا کارها با دقت و ظرافت پیش بروند.» در چنین شرایطی وظایف او بیشتر می شود چون دوست ندارد همه بار کار روی دوش همکارانش باشد: «بیشتر اوقات چند ساعت بعد از همکاران محل کار را ترک می کنم تا کار برای روز بعد سبک تر شود.» بخشی از کار قلبی آهنگری نوشتن گزارش کارهایی است که در پژوهشگاه انجام می شود: «اغلب گزارش نویسی ها را می گذارم برای آخر هفته ها که سرم خلوت تر است و فراغت بیشتری دارم.»
صنعت نفت به گمان همگان، فقط مردانه نیست، چون در همین پژوهشگاه هایش بخش های مختلفی مشغول به کارند تا مبادا چرخ صنعت بخوابد. بخش هایی که هر کدام گروه هایی را به خود می بیند. البته هر گروه هم بخش های خاص خودش را دارد. اما داستان وقتی جذاب تر می شود که بگویند در هر قسمت، بخش و گروه، زنانی تمام قد پای کار ایستاده اند: «زنانی داریم که در راس گروه هستند. عده ای هم رئیس بخش ها. در کار با مردان، زنان باید هم جذبه و هم قاطعیت مردانه داشته باشند چون برخی از زنان مسئول پروژه هستند و هفت، هشت مرد زیردستشان کار می کند.» قلبی آهنگری در قامت یک زن و کسی که مسئولیت هایی به عهده دارد، کار کردن با زنان را یک حسن می داند: «کار کردن با زنان حسن هایی دارد. اغلب زنان همکاران زن را بهتر درک می کنند و با آنها در شرایط خاص- وقتی مادرند- تعامل بیشتری دارند هرچند گاهی اوقات این تعامل را در برخی زنان نمی بینیم.»
نگاهی به رتبه های شغلی و طبقات اجتماعی در آبادان قدیم
مشعل: آبادان، جزو اولین شهرهای نفتی است که به دلیل برپا شدن پالایشگاه نفت و همچنین اسکله های انتقال نفت و فراورده های نفتی، توسعه ای متفاوت از شهرهای دیگر ایران داشته است. توسعه این شهر به دلیل وجود پالایشگاه، با اصول شهرسازی و به شکل خطی بوده و به دنبال حضور نیروهای خارجی و مدیران ارشد نفتی در دوره های زمانی مختلف، همواره شکلی از شهر طبقاتی را تجربه کرده است.
آبادان، افزون بر گروه های مختلف مردمی در درون خود، به عنوان شهری مهاجرپذیر معروف بوده است. علاوه بر حضور انگلیسی ها و کارگران هندی، پاکستانی، رنگونی ها، جمعیت شهر آبادان را ترکیبی از اقوام لر، بلوچ، کرد، ترک و کولی ها و اقوام صابعین، آشوریان، یهودیان، ارمنی ها، عرب ها و... تشکیل می داد و از نظر مذهبی نیز ترکیبی از اقلیت های مذهبی و شیعه و سنی در کنار هم بود.
در آبادان قدیم به علت همجواری نظام های سنتی، شهری و شرکت نفت در یک مجموعه پیچیده، روابط خاصی میان افراد وجود داشت؛ روابطی که مشخص می کرد چه کسی، چه چیزی را به چه دلیل دریافت کرده یا افراد و گروه هایی با موقعیت ویژه، نفوذ بیشتری داشتند یا عده ای به دلیل احراز جایگاه های خاص، از احترام بیشتری نسبت به دیگران برخوردار بودند.
در بخش اجتماعی و طرح طبقاتی آبادان، نخست آنکه طبقات به صورت شطرنجی (طرح سرامیکی) در کنار یکدیگر قرار داشتند. دوم اینکه در این مجموعه شطرنجی – طبقاتی، افراد به صورت دوقطبی در مقابل هم بودند. سوم آنکه در ساختار دوقطبی، هر قطب در درون خود به صورت سلسله مراتبی از اقشار مختلف بوده است. طبقات اجتماعی در شهر آبادان به صورت یک مجموعه سه قسمتی در سه نقطه مجزا متمرکز بودند و مناطق شرکت نفتی، منطقه شهری و مناطق نخلستانی و طبقات اجتماعی نمود خود را در ساختار فیزیکی یک جامعه به نمایش می گذاشتند، به طوری که امروزه و پس از گذشت چند دهه، بسیاری از این ساختارها همچنان وجود دارد.
از سوی دیگر، یک نوع سکونتگاه کاملا مجزا در رابطه با این سه ساختار طبقاتی به وجود آمد که هریک ویژگی های خاص خود را داشتند. محله های شرکت نفتی در عین حال که از یک ساختار دوقطبی -طبقاتی(کارگری در مقابل کارمندی) پیروی می کردند، در درون خود نیز از یک سلسله مراتب محله ای برخوردار بودند.
محله های شهری، ضمن اینکه بخوبی دوگانگی طبقات سرمایه داری و کارگری را نشان می دادند، سلسله مراتب سکونتگاهی را هم به نمایش می گذاشتند. در نخلستان ها نیز 2 طبقه کاملا مجزا قابل تشخیص است. بر همین اساس، محله های سکونتگاهی قابل تفکیک از هم بودند. هریک از این ساختارهای فیزیکی، مبتنی بر ساختار طبقاتی سلسله مراتبی، انواع مسکن را در خود جای داده است.
به طور خلاصه، در ساختار نظام اجتماعی آبادان، طبقات اجتماعی محله های سکونتی و انواع مسکن ها کاملاً بر یکدیگر منطبق بودند. به عبارت دیگر، با نگاهی به ظاهر محله ها و مسکن های شهر آبادان، می توان از محتوای طبقاتی آنها اطلاع یافت.
بر همین اساس، ساختار طبقاتی شرکت نفت از همان ابتدای پیدایش، به صورت دوقطبی و سلسله مراتبی بود. از یک نظر دو قطب کارمندی و کارگری در تقابل با هم قرار داشتند؛ اما در همین دوقطبی هم سلسله مراتبی وجود داشت. به عبارت دیگر سلسله مراتب کارکنان شرکت نفت به صورت یک هرم بود که پایین ترین رده آن، کارگری بود که خود از پایین به بالا به سه قشر مشخص کارگر معمولی(کولی)، استادکار(تندیل) و سراستادکار(فورمن) تقسیم می شد. این طبقه را در شرکت پالایش نفت آبادان، اصطلاحاً «طبقه سوم» می گفتند که از نظر جامعه شناسی طبقات اجتماعی، به کارگران «یقه آبی» معروف است.
در مناطق شهری آبادان، ابتدای شکل گیری پالایشگاه و حضور صنعت نفت، می توان سه طبقه را شناسایی کرد؛ سرمایه داران، کارگران و مدیران. سرمایه داران در آبادان صاحب وسایل تولید بودند و شاید تنها نقش آنها در آبادان، کسب منافع بیشتر بود. این دسته، از طریق استثمار نیروی کار و با گسترش فعالیت های اقتصادی به طور فزاینده ای به انباشت سرمایه خود می پرداختند. سرمایه داران آبادانی عمدتا در کارهای تجاری، خدماتی، مالی و تعداد کمی در فعالیت های تولیدی و صنعتی مشغول به کار بودند.
طبقه کارگر آبادان با گسترش روابط سرمایه داری در خارج از سیستم شرکت نفت به وجود آمد که در زمینه های صنعتی، خدماتی و تجاری مشغول به کار بودند. در پی گسترش صنعت، نظام اداری و روابط سرمایه داری در آبادان طبقه ای نوین ایجاد شد که بشدت در حال توسعه بود. این طبقه با عنوان رابط فنی، حدفاصل طبقه کارگر و سرمایه دار بود که علاوه بر نقش فعال و محوری در نظام اداری، به توزیع کالاها و خدمات سرمایه داری هم می پرداختند. در این طبقه، چهار قشر اصلی روشنفکران، حرفه ای ها، مدیران و کارمندان قرار داشتند. روشنفکران در آبادان، قشر اجتماعی گسترده ای بودند که به لحاظ تحصیلات در یک دامنه متنوع قرار داشتند و به کارهای متفاوتی مشغول بودند. سومین قشر از طبقه متوسط در آبادان، قشر «مدیران» بود که شامل مدیران بخش اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی می شد. این قشر از میزان گستردگی بالا برخوردار و دارای جایگاه خاصی بود؛ اما از تعداد بالایی در جامعه برخوردار نبودند.در نظام طبقاتی که در شرکت نفت آبادان به طور رسمی و غیررسمی وجود داشت، برای مدیریت رده بالا گروه هایA، B، C و D در نظر گرفته شده بود که غیرقابل طبقه بندی بود. پس از آنها سه طبقه بندی با گریدهای مختلف وجود داشت. در طبقه اول، مدیران رده میانی و رده پایین از گرید 8 تا 13 قرار می گرفتند. در طبقه دوم، کارمندان معمولی از گرید یک تا 7 قرار داشتند و در طبقه سوم کارگران با یک عنوان «فورمن»، «تندیل» و «کولی» قرار داشتند. همین طبقه بندی به نوعی نظام طبقاتی در شهر آبادان را هم تشکیل می داد. به نحوی که گروه هایA، B، C و D در رأس هرم طبقاتی قرار داشتند. کارمندان ارشد با پایه 8 تا 13 در طبقه بعدی، کارمندان پایه و دفتری، منشی ها و ماشین نویسان در طبقه بعد و پس از آنها هم کارمندان ساده و ماشین نویسان، سر استادکاران، استادکاران و کارگران معمولی قرار داشتند.
مجموعه شهری آبادان در آن زمان، از نظر صفات اجتماعی، نوع سکونت و توجه به شاخص های اجتماعی و فرهنگی به 2 گروه تقسیم می شد. مجموعه ساکنان شرکتی(پالایشگاه) و بقیه ساکنان شهر که تفاوت زیادی بین این 2 گروه وجود داشته و همچنان دارد و بیشترین ارتباط این تقسیم بندی طبقاتی در شهر به موضوع مسکن و رتبه بندی های شرکتی برمی گردد. بخش عمده فضاهای خدماتی، فرهنگی و اجتماعی شهر مرتبط با ساکنان شرکتی است. حضور صنعت نفت، پالایشگاه، پتروشیمی و مخازن نفتی در شهر آبادان موجب شده شهر به شکل تجمعی توسعه پیدا کند و از توسعه افقی آن کاسته شود که همین روند توسعه، دلیلی بر ایجاد موانع برای توسعه یکپارچه آن بوده است.
*برگرفته از کتاب «تاثیر صنعت نفت بر الگوی معماری مناطق نفتی»، نوشته ایمان اسپرغم
پیروزی زنان نفت امیدیه برابر صنعت مس رفسنجان
هفته هفتم لیگ برتر والیبال زنان با برگزاری چهار دیدار به میزبانی شهرهای یزد، تهران، امیدیه و تبریز پیگیری شد. در این هفته تیم های سپاهان اصفهان، نفت امیدیه، پیکان تهران و سایپا تهران مقابل رقبای خود به برتری رسیدند. تیم سایپا تهران که صدرنشین لیگ و مدافع عنوان قهرمانی است، به مصاف مقاومت شهرداری تبریز رفت و با نتیجه سه بر یک با امتیازهای ۲۵ بر ۱۹، ۲۵ بر ۲۷، ۲۵ بر ۲۳ و ۲۵ بر ۱۵ به پیروزی رسید. به این ترتیب، سایپا ششمین برد خود را به دست آورد و همچنان در صدر جدول باقی ماند. تیم پیکان تهران نیز برابر مادآکام نت تهران به میدان رفت و 3 بر صفر برنده این مسابقه شد و با شش تا برد و یک باخت در رتبه دوم جدول باقی ماند. همچنین تیم نفت امیدیه نیز موفق شد تا تیم صنعت مس رفسنجان را در خانه با نتیجه سه بر صفر شکست دهد.
رسول مقیمی، سرپرست تیم والیبال ساحلی پارس جنوبی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره موفقیت های این تیم در لیگ برتر والیبال ساحلی گفت: خوشبختانه با حمایت های صورت گرفته از تیم والیبال ساحلی پارس جنوبی، موفق شدیم نتایج خوبی را در این دوره از رقابت های لیگ برتر به دست بیاوریم. به گونه ای که با پشت سرگذاشتن هفته ششم مسابقات لیگ برتر والیبال ساحلی که به میزبانی شهر یزد برگزار شد، توانستیم در جایگاه دوم جدول رده بندی قرار بگیریم.
وی ادامه داد: در حال حاضر تنها سه هفته از مرحله مقدماتی این مسابقات باقی مانده که قرار است به میزبانی شهرهایی چون بندرعباس، دیر و بوشهر برگزار شود. سپس مرحله پلی آف است که زمان برگزاری آن از سوی فدراسیون اعلام خواهد شد. خوشبختانه تیم در شرایط خوبی قرار دارد و امیدواریم بتوانیم سه هفته باقیمانده را بخوبی پشت سربگذاریم. یکی از نکات قابل توجه، این است که باشگاه پارس جنوبی به فدراسیون پیشنهاد داده میزبانی پلی آف را به عهده بگیریم. در صورت تایید، قرار است این مسابقات برای اولین بار در عسلویه برگزار شود که این خود، اقدام مهم و قابل توجهی است.
مقیمی با تاکید بر اینکه برگزاری لیگ برتر به صورت تورنمنت جهانی است، توضیح داد: مسابقات هر هفته به شکل تور برگزار می شود و تیم ها در هر هفته با پشت سرگذاشتن مسابقات، امتیازهای لازم برای رده بندی جدول لیگ را به دست می آورند. با توجه به امتیازهایی که در هفته های گذشته به دست آوردیم، می توانم بگویم که روند تیم ما رو به رشد بوده و با توجه به بهره مندی از 2 بازیکن حرفه ای والیبال ساحلی توانستیم نتایج خوبی به دست آوریم، به گونه ای که از 6 هفته ای که پشت سر گذاشتیم 4 هفته به فینال مسابقات راه پیدا کرده و یک قهرمانی نیز به دست آوردیم. به همین دلیل امیدواریم در محله پلی آف بتوانیم به قهرمانی دست پیدا کنیم.
با پایان هفته هفدهم لیگ دسته یک فوتبال ایران به پایان نیم فصل این لیگ می رسیم و نمایندگان نفت ایران در این لیگ همچنان در تلاش هستند تا بتوانند با کسب امتیاز مناسب و ممانعت از سقوط به لیگ دسته 2 حداقل در لیگ دسته یک باقی بمانند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با 30 امتیاز در رده چهارم جدول قرار دارد و در تلاش است تا بتواند جایگاه خود را در جدول بالا برده و دوباره به لیگ برتر صعود کند. همچنین تیم پارس جنوبی جم با 26 امتیاز در رده ششم، نفت و گاز گچساران با 21 امتیاز در رده نهم، پالایش نفت بندرعباس با 20 امتیاز در رده دوازدهم و تیم نفت مسجدسلیمان با 9 امتیاز در رده 17 جدول قرار دارد. در میان این تیم ها، تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان بیش از تیم های دیگر در خطر سقوط به لیگ 2 فوتبال ایران قرار دارد. در واقع این تیم با مربیگری اصغر کلانتری کار خود را در لیگ دسته یک آغاز کرد؛ هرچند هدف این تیم در ابتدای شروع مسابقات صعود به لیگ برتر بود؛ اما با ایجاد مشکلات و حواشی مختلف، این تیم نتوانست نتایج قابل قبولی به دست آورد. به گونه ای که سرمربی این تیم در هفته هشتم مسابقات استعفا و این تیم را ترک کرد. آرش برهانی بعد از کلانتری، مربیگری تیم نفت مسجدسلیمان را به عهده گرفت؛ اما او نیز تا امروز نتوانسته شرایطی را به وجود آورد که این تیم بتواند نتایجی را کسب کند تا از بحران خارج شود؛ البته این موضوع نشان می دهد که مشکل اصلی این تیم سرمربی نبوده، از این رو باید فکر دیگری برای بهبود شرایط این تیم کرد. باید دید مدیران تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان برای بهبود وضعیت نیم فصل دوم این تیم، چه تصمیم هایی می گیرند تا مانع سقوط این تیم قدیمی و محبوب خوزستانی به لیگ دسته 2 شوند.
رئیس هیأت فوتبال استان ایلام گفت: برای حفظ تیم بانوان پالایشگاه گاز ایلام در لیگ برتر باید چند بازیکن مطرح غیربومی و قوی در چند پست تخصصی به این تیم جذب شود.
مهدی پاکزاد، رئیس هیات فوتبال استان ایلام درباره تیم بانوان پالایشگاه گاز ایلام بیان کرد: این تیم، نماد و نماینده استان در لیگ برتر بوده و ۱۵ سال است که با حمایت پالایشگاه گاز ایلام توانسته به کار خود ادامه دهد. این تیم با کادر فنی و بازیکنان بومی در لیگ برتر حضور پیدا کرده و با توجه به سطح متفاوت بازی ها در لیگ برتر، باید برای ماندگاری در این لیگ، در برخی پست ها بازیکنان قوی و مطرح کشوری جذب کند تا در نیم فصل دوم نتایج خوبی به دست آورد. متأسفانه برخی بازیکنان این تیم معتقدند، نباید بازیکن غیربومی جذب شود؛ اما همه باید بدانیم اگر این تیم تقویت نشود، احتمال سقوط به دسته پایین تر وجود دارد. حریفان تیم پالایشگاه گاز ایلام در لیگ برتر بانوان بسیار قوی هستند و برخی تیم ها در حد تیم ملی بازیکن ملی پوش دارند، در این شرایط جذب بازیکن قوی برای تیم ایلامی اجتناب ناپذیر است.
وی ضمن گلایه از برخی بازیکنان قدیمی و با سابقه بالا در این تیم که همواره انتظار دارند تحت هر شرایطی در این تیم حضور داشته باشند، اظهار کرد: فوتبال حرفه ای، رفتار حرفه ای می طلبد و اکنون سن بازیکنان بین ۲۰ تا ۳۰ سال است و انتظار می رود تیم های پالایش گاز بانوان و نفت و گاز غرب (ایلام) با جوان گرایی در مسیر رشد و پیشرفت فوتبال استان قدم بردارند.
ملی پوش دوومیدانی تیم نفت تهران از شکوفایی استعدادهای خود می گوید
مشعل: مهدی خدادادی، از ورزشکاران تیم دوومیدانی نفت تهران در رشته پرش ارتفاع از ملی پوشان کشورمان در این حوزه است. او متولد سال 1380 در شهرستان قائم شهر است که هفت سال گذشته در تیم های باشگاهی مختلف کشور حضور داشته و در حال حاضر نیز نزدیک به دو سال است با تیم نفت تهران در مسابقات لیگ دوومیدانی همکاری می کند.
چگونگی حضور این ورزشکار در رشته پرش ارتفاع و موفقیت هایی که تا به امروز به دست آورده، از نکات جالب توجه گفت وگوی او با خبرنگار «مشعل» است که در ادامه می خوانید.
نزدیک به هفت سال است که ورزش پرش ارتفاع را شروع کرده ام و نزدیک به دو سال است که در کنار تیم نفت تهران در مسابقات مختلف حضور پیدا می کنم،
به گونه ای که در همین مدت توانسته ام دو مدال طلا و دو مدال نقره را با حضور در مسابقات برای این تیم به ارمغان بیاورم، البته همراهی کادر فنی و مربیان تیم در این موفقیت بسیار تأثیرگذار بوده است.
متولد سال 1380 در قائم شهر استان مازندران هستم. در دوره دبیرستان و زمانی که هنوز محصل بودم، در تیم والیبال مدرسه بازی می کردم، همان موقع بود که معلم ورزش مدرسه به من گفت استعداد زیادی در ورزش پرش ارتفاع دارم، به همین دلیل از من خواست برای حضور در این رشته تست بدهم.
پس از آن و بعد از پنج ماه تمرین موفق شدم مقام سوم نوجوانان ایران را در کشور به دست آورم، این در حالی بود که رقیبانم دو تا سه سال تمرین کرده بودند و من برای اولین بار تجربه یک مسابقه رسمی را پشت سر می گذاشتم، حتی می توانم بگویم تا آن موقع نمی دانستم حضور در یک مسابقه چگونه است.
ورود من به ورزش حرفه ای، آن هم در چنین رشته ای، کاملا ناگهانی بود و حتی تصور نمی کردم که ورزش را به صورت حرفه ای دنبال کنم. با کسب اولین مدال به استعدادم در این رشته ورزشی پی بردم. البته نباید فراموش کرد که مربیانم هم در این زمینه نقش بسیار مهمی داشتند و زمانی که متوجه استعدادم در این ورزش شدند، بدون هیچ چشمداشت و حتی دریافت هزینه ای به آمادگی و زمینه سازی برای حضورم در مسابقات اقدام کردند.
بله، به صورت ذاتی به ورزش علاقه مند بودم و در رشته های مختلفی مثل فوتبال، کاراته و والیبال فعالیت می کردم، اما هیچ کدام از آنها را به صورت حرفه ای دنبال نمی کردم و هیچ هدف خاصی هم پشت حضور در این فعالیت ها نداشتم. ولی در نهایت با کشف استعداد خود توانستم مسیر موفقیت را به سرعت پشت سر بگذارم و هم اکنون عضو تیم نفت تهران و تیم ملی ایران هستم. اینکه توانستم استعدادم را در یک زمینه پیدا کنم، شانس بزرگی در زندگی ام به شمار می رود. این مسیر را با توجه به استعداد و موفقیت هایی که به دست آورده ام، ادامه دادم تا اینکه موفق شدم قهرمانی جوانان ایران را هم به دست آورم. امسال برای اولین بار تجربه حضور در مسابقات بین المللی را داشتم. در مسابقات قهرمانی آسیا نتوانستم مدالی به دست آورم و در رده هفتم جدول قرار گرفتم. در حال حاضر هم تلاش می کنم خود را برای حضور در مسابقات آسیایی آماده کنم.
قبل از هر چیز باید بگویم که تیم نفت، پرافتخارترین و قدیمی ترین تیم ایران در ورزش دوومیدانی است. این تیم با تیم های دیگری که پیش از این در آنها حضور داشتم، از جمله مس کرمان سایپا، دانشگاه آزاد، و... بسیار متفاوت است. تیم نفت تهران کادر بسیار حرفه ای دارد و امکانات لازم را برای تمرین و آمادگی برای حضور در مسابقات فراهم کرده است.
بیشتر تمریناتم در تهران را در پیست شهید شیرودی و با مربیگری حالی محمد قاندومی و عبدالغفار سقر که هر دو از رکوردداران ایران هستند، انجام می دهم. از نظر من یکی از مهم ترین دلایلی که سبب می شود یک ورزشکار بتواند از تمام توان خود برای حضور در تمرینات و مسابقات استفاده کند، این است که به درستی مورد توجه قرار گیرد و از سوی تیم خود حمایت شود. یکی از مهم ترین نکات بارز تیم نفت تهران، همین توجه و حمایت همه جانبه ورزشکارانش است.
در رشته تربیت بدنی تحصیل می کنم و باید این دوره را به پایان برسانم. پیش از این می خواستم یا برای ارشد و یا برای سربازی اقدام کنم، اما شاید این امکان فراهم شود که بتوانم به صورت امریه در تیم های نفتی، دوران سربازی را بگذرانم. البته اطلاعات دقیقی در این باره ندارم.
امسال مسابقات کشورهای اسلامی در عربستان، مسابقات قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان را پیش رو داریم که جزو مهم ترین مسابقات بین المللی است. مسابقات داخلی نیز شامل مسابقات لیگ داخل سالن و لیگ دوومیدانی در فضای باز است که در این مسابقات همراه تیم نفت شرکت می کنم. می توانم بگویم 1403، سال شلوغی برای ورزش دوومیدانی است و امیدوارم بتوانم به جایگاهی که می خواهم در این حوزه دست پیدا کنم. نکته مهم این است که مسابقات کشورهای اسلامی و قهرمانی آسیا با فاصله کمتر از دو ماه از یکدیگر برگزار می شود؛ فکر می کنم با دریافت مدال از این دو مسابقه می توانم رنکینگ خود را بالا ببرم تا بتوانم در مسابقات قهرمانی جهان شرکت کنم. البته کار بسیار سختی در پیش دارم، اما بسیار امیدوارم که بتوانم چنین اتفاقی را رقم بزنم. به هرحال همه چیز بستگی به این دارد که از حضور در این دو مسابقه تا چه اندازه موفق باشم.
امسال توانستم با تمریناتی که با تیم نفت داشتم، رکورد خود را بهبود بخشم، به گونه ای که پیش از این رکورد من 2 متر و 6 سانتی متر بود و توانستم این رکورد را 2 سانتی متر بهبود ببخشم و آن به 2 متر و 8 سانتی متر برسانم. البته باید تاکید کنم 2 سانتی متر برای چنین ورزشی بسیار زیاد است.
تمرینات به صورت روزانه در زمان های عادی دو بار است، اما قبل از شروع مسابقات به سه بار در روز می رسد و باید وزنمان را برای حضور در مسابقات حفظ کنیم، به عنوان مثال من با 190 سانتی متر قد نزدیک به 67 کیلو وزن دارم و این وزن را باید همیشه پایین نگه دارم.
مدتی پیش مجبور به عمل جراحی شدم و لازم بود که در خانه استراحت کنم. نکته بسیار مهم این بود که باشگاه نفت تهران برای انجام عمل جراحی و طی دوره درمان به من مرخصی داد، درحالی که تیم های دیگر در چنین شرایطی از ورزشکار می خواهند تیم را ترک کند و با یک ورزشکار دیگر قرارداد می بندند، به همین دلیل لازم می دانم که از مدیران باشگاه نفت تهران برای این همراهی و اعتمادی که برای حضورم در مسابقات داشتند، تشکر کنم.
باشگاه میلان اخراج پائولو فونسکا را تایید کرد. به این ترتیب این سرمربی پرتغالی دوران کوتاهی در روسونری داشت. نتایج ناامیدکننده میلان در فصل جاری ادامه دارد و شاگردان پائولو فونسکا تنها یک تساوی خانگی را در هفته هجدهم سری A به دست آوردند. تیم میلان برابر رم به تساوی دست پیدا کرد و این تساوی باعث شد باشگاه میلان رسما تصمیم به اخراج فونسکا بگیرد. این مربی پرتغالی دوران کوتاهی در میلان داشت. او تنها در ۲۴ بازی هدایت روسونری را بر عهده داشت که نتیجه آن ۱۲ پیروزی، شش شکست و شش تساوی بود. از سرجیو کونسیسائو به عنوان سرمربی جدید میلان و جایگزین فونسکا یاد می شود.تیم میلان در فصل جاری رقابت های سری A با ۲۷ امتیاز در رده هشتم جدول رده بندی قرار دارد و اختلافش با تیم صدرنشین آتالانتا ۱۴ امتیاز است.
خولیان آلوارس سال ۲۰۲۴ را با ۷۰ بازی به پایان برد. این بازیکن خستگی ناپذیر آرژانتینی برای منچسترسیتی، اتلتیکومادرید، تیم المپیک و تیم ملی آرژانتین این تعداد بازی را انجام داد. به نوشته روزنامه آس، خولیان آلواراس در کنار کوکه، تنها بازیکنان اتلتیکو هستند که در تمامی ۲۶ بازی این تیم در فصل جاری به میدان رفته اند و این نشان می دهد که مهاجم آرژانتینی چقدر برای سیمئونه مهم و حیاتی است. آلوارس در تمام بازی تیم هایش در این سال به میدان رفت و هیچ یک از بازی ها را به دلیل محرومیت یا مصدومیت از دست نداد. آلوارس تاکنون در ۲۶ بازی این فصل برای اتلتیکو12 گل به ثمر رسانده و تیمش بالاتر از رئال مادرید و بارسلونا در صدر جدول لالیگا قرار دارد.
فدراسیون کشتی، تصمیم گیری برای برگزاری رقابت های کشتی آزاد و فرنگی جام باشگاه های جهان را به سرمربیان تیم های ملی بزرگسالان سپرده است. در شرایطی که رئیس سازمان لیگ فدراسیون کشتی چند روز پیش در نشست خبری خود از برگزاری رقابت های کشتی فرنگی جام باشگاه های جهان در خوزستان خبر داد، فدراسیون کشتی تصمیم گیری درباره برگزار شدن یا برگزار نشدن این رقابت ها را به حسن رنگرز، سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی سپرده است. همچنین تصمیم گیری درباره برگزاری مسابقات کشتی آزاد جام باشگاه های جهان نیز به پژمان درستکار، سرمربی تیم ملی کشتی آزاد سپرده شده است. فدراسیون کشتی مشکلی برای برگزاری رقابت های جام باشگاه های جهان ندارد؛ اما با توجه به اولویت برنامه تیم های ملی برای حضور در تورنمنت های بین المللی، تصمیم گیری درباره برگزاری این مسابقات به سرمربیان تیم های ملی واگذار شده است.
کنفدراسیون بوکس آسیا در پایان سال ۲۰۲۴ میلادی بهترین ورزشکاران، مربیان و داوران در مسابقات قاره آسیا را معرفی کرد که نام یک بوکسور ایرانی نیز به عنوان بهترین ورزشکار در میان این اسامی دیده می شود. فرزان احمدی، بوکسور وزن61کیلوگرم رده سنی نونهالان ایران که مدال طلای مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۴ امارات را به دست آورده بود، از طرف کنفدراسیون آسیا به عنوان بهترین مشت زن این رده سنی انتخاب شد. این بوکسور آینده دار ایرانی در این باره گفت: از اینکه توانستم این عنوان را به دست آورم، بسیار خوشحال هستم و امیدوارم روند رو به رشد خودم را ادامه دهم. فعلا در ابتدای مسیر هستم و راه زیادی در پیش دارم.
اولین اردوی تیم ملی کبدی زنان ایران برای آماده سازی مسابقات قهرمانی جهان هند در حال برگزاری است. مسابقات کبدی قهرمانی جهان، اسفندماه در هند برگزار می شود و تیم ملی زنان ایران نیز قرار است در این مسابقات شرکت کند. این اولین دوره مسابقات قهرمانی زنان جهان در رشته کبدی است. به همین منظور اولین اردوی تیم ملی زنان ایران از ۱۵ تا ۲۵ دی در مجموعه ورزشی بعثت تهران در حال برگزاری است. طبق اعلام رسمی فدراسیون کبدی، اسامی بازیکنان دعوت شده به این اردو به شرح زیر است: زهرا احمدی، فاطمه احمدی، زهرا آسترکی، زینب بختیاری، مریم بلیلا، نیکتا جلالوند، زهرا خدابنده لو، فاطمه خدابنده لو، رویا داودیان، سارینا زارع، تارا زهدی سعادت، مریم سلگی، اسما شجاعی، فاطمه طوسی، آیناز فرامرزی، آتنا قراگوزلو، زینب کرباسی، زهرا کریمی، فرشته کلاگر، مهتاب لک علی آبادی، آتنا مددی، زکیه ململی، سانیا نعیمی و حدیثه وارسته.
2 قهرمان چینی تنیس روی میز المپیک پاریس، در اقدامی عجیب و اعتراضی، از حضور در مسابقات بین المللی کناره گیری کردند و از رنکینگ جهانی هم کنار می روند. 2 بازیکن تنیس روی میز چین که قهرمان المپیک ۲۰۲۴ پاریس شدند، یک تصمیم شوکه کننده گرفتند. فان ژندونگ وچن منگ، قهرمان مردان و زنان المپیک پاریس اعلام کردند که به دلیل اعمال جریمه پس از شرکت نکردن در مسابقات بین المللی، از رنکینگ جهانی و مسابقات جهانی کناره گیری می کنند. فان ژندونگ ۲۷ساله و دارنده سه مدال طلای المپیک، انصرافش از دوران حرفه ای خود را اعلام کرد و گفت: پس از ماموریت موفقیت آمیز در المپیک، به دلیل فشار روانی زیاد، بجز حضور قطعی در بازی های ملی آینده، هیچ برنامه خاصی ندارم. وی افزود: بتازگی، سازمان تنیس روی میز جهانی، قوانین جدیدی را اعلام کرده و جریمه هایی را برای شرکت نکردن در مسابقات در نظر می گیرد که افراد توان پرداخت آن را ندارند؛ اما همچنان به این تصمیم ها احترام می گذاریم. بنابراین تنها راه حل این است که از رنکینگ جهانی کناره گیری کنیم. ژندونگ با بیان اینکه هفته گذشته اخطار رسمی دریافت کرده و این سازمان از سال آینده مجازات جدیدی را برایش اعمال خواهد کرد، گفت: من بازنشسته نخواهم شد و هرگز تنیس روی میز را ترک نخواهم کرد. چن منگ، قهرمان تنیس روی میز زنان نیز با بیان اینکه برای استراحت و برنامه ریزی برای آینده به زمان نیاز دارد، افزود: از آنجا که در حال حاضر از آمادگی بدنی بالایی برخوردار نیستم، تصمیم گرفتم از رنکینگ جهانی کنار بروم. تنیس روی میز جهان (WTT) نیز در واکنش به این اتفاق اعلام کرد: قوانین مورد اشاره از سوی فان ژندونگ و چن منگ بتازگی اعلام نشده و به چهارسال پیش و زمان تاسیس این نهاد مربوط می شود.
این دوره از مسابقات به مدت چهار روز در 2 بخش دختران و پسران با حضور بیش از ۲ هزار کاراته کا از کشورهای ارمنستان، گرجستان، عراق، روسیه و نمایندگان کشورمان برگزار شد که در پایان کاراته کاهای ایران، عنوان نخست را کسب کردند. عراق که با ۱۰۰ کاراته کا در این رقابت ها حضور داشت، عنوان نایب قهرمانی را به خود اختصاص داد و ارمنستان هم در جای سوم ایستاد. قزاقستان و گرجستان نیز در مکان های بعدی ایستادند. این رقابت ها در سه رده سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان انجام شد که دختران در سالن حجاب به مصاف هم رفتند و مبارزات بخش پسران در پارک فناوری اطلاعات با قضاوت بیش از ۱۴۰ داور داخلی و خارجی برگزار شد. بعد از پایان رقابت های ایران زمین، نخستین دوره رقابت های کاپ جهانی WMMF برگزار شد. در این بخش تنها کاراته کاهای رده کمربندقهوه ای و مشکی در مسابقات حضور داشتند که به دلیل حضور برخی چهره های شناخته شده و ملی پوش و برگزاری با استانداردهای روز دنیا، شاهد رقابت های با کیفیتی بودیم که در نهایت تیم های ایران، ارمنستان و عراق عناوین برتر را کسب کردند. رقابت های این بخش نیز در بخش های پاراکاراته و پیشکسوتان در کنار اهدای جوایز، حائز اهمیت بود. احمد صافی از مربیان کاراته و سبک های فعال کاراته، مسئولیت برگزاری این مسابقات را به عهده داشت.
دور برگشت رقابت های لیگ برتر والیبال نشسته بانوان، به مناسبت گرامیداشت شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به پایان رسید و تیم بیمه دال توانست عنوان قهرمانی این دوره از رقابت ها را به خود اختصاص دهد و تیم های فولاد هرمزگان و محراب کرمان به ترتیب دوم و سوم شدند. در دور برگشت رقابت های لیگ برتر والیبال نشسته بانوان که در محل فدراسیون جانبازان و توان یابان برگزار شد، هشت دیدار پیگیری شد و نتایج زیر به دست آمد:
فولاد هرمزگان ۳ بر صفر خزر نفت ارس را شکست داد. بیمه دال ۳ بر صفر برابر هیأت آذربایجان غربی به برتری رسید. سیمرغ تهران ۳ بر یک فرزانگان قزوین را شکست داد. محراب کرمان ۳ بر صفر مقابل هیأت ساری به برتری رسید. بیمه دال ۳ بر صفر فرزانگان قزوین را شکست داد. فولاد هرمزگان ۳ بر یک برابر محراب کرمان به برتری رسید. خزر نفت ارس ۳ بر صفر هیأت آذربایجان غربی را شکست داد و سیمرغ تهران ۳ بر ۲ برابر هیأت ساری به برتری رسید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات