گذر از شرایط سخت تأمین گاز و برق با همراهی مردم و همت مسئولان
تولید روزانه نفتگاز کشور ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر افزایش یافت
همراهی ملی با پویش 2 درجه کمتر
تزریق روزانه ۵۸۵ میلیون مترمکعب گاز به خطوط سراسری
کار برای خانواده ایثارگران افتخار است
برنامهریزی برای المپیک را شروع کردم
دلافوئنته، بهترین مربی ملی سال ۲۰۲۴
رئیس جمهوری در نشست مدیریت بهینه ناترازی های انرژی خبر داد
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه پیش بینی ها از ناترازی انرژی، بیشتر در آذر حکایت داشت، اعلام کرد: حالا که به لطف خدا و با همراهی مردم توانستیم از وضع نامطلوب پیش بینی شده در زمینه تأمین انرژی و نیرو بگذریم، باید از همین حالا به فکر مدیریت تولید و مصرف انرژی و نیرو در تابستان و زمستان سال آینده باشیم. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در نشستی که با حضور رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزیران کشور، نفت، نیرو، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و سخنگوی دولت، به منظور بررسی وضع و اقدام های مدیریت ناترازی ها در بخش انرژی و نیرو در وزارت کشور و با حضور برخط استانداران سراسر کشور برگزار شد، با اشاره به گزارش های ارائه شده و وضع عمومی شبکه برق گفت: پیش بینی ها گواه آن بود که وضع شبکه می توانست خیلی بدتر از امروز باشد، از این رو از همه افرادی که با تلاش خود توانستند وضع شبکه را به پایداری نسبی برسانند، صمیمانه قدردانی می کنم. وی با بیان اینکه متأسفانه یکی از عادات غلط ما این است که در مواقع بروز مشکل به جای اینکه دنبال منشأ مشکل باشیم، به دنبال یافتن مقصر هستیم، بر اتخاذ راهکارهایی به طور همزمان برای مدیریت این بحران تأکید کرد و در تشریح آنها گفت: برای رفع مشکل و مدیریت یک بحران، نخست باید همه بخش ها و اجزای آن را به طور همزمان مورد توجه قرار دهیم. برای نمونه یکی از اقدام های مؤثر در مدیریت ناترازی های عرصه انرژی، تهیه بسته های آموزشی متناسب با اقلیم و شرایط واحدهای مختلف اعم از مسکونی، تجاری، خدماتی و صنعتی است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه بالا بودن میانگین مصرف انرژی در کشور قابل انکار نیست؛ اما می توان با ارائه آموزش های مناسب، مصرف را به شکل مؤثر مدیریت کرد، گفت: باید تجربه های موفق در این حوزه را جمع آوری و جمع بندی کرد و آنها را با دیگر دستگاه ها به اشتراک گذاشت.
پزشکیان در ادامه درباره ضرورت پایش دقیق و هوشمند توزیع و مصرف انرژی و نیرو در کشور، به پیگیری های جدی در حال انجام برای شناسایی مبادی خروج فراورده های نفتی از مدار توزیع قانونی اشاره و بیان کرد: زمانی که تولید این فراورده ها در اختیار ماست و مقدار آن به شکل دقیق قابل محاسبه است و شبکه توزیع نیز در اختیار و زیر نظر ماست، به هیچ وجه قابل قبول نیست که ارقام چند ۱۰ میلیونی خروج فراورده از مدار قانونی توزیع مطرح شود، این مسأله کاملاً قابل مهار است و باید هم بدقت مهار شود، ادامه این وضع گواه ناکارآمدی ماست.
وی با انتقاد از نبود اتخاذ راهکارها و اقدام های مؤثر در مقابله با قاچاق سوخت در کشور از استانداران و وزیران راه، صنعت، نیرو و نفت خواست راهکارهای مناسب را در این زمینه به کار گیرند و افزود: اینکه در رویارویی با مشکلات آمارهایی ارائه کنیم تا از خود رفع تقصیر کنیم، مشکلی را حل نمی کند؛ بلکه باید منشأ و ریشه مشکلات را شناسایی و برطرف کنیم و در این فقره به طور جدی مانع قاچاق سوخت شویم.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه نشست های مدیریت ناترازی انرژی در کشور باید ادامه یابد، تصریح کرد: حالا که به لطف خدا و با همراهی مردم توانستیم از وضع نامطلوب پیش بینی شده در زمینه تأمین انرژی و نیرو بگذریم، توجه خود را معطوف به آینده کنید. وزیر کشور یک گروه مرکزی برای بهبود مصرف انرژی در کشور تشکیل دهد و در این گروه راهکارهای مربوط به مهندسی، هوشمندسازی در مصرف، مقررات و قوانین، تشویق و برخورد با متخلفان بررسی شود، همچنین دستگاه های مختلف بسته های آموزشی مرتبط با صرفه جویی در مصرف انرژی را متناسب با نوع مأموریت ها و فعالیت خود تهیه کنند.پزشکیان بر اهمیت استمرار فعالیت صنایع و جلوگیری از وقفه در تولید به دلیل کمبود انرژی و نیرو تأکید و با بیان اینکه «سوخت صرفه جویی شده در کشور باید به بخش صنعت اختصاص یابد»، افزود: تا جایی که امکان دارد، باید کاری کنیم که گاز و برق صنعت قطع نشود. همچنین از امروز باید به فکر قطع نشدن برق صنایع در تابستان سال آینده باشیم. ان شاءالله با دست به دست هم دادن و شناسایی دقیق مشکلات، راه حل عبور از مشکلات هم طراحی خواهد شد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: هم اکنون رساندن سوخت گازوئیل به نیروگاه ها دوبرابر شده و ۲۰۰ درصد افزایش یافته است.
فاطمه مهاجرانی با قدردانی از مردم به دلیل پیوستن و حمایت از پویش «۲ درجه کمتر» با هدف کمک به حل مشکل ناترازی انرژی اظهار کرد: به دلیل سختی هایی که برای مردم ایجاد شد و همین طور از صنعتگران به دلیل مشکلاتی که برای آنها ایجاد شد، عذرخواهی می کنیم و امیدواریم با کمک هم بتوانیم از فضایی که در آن هستیم، عبور کنیم.
وی افزود: با پیوستن مردم به پویش ۲ درجه کمتر، ۵ درصد در مصرف گاز و ۳ درصد در مصرف برق صرفه جویی شده است. اگر بتوانیم این عدد را به ۱۰ درصد برسانیم، یعنی با پیوستن و همراهی بیشتر مردم و رسیدن به دمای ۲۰ درجه، از این فاز عبور خواهیم کرد.
سخنگوی دولت در مورد عذرخواهی پزشکیان از مردم تصریح کرد: البته قبل از این دولت هم برخی رؤسای جمهوری درباره موارد دیگری از مردم عذرخواهی داشته اند.
مهاجرانی با تأکید بر اینکه دولت بشدت در تلاش است جلوی خاموشی ها را بگیرد، گفت: به طور طبیعی برای ایران ما که دارای این مقدار ذخایر نفت و گاز است، شایسته و بایسته نیست که خاموشی داشته باشیم؛ اما به هر حال گفتن واقعیت ها کمک می کند بتوانیم از شرایطی که در آن هستیم، عبور کنیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون رساندن سوخت گازوئیل به نیروگاه ها دو برابر شده و ۲۰۰ درصد افزایش یافته است، افزود: طبیعتاً وقتی در تابستان برق بخش صنعت و در فصل زمستان گاز صنعت قطع می شود یا گاز و برق صنعت با هم قطع می شود، آسیب جدی به این بخش مهم تولید وارد می شود. درباره عدد و رقمش هم باید اجازه بدهید از متخصصان سؤال کنیم و اصطلاحاً عدم النفع ها را در فرصت دیگری اعلام خواهم کرد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه تاریخ و تجربه نشان داده هرگاه که به خواست مردم اتکا می کنیم و مردم با ما همراه می شوند، از همه مسائل و مشکلات عبور می کنیم، گفت: با توجه به اقدام هایی که وزارتخانه های نیرو و نفت دنبال می کنند، امیدوار هستیم با همراهی مردم بتوانیم از این مرحله بگذریم.
مهاجرانی در خصوص پیگیری های دولت در زمینه قاچاق سوخت و اقدام های انجام شده برای بهبود وضع ذخیره سازی سوخت و مواد ضروری تصریح کرد: با دستور ویژه رئیس جمهوری، هم نماینده وی در حوزه قاچاق کالا و ارز و هم وزارتخانه های مربوطه مکلف شدند این موضوع را بدقت بررسی کنند و گزارش جامع تری از وضع موجود ارائه دهند.
وی گفت: این اقدام برای نظم بخشی به موضوع و شفاف سازی در خصوص اعداد و ارقام مطرح شده است. ارقام اعلام شده بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر است که نشان می دهد این اعداد دقیق نیست؛ البته رئیس جمهوری به عنوان رئیس دستگاه اجرایی کشور همواره دغدغه های این چنینی را پیگیری می کند و دستور لازم را صادر کرده است.
مهاجرانی با بیان اینکه اول شهریور ۱۴۰۳ مقدار ذخایر سوخت مایع یعنی گازوئیل بین ۴۰ تا ۴۵ درصد زمان مشابه بود و به همین دلیل مقدار سوخت کاهش یافته بود، اظهار کرد: ذخیره سازی گازوئیل برای مصرف نیروگاه ها که باید در ماه های گرم سال انجام شود، به اندازه لازم انجام نشده بود.
وی با اشاره به مقدار بالای هدررفت انرژی در کشور تأکید کرد: باید در سیاستگذاری های خود بخشی را بر حمایت از تولید محصولات کم مصرف قرار دهیم تا مجبور نشویم در مقاطعی که با بحران انرژی مواجه می شویم، برای کاهش مصرف به مردم فشار وارد کنیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تبیین نشست این کمیسیون با حضور مدیران وزارت نفت و نیرو اعلام کرد: اجرا نشدن مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر مصرف مازوت به عنوان سوخت جایگزین گاز در تابستان، یکی از عوامل ناترازی در روزهای سرد امسال است.
جلیل مختار در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به حضور تعدادی از معاونان وزارتخانه های نفت و نیرو و مدیرعامل توانیر در این کمیسیون به منظور بررسی وضع تأمین سوخت بخش های مختلف کشور، مخازن سوخت نیروگاه ها و خاموشی های اخیر اشاره و اظهار کرد: در این نشست معاونان وزیران نفت و نیرو گزارش هایی درباره اقدام های انجام شده برای رفع ناترازی ارائه کردند.
وی با بیان اینکه اجرا نشدن مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر مصرف مازوت به عنوان سوخت جایگزین گاز در تابستان، عاملی برای به وجود آمدن این ناترازی است، افزود: در واقع نیروگاه ها باید مازوت را نسبت به سال قبل چهار برابر مصرف می کردند؛ اما دو برابر مصرف شده است. به همین دلیل نفت گاز بیشتری سوزانده اند، در حالی که باید نفت گاز را برای زمستان ذخیره می کردند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: ایجاد تنوع در منابع تولید برق همچون افزایش تولید تجدیدپذیرها و کاهش استفاده از سوخت فسیلی، همچنین کاهش ۵ درصدی مصارف خانگی و اداری با هدف ذخیره ۳۰ میلیون مترمکعب گاز ازجمله راهکارهایی است که نمایندگان در این نشست ارائه کردند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ضمن مناسب ارزیابی کردن عملکرد وزارت نفت در تأمین سوخت زمستانی تأکید کرد: رفع مشکل ناترازی انرژی زمان بر است و در سه یا چهار ماه قابل حل نیست.
رمضانعلی سنگدوینی درباره مدیریت سوخت رسانی وزارت نفت طی چهار ماه اخیرنیز گفت: ممکن است مردم از برخی خاموشی ها دلخور باشند؛ اما وقتی در بطن ماجرا قرار بگیریم، درک می کنیم که به واقع عملکرد وزارت نفت و مجموعه صنعت نفت در این شرایط، عملکرد مناسب و مطلوبی بوده است.
وی افزود: مگر می شود ناترازی را ظرف سه یا چهار ماه برطرف کرد، بی شک حل این چالش زمانبر است. همچنین معتقدم وزارت نفت از لحاظ مدیریتی وضع مطلوبی دارد و شخص وزیر نفت نیز از جنس صنعت نفت است، بنابراین مشکلات را درک می کند و درصدد رفع آنهاست.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: مهم ترین موضوع در حوزه انرژی، توجه به بهینه سازی مصرف است که در برنامه هفتم توسعه نیز به آن اشاره می شود. همچنین ایجاد سازمان بهینه سازی مصرف انرژی، امری الزامی است.
سنگدوینی با اشاره به موضوع توجه به سرمایه انسانی صنعت نفت بیان کرد: افزایش تولید نفت و گاز و توسعه در صنعت نفت در گرو رسیدگی به مشکلات معیشتی سرمایه انسانی این صنعت است که نزدیک به ۷۰ درصد بودجه کشور را تأمین می کند، از این رو باید بیش از پیش به این بخش توجه کرد. وی در پایان ضمن تشکر بابت همراهی مردم در پیوستن به پویش ۲ درجه کاهش دمای محیط گفت: همکاری مردم سبب شد چند میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه جویی شود.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: عملکرد و تلاش های وزارت نفت در تأمین انرژی با وجود مصرف بالای سوخت و کاهش شدید دما در نقاط مختلف کشور ستودنی است. محمد رشیدی با بیان اینکه صنعت نفت و گاز کشور با وجود شرایط سخت تحریمی پیشرفت های چشمگیری را تجربه کرده است، اظهار کرد: خوشبختانه پیشرفت و توسعه صنعت نفت نسبت به سال های قبل چشمگیر بوده است. درحالی که این صنعت امروز با تحریم نیز مواجه است.
وی با اشاره به اینکه تولید انرژی در کشور هر روز در حال افزایش است؛ اما مصرف نیز پا به پای آن افزایش می یابد، افزود: ناترازی انرژی که امروز با آن مواجه هستیم، چیزی نیست که یک شبه ایجاد شده باشد؛ اما امسال طبق آمار و داده ها نتوانستیم در زمان مناسب ذخیره سازی سوخت انجام دهیم که البته امیدواریم برای سال آینده این مشکل برطرف شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: حل ناترازی انرژی در ماده ۴۶ برنامه هفتم توسعه پیش بینی شده و مقرر است سازمان بهینه سازی راه اندازی شود، از این رو انجام این کار برای حل مشکل ناترازی انرژی ضرورت دارد.
رشیدی اظهار کرد: معتقدم عملکرد وزارت نفت در تأمین انرژی با وجود منابع محدود، مصرف بالای سوخت و کاهش شدید دما در نقاط مختلف کشور ستودنی و ارزشمند است.
بین الملل
انتظارها درباره اثرگذاری بسته های محرک بر بهبود اقتصاد چین و به دنبال آن تقاضا برای نفت، قیمت های جهانی این کالای راهبردی را افزایش داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در پی انتظارها مبنی بر اینکه محرک های اقتصادی پکن سبب بهبود اوضاع تقاضای نفت چین می شود، قیمت نفت در معامله های روز جمعه (هفتم دی) اندکی افزایش یافت و در مسیر افزایش هفتگی هم قرار گرفت، در حالی که تقویت ارزش دلار مانع افزایش بیشتر شد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال ساعت 7:50 صبح روز جمعه به وقت گرینویچ با ۱۴ سنت افزایش به ۷۳ دلار و ۴۰ سنت برای هر بشکه رسید.
نفت خام دابلیوتی آی آمریکا با ۱۷ سنت افزایش نسبت به قیمت پایانی روز پنجشنبه (ششم دی)، ۶۹ دلار و ۷۹ سنت برای هر بشکه دادوستد شد.
بر این اساس، قیمت هفتگی شاخص برنت با 6/0 درصد و دابلیوتی آی با 5/0 درصد افزایش همراه بوده است.
بانک جهانی پیش بینی خود درباره رشد اقتصادی چین در سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را افزایش داد؛ اما در عین حال اعلام کرد: کاهش اعتماد خانواده ها و کسب وکارها، همراه با ضعف در بخش مسکن، در سال آینده میلادی (۲۰۲۵) هم ادامه خواهد داشت.
چین، بزرگ ترین واردکننده نفت جهان، برآورد تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ خود را ۲.۷ درصد به سمت بالا بازنگری کرد؛ اما همچنین اعلام کرد که این تغییر تأثیر اندکی بر رشد سال جاری میلادی خواهد داشت.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع گزارش داد، در حالی که پکن برای احیای اقتصاد متزلزل، محرک های مالی را افزایش می دهد، مقام های چین با انتشار ۳ تریلیون یوان (۴۱۱ میلیارد دلار) اوراق خزانه ویژه در سال آینده میلادی (۲۰۲۵) موافقت کرده اند.
با این حال، تقویت ارزش دلار آمریکا بر قیمت های نفت تأثیر گذاشت و رشد را محدود کرد.
دلار در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۴ میلادی حدود ۷ درصد افزایش یافته و پس از اینکه بانک مرکزی آمریکا، سیگنال کاهش نرخ بهره را در سال ۲۰۲۵ اعلام کرد، در اوج تقریبادو ساله خود در برابر دیگر رقبای اصلی ثابت ماند.
وزیر نفت با تأکید بر استمرار روند تأمین نفت گاز مورد نیاز نیروگاه ها
وزیر نفت با اشاره به اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش دما در هفته آینده با همکاری وزارتخانه های نیرو و نفت، اعلام کرد: افزون بر افزایش قابل توجه تأمین نفت گاز، ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر هم افزایش تولید روزانه داشته ایم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، محسن پاک نژاد در نشست مدیریت بهینه ناترازی های انرژی با حضور رئیس جمهوری، رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزیران کشور، نیرو، راه وشهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و سخنگوی دولت در محل وزارت کشور و با حضور برخط استانداران سراسر کشور، به ارائه گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در تامین سوخت مورد نیاز کشور طی روزهای اخیر پرداخت.
وی با بیان اینکه خوشبختانه سطح ذخیره سازی گازوییل در نیروگاه ها افزایش یافته است، تصریح کرد: با توجه به کاهش دما در روزهای آتی، تدابیری اتخاذ می شود که با همکاری وزارتخانه های نیرو و نفت از شرایط پیش رو نیز عبور کنیم.
وزیر نفت با بیان اینکه اتخاذ تصمیم تعطیلی هوشمند می تواند نقشی مؤثری در کاهش مصرف انرژی داشته باشد، بیان کرد: وضع ذخیره سازی نفت گاز نسبت به گذشته تغییر زیادی داشته و در مجموع می توان گفت که افتی در ذخیره سازی های نفت گاز نداشته ایم.
پاک نژاد گفت: تأمین نفت گاز کماکان ادامه دارد و آنچه در توان بوده در این باره انجام شده است، افزون بر افزایش قابل توجه تأمین نفت گاز، ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر هم افزایش تولید روزانه داشته ایم و این اوضاع تا عبور از دوره پیش رو ادامه خواهد داشت.
معاون وزیر نفت در امور گاز خبر داد
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه تولید گاز شیرین در پالایشگاه های کشور به حدنصاب ۸۶۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده است، گفت: با آرایش مناسب شبکه، رکورد روزانه انتقال گاز به ۸۶۵ میلیون مترمکعب رسید.
سعید توکلی با بیان اینکه از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم تولید گاز در پالایشگاه های کشور افزایشی قابل توجه داشته است، گفت: در این بازه زمانی حدنصاب های پرشماری ثبت شده که تازه ترین رکورد تولید روزانه گاز شیرین در پالایشگاه های گاز کشور بیش از ۸۶۵ میلیون مترمکعب است.
وی افزود: در بخش انتقال گاز هم با به کارگیری حداکثری ظرفیت خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار و انتخاب آرایش مناسب در شبکه، رکورد انتقال گاز به ۸۶۵ میلیون مترمکعب در روز رسید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به طرح پویش کاهش ۲ درصدی مصرف گاز در سراسر کشور اظهار کرد: به یقین این پویش به پایداری شبکه گاز کمک می کند و سبب می شود مردم به ویژه در مناطق محروم و دورافتاده از این نعمت خدادادی استفاده بهینه کنند.
توکلی تصریح کرد: با توجه به کاهش دما و افزایش مصرف گاز در سراسر کشور، صرفه جویی موضوعی اساسی و مهم است که باید جدی تلقی شود و این مهم به حل مشکل ناترازی انرژی و حفظ سرمایه های ملی کمک می کند.
وی با اشاره به اینکه رعایت دمای رفاه مهم ترین ضامن گذر از زمستان با جریان پایدار گاز طبیعی است، بیان کرد: صرفه جویی در مصرف انرژی به معنای کم مصرف کردن نیست، بلکه درست مصرف کردن است، دمای ۱۸ تا ۲۱ درجه مناسب ترین دمای فضای داخلی ساختمان هاست و اگر مردم عزیز این موضوع مهم را رعایت کنند، به یقین تا حد زیادی مشکلات مربوط به ناترازی انرژی برطرف می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تشریح کرد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پیامی به مناسبت فرارسیدن ۸ دی، روز صنعت پتروشیمی نوشت: امروز این صنعت نه تنها تأمین کننده بخش مهمی از نیازهای داخلی کشور است، بلکه با حضور مقتدرانه در بازارهای جهانی، نقشی حیاتی در حفظ و ارتقای جایگاه ایران در اقتصاد بین المللی ایفا می کند.
متن پیام حسن عباس زاده به این شرح است:
«همکاران گرامی، فعالان عرصه صنعت پتروشیمی و مردم شریف ایران
۸ دی، روز صنعت پتروشیمی، یادآور مسیری است که با دانش، تعهد و تلاش بی وقفه متخصصان، مهندسان و کارگران این صنعت راهبردی، به یکی از افتخارهای ملی کشور تبدیل شده است. این روز، فرصتی ارزشمند برای ارج نهادن به دستاوردهایی است که نه تنها در عرصه تولید و اقتصاد کشور نقش آفرینی کرده اند، بلکه زمینه ساز توسعه فناوری های پیشرفته و ارتقای جایگاه علمی ایران در سطح بین المللی شده اند. صنعت پتروشیمی، به عنوان یکی از ستون های اصلی زنجیره ارزش نفت و گاز، نقش بی بدیلی در خلق ارزش افزوده و کاهش وابستگی به صادرات خام ایفا می کند. توسعه این صنعت، افزون بر تأمین نیازهای داخلی در بخش های مختلف صنعتی و تولیدی، نقشی کلیدی در توسعه صادرات غیرنفتی و ایجاد تعادل در تراز تجاری کشور داشته است.
در این مسیر، تعهد و تلاش همکاران عزیز در شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تمام شرکت های تابع و مرتبط، اصلی ترین عامل پیشبرد اهداف بوده است. امروز، این صنعت نه تنها تأمین کننده بخش مهمی از نیازهای داخلی کشور است، بلکه با حضور مقتدرانه در بازارهای جهانی، نقشی حیاتی در حفظ و ارتقای جایگاه ایران در اقتصاد بین المللی ایفا می کند.
همزمان با پیشرفت فناوری و تغییرات گسترده در ساختارهای تولید و مصرف انرژی در دنیا، نیازمند همگام سازی هرچه بیشتر با تحولات جهانی هستیم. حرکت به سمت توسعه پایدار، استفاده بهینه از منابع، کاهش اثرات زیست محیطی و ورود به عرصه صنایع نوآورانه مانند پتروشیمی های هوشمند، گامی اساسی در مسیر حفظ رقابت پذیری و ارتقای جایگاه این صنعت است.
به همین مناسبت، از تمام همکاران عزیز که با همت و سختکوشی، کشورمان را در مسیر توسعه صنعتی یاری می رسانند، قدردانی می کنم. همچنین از تمام مدیران، مهندسان و متخصصان این عرصه دعوت می کنم با افزایش هم افزایی و تمرکز بر تحقیق و توسعه، آینده ای درخشان تر برای این صنعت رقم بزنند.
در پایان لازم می دانم از مردم عزیز ایران که با اعتماد و حمایت خود، همواره پشتیبان این صنعت بوده اند، صمیمانه سپاسگزاری کنم. امیدوارم با تلاش همگانی، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر صنعت پتروشیمی در راستای اقتدار اقتصادی و رفاه مردم عزیزمان باشیم.»
معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی:
معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی تاکید کرد: مطابق با بند
۵-۰۲-۱ فصل ۵ قانون مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت، همه سمت های کلیدی سازمانی مدیران با پایه الف و بالاتر با تأیید وزیر نفت منصوب می شوند و این قانون جزء جدایی ناپذیر قوانین نفت در دهه های اخیر است.
صدیقه خزایی ضمن نادرست خواندن برخی شبهه افکنی ها در فضای مجازی با این موضوع که همه انتصاب های گرید «الف» به بالا به دستور وزیر باید انجام شود، افزود: مطابق بند ۵-۰۲-۱ فصل ۵ قانون مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارکنان، همه سمت های کلیدی با پایه الف و بالا شامل انتصاب معاونان وزیر، مدیران عامل چهار شرکت اصلی، مدیران شرکت های فرعی و درمجموع انتصاب در سمت های کلیدی پس از بررسی برنامه ریزی نیروی انسانی شرکت اصلی و تأیید مدیر یا مدیرعامل ذی ربط تنها با تصویب وزیر نفت منصوب می شوند.
وی ادامه داد: مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت مربوط به سمت های با پایه الف و بالا تیرماه ۱۳۹۵ از سوی وزارت نفت بررسی و تأیید شده است.
به تازگی برخی رسانه ها در فضای مجازی با انتشار خبری نادرست با عنوان «دستور عجیب پاک نژاد؛ خالص سازی مهم تر از تأمین سوخت/ همه انتصاب ها در گریدهای A به بالای نفت با دستور مستقیم وزیر انجام شود»، تلاش دارند فضای عمومی صنعت نفت آن هم در شرایط اوج مدیریت ناترازی و مدیریت مصرف از سوی وزارت نفت را مسموم کنند.
دورهمی بازنشستگان شرکت نفت فلات قاره ایران برای آغاز فصلی نو
افرادی که در مجموعه های دولتی یا غیردولتی کار می کنند و پس از 30 سال یا بیشتر، از کار فارغ می شوند و به افتخار بازنشستگی نائل می آیند، واژه «بازنشستگی» را بخوبی درک کرده و می دانند که چه معنایی در پس این واژه نهفته است. اما بیشتر بازنشستگان، تلقی خوبی از این دوران ندارند و ورود به آن برایشان چیزی شبیه به نبودن و محو شدن در چرخه کار و زندگی است؛ انگار که اصلا نبوده اند. به همین دلیل است که باید فکری کنند و به این باور برسند که بازنشستگی پایان راه نیست و آغاز مرحله ای دیگر از زندگی است و باید برایش برنامه داشته باشند؛ مثل یک دورهمی ساده و گفتن و خندیدن با چاشنی خاطره گویی از دوران کار و با هم بودن.
"مشعل" هم به امید گسترش این روحیه و همدلی که کارکنان پس از کار با هم دارند، با چند نفر از بازنشستگان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت وگو داشته و گزارشی از دورهمی آنها تهیه کرده است.
این دورهمی ها را فقط به چشم مهمانی نبینید؛ زیرا راه نجاتی برای فرد بازنشسته است، بنابراین حساسیت آن را نشان دهید. بازنشستگی دوران سختی است: سِمت شغلی، تخصص، محل کار، توجه، ارتباطات و تعاملات پیچیده کاری و... به یک باره قطع می شود و فرد باید در خانه بماند.
این ها جملاتی است که عباس وکیل، یکی از بازنشستگان شرکت نفت فلات قاره ایران بر آن تاکید دارد. او سال ها رئیس منطقه عملیاتی بهرگان و معاون و رئیس منطقه عملیاتی لاوان بوده و از سال 1385 بازنشسته شده است.
عباس وکیل می گوید: دورهمی هایی که درباره آن صحبت شد، مهمانی هایی است که کارکنان بازنشسته خودشان تدارک می بینند تاحالشان بهتر شود و بیشتر به جریان عادی زندگی برگردند.
افراد پس از مدت کوتاهی احساس غیرمفید و غیرموثر بودن می کنند و می بینند که نه کسی سراغشان را می گیرد، نه به درد کاری می خورند. به همین دلیل بسیاری از آنها، پس از بازنشستگی دچار افسردگی شدید و حتی آلزایمر و بیماری های دیگر می شوند؛ چون می بینند که آن همه تکاپو در جریان زندگی شان به یک باره قطع شده است.
لازم است شرکت ها، بخصوص مجموعه ای همچون شرکت نفت فلات قاره ایران که نیروهای عملیاتی زیادی دارد، به موضوع کارکنانی که بازنشسته می شوند، ورود کنند و مسائل بازنشستگان را مورد ارزیابی قرار دهند یا حداقل، این روند بازنشستگی یک باره نباشد و تا مدتی این تعامل برقرار بماند.
وکیل ادامه می دهد: در دورهمی هایی که ما هماهنگ می کنیم، خاطراتی مرور می شود که کارکنان در آن شرایط بوده اند و تجربیات تلخ و شیرینی با هم داشته اند. درباره آن روزها و اتفاقات با هم حرف می زنند و مربوط به تجربه های یکدیگر را یادآوری می کنند؛ خاطراتی که برای دوران جوانی آنها بوده و یادآور دورانی است که پشت سر گذاشته اند.»
وی درباره دورهمی بازنشستگان شرکت نفت فلات قاره ایران که کاملا داوطلبانه و دوستانه برگزار می شود، بیان می کند: «به واسطه شغلم که مدیر عملیات تولید هم بودم، با افراد زیادی در هر 6 منطقه عملیاتی ارتباط داشتم؛ اما چون بیشتر دوران کاری ام در لاوان گذشت، با همکاران آنجا، دوستی، رفاقت و ارتباط عاطفی بیشتری دارم که خوشبختانه در این سال ها به دلیل برگزاری همین دورهمی ها، این دوستی و ارتباط حفظ شده است.
کارکنان مناطق عملیاتی فلات قاره از استان های مختلف هستند. به همین دلیل، در هر نقطه ای از کشور می توانیم دور هم جمع شویم؛ البته تعداد دوستان مان در شهرهای شیراز و اصفهان بیشتر است و از آنجا که ساکنان شهرهای دیگر دسترسی راحت تری به این شهرها دارند و امکان برگزاری دورهمی در باغ های حومه شیراز هم فراهم است، این دورهمی ها در این دو شهر برگزار می شود.
وکیل در ادامه می گوید: در کاشان دوبار دورهمی داشتیم؛ خانه ای که مهمانی در آن برگزارشد، منزل پدربزرگم است که از چند سال پیش در آنجا ساکن شده ایم. خوشبختانه فضای این خانه برای حضور تعداد زیادی از همکاران به همراه خانواده های شان مناسب است و همسر و فرزندانم هم از این برنامه ها استقبال می کنند و همراهی دارند. من چند بار در دورهمی همکاران شرکت داشتم و سال گذشته، آنها را به این خانه دعوت کردم. امسال هم این دورهمی در منزل ما تکرار شد و بسیاری از همکاران و حتی روسای مناطق عملیاتی هم در آن حضور داشتند. خانم ها از این برنامه دورهمی استقبال کردند و رضایت زیادی داشتند و درخواستشان این بود که باز هم تکرار شود. آنقدر به همه خوش گذشته بود که تعدادی از دوستان شیرازی شب را در آنجا ماندند و حال و هوای دلنشینی به وجود آمد.
در سال های پس از جنگ و بازسازی سکوهای عملیاتی لازم بود که به صورت دائم در منطقه حضور داشته باشم، از این رو شرایطی فراهم شد که خانواده ام (همسر و فرزندانم) هم در جزیره لاوان ساکن باشند و با شرایط منطقه و همکاران آشنا شوند، حتی همسرم نام همکاران را بیشتر از من به خاطر دارد و ارتباط خانوادگی خوبی با همکاران برقرار کرده ایم.
عبدالرضا محسنی، رئیس روابط عمومی منطقه عملیاتی لاوان و عکاس با سابقه صنعت نفت است که چندی پیش بازنشسته شد. او به عنوان یکی از اعضا و هماهنگ کنندگان این دورهمی ها، درباره برگزاری این مهمانی ها با ما صحبت کرد و بعد شماره همکاران بازنشسته دیگر را هم داد تا با آنها گفت وگو کنیم.
محسنی به "مشعل" گفت: این نیروهای عملیاتی مناطق مختلف شرکت نفت فلات قاره 14 روز از ماه را مثل خانواده در کنار هم سپری کردند و انس و الفت زیادی میان آنها وجود داشت؛ اما پس از بازنشستگی فاصله زیادی بین آنها افتاد؛ هرچند دوستی و رفاقت ها پایدار مانده است. بسیاری از همکاران پس از بازنشستگی دچار افسردگی می شوند که این دید و بازدید و دورهمی ها کمک زیادی به بهتر شدن روحیه آنها می کند.
ابتکار برگزاری دورهمی های ماهانه یا 2 ماه یکبار و سالانه همراه با خانواده را چند نفر از دوستان قدیمی تر داشتند و بازنشستگان مناطق مختلف عملیاتی متناسب با شهر اقامتشان گروه هایی را تشکیل دادند. به عنوان مثال، همکاران شیرازی و اصفهانی دورهمی هایی با هم دارند و گاهی این دورهمی ها را در تهران یا کاشان هم داریم. در آخرین دورهمی، آقای وکیل برای بار دوم خانه زیبا و قدیمی شان در کاشان را به این دورهمی اختصاص دادند و همراه با همسر و فرزندان شان پذیرای نزدیک به 100 نفر از همکاران قدیمی همراه با همسران شان شدند. در آن مهمانی که فضای دوستانه و خوبی ایجاد شد، مدیران سابق منطقه و روسای شرکت نفت فلات قاره ایران هم که بازنشسته شده بودند، حضور داشتند و همه، مثل اعضای یک خانواده دور هم جمع شدیم. در این مهمانی ها، سِمَت و رتبه اهمیتی ندارد. دلیل آن هم این است که در مناطق عملیاتی، مثل جزیره لاوان، همه کارکنان تا بالاترین سطح، همه دور یک میز می نشینند، یک نوع غذا می خورند و در خوشی و ناخوشی کنار هم هستند.
محسنی ادامه می دهد: بیشتر این افراد در دوران جنگ و سال های سخت بازسازی مناطق عملیاتی و سکوها در کنار هم بوده اند و خاطرات تلخ و شیرین مشترک زیادی دارند. به همین دلیل، دید و بازدید دوره ای آن هم همراه با خانواده و دوستان دیگر، کمک زیادی به حفظ روحیه آنها می کند. در این دورهمی ها، علاوه بر پیگیری احوال همکاران، خاطرات قدیمی نیز مرور و موضوعاتی که آن زمان در محیط کار مطرح نمی شد، بازگو می شود. مرور خاطرات، کمک زیادی به کنترل حافظه افراد بازنشسته می کند و حال روحی آنها را تغییر می دهد.
زندگی اقماری آن هم برای مدتی طولانی، آسیب زیادی به ما زده که مهم ترین آن دور بودن از خانواده است؛ اما در عوض ما یک خانواده دیگر را با دوستان و همکاران مان در مناطق عملیاتی به دست آورده ایم که این خانواده، پس از بازنشستگی می تواند روحیه ما را بهبود ببخشد. این ها افرادی هستند که سال ها روی سکو، تاسیسات و جزیره بوده اند و تجربیات سختی داشته اند و دیگر هم تکرار نمی شوند. برای همین فکر می کنیم که این دورهمی ها برای حفظ سلامت در دوران بازنشستگی لازم است.
خوبی و زیبایی این دورهمی ها در این است که می بینیم همه دوستان مان همان دوستی و ارتباطات گذشته را که حین کار با هم داشته اند، هنوز دارند و حتی بیشتر هم شده است. خودم هم قرار نبود در شرکت فلات قاره ایران و جزیره لاوان بمانم؛ اما این دوستی ها و رفاقت ها من را نمک گیر کرد و ماندم.
بعضی از دورهمی ها این امکان و شرایط را دارد که همسران و اعضای خانواده هم در آن حضور داشته باشند و خانم ها از این دورهمی ها استقبال زیادی می کنند. بسیاری از خانواده ها در این سال ها همدیگر را شناخته اند و ارتباطات خانوادگی دارند؛ البته خانم های همکار هم دورهمی های جداگانه دارند؛ اما وقتی همه با هم جمع می شویم، طور دیگری استقبال می شود.
منصور رسولی از سال 57 تا 91 در واحد های مخابرات و امور مسافرت منطقه عملیاتی لاوان مشغول به کار بوده است. رسولی هم درباره این دورهمی ها به "مشعل" گفت: پس از بازنشستگی ارتباط ها کامل قطع می شود و شرکت، دیگر کاری با نفراتی که سال ها برای آن کار کرده اند، ندارد. دیدن محیط های آشنا و پرخاطره، ارتباط با دوستان و آشنایان با خاطرات مشترک بر کاهش افسردگی افراد سالمند تاثیر زیادی دارد.
در این گروه ها و دورهمی ها، از همکارانی که بیمار هستند، سراغ می گیریم و به عیادت می رویم؛ تولدها را تبریک می گوییم و حتی برای شان کارت تبریک می فرستیم که خیلی خوشحال می شوند. خدای ناکرده اگر کسی فوت کند، برای سرسلامت و تسلیت به خانواده هم می رویم.
به نوعی خودمان، هوای خودمان را داریم؛ ما جوانی مان را برای این شرکت و این صنعت گذاشته ایم.
زندگی اقماری، شرایط سختی داشت و واقعا ما را دچار مشکلات می کرد؛ اما تن به شرایط دادیم. مدتی پس از بازنشستگی که خانه ماندن برایم سخت شده بود و دیدم تعدادی از دوستان مان دچار افسردگی و آلزایمر شده اند، با هماهنگی و صحبتی که داشتیم، تصمیم گرفتیم چند روز یک بار یا هفته ای یک بار در پارک یا باغی داخل یا بیرون شهر جمع شویم و همدیگر را ببینیم و حرف بزنیم. اول چهار نفر بودیم و در شاهین شهر یا گلپایگان جمع می شدیم و کم کم تعدادمان بیشتر شد و الان به صورت ماهانه دور هم جمع می شویم؛ البته جمع های خانوادگی هم داریم که سالی یک بار است و حتی قرار گذاشته ایم که در سال آینده این دورهمی خانوادگی سالی دو بار باشد.
برای برگزاری برنامه و جزییات آن، شامل غذا، تنقلات و برنامه های تفریحی در گروه نظرسنجی می کنیم. برنامه دورهمی کاشان که ماه گذشته برگزار شد، جمع بسیار خوب و دلپذیری داشت و آن قدر خوش گذشت که اصلا نفهمیدیم، زمان چگونه سپری شد. در آن برنامه، تعدادی از بازنشستگان جدید و مدیران قدیمی هم بودند.
رسولی ادامه می دهد: همسر من 16 سال قبل فوت کرد و زندگی من با 2 دختر، 2 پسر و نوه هایم می گذرد و این دورهمی ها روحیه خوبی به من می دهد.
یکی از کارهایی که در این سال ها انجام داده ایم، این است که در کتابچه ای اسامی و مشخصات همکارانی را که از سال 1357 می شناسیم، جمع آوری کرده ایم. تا الان مشخصات حدود 300 نفر را جمع کرده ایم و هر بار دور هم جمع می شویم و از آنهایی که فوت شده اند، یاد می کنیم و فاتحه ای برای آنها می خوانیم.
علی گیوه چی، یکی دیگر از بازنشستگانی است که از سال 57 تا 92 در بخش های مختلف منطقه عملیاتی لاوان حضور داشته و مسئولیت هایی همچون کارشناس و تکنیسین توربین، ریاست نیروگاه لاوان و رئیس تعمیرات سکوهای سلمان، رسالت و رشادت را به عهده داشته است.
او درباره دلایل و بهانه های اولیه برای شکل گیری این دورهمی ها گفت: در دوران کار و آن 14 روز شیفت مثل یک خانواده 24 ساعته کنار هم بودیم، به همین دلیل پس از بازنشستگی نتوانستیم دوری یکدیگر را تحمل کنیم، ؛ اما برگزاری این دورهمی ها حس و حال و دلتنگی ما را رفع می کند.
چند سال قبل پسر یکی از دوستان، فوت شد و چون در دوران کرونا این اتفاق افتاد، نتوانستیم کنارش باشیم. بعد از آن دوران، کنار دروازه قرآن شیراز که فضایی باز است، حدود 60 نفر جمع شدیم تا از این دوستمان دلجویی کنیم. از آن به بعد، این جمع همیشه کنار هم هستند و ماهی یک بار دور هم جمع می شویم.
کار تدارکات، تهیه ناهار، شام و... را همه با هم انجام می دهیم؛ البته برخی همکاران مثل آقای دزدمه، حسابی پای کار هستند و بخش زیادی از کارهای مربوط به دورهمی را انجام می دهند.
دورهمی شیراز، جمع حدود 100 نفری است که هرچند وقت یک بار و با هماهنگی همکاران مهمانی ترتیب می دهیم و خاطرات را مرور می کنیم تا کمی از سختی شرایط و زندگی فراموش مان شود. بسیاری از این کارکنان بازنشسته، روزها در خانه و روی تخت خوابیده اند یا در بستر بیماری هستند و این دیدارها و دورهمی ها تغییر روحیه خوبی برای آنهاست. به عنوان مثال در برنامه ای که در منزل زیبا و قدیمی آقای وکیل در کاشان داشتیم، همکارانی از آمل یا از آبادان آمده بودند و دیدارها پس از سال ها دوباره تازه شد و همه ما در آن دورهمی کاشان یک روز فراموش نشدنی را تجربه کردیم.
عبدالحسین دزدمه، یکی از قدیمی ترین بازنشستگان مناطق عملیاتی است که سال ها در آزمایشگاه نفت خام لاوان فعال بوده و از سال 1382 هم بازنشسته شده است. او می گوید: تا سه سال قبل این دورهمی ها به این شکل نبود تا اینکه یک جایی به دوستان گفتم که بیایید دورهم جمع شویم. دوستان را دعوت کردم و گفتم هر کدام توانستید، بیایید.
هفت نفری در شیراز جمع شدیم. دفعه بعد تعداد این جمع به 30 نفر رسید، به همین دلیل مهمانی را در یکی از باغ ها و به صرف غذا برگزار کردیم؛ امروز در دورهمی های شیراز بیش از 70 نفر کنار هم جمع می شویم و حتی برای همکاران تولد هم می گیریم. دورهمی های شیراز حتما 2 ماه یک بار برگزار می شود. در دورهمی شهرهای دیگر مثل اصفهان یا کاشان هم گاهی حاضر می شویم.
بسیاری از این دورهمی ها به همراه خانواده انجام می شود و همکاران با فرزندان و نوه هایشان می آیند و حال و هوای خوبی دارد. بازنشسته ها باید بدانند که دنیا پس از کار برای آنها تمام نمی شود و زندگی ادامه دارد. فکر می کنم همکاران بازنشسته، پس از حضور در این دورهمی ها امید به زندگی شان بیشتر می شود و از این جهت خوشحالیم و این برنامه ها را ادامه می دهیم. انتشار این گزارش و انتشار عکس های دورهمی هایمان تاثیر زیادی در روحیه دوستان بازنشسته دارد و خیلی ها که هنوز به ما اضافه نشده اند، می توانند این گزارش را ببینند و همراهمان شوند.»
لازم است شرکت ها، بخصوص مجموعه ای همچون شرکت نفت فلات قاره ایران که نیروهای عملیاتی زیادی دارد، به موضوع کارکنانی که بازنشسته می شوند، ورود کند و مسائل آنها را مورد ارزیابی قرار دهد یا حداقل، روند بازنشستگی یک باره نباشد و تا مدتی این تعامل برقرار بماند.
مشعل شبکه گاز پایدار ماند و هیچ قطع گازی هم نداشتیم. این جمله کافی بود تا مهر تاییدی باشد بر موفقیت کمپینی با عنوان «پویش 2 درجه کمتر» کمپینی که با ابتکار دولت چهاردهم، همه را پای کار آورد تا درحرکتی جمعی،خود آغازکننده استفاده بهینه تر در مصرف گاز باشد و به عنوان یک الگو، مردم را هم به این اقدام ترغیب کنند تا از زمستان زودهنگام و زودتر از راه رسیده، عبوری آسان تر و مطمئن تر داشته باشیم..
«پویش 2 درجه کمتر» ابتدا به دعوت مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، سپس محسن پاک نژاد، وزیر نفت از مردم برای مشارکت در این پویش آغاز شد. پس از آن، جمعی از مسئولان کشور با شرکت در این پویش، به منظور مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام های تصویری و مکتوب، مردم را به همراهی با این پویش فراخواندند.
اهمیت مصرف بهینه و صحیح گاز به حدی بود که موضوع پویش 2 درجه کمتر به تریبون نماز جمعه هم رسید و حجت الاسلام والمسلمین سید محمد حسن ابوترابی فرد را بر آن داشت که ضمن قدردانی از مردم برای شرکت در این حرکت جمعی و کاهش 35 تا 40 میلیون مترمکعبی گاز،این امر خداپسندانه را همچنان ادامه دهند.
موضوع ناترازی گاز که ازهمان نخستین روزهای استقرار دولت چهاردهم به عنوان یکی از دغدغه های اصلی مطرح شد، تنها در حد طرح مساله باقی نماند و ضرورت حل آن با در دستور کار قرار گرفتن این مهم و در پی آن با انجام اقدام های مختلف، از کلیدواژه ها و برنامه های اصلی محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم بوده است. وزیر نفت، نخستین موضوع در حوزه ابرچالش های پیش روی صنعت را ناترازی در تولید و مصرف گاز اعلام کرده و گفته بود: پیش بینی می شود زمستان امسال در اوج مصرف با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه رو شویم و این یعنی معادل تولید حداقل ۸ تا ۹ فاز پارس جنوبی.
در این میان اگرچه سرما زودهنگام آغاز شد، اما وزارت نفت دولت چهاردهم از همان آغاز فعالیت خود در مردادماه امسال، شرکت های تابعه را تمام قد برای حل ناترازی گاز مامور کرد تا ماه های پیش رو، بدون دغدغه و نگرانی از تامین سوخت مورد نیاز بخش های مختلف برای کشور و به ویژه مردم همراه باشد. آنچه در این مسیر مهم است، شناسایی دقیق مسائل، مشکلات و در بیانی دقیق تر، جبران کم کاری های گذشته بود؛ موضوعی که از همان آغاز فعالیت محسن پاک نژاد، وزیر نفت و مجموعه تحت مدیریت او بود تا به شکل کارشناسی و بسیج امکانات به رفع آنها پرداخته و افزون بر آن قابلیت های موجود نیز به کار گرفته شد تا عبور از بحران ناترازی به شکل کارشناسانه و تدبیر صحیح انجام شود؛ از این رو، اقدام های اساسی همچون افزایش تولید گاز و فراورده های نفتی، توسعه زیرساخت های انتقال ناوگان فراورده های نفتی به منظور مدیریت هرچه بهتر مصرف انرژی در دستور کار قرار گرفت.
اگرچه تمهیدات رویارویی با زمستان سرد امسال از قبل اندیشیده شده بود، اما گویا طبیعت گاه روی دیگری از خود را نشان می دهد و فراتر از انتظارعمل می کند. پاییز امسال نیز چنین شد؛ بارش برف و کاهش دما در بیشتر استان های کشور، موجب شد دمای هوا در برخی استان ها چندین درجه زیر صفر برسد و مصرف انرژی همچون گاز به شدت افزایش یابد و این موضوع با ادامه دار شدن بارش ها و افت دما، نیازمند عزم ملی بود، کاری که رئیس دولت چهاردهم آغازگرش بود و پویش منهای 2 درجه از همین جا کلید خورد تا خانه هموطنان در سراسر میهن گرم بماند.
ایران با آنکه دومین دارنده ذخایر گازی دنیا شناخته می شود و مطابق آمارهای بین المللی، در سال ۲۰۲۳ با تولید ۲۹۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، پس از آمریکا و روسیه، در رتبه سوم تولیدکنندگان برتر گاز در جهان قرار گرفته، اما مجموعه ای از عوامل مختلف آن را با معضل ناترازی گاز همراه ساخته است. در یک نمونه مصرف گاز طبیعی ایران به عنوان سومین تولیدکننده گاز، ۳.۵ برابر دنیاست و طبق پیش بینی ها، دمای هوا امسال، نزدیک به منفی ۴ درجه سردتر است و این موضوع به معنای روزانه ۱۰۰میلیون مترمکعب افزایش مصرف گاز. این میزان مصرف نیازمند مدیریت است و مردم به عنوان یکی از مصرف کنندگان عمده در کنار توجه متولیان به روزآمدی تجهیزات گرمایشی، تجهیزات ساختمانی و تجهیزات نیروگاهی می توانند ایفاگر نقش مهمی باشند.
اگرچه موضوع ناترازی گاز برای کشوری که دومین دارنده ذخایر بزرگ گازی و سومین تولیدکننده آن در جهان است، شاید چندان ملموس نباشد، اما نباید از نظر دور داشت که نبود موازنه تولید و مصرف، یکی از عوامل ایجاد ناترازی گاز و نیازمند همکاری و مشارکت همه جانبه برای عبور از فصل سرد است و همه می باید در مدیریت آن نقش آفرینی کنند. همین امر را می توان از دلایل اصلی در ایجاد پویش 2 درجه کمتر دانست که به موازات دیگر اقدام ها، مردم هم پای کار آمده و در مشارکت همگانی به موازات دیگر اقدام ها آنها نیز در حل این بحران موثر واقع و نقش آفرین شوند. می توان گفت تمام عواملی را که به کمپین 2 درجه کمتر ملحق شدند، باید یار و یاریگر کارکنان صنعت نفت در اقصی نقاط کشور که شبانه روز در حال تلاش برای پایداری شبکه گاز هستند، دانست.
طبق اعلام محسن پاک نژاد، وزیر نفت در 24 آذرماه در بازدید از دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ، با کاهش ۲ درجه ای دمای مصرف، در بخش خانگی و تجاری ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفه جویی در مصرف گاز محقق خواهد شد که می تواند مانع از افت فشار در نقاط انتهایی شبکه گاز شود.
وزارت نفت افزون بر برنامه ریزی کوتاه مدت به منظور عبور امن و مطمئن از زمستان امسال ماموریت ها و به تبع آن اقدام های مختلفی را در بازه های زمانی یک ساله و چهارساله برای بخش های مصرف در جهت کمک به رفع ناترازی گاز در دستور کار قرار داده است. آنچه در برنامه در زمینه حل ناترازی تولید و مصرف گاز در مقطع یک ساله مورد توجه قرار گرفته است، که اجرای مستمر پروژه های نگهداشت میادین گازی از جمله حفاری های تعمیراتی و درون میدانی در میدان گازی پارس جنوبی به منظور افزایش تولید نهایی روزانه 6 میلیون مترمکعب گاز، احداث مجموعه های جمع آوری و تفکیک تابناک دی و آغار، راه اندازی کارخانه 3100 -NGL با هدف جمع آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار در حال ساخت شامل ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و ایستگاه های پیش تراکم 900 و 1000، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح های زودهنگام میادین دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفیت 23 میلیون مترمکعب در روز، همچنین انعقاد قرارداد آغاز فعالیت اجرایی واحدهای نم زدایی پالایشگاه فراشبند و شیرین سازی پالایشگاه پارسیان با ظرفیت 40 میلیون مترمکعب در روز و برنامه های کوتاه مدت جمع آوری گازهای مشعل با ظرفیت 4میلیون مترمکعب در روز را شامل می شود.
راه اندازی پویش 2 درجه کمتر را می توان یک همراهی ملی تلقی کرد. مردم در همه دوره ها از حضور در جبهه های نبرد در جنگ تحمیلی گرفته تا سازندگی و آبادانی، از کمک به زلزله زدگان و آسیب دیدگان در حوادث طبیعی گرفته تا کمک به همنوعان خود در فراسوی مرزها نشان داده اند که همیشه برای همراهی آماده اند و در پویش منهای 2 درجه هم بر این همراهی مهر تایید زدند.
کارکنان هفته نامه مشعل نیز ضمن ملحق شدن به پویش 2 درجه کمتر از یکایک مخاطبان دعوت می کند به این پویش ملحق شوند تا همه ما در فرایند مدیریت مصرف موثر واقع شویم و این روزهای سرد زمستانی را با آسایشی بیشتر از سر بگذرانیم.
45 سال نقش آفرینی شرکت ملی حفاری ایران در توسعه میدان های نفت و گاز
مشعل | از همان روزی که چرخش مته ای، نويدبخش طلای سياه در ایران شد و سرنوشت متفاوتی را با اکتشاف نفت در چاه شماره(يک) مسجدسليمان رقم زد تا به امروز، حفاری، بخش جدایی ناپذیر صنعت نفت شده و به مدد آن، اکتشاف های متعددی صورت گرفته و راهی پرفرازونشیب را پشت سر گذاشته است. تأسیس شرکت ملی حفاری ایران در یکم دی ۱۳۵۸، به فرمان بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و نقش آفرینی بی بدیل این شرکت در فرایند تولید نفت و گاز، یکی از دستاوردهای ارزشمند کشور بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است که با تلاش و پایمردی کارکنان شریف این شرکت به بار نشسته و موجب شده هیچ وقفه ای در پاسخگویی به نیازهای انرژی کشور و برنامه های توسعه میدان های نفت و گاز پدیدار نشود. بدون شک صنعت حفاری و تاسیس شرکت ملی حفاری ایران را که از آغاز فعالیت آن 45 سال می گذرد، باید از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی در خودکفایی صنعت نفت دانست؛ صنعتی که بدون آن، حرکت روان چرخ های صنعت راهبردی نفت دور از انتظار بود.
اهميت حفاری در صنعت نفت از همان سال های اول انقلاب اسلامی آن چنان مشهود بود که به تاسيس شرکت ملی حفاری ايران در سال 1358منجر شد؛ روزگاری که اين صنعت، فعاليت خود را با 6 دستگاه حفاری آغاز کرد و با گذشت ايام و کسب تجربيات مختلف، هم اکنون به ظرفيتی قابل توجه رسیده است.
شرکت ملی حفاری ایران به لحاظ دامنه جغرافيايی، از بزرگ ترین شرکت های فرعی شرکت ملی نفت ايران به شمار می رود که حفاری چاه های اکتشافی حوزه عمليات شرکت نفت خزر در شمال کشور و حفاری ميادين گازی تحت مديريت شرکت نفت مناطق مرکزی ايران، در بخش مرکزی و غرب کشور تا حفاری ميادين نفت و گاز متعلق به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حفاری دريايی ميادين نفتی مستقر در خليج فارس از خدمات اين شرکت است.
در تاریخ پرفرازونشیب صنعت نفت، تأسیس شرکت ملی حفاری ایران با درایت و تدبیر امام راحل، نقطه عطفی به شمار می رود که فتح قله های خودکفایی و شکوفایی صنعتی را سرعت بخشید و زمینه های مطلوبی را برای نمود استعدادها فراهم کرد.
آنگونه که محسن پاک نژاد، وزیر نفت همزمان با یکم دی ماه سالگرد تاسیس شرکت ملی حفاری ایران و تبریک این روزبه کارکنان این صنعت، این نکته را یادآوری کرده است که «فعالیت های شرکت ملی حفاری ایران در ادوار مختلف از بدو تأسیس این شرکت تاکنون در حوزه اکتشاف، توسعه، تعمیر و تکمیل چاه ها، کنترل فوران چاه ها، حمایت و همکاری با سازندگان داخلی و مؤسسات دانش بنیان در تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت حفاری، همچنین تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص همواره حائز اهمیت بوده و جای تشکر و قدردانی دارد.»
شرکت ملی حفاری ایران بیش از چهار دهه گذشته در حفر چاه های اکتشافی، توسعه ای، تعمیری و تکمیلی در خشکی و دریا به منظور نگهداشت و افزایش تولید، تحقق برنامه های صنعت نفت، تلاش در مسیر بومی سازی این صنعت راهبردی با حمایت از سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان، پرورش نیروی انسانی متخصص و تأثیرگذاری آن در تثبیت نرخ حفاری در کشور نقش محوری و ارزنده ای داشته است.
مطابق اعلام مهران مکوندی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با حمایت همه جانبه ارکان نظام و تصمیم گیری مدبرانه مسئولان، با این نگاه حاکمیتی که شرکت ملی حفاری ایران جایگاه ویژه ای در بالادست زنجیره تولید دارد، نام این شرکت از فهرست خصوصی سازی اصل ۴۴ خارج شده است و این مهم نشان دهنده اعتماد مسئولان ارشد کشور به توان تخصصی مدیران و کارکنان شرکت ملی حفاری ایران، همچنین نقطه عطفی در شتاب بخشیدن به طرح های توسعه ای و طرح های مهم بالادستی صنعت نفت خواهد بود.
با خارج شدن این شرکت از طرح واگذاری، فرصتی مغتنم پیش رو است تا حفارمردان ایران زمین با تلاش مضاعف و یاری یکدیگر به رفع کاستی ها، نوسازی ناوگان عملیاتی، به روزآمدی و چابک سازی این شرکت و استفاده از ظرفیت های مستعد بالقوه و بالفعل آن موجب سرافرازی نام این شرکت و رسیدن به نقطه اوج و غرورآفرین در صنعت نفت کشور شوند.
آنگونه که انتظار می رود در دولت چهاردهم، صنعت حفاری با تحول مناسبی همراه خواهد بود؛ به گونه ای که وزیر نفت ضمن مغتنم شمردن فرصت و تجلیل از تلاش بی وقفه کارکنان شریف شرکت ملی حفاری ایران بر به روز کردن ساختار، ارتقای جایگاه شرکت، مشتری مداری، به کارگیری فناوری های نوین، رعایت استانداردها، ارتقای ضریب ایمنی، کاهش زمان های انتظار، افزایش راندمان و بهره وری تأکید کرده است.
در همین زمینه همزمان با آغاز به کار دولت چهاردهم، از اختصاص ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار به مجموعه ملی حفاری برای نوسازی ادوات و تجهیزات خبر داده شد تا منجر به افزایش بهره وری در شرکت ملی حفاری شود.
آنچه در حال حاضر در برنامه ریزی شرکت ملی حفاری ایران قرار دارد، کاهش زمان انتظار دستگاه های حفاری از ۲۰ درصد به ۳ درصد نقطه مطلوب در افزایش راندمان کار شرکت ملی حفاری ایران است و بدون شک چنین رویه ای، شتاب بخشی به اجرای عملیات حفاری، رشد درآمدزایی و تحقق برنامه های صنعت نفت در بخش نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز را در پی خواهد داشت.
افزون بر آن، سیاست مهم دیگر شرکت ملی حفاری ایران، استفاده حداکثری از توانمندی های سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی است. این شرکت که با سازندگان و شرکت های دانش بنیان، مراکز علمی و پژوهشی، دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری در سال های اخیر به نحو مطلوب تعامل داشته، دستاوردهای مهمی در زمینه ساخت دکل های حفاری، بومی سازی قطعات و تجهیزات کاربردی در صنعت حفاری به ارمغان آورده است .
در جنبه عملکردی نیز آمار کنونی شرکت ملی حفاری ایران از مسیر رو به رشد آن حکایت دارد. عملکرد امسال در مقایسه با پارسال، ۱۹.۴ و در مقایسه با سال قبل از آن نیز ۶۳.۲ درصد افزایش را نشان می دهد.خدمات ویژه حفاری که در قالب خدمات یکپارچه به موازات عملیات حفاری و تکمیل چاه های اکتشافی، توسعه ای، توصیفی و چاه های تعمیری و در حال بهره برداری ارائه می شود، شامل حفاری جهت دار، نمودارگیری، نمودارگیری سطحی، چاه پیمایی، عبور از جداره و مغزه گیری است.
بد نیست بدانیم که شمار خدمات ویژه از ابتدای فروردین تا پایان آبان امسال، به تفکیک ۳۱۴ عملیات نمودارگیری، ۳۵۴ عملیات نمودارگیری سطحی، ۲۶۷ عملیات چاه پیمایی، ۱۰ عملیات مغزه گیری به متراژ ۹۵۲ متر و حفاری جهت دار و افقی روی ۳۷ حلقه چاه به متراژ ۱۵ هزار و ۴۴۵ متر بوده است.
در شرایط موجود نیز، تقویت گروه های تخصصی، تأمین و روزآمد کردن تجهیزات با استفاده از ظرفیت های دانشگاه ها، مراکز علمی و پژوهشی، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان به منظور پاسخگویی به موقع به درخواست شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکت های بخش خصوصی فعال در عرصه صنعت حفاری در دستور کار این مدیریت قرار دارد و با جدیت دنبال می شود.
۳ هزار و ۱۲۴ عملیات تخصصی در قالب خدمات یکپارچه فنی در هشت ماه امسال به چاه های نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور ارائه شد. این تعداد عملیات در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۶.۳۷ درصد و نسبت به سال قبل از آن ۸.۸۱ درصد افزایش دارد.
خدمات ارائه شده شامل ۸۹ عملیات اسیدکاری گسترده و ویژه، هزار و ۳۸ عملیات سیمانکاری و هزار و ۱۷۰عملیات تزریق پذیری است. در مدت یادشده با انجام ۲۳ عملیات کامل و ویژه حفاری با هوا به متراژ ۴ هزار و ۱۲۹ متر حفاری انجام و در حفاری به روش فروتعادلی نیز ۴۱ عملیات ویژه ثبت شد.
صنعت حفاری با گذشت بیش از چهار دهه فعالیت، روند رو به رشد و تکاملی را ادامه راه خود قرار داده و در این میان آنچه نباید از نظر دور بماند این است که این شرکت در مسیری که تاکنون طی کرده است و در45 سالگی خود به آنچنان بلوغی رسیده که ماحصل آن در رشد تولید نفت و گاز کشور، گواهی بر این مدعاست.
رکورد های تازه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی ثبت شد
مشعل 72 درصد سبد انرژی کشور را گاز تشکیل می دهد که این موضوع نشان از وابستگی بخش های مختلف کشور به این سوخت پاک است. ازسوی دیگر هر ساله با آغاز فصل سرد سال، شاهد رشد فزاینده مصرف گاز در بخش خانگی هستیم که تاحدودی مصرف بخش های دیگر کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. امسال نیز با توجه به برودت هوا در استان های مختلف کشور رکورد تولید روزانه ۸۶۲ میلیون مترمکعب تولید گاز درکشور به ثبت رسیده است که نزدیک به ۸۰ تا ۸۲ درصد از کل گاز تولیدی را بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می کنند. با توجه به اینکه 70 درصد گاز تولیدی کشور در شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی تولید می شود، این مجتمع با در اختیار داشتن 13 پالایشگاه فراورش گاز، نقش بسیار برجسته ای در تولید گاز شیرین دارد. به گفته محمدرضا جولایی، سرپرست هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، نزدیک به ۵۹۰ میلیون مترمکعب گاز فقط در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تولید می شود که این رقم معادل تولید 3.5 میلیون بشکه نفت خام درکشور است. سفر به عسلویه و بازدید از شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی را به موضوع تولید گازشیرین دراین مجتمع اختصاص داده ایم که در ادامه گزارش آن را می خوانید.
70 درصد گاز مورد نیاز کشور ازمیدان گازی پارس جنوبی تولید می شود و با توجه به وابستگی سبد انرژی کشور به گاز، به جرات می توان گفت که سبد انرژی کشوربه شدت به این میدان گازی وابسته است.
سیالی که ازمیدان گازی پارس جنوبی تولید می شود، شامل گاز ترش،میعانات گازی و آب است که با خطوط لوله زیر دریایی 32 اینچ به تاسیسات خشکی و پالایشگاهی واقع در 2 سایت عسلویه و کنگان متعلق به مجتمع گاز پارس جنوبی منتقل می شود.مجتمع گاز پارس جنوبی به عنوان مجموعه ای پیشرو در صنایع پالایشگاهی نقش بسیار اثرگذاری در تامین انرژی در کشور به عهده دارد.در این مجتمع گازی، 13 پالایشگاه مشغول به فعالیت هستند که فراورش گاز ترش و تبدیل آن به گاز شیرین را انجام می دهند. پالایشگاه های اول تا هشتم درسایت شماره 1 عسلویه و پالایشگاه های 9 تا 13 نیز در سایت شماره 2 در منطقه کنگان، پالایش این سرمایه گرانمایه را عهده دار هستند. در حال حاضر با توجه به شدت مصرف گاز درکشور این مجتمع با تولید پایدار ومستمر گاز نقش قابل توجهی درتامین انرژی مورد نیاز و اقتصاد کشور دارد؛ موضوعی که محمدرضا جولایی،سرپرست هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز به آن اشاره دارد.
جولایی بابیان این که افزون بر تأمین گاز و انرژی کشور،اقتصاد کشور نیز به مجتمع گاز پارس جنوبی وابسته است، افزود: حدود ۷۰۰ هزار بشکه میعانات، نزدیک به ۲۰ هزار تن گاز مایع، یک هزار و ۵۰۰ تن گوگرد و نزدیک به ۵ تا ۶ هزار تن اتان نیز در این مجتمع تولید می شود. وی با اشاره به اینکه گاز این مجتمع ترش است و شیرین سازی آن و تزریق به خطوط لوله سراسری به فراوری خاصی نیاز دارد، بیان کرد: حدود ۶۰ مخزن میعانات گازی درمجتمع گاز پارس جنوبی وجود دارد، همچنین همین تعداد مخازن ال پی جی دراختیار این مجتمع است.
جولایی با اشاره به نیروگاه هزارمگاواتی در مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این نیروگاه افزون بر تأمین برق مجتمع، به شبکه سراسری هم برق ارسال می کند،
همچنین در سایت ۲ مجتمع نیروگاه دیگری نیز وجود دارد.
به گفته وی، کار درشرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بسیار پیچیده و تأمین قطعات مورد نیاز با فناوری خاص درشرایط تحریم این مهم را پیچیده تر کرده است؛ تلاش های زیادی می شود که قطعات موردنیازاز داخل کشورتأمین و تولید بدون وقفه انجام شود، زیرا ازمدارخارج شدن یک فاز،معادل از دست رفتن ۲۵ میلیون مترمکعب گاز است.
سرپرست هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه درشرایط کمبود گاز قرار داریم، افزود: هم اکنون بیشتر از مقدار تعهدی که به وزارت نفت داریم، تولید می کنیم و با هماهنگی های انجام شده با بالادست و ایجاد ظرفیت در پالایشگاه ها، روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز ترش را دریافت ونزدیک به ۸۶۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین تولید می کنیم.
جولایی با اشاره به اینکه زمستان امسال، از آبان ماه شروع شده و شرایط به گونه ای پیش رفته که فشار زیادی بر شرکت ملی گاز ایران آمده است، گفت: 72 درصد از سبد انرژی کشور گاز است و ۷۰ درصد از این مقدار درپارس جنوبی تولید می شود. وی با اشاره به اینکه به جز خط اول سراسری که از منطقه بیدبلند آغازمی شود؛ بیشتر خطوط انتقال گاز در پارس جنوبی قرار دارد، افزود: توربوکمپرسور درهمه پالایشگاه ها فعال هستند تا بتوانند گاز را به تمام خطوط انتقال هدایت و ارسال کنند.
به گفته وی، مشکلات ناشی از وابستگی زیاد سبد انرژی کشور به گاز،مربوط به مقدارمصرف حامل انرژی در بخش خانگی است، به طوری که در تابستان مقدار مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء، روزانه 150 میلیون مترمکعب است و این مقدار در زمستان به ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز با اشاره به افزایش ۱.۲ میلیارد مترمکعبی تزریق گاز طبیعی به خطوط اصلی درهشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال گفت: در هشت ماه گذشته حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز به خطوط سراسری تحویل داده ایم که نسبت به هشت ماه ابتدایی پارسال ۱.۲ میلیارد مترمکعب افزایش تزریق به خطوط اصلی را داشتیم.
وی با بیان اینکه حدود ۴۵ درصد خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس از پالایشگاه های پارس جنوبی تأمین می شود، گفت: این مجتمع پارسال و امسال در حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول در سطح وزارت نفت، رتبه نخست را کسب کرد. به گفته مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، یازده هزارو ۵۰۰ قلم از کالاهای مورد نیاز این مجتمع گازی در داخل کشور تولید می شود.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین با اشاره به تعمیرات اساسی در این مجتمع و لزوم تأمین گاز مورد نیاز نیروگاه ها در تابستان افزود: امسال بیشتر تعمیرات با تلاش کارکنان، در دمای طاقت فرسا و ثبت رکوردهای جدید همراه بود؛ به گونه ای که فرایند تعیرات اساسی از ۴۵ روز به ۱۸ تا ۲۵ روز کاهش یافت؛ برای سال آینده نیز برنامه ریزی کرده ایم که از اوایل فروردین تعمیرات اساسی در این مجتمع را انجام دهیم تا برای زمستان مشکلی نداشته باشیم.
حسینی با بیان اینکه موضوع اصلی دراین مجتمع، پایداری تولید گاز است وتولید یک میلیون مترمکعب گازهم بسیار اهمیت دارد، تصریح کرد: با تلاش و همت همکاران در ۱۳پالایشگاه این مجتمع امیدواریم زمستان خوبی را پشت سر بگذاریم.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: روزانه ۷.۸ میلیون مترمکعب گاز اکنون در فلرهای پالایشگاه های گازی پارس جنوبی می سوزد، برنامه ریزی شده تا پایان سال ۱۴۰۴ این میزان فلرسوزی به سه میلیون مترمکعب در روز کاهش یابد.
وی با اشاره به اینکه موضوع خاموشی مشعل یکی از مصوبات دولت درسال ۱۳۹۹ است، افزود: سال ۱۴۰۱ فرآیند آن آغاز و سال ۱۴۰۲ تعدادی پیمانکار انتخاب شد. روزانه حدود ۸.۷ میلیون مترمکعب انتشار گازهای مشعل داریم که با برنامه ریزی های انجام شده قرار است تا پایان سال این مقدار به ۵.۳ میلیون مترمکعب کاهش یابد، پروژه ها پیشرفت مطلوبی دارند و ان شاءالله با برنامه ریزی تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار به ۳ میلیون مترمکعب می رسد.
وی با بیان اینکه با احتساب نیاز برق، وابستگی حدود ۹۰ درصدی در سبد انرژی کشور به گاز داریم، ادامه داد: در بخش بنزین نیز، یکی از مصرف کنندگان اصلی خوراک گازی، پالایشگاه ستاره خلیج فارس است.
مدیرعامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی با بیان اینکه باید نسبت به مدیریت مصرف گاز توجه ویژه کنیم، گفت: در حال حاضر شدت مصرف انرژی در ایران ۳.۳ برابر متوسط شدت مصرف انرژی متوسط دنیاست و درواقع علت اصلی ایجاد ناترازی گاز هم همین مصرف بالای انرژی در کشور است.
به گفته وی، برخی کشورها وقتی رقم مصرف روزانه 850 میلیون مترمکعب گاز در ایران را می شنوند، بسیار متعجب می شوند و حتی تصور می کنند این آمار، یک آمار روزانه نیست بلکه سالانه است.
وی افزود: برای تولید و پالایش گاز در پارس جنوبی آمادگی کامل داریم و با این سطح از آمادگی، امیدواریم زمستان را بدون مشکل سپری کنیم.
مخازن متمرکز عسلویه از جمله تاسیساتی است که در این مجتمع به عنوان هاب ذخیره سازی میعانات گازی پارس جنوبی به شمار می آید.
مسعود زنگنه، مسئول ارشد مخازن متمرکز عسلویه درشرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه هشت مخزن متمرکز موجود در پارس جنوبی ظرفیت ذخیره سازی اسمی ۶۴۰ هزار مترمکعب معادل ۴ میلیون بشکه را دارند، اظهار کرد: روزانه ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی به پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس و ۱۲۰ هزار بشکه به پتروشیمی نوری ارسال می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۷۰ درصد بنزین کشور از طریق پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید می شود، افزود: تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی در پارس جنوبی دارای دو ایستگاه اندازه گیری در ورودی مخازن و دو ایستگاه اندازه گیری در خروجی آن هستند که در واقع کمیت و کیفیت میعانات را محاسبه می کنند.
مسئول ارشد مخازن متمرکز عسلویه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اتصال تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی در پارس جنوبی به گوی های شناور برای صادرات گفت: برنامه های کوتاه مدت برای توسعه این تأسیسات تقریبا به نتیجه رسیده و طرح های بلندمدت بر اساس برنامه ریزی های موجود تا پایان سال ۱۴۰۴ به نتیجه خواهد رسید و امید داریم با به نتیجه رسیدن این طرح ها شرایط ذخیره سازی میعانات گازی در عسلویه افزایش یابد.
زنگنه با اشاره به اینکه مجتمع های پالایشی در منطقه پارس جنوبی از محدوده شهرستان بیدخون تا شهرستان کنگان احداث شده است، تصریح کرد: نزدیک ۱۰۰ کیلومتر طول ۱۳ پالایشگاه گازی در پارس جنوبی است که در قالب دو سایت ۱ و ۲ مدیریت می شود.
تولید این حجم از گاز درشرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیازمند تامین برق پالایشگاه های زیرمجموعه این مجتمع است.براین اساس پالایشگاه هزارمگاواتی برق تولیدی این مجتمع را عهده دار است.
غلامرضا فریدونی، سرپرست نیروگاه برق مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه ظرفیت نامی این نیروگاه هزار مگاوات است، گفت: با راه اندازی طرح توسعه ای سیکل ترکیبی سه بلوک بخار این ظرفیت افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه این نیروگاه در سال ۱۳۸۸ راه اندازی شده است، اظهار کرد: این نیروگاه با هدف تأمین برق پالایشگاه های زیرمجموعه مجتمع گاز پارس جنوبی، پتروشیمی های در محدوده و تأسیسات بندرگاهی با ظرفیت نامی هزار مگاوات راه اندازی شد. وی به طرح توسعه ای سیکل ترکیبی سه بلوک بخار اشاره کرد و افزود: این طرح از سوی شرکت نفت و گاز پارس اجرا می شود که با راه اندازی سه بلوک ظرفیت نامی نیروگاه به ۱۵۰۰ مگاوات می رسد.
سرپرست نیروگاه برق مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این نیروگاه شامل ۶ واحد گازی ۱۶۶ مگاواتی، ۹ پست برق و ۴۰۰ کیلومتر خطوط انتقال برق است و در تابستان به شبکه سراسری برق کمک می کند.
فریدونی با بیان اینکه هم اکنون ۳۰۰ مگاوات به صورت لحظه ای برق رسانی می کنیم، بیان کرد: طرح توسعه ای تا دو سال آینده به بهره برداری می رسد و پیش بینی می شود که ۸۰۰ مگاوات مصرف افزایش یابد.
فعالیت گسترده تلاشگران عرصه تامین و توزیع سوخت در زمستان زودهنگام
مشعل وزارت نفت به تازگی با اعلام افزایش تحویل سوخت معادل (گاز، نفت گاز و نفت کوره) به نیروگاه ها همزمان با کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی نشان داد، با برنامه ریزی به موقع و مدیریت کارآمد می توان بر محدودیت ها غلبه و شرایط را با تحویل سوخت مورد نیاز نیروگاه ها برای تامین شبکه برق تا حد زیادی متعادل کرد. آمار نشان می دهد که از ابتدای سال تا ۱۹ آذرماه امسال، میزان تحویل سوخت معادل نیروگاه ها به حدود ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده و این در حالی است که میانگین تحویل سوخت معادل در همین بازه زمانی سال ۱۴۰۲، حدود ۲۷۸ میلیون لیتر در روز به ثبت رسیده است. 6 درصد افزایش تحویل سوخت معادل به نیروگاه ها در آذرماه 1403 نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از حجم گسترده عملیات توزیع سوخت در اقصی نقاط کشور حکایت دارد. فعالیتی که از دید مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مغفول نماند و در پیامی از تلاش شبانه روزی و بی وقفه مجموعه تلاشگران تامین و توزیع سوخت در این روزهای سرد، قدردانی کرد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان سکاندار زنجیره تامین و توزیع انواع فراورده در بخش های مختلف خانگی، صنایع، نیروگاهی و... نقش بسزایی در روند سوخت رسانی ایفا می کند. این شرکت در تمام طول سال به صورت شبانه روزی و بی وقفه در تلاش برای تامین سوخت مورد نیاز عموم جامعه است و این وظیفه خطیر، پیچیده و البته نفسگیر را با جدیت و کارآمدی بالا به سرانجام مطلوب می رساند، اما با ورود به فصل سرما و برودت های گاه و بی گاه هوا، شرایط کمی سخت و طاقت فرسا می شود که خوشبختانه کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اراده ای قوی در این سرمای زودهنگام و البته بی سابقه هوا در چند سال اخیر، توانسته اند بر تمام سختی ها و مشکلات فائق آیند و عملیات سوخت رسانی را بی کم و کاست به انجام برسانند.
با توجه به افزایش مصرف گاز بخش خانگی در فصل زمستان میزان تحویل سوخت نیروگاه ها کاهش مییابد، با این حال وزارت نفت توانسته نسبت به سال گذشته سوخت معادل بیشتری را برای تامین نیاز نیروگاه ها فراهم کند. آخرین آمار و ارقام مربوط به تولید و تحویل فراورده نفت گاز به بخش نیروگاهی و اقدام های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برای افزایش تولید با وجود ظرفیت های محدود در گزارش حاضر اشاره می شود.
از ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم، موفقیت های چشمگیری در زمینه تولید انواع فراورده های نفتی حاصل شده است. بهره برداری بهینه از فرآیندهای پالایشگاهی مانند راه اندازی واحد هیدروکراکر پالایشگاه آبادان، رفع گلوگاه ها، افزایش خوراک پالایشگاه های کشور به مقدار بیش از ۱۰۰هزار بشکه در روز، اصلاح شرایط عملیاتی و به کارگیری ظرفیت خالی واحدهای عملیاتی شکست کاتالیستی مانند ایزوماکس ها و کت کراکرها می توان ازجمله عوامل و اقدام های اثربخش شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برشمرد که این موفقیت را رقم زده است. از طرفی تامین فراورده نفت گاز مکفی برای نیروگاه ها به عنوان یکی از مهم ترین دستورکارهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران مطرح است که تاکنون باوجود اقدام های مورد اشاره مبنی بر افزایش ظرفیت تولید مجموعه پالایشگاه های کشور، این مهم با کمترین چالش و آسیب محقق شده است.
در این زمینه محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اعلام کرد: هم اکنون ۱۰ پالایشگاه کشور با ظرفیت پالایش روزانه حدود ۲.۴ بشکه در مدار تولید قرار دارند و محصولات تولیدی این پالایشگاه ها با استفاده از ۱۶ هزار ناوگان حمل فراورده، ۳ هزار مخزن دار ریلی و ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله به سراسر کشور منتقل می شود.
به گفته وی، در چهار ماه استقرار دولت چهاردهم، بیش از ۲.۲ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاه ها تحویل شده است که نشان از رشد ۴۸ درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
بر اساس اظهارات معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی، راه اندازی طرح های زودبازده و اصلاحات فرآیندی در پالایشگاه ها سبب شده ۱۵ میلیون لیتر در روز به تولیدات نفت گاز کشور اضافه شود؛ به گونه ای که، تولید نفت گاز کشور در آذر امسال از رقم میانگین ۱۱۱ میلیون لیتر در پنج ماه نخست امسال به ۱۲۵ میلیون لیتر در روز رسیده است. همچنین در آذر امسال حدود ۱۰ میلیون لیتر در روز نسبت به بازه مشابه پارسال افزایش تولید بنزین داشته ایم و این افزایش تولید با حفظ کیفیت بنزین انجام شده است.
نفت گاز به عنوان یکی از پرتقاضاترین فراورده های نفتی کشور، بخش قابل توجهی از سبد سوخت بخش حمل ونقل، صنایع و نیروگاه ها را به خود اختصاص داده است. غالب مناطقی که از دسترسی به شبکه گاز طبیعی محروم هستند نیز برای تامین گرمایش خانگی نیازمند فراورده نفت گاز هستند. امسال برخلاف روال سال های گذشته با تدابیر هوشمندانه وزارت نفت، کسری تولید فراورده نفت گاز جبران شده است.
بررسی آمار و ارقام وزارت نفت نشان می دهد، میانگین تحویل روزانه سوخت معادل (گاز، نفت گاز و نفت کوره) به نیروگاه ها از ابتدای سال تا ۱۹ آذر به حدود ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده و این در حالی است که میانگین تحویل سوخت معادل به نیروگاه ها در همین بازه زمانی سال ۱۴۰۲، حدود ۲۷۸ میلیون لیتر در روز بود. بر همین اساس می توان گفت مقدار تحویل سوخت معادل به نیروگاه ها نسبت به پارسال نزدیک به ۲.۵ درصد افزایش یافته است.
تحویل سوخت معادل به نیروگاه ها به طور مشخص در آذر امسال نیز نسبت به آذر پارسال افزایش حدود ۶درصدی داشته و از روزانه ۲۲۶ میلیون لیتر در سال ۱۴۰۲ به ۲۳۹ میلیون لیتر رسیده است.
افزایش تحویل سوخت معادل به نیروگاه ها در سال ۱۴۰۳ در حالی رقم خورده است که بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، میانگین وزنی دمای هوا در سال ۱۴۰۳ پایین تر از سال گذشته بوده است، برای نمونه، آذر امسال به طور میانگین ۲.۳ درجه سانتی گراد نسبت به آذر پارسال سردتر بوده است.
این موضوع بسیار حائز اهمیت است، زیرا کاهش دمای هوا به طور طبیعی منجر به افزایش مصرف گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء می شود، به طوری که در آبان امسال مصرف گاز در این بخش به طور میانگین ۳۰درصد افزایش داشته و به حدود ۴۱۷ میلیون مترمکعب در روز رسید.
همچنین این روند افزایشی تداوم داشته و برای نمونه در ۱۹ آذر که مصرف گاز در بخش خانگی به ۶۰۹میلیون مترمکعب رسیده شاهد رشد ۱۲۷ میلیون مترمکعبی در مصرف هستیم که بخشی از این افزایش مصرف بر اساس آنچه گفته شد، در سردتر شدن هوا ریشه دارد.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، از رشد 42 درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: امسال ۴ میلیارد لیتر نفت گاز و نفت کوره بیشتری در اختیار نیروگاه ها قرار گرفته است.
وی افزود: در ۲۲ روز ابتدایی آذر ۱۴۰۳ به طور میانگین روزانه ۴۵ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های کشور تحویل شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۸ و ۱۴ میلیون لیتر افزایش داشته است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، افزایش تحویل نفت گاز به نیروگاه ها به پشتوانه افزایش تولید نفت گاز در پالایشگاه های کشور به حدود ۱۲۴ میلیون لیتر در روز و اضافه شدن نزدیک به 2 هزار و 400نفتکش به ناوگان حمل فراورده های نفتی در دولت چهاردهم حاصل شده است.
ویس کرمی با اشاره به برودت دما در روزهای پیش رو، از هموطنان درخواست کرد در مصرف گاز و برق صرفه جویی کنند تا تامین انرژی مورد نیاز کشور به صورت پایدار انجام شود.
بر اساس آمار و ارقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در۲۴ آذرماه امسال، ۱۵۳میلیون لیتر نفت گاز در کشور توزیع شده که از این مقدار بیش از ۵۲ میلیون لیتر آن به نیروگاه های کشور و مابقی به بخش های حمل ونقل، کشاورزی، صمت و راه و شهرسازی اختصاص یافته است. همچنین رقم بی سابقه توزیع و تحویل بیش از ۷۴ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در آذرماه به ثبت رسیده است که این مقدار به صورت میانگین در مقایسه با آذرماه پارسال(۱۴۰۲) ۲۷ درصد رشد داشته است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران یکی از دلایل افت ذخایر سوخت نیروگاهی را اجازه استفاده نکردن از مازوت در فاصله ماه های خرداد تا مهر سال ۱۴۰۳ و به تبع آن برداشت نفت گاز بیشتر از ذخایر اعلام کرده است. این در حالی است که اگر روزانه ۱۰ میلیون لیتر نفت کوره بیشتر در نیروگاه های کشور در این مدت مصرف می شد، سطح ذخایر نفت گاز نیروگاهی کشور به منظور مصرف در زمستان حدود ۱.۵ میلیارد لیتر افزایش می یافت.
آذرماه امسال به طور میانگین، روزانه حدود ۱۲۳میلیون لیتر بنزین در بخش حمل ونقل کشور توزیع شده که با احتساب دیگر فراورده های توزیعی در کشور ازجمله نفت سفید روستایی، سوخت هواپیما، گاز مایع و نفت کوره این مقدار به مجموع روزانه ۳۲۰ میلیون لیتر رسیده است.
در 26 آذرماه، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از توزیع بی سابقه ۱۷۲ میلیون لیتر نفت گاز خبر داد که از این مقدار در مجموع ۷۹.۳ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی تحویل نیروگاه های کشور شده است که ۵۸.۸میلیون لیتر آن مربوط به نفت گاز و ۲۰.۵ میلیون لیتر مربوط به نفت کوره بوده است.
همچنین بر پایه این گزارش، از ابتدای آذر تا پایان روز ۲۶ آذرماه، با رشدی ۳۳ درصدی در مقایسه با مدت مشابه پارسال (یکم تا ۲۶ آذر ۱۴۰۲) به طور میانگین ۴۶.۶ میلیون لیتر نفت گاز تحویل نیروگاه های کشور شده است. درمجموع از ابتدای آذر سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۲۶ آذر یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاه های کشور شده است .
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران آماری از میزان مجموع ذخایر نفت گاز، نفت کوره و انبارهای نفت این شرکت ارائه کرد. بر این اساس، از ابتدای شهریورماه امسال، مجموع ذخایر نفت گاز نیروگاهی یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر بوده و این در حالی است که در مدت مشابه پارسال این رقم به ۳.۲ میلیارد لیتر رسیده است. از این رو از ابتدای شهریورماه امسال شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با کمبود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتری نفت گاز در مخازن نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال روبه رو بوده است.
همچنین میزان ذخایر نفت کوره در ابتدای شهریورماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۶۰ میلیون لیتر کاهش داشته است. در مجموع ۱.۹ میلیارد لیتر ذخایر سوخت مایع (نفت گاز، نفت کوره) در پایان مردادماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته بود.
همچنین بر اساس آخرین آمار و ارقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در چهار ماه اخیر ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها تحویل شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال، ۴۸ درصد، نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۱، ۲۷ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۰، ۱۱ درصد رشد داشته است؛ بنابراین درمجموع تاکنون ۱۴ میلیارد و ۶۳ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها تحویل شده که این رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به حدود ۹ میلیارد و ۸۷۰ میلیون لیتر می رسید و نشان می دهد حدود ۴.۲ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به نیروگاه ها تحویل شده است.
عملیات سوخت رسانی با استفاده از ۴ هزار و ۶۰۰ جایگاه سوخت مایع، ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه سوخت سی ان جی و حدود ۱۶ هزار ناوگان حمل ونقل در کشور انجام می شود. همچنین در حوزه دریایی سوخت رسانی به جزایر با ۶ شناور کوچک انجام و سه فروند کشتی نیز جابه جایی سوخت بین پالایشگاه ها و بنادر صادراتی را منتقل می کنند.
سطح ذخایر نفت گاز و نفت کوره نیروگاهی در مردادماه امسال به پایین ترین حد خود رسید و سبب شد این بخش در تامین سوخت مورد نیاز خود با شرایط بحرانی روبه رو باشد. شورای عالی اقتصاد برای رفع ناترازی در تولید و مصرف فراورده نفت گاز، مصوبه ای را از سر گذراند که بر اساس آن به دولت این امکان را داد تا در مورد واردات نفت گاز اقدام کند. در حقیقت راهکاری اضطراری و کوتاه مدت که می توانست تنگنای موجود را بهبود بخشد. طبیعتا دولت برای جبران کسری سوخت مخازن از طریق واردات، باید قیمت بالاتری بپردازد که از این منظر نیز متحمل بار مالی چند میلیون دلاری خواهد شد.
افزون بر کاهش سطح ذخایر سوخت نیروگاه ها، سرمای زودهنگام و تعویق در برنامه تعمیراتی پالایشگاه های گازی نیز از دیگر عواملی بود که شرایط دشواری را همزمان با بحران ناترازی ایجاد کرد که خوشبختانه تمامی این چالش ها با تمرکز بر بهبود ظرفیت های پالایشگاهی و بهینه سازی فرآیندهای تولید مرتفع شد.
بر اساس آخرین آمار و ارقام وزارت نفت، تولید نفت گاز از میانگین روزانه ۱۱۱ میلیون لیتر در پنج ماه امسال به روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر (رشد ۱۱.۷ درصدی) در آذر ۱۴۰۳ رسیده است که این دستاورد نه تنها نشان دهنده توانمندی دولت در مدیریت بهینه منابع نفتی است، بلکه نقشی حیاتی در تامین نیازهای داخلی، کاهش وابستگی به واردات و تقویت امنیت انرژی کشور ایفا کرده است.
این روند افزایشی در مهر و آبان نیز ادامه یافت؛ به گونه ای که تولید روزانه نفت گاز در آبان امسال با افزایش حدود ۱.۷ درصدی نسبت به مهر (۱۱۵ میلیون لیتر در روز) به ۱۱۷ میلیون لیتر رسید، اما بیشترین مقدار افزایش تولید در آذر امسال اتفاق افتاد و تولید نفت گاز با افزایش حدودی ۵.۹ درصدی نسبت به آبان (میانگین تولید ۱۱۷ میلیون لیتر) به روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر رسید و دولت موفق به ثبت رکورد تازه تولید نفت گاز در آذر امسال شد.
تولید نفت گاز در آذر ۱۴۰۳ با میانگین تولید ۱۲۴ میلیون لیتر در روز نسبت به پنج ماه نخست امسال (میانگین ۱۱۱ میلیون لیتر در روز) با افزایش ۱۳ میلیون لیتری (معادل ۱۱.۷ درصد) در بازه زمانی چهار ماهه همراه بوده است که این افزایش تولید، نشان از کارآمدی سیاست ها و برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در افزایش تولید و تامین نیازهای داخلی دارد.
میانگین تولید روزانه نفت گاز در ۱۷ روز نخست آذر امسال با ثبت رقم ۱۲۴ میلیون لیتر نسبت به میانگین آذر سال های ۱۴۰۱ (۱۰۷ میلیون در روز) و ۱۴۰۲ (۱۱۳ میلیون لیتر در روز) به ترتیب ۱۷ و ۱۱ میلیون لیتر در روز افزایش نشان می دهد.
افزایش تولید انواع فراورده های نفتی، برنامه کیفی سازی سوخت مازوت در پالایشگاه ها، ایمن سازی زیرساخت های حمل ونقل ریلی و جاده ای، حذف سوخت رسان ها با اتصال نیروگاه ها به شبکه انتقال و راه اندازی زودهنگام فاز نخست خط لوله 26 اینچ بندرعباس- رفسنجان از اقدام های مهم و اثربخشی است که در این بازه کوتاه از ابتدای تشکیل دولت چهاردهم، برای جبران کسری و ناترازی تولید و مصرف فراورده های نفتی حاصل شده و همه تلاش ها بر آن است تا سوخت مورد نیاز همه بخش ها بدون توقف و پایدار تامین شود.
ماموریت شرکت اروندان در طرح ضربتی افزایش تولید250 هزاربشکه نفت خام
مشعل وزارت نفت طرح مهم موسوم به طرح ضربتی افزایش تولید روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت تا پایان امسال راکه چندی قبل نحوه تأمین اعتبار آن نیز از محل منابع صندوق توسعه ملی به تصویب اعضای شورای اقتصاد رسید، برنامه ریزی کرده است. این طرح از اولویت های مهم وزارت نفت دولت چهاردهم است که با هدف تولید حداکثری نفت خام ازمیادین نفتی انجام می شود و محسن پاک نژاد، وزیرنفت نیز براجرای شتاب گونه آن در بخش بالادست تاکید دارد. شرکت نفت و گاز اروندان در اجرا و محقق سازی این طرح مهم، سهم و نقشی دارد و همواره کوشیده است به تعهدهای خود در این باره عمل کند. ایران دربخش نفت 159 میلیارد بشکه معادل نفت خام و دربخش گاز 182میلیارد بشکه معادل نفت خام ذخایر در اختیار دارد که درمجموع با 431 میلیارد بشکه معادل نفت خام، حائز رتبه اول در ذخایر هیدروکربوری جهان است.
وجود این ظرفیت های بالقوه منابع نفت و گاز از سویی و تحریم های بین المللی ظالمانه وطولانی مدت از دیگرسو، موجب شده است که وزارت نفت دولت چهاردهم نیزبرنامه های کوتاه مدت، میان مدت وبلند مدت را باهدف افزایش تولید نفت خام در دستور کار قرار دهد؛ اجرای طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام تولید به میزان روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت خام ازآن جمله است.
براین اساس وبه دستور وزیر نفت افزایش تولید نفت خام تاروزانه ۲۵۰ هزاربشکه در34 میدان نفتی کشوربه همت شرکت ملی نفت ایران مصوب ومقرشد سازوکار اجرایی این مصوبه درتفاهمنامه ای میان سازمان برنامه وبودجه، بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران تعیین شود؛ موضوعی که سبب شد وزیر امور اقتصادی و دارایی در نامه ای به وزیرنفت، معرفی طرح های اولویت دار افزایش تولید نفت را خواستار شود.
آثارناشی ازتحریم های ظالمانه دربخش های مختلف اجرایی، اقتصادی ومدیریتی کشور را نمی توان نادیده گرفت؛ آثاری که تبعات آن ایجاد چالش های مختلف درهمه بخش های اقتصادی ازجمله نفت بوده است؛ بر این اساس طی سال ها و به شیوه های مختلف دیوارو سد تحریم ها بارها شکسته شده است.
تولید نفت خام ایران پس ازبرجام و پیش ازبرگشت مجدد تحریم های بین المللی درسال 1397به طور متوسط، برابر با 3 میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده و طی سالهای گذشته نیز با وجود امکان تولید حداکثری ازمیادین نفتی، این روند کاهشی تداوم داشته و تاخیر دراجرای طرح های توسعه میادین نفتی و اجرای ناکافی برنامه های نگهداشت توان تولید ازجمله دلایل آن اعلام شده است به طوری که تداوم این روند، طی چهار سال آینده با رشد کاهش تولید همراه خواهد بود.
درچنین شرایطی، وزارت نفت دولت چهاردهم تلاش مجدانه ای را برای احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام ایران آغازکرده است. براین اساس، وزارت نفت بنا دارد با رفع چالش ها و تدوین برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، به افزایش تولید نفت خام کشور طی چهار سال آینده اقدام کند که گام های عملیاتی آن نیز آغاز شده است.
ازجمله برنامه ضربتی در اقدام های کوتاه مدت که درمقطع یک ساله برای افزایش تولید نفت خام کشور در دستور کار وزارت نفت است، بازگردانی توان تولید میادین موجود ازطریق اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید است. با اجرای اقدام های مربوط به تعمیر چاه های موجود و اسیدکاری، مشبک کاری و تزریق حلال به چاه های دارای افت تولید و تسریع در پروژه های تعریف شده نگهداشت توان تولید با حفاری چاه های جدید درمیادین توسعه یافته که برآورد می شود به سرمایه گذاری حدود سه میلیارد دلار نیاز داشته باشد، توان تولید میادین نفتی موجود ازحدود 3 میلیون و 400 هزار بشکه در روز کنونی به حدود سه میلیون و 850 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به افزایش ۶۰ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت ایران در ۱۰۰ روز گذشته گفته است: در این مدت تعمیرات، نگهداری، افزایش تولید و اجرای پروژه ها در شرکت ملی نفت ایران انجام و افزایش تولید نفت در شرکت های مناطق نفت خیز جنوب، نفت و گاز اروندان، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و منطقه غرب کارون محقق شده است.
طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام برای شرکت های مختلف تولیدی، ماموریت ویژه ترسیم کرده است که شرکت نفت و گاز اروندان نیز از آن مستثنی نیست و وزارت نفت دراین حوزه برنامه ریزی و تسریع در برداشت از میدان های مشترک آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و همچنین میدان نفتی دارخوین را تا پایان سال در دستور کار قرار داده و در صدد ایجاد طرحی نو برای توسعه منطقه غرب کارون است تا آن را به یک مرکز تولیدی ویژه و منحصربه فرد نفت بدل کند. حوزه جغرافیایی شرکت نفت و گاز اروندان از غرب کارون تا مرز مشترک ایران و عراق و از شهرستان بستان تا خرمشهر و اروند کنار امتداد دارد واین جغرافیا، همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. حوزه غرب کارون شامل میادین سوسنگرد، سهراب، دارخوین، مینو، اروند، یادآوران، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی است. سه میدان مشترک آزادگان، یاران و یادآوران در این منطقه که سابقه تولید از آنها به سال های گذشته بازمی گردد، در این منطقه قرار دارند. از جمله اقدام های وزارت نفت دولت چهاردهم، تسریع درافزایش تولید حاصل از اجرای قراردادهای موجود واگذار شده برای توسعه و نگهداشت توان تولید شامل قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی مشترک آزدگان جنوبی بوده و درحال اجراست.
شرکت های نفت و گاز اروندان و مهندسی و توسعه نفت که گستره قابل توجهی از میدان های نفتی مشترک با عراق موسوم به غرب کارون را در حوزه کاری خود دارند، مکلف به تولید قابل توجهی ازطرح ضربتی نفت خام وزارت نفت هستند. عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در گفت و گو بابا خبرنگار مشعل با تشریح ماموریت های این شرکت می گوید: برخی اقدام های زودهنگام برای دستیابی سریع به تولید در زمره ماموریت شرکت نفت و گاز اروندان برای طرح ضربتی جهش تولید نفت خام قرار دارد.
وی ماموریت شرکت نفت و گاز اروندان را درگستره میادین آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و دارخوین ذکر کرده و به تشریح اقدام های در دستور کار در این ۳ میدان و بیان آخرین اقدام ها در این مجموعه ها پرداخته است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، افزایش تولید 25 هزار بشکه ای در روز در آزادگان جنوبی را از جمله اهداف این شرکت تا پایان سال اعلام کرده است.
میدان آزادگان جنوبی که نفت در جای آن 28.2 میلیارد بشکه و نفت قابل استحصال آن در حدود 1.6 میلیارد بشکه برآورد می شود، هم اکنون باظرفیت تولید ۱۴۰ هزار بشکه نفت خام در روز، در دسترس است. طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی با هدف ایجاد ظرفیت تولید، فرآورش و انتقال نفت 320 هزار بشکه در روز از لایه های سروک، کژدمی و گدوان و فهلیان از طریق حفاری ۲۰۰ حلقه چاه جدید در حال اجراست.
عذاری اهوازی می گوید: از جمله فعالیت ها بهره گیری حداکثری از چاه های نمکی میدان آزادگان جنوبی است که براساس تغییرات و اقدام های انجام شده تا پایان آذر ماه به تولید25 هزار بشکه در روز می رسد.
به گفته وی، با رفع موانع چاه شماره 45 میدان آزادگان جنوبی این میزان تولید بزودی قابل دسترس خواهد بود.
افزون بر طرح ضربتی نفت خام درمیدان آزادگان جنوبی با فعالیت های حفاری، اسیدکاری و اقدام های دیگر، افزایش تولید 36 هزاربشکه ای از میادین تحت اختیار شرکت نفت و گاز اروندان خبری است که مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان به آن اشاره و اظهار کرد: این میزان فراتر از تعهدی است که وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، شرکت نفت و گاز اروندان را متعهد به انجام آن کرده است.
از دیگر هدف گذاری های شرکت نفت و گاز اروندان که در دستورکار این شرکت قرار دارد، اجرای طرح ضربتی جهش تولید نفت خام و افزایش تولید از میدان نفتی دارخوین است. میدان نفتی دارخوین که در 45 کیلومتری شمال خرمشهر و 85 کیلومتری جنوب و جنوب غربی اهواز قرار دارد، سابقه اثبات نفت در آن به سال 1343 باز می گردد و میزان نفت درجای مخازن آن بیش از 6 میلیارد بشکه تخمین زده می شود. طرح توسعه این میدان ازسال 1381 در 2 فاز برنامه ریزی شد که فاز اول و دوم آن انجام شده است. درحال حاضر طرح حفاری چاههای جدید در قسمت جنوبی این میدان در دستور کار قرار دارد که تعمیر 6 حلقه چاه و حفاری ۶ حلقه چاه جدید (تولیدی) در این میدان در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان میزان افزایش تولید ازمیدان دارخوین را 12 هزار بشکه در روز اعلام کرده است.وی با بیان این که اقدام های مورد نیاز در این میدان نفتی با سرعت در حال انجام است، درتشریح اقدام های انجام شده و در دستور کار این بخش توضیح می دهد: به منظور توسعه سازنده های سروک و ایلام، چاه ۳۲ دارخوین که قبلا درسازند سروک تکمیل شده بود، اخیرا مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج آزمایش موفقیت آمیز بوده و با اتکا به توان دانش کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان و تامین تجهیزات و کالاهای مورد نیاز راه اندازی شد. این چاه اولین چاه سروکی دارخوین است و عملا توسعه مخزن یادشده با تولیدی شدن این چاه آغاز شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، حفاری چاه های جدید در سازندهای ایلام و سروک در برنامه توسعه این میدان گنجانده شده است.
وی همچنین یادآور می شود: پیش از این نیز چاه ۳۴ دارخوین که در سازند فهلیان تکمیل شده بود توسط کارکنان شرکت نفت و گاز اروندان راه اندازی شده و از مرداد سال جاری با دبی ۴ هزار بشکه در روز در مدار تولید قرار گرفت. به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، افزایش تولید روزانه۱۲ هزار بشکه ای از میدان دارخوین تا پایان سال در دسترس خواهد بود که درمجموع با میدان نفتی آزادگان جنوبی حدود 35 هزار بشکه به تولید نفت در این بخش افزوده خواهد شد.
از جمله برنامه های مربوط به اقدام های بلندمدت که مقطع زمانی چهار ساله برای آن در نظرگرفته شده، دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به افت تولید طبیعی میادین نفتی کشور است. در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی قراردادهای IPC در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزایش تولید از قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی مشترک یاران 15 هزار بشکه در روز، سهراب 15 هزار بشکه در روز و لایه نفتی پارس جنوبی17 هزار بشکه در روز، آبان و پایدار غرب پنج هزار بشکه در روز و میادین سپهر و جفیر70 هزار بشکه در روز، شادگان 55 هزار بشکه در روز، کوپال 30 هزار بشکه در روز، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق 50 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 257 هزار بشکه در روز و افزایش تولید حدود 150 هزار بشکه در روز از محل اجرای کامل طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید نفت در دستور کار خواهد بود.
همچنین دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های پیش بینی شده است. این هدف گذاری شامل افزایش تولید با تنفیذ قراردادها و انجام عملیات اجرایی قراردادهای مربوط به میادین نفتی مشترک آزادگان 175 هزار بشکه در روز، چنگوله 30 هزار بشکه در روز و آذر 21 هزار بشکه در روز و میادین بندکرخه پنج هزار بشکه در روز، سومار، سامان و دلاوران 9 هزار بشکه در روز و مسجد سلیمان 9 هزار بشکه در روز با هدف دستیابی به افزایش تولید نهایی حدود 700 هزار بشکه در روز با سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان درباره طرح های درازمدت برای افزایش تولید در حوزه تحت اختیار این شرکت می گوید: بهره برداری سریع تر ازمخازن و میدان های مشترک، تولید روزانه یک میلیون بشکه نفت در سال 1404، تولید و بهره برداری با شاخص 99 درصدی استمرار تولید، افزایش و تولید نفت به صورت پایدار و توسعه شرکت با بهره گیری از امکانات بخش خصوصی، حرکت به سمت عدم تمرکز و بهینه سازی هزینه تولید از اولویت های این شرکت در چشم انداز سال های آتی است که امیدواریم با برنامه ریزی دقیق این موارد قابل تحقق باشد.
او با بیان جزییات طرح های چهارساله افزایش تولید در شرکت نفت و گاز اروندان می گوید: در این میان افزایش تولید میدان از مشترک آزادگان جنوبی بخش عمده ای از تعهد تولید این شرکت را تامین خواهد کرد. با راه اندازی فاز اول واحد فراورش متمرکز(CTEP) و همچنین راه اندازی ۳۰ حلقه چاه شاهد افزایش تولید قابل توجهی در این میدان خواهیم بود. میدان نفتی آزادگان جنوبی که به عنوان بزرگترین میدان نفتی کشور شناخته می شود، میدان مشترک در مجاورت مرز عراق و حدود 80 کیلومتری غرب اهواز است که به صورت بیع متقابل در حال انجام بوده و فازهای توسعه ای بعدی، به صورت یکپارچه با میدان آزادگان شمالی در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی درحال پیگیری است و در این زمینه تفاهمنامه هایی با چند شرکت معتبرخارجی منعقد شده است.نفت درجای میدان آزادگان جنوبی 27 میلیارد بشکه و ضریب برداشت از این میدان 6/6 درصد (در سازندهای فهلیان، سروک، گدوان و کژدمی) است. تاکنون 62 حلقه چاه در میدان نفتی آزادگان جنوبی حفر شده و تولید زودهنگام روزانه 45 هزار بشکه نفت خام صورت گرفته است که این میزان تا پایان سال جاری، به روزانه 110 هزار بشکه افزایش خواهد یافت. مجموع چاه های مورد نیاز فاز یک طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی 185 حلقه چاه به منظور تحقق تولید روزانه 320 هزار بشکه نفت خام است.
از نیازهای اصلی صنعت نفت برای توسعه و نگهداشت تولید نفت و گاز، موضوع سرمایه گذاری است. شرکت ملی نفت ایران به منظور اجرای طرح های توسعه ای و نگهداشت تولید در میادین نفتی و گازی طی حدود هشت سال آینده نیازمند حدود 124 میلیارد دلار منابع مالی است که تامین این حجم از منابع از طرق مختلف از جمله منابع داخلی، بازار پول و سرمایه، صندوق توسعه ملی، قراردادهای سرمایه گذاری و ... در دستور کار قرار دارد. به منظور اجرای به موقع طرح ها ضروری است تا پایان دولت چهاردهم حدود 80 میلیارد دلار در این بخش سرمایه گذاری شود که وزارت نفت بنا دارد آن را از منابع داخلی، قرارداد سرمایه گذاری آی پی سی، قراردادهای سرمایه گذاری بیع متقابل EPC/F و همچنین صندوق توسعه ملی تامین کند که گام اولیه آن برای طرح ضربتی 250 هزار بشکه تا پایان سال برداشته شده است.
پتروفن 1403 با ارزیابی فناوری 52 شرکت برگزار شد
مشعل در دومین روز دی ماه امسال، رویداد «پتروفن» به عنوان یکی از مهم ترین رویدادهای نوآوری صنعت پتروشیمی کشور با هدف تعمیق فناوری و نوآوری ، برای سومین سال متوالی برگزار شد. در این رویداد که با همت شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و همراهمی و مشارکت شرکت های زیرمجموعه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و حدود20شرکت پتروشیمی دیگر برگزار شد، نیازهای فناورانه صنعت پتروشیمی در هفت حوزه «مواد شیمیایی و کاتالیست»، «تجهیزات ثابت و دوار»، «برق و ابزار دقیق»، «بهبود و تحول در فرآیند»، «آب، انرژی، محیط زیست»، «دانش فنی فرآیندی و توسعه محصول» و «دیجیتالیزاسیون» در نشست های تخصصی، هم رسانی شد و مورد ارزیابی دوطرفه (شرکت های پتروشیمی و دانش بنیان) قرار گرفت. در این رویداد مهم، محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، امید شاکری، معاون وزیر نفت در امورمهندسی، پژوهش و فناوری و محمد بهرامی، نایب رئیس کمیسیون انرژی، طی سخنانی به ارائه دیدگاه های خود پرداختند.
درحال حاضر52شرکت زیر ذره بین ارزیابان جایزه نوآوری در صنعت پتروشیمی هستند و امروز جایزه نوآوری، یکی از مهم ترین و معتبرترین جوایز نوآوری در صنعت پتروشیمی شناخته می شود. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۳۳۰ نیاز فناورانه شرکت ها را شناسایی کرده است و تلاش دارد که حداقل160 نیاز فناورانه در این رویداد مهم بین شرکت های پتروشیمی و دانش بنیان به هم رسانی کند.
محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در رویداد پتروفن با اشاره به اینکه یکی از رویکردهای مهم در مورد شرکت های دانش بنیان فراهم کردن زمینه برای دریافت مشوق های مالیاتی است، اظهار کرد: این گونه مشوق ها می تواند شرکت های دانش بنیان را به موتور محرکه نوآوری در صنایع بزرگی مانند پتروشیمی تبدیل کند.
وی افزود: امروز یک اکوسیستم بالغ و پویا در حوزه نوآوری و فناوری شکل گرفته است که می تواند همسو با توسعه صنایع مختلف، ازجمله صنعت پتروشیمی نقش آفرینی کند.
خیاطیان با اشاره به فعالیت بیش از ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور گفت: ۳۰ تا ۴۰ درصد این شرکت ها محصولات با فناوری بالا(های تک) تولید می کنند که با نمونه های مشابه خارجی قابل رقابت است.
خیاطیان بابیان اینکه تصویب «قانون جهش شرکت های دانش بنیان» به تکمیل قانون نخست مربوط به دانش بنیان ها کمک و مشوق هایی جدید فراهم کرد تا شرکت های دانش بنیان بتوانند در مسیر توسعه و تکامل خود گام بردارند، افزود: اگرچه این روند سبب کاهش نرخ رشد و توسعه در برخی از شرکت های بزرگ شده، اما می تواند به سرمایه گذاری های بیشتر در بخش فناوری و نوآوری منجر شود. تلاش می شود با استفاده از مشوق های مالیاتی، تنوع بیشتری در سرمایه گذاری ها و همکاری های بیشتری میان شرکت های بزرگ و دانش بنیان برقرار شود.
امید شاکری نیز معاون وزیر نفت درامورمهندسی، پژوهش و فناوری در آئین افتتاحیه رویداد پتروفن با اعلام اینکه برای نخستین بار تعداد سازندگان داخلی در فهرست بلند وزارت نفت از تأمین کنندگان پیشی گرفته است، گفت: از سه سال گذشته تاکنون تعداد شرکت های دانش بنیان حاضر در فهرست بلند وزارت نفت سه برابر شده و به حدود ۶۷۴ شرکت رسیده و تعداد سازندگان داخلی نیز دراین فهرست از ۱۵۰۰ شرکت به ۲۵۰۰ شرکت افزایش یافته است.
شاکری با اشاره به زیرساخت هایی که وزارت نفت در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و مراکز نوآوری پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت برای شرکت های دانش بنیان فراهم کرده است، گفت: حدود ۳۲۲ هزار مترمربع فضای تخصصی برای این شرکت ها فراهم شده است و هم اکنون ۱۴۲ شرکت در آنها مستقر شده اند.همچنین در سه سال گذشته تاکنون بیش از دو هزار قرارداد به ارزش ۸۹۰ میلیون دلار و ۳۸ هزار میلیارد تومان امضا شده است و در نتیجه این اقدام ها، وزارت نفت و شرکت های تابعه در سه سال پیاپی در زمینه قراردادهای تولید بار اول اقلام راهبردی مورد نیاز صنعت نفت، رتبه نخست را در بین دستگاه های اجرایی کشور کسب کرده اند.
معاون وزیر نفت در امورمهندسی، پژوهش و فناوری تأکید کرد: در صورت به نتیجه رسیدن قراردادهای تولید بار اول، حدود ۱.۷ میلیارد دلار برای کل زنجیره ارزش صنعت نفت ارزش آفرینی می شود. به عبارتی درحالی که ۱۷۲ میلیون دلار برای ساخت این اقلام هزینه شده است ، بیش از ۱۰ برابر آن می تواند ارزش آفرینی داشته باشد.
وی در ادامه افزود: در کنار این موارد برخی دستاوردهای دیگر را هم شاهد بوده ایم که از جمله آن رشد هفت برابری سرمایه صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت بوده که به ۷۵۰ میلیارد تومان رسیده و تاکنون به ۱۴۰ شرکت ضمانت قراردادی به ارزش ۱۰ هزار میلیارد تومان داده شده است.
شاکری اظهار کرد: قرارداد خرید تضمینی، امضای دو قرارداد بیمه مسئولیت کالا، ترهین مطالبات قراردادی ۲۴ شرکت به ارزش ۲۷۰ میلیارد تومان برای افزایش اطمینان بخشی شرکت ها، عقد قرارداد اعتبار اسنادی ریالی برای شرکت های دانش بنیان که تاکنون تا ۵ هزار میلیارد تومان خط اعتباری باز شده است و سرمایه گذاری خطرپذیر در حوزه های خاص صنعت نفت ازجمله هوش مصنوعی که تاکنون برای هفت طرح به ارزش ۲۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده ، از دیگر اقدام ها در حوزه تأمین مالی بوده است.
شاکری با بیان اینکه صادرات خدمات فناورانه از بخش هایی است که می توان با آن موفقیت شرکت های دانش بنیان را سنجید، اظهار کرد: برای نمونه افزون بر ۳۵۰ میلیون دلار خدمات مهندسی از سوی شرکت های ایرانی به کشورهای دیگر از جمله ونزوئلا و روسیه صادر شده است.
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در آیین افتتاحیه رویداد پتروفن با تاکید بر اینکه امروز موضوع فناوری با صنعت پتروشیمی عجین شده است، اظهار کرد: نمی توان بدون فناوری وارد فرایندهای این صنعت شد و می توان گفت که بقای صنعت پتروشیمی مشروط به نوآوری است و به واسطه تلاش های برای توسعه فناوری در این صنعت، بازار بسیار مناسبی برای سازندگان داخلی ایجاد شده است.
عباس زاده صنعت پتروشیمی را در دوران میانسالی خواند که نوآوری، لازمه بقای آن است و افزود: بسیاری از فرایندهای صنعت پتروشیمی عمر بالایی دارند و نیاز به به روزرسانی دارند و به این منظور باید به فکر بهسازی و بهبود این فرآیندها باشیم، زیرا این روند بر آینده حضور در بازار و تولید محصولات جدید اثرگذار است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اعلام اینکه صنعت پتروشیمی کشور سالانه به طور میانگین حدود ۱۵ میلیارد دلار صادرات محصول دارد، تصریح کرد: سالانه به طور میانگین حدود دو میلیارد دلار کالا و تجهیزات وارد می شود که ۷۰۰ میلیون دلار آن از سوی شرکت های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس انجام می شود. همچنین سالانه حدود دو میلیارد دلار محصول پتروشیمی که به دلیل نبود دانش فنی، در کشور تولید نمی شوند، وارد می کنیم. فرایند ساخت داخل و بار اول و فضا دادن برای فعالیت شرکت های دانش بنیان می تواند به کم کردن این ارقام کمک زیادی کند و خوشبختانه هلدینگ خلیج فارس گام های خوبی در این مسیر برداشته است.
عباس زاده با اشاره به محصولات و تجهیزاتی که در داخل ایران تولید نمی شود و 20 بسته طرح های زنجیره ارزش از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای رفع این محصولات و تجهیزات پیش بینی شده است، گفت: این طرح ها دراختیار شرکت های پتروشیمی و سرمایه گذاران قرار گرفته و در حال انجام است.
معاون وزیر نفت با تأکید بر جایگاه ویژه داخلی سازی در صنعت پتروشیمی بیان کرد: مدیریت جدید پژوهش، فناوری و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به همین منظور در این شرکت ایجاد شده است. این مدیریت به شناسایی شرکت های دانش بنیان توانمند پرداخته و آنها را به شرکت های پتروشیمی متصل می کند تا ازخروج ارز جلوگیری و ظرفیت های داخلی تقویت شود.
همچنین محمد بهرامی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرد که برگزاری رویدادهایی همچون پتروفن می تواند به رفع ناترازی و استفاده از الگوهای جهانی برای بهبود صنعت پتروشیمی کمک کند و افزود: باید بتوانیم از الگوهای موفق جهانی در زمینه توسعه صنعت پتروشیمی کمک بگیریم؛ درحالی که هزینه های صنعت پتروشیمی کشورمان بالاست، بهره وری این صنعت به ویژه در زمینه شدت انرژی تنها ۳۷ درصد و به این معناست که هنوز نتوانسته ایم به طور کامل از ظرفیت های موجود در این صنعت استفاده کنیم. بهرامی با بیان اینکه همکاری و تعامل دانشگاهیان و کارآفرینان می تواند کمک زیادی به صنعت پتروشیمی داشته باشد، افزود: نباید اجازه داد علم و دانش در صنعت به هدر برود و باید برنامه ریزی دقیقی برای استفاده از این دانش ها داشته باشیم تا از آن بهره برداری کامل شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: درست است که صنعت به شیوه های سخت و فناوری نیاز دارد، اما بسیاری از مسائل صنعت پتروشیمی با روش های نرم یعنی مدیریت و هماهنگی بخش ها حل می شود.
حجت میرزایی، مشاور اقتصادی مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز دراین رویداد با بیان اینکه در دنیای امروز صنعت بر دوبال نوآوری و یادگیری پیش می رود، افزود: یادگیری از تجربیات خودمان و دیگرانی که در سطح جهانی در این مسیر گام برداشته اند، می تواند به پیشرفت و توسعه پایدار کمک کند. اگر ملتی دریچه های یادگیری را به سوی خود باز کند، می تواند به سعادت برسد. صنعت پتروشیمی، می تواند نقش اساسی در جلوگیری از رکود و درجا زدن داشته باشد. میرزایی با تاکید بر اینکه هلدینگ خلیج فارس قابلیت خوبی دارد تا با استفاده از فناوری های نوین، خام فروشی را به پایان برساند، افزود: این هلدینگ می تواند ۲ میلیارد دلار واردات محصولات پتروشیمی را به حداقل برساند و به عنوان بزرگ ترین مجموعه در سرمایه گذاری های خطرپذیر باشد. مشاور اقتصادی مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم با حرکت به سمت فناوری و نوآوری موانع را از پیش پای خود برداریم، افزود: زنجیره ارزش یکی از مؤلفه های اساسی در توسعه صنعت پتروشیمی است. اما نکته کلیدی این است که باید در زنجیره ارزش جهانی تأثیرگذار باشیم و به جای تولید انفرادی ده ها محصول، در صدها زنجیره ارزش جهانی سهم داشته باشیم. این مدل می تواند به صنعت پتروشیمی کشور کمک کند تا در بازار جهانی رقابت کند و به جای تک محصولی بودن، از تنوع بیشتر بهره بگیرد.
در مسیر بومی سازی رقم خورد
مشعل موضوع ساخت داخل تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت در سال های اخیر وهمزمان با تحریم های همه جانبه ، با موفقیت خوبی درصنایع مختلف پیگیری شده و برخی صنایع همچون صنعت نفت در این زمینه پیشتاز بوده وبه نتایج ارزشمندی برای این صنعت و کشور دست یافته اند.
در میان بخش های مختلف صنعت نفت نیزشرکت های پتروشیمی باوجود تحریم های مستقیم ومسئولیتی که برای فروش محصولات و تامین ارز به عهده داشته اند، موفقیتی روز افزون درموضوع ساخت داخل و بومی سازی تجهیزات و قطعات و دستیابی به دانش فنی مورد نیاز این صنعت داشته اند.شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین هلدینگ های پتروشیمی کشورکه 17 شرکت تولیدی در زیرمجموعه آن قرار دارد، گام های قابل توجهی درمسیر تحقق ساخت داخل و اتکا به توان داخلی برداشته است؛ به گونه ای که سال گذشته رتبه نخست داخلی سازی درصنعت پتروشیمی را به خود اختصاص داد .
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت های پتروشیمی برتری را درحوزه ساخت داخل را معرفی کرده است که هر یک در بخش کدینگ، بخش برق و ابزار دقیق ،مواد شیمیایی و کاتالیست ها و همکاری با شرکت های فناور و دانش بنیان و ...بیشترین عملکرد را داشته اند.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در آخرین گزارش خود از روند ساخت داخل، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس را به عنوان یکی از مجموعه های پیشرو در حوزه ساخت بار اول وهمکاری با شرکت های دانش بنیان معرفی کرده است. بر همین اساس و با هدف حمایت حداکثری این شرکت از ساخت داخل و بومی سازی صنعت، 410 قرارداد و تفاهم نامه با بیش از 332 شرکت فناور و دانش بنیان به ارزش 18 میلیارد تومان در دو سال گذشته منعقد شده است.
رضا مهدی نژاد، رئیس چرخه عمر دارایی های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس چندی قبل با اشاره به عملکرد این شرکت درحوزه ساخت داخل، از داخلی سازی ۲ هزار و ۶۶ قطعه کد منحصربه فرد در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ در این گروه خبر داد و گفت: ارزش ساخت داخل انجام شده در این مدت بالغ بر 3.2 هزار میلیارد تومان بوده و معادل ۷۵ میلیون دلار از خروج ارز جلوگیری شده است.
وی افزود: در حوزه ساخت داخل باید به این مساله نیز توجه داشته باشیم که شرکت های سازنده باید افزون بر توجه به کیفیت تولید به اقتصاد پروژه نیز توجه داشته باشند تا بتوانند به همکاری با ما ادامه دهند. شرکت ها در بخش ساخت داخل با مسائل و چالش هایی مواجه هستند اما در نهایت مجتمع هایی در زمینه ساخت داخل موفق هستند که تیم بازرگانی با تیم فنی هماهنگ و همراه باشد. رئیس چرخه عمر دارایی های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به تاکید این شرکت در تکمیل زنجیره ارزش محصولات ادامه داد: به تازگی طی نامه ای ازهمه مجتمع ها خواسته ایم در صورتی که خرید خارجی انجام می دهند، حتماً موضوع در کارگروه ساخت داخل نیز مطرح شود، به این ترتیب که آیا می توان این کالا یا تجهیز را داخلی سازی کرد یا مجبور به واردات هستند و اگر هم وارد شود در نهایت باید به فکر داخلی سازی آن محصول باشیم.
بابک آروند، رئیس بخش ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در گزارشی درباره عملکرد ساخت داخل مجتمع های زیر مجموعه این گروه در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ گفت: در این مدت دو هزار و ۶۶ قطعه کد منحصربه فرد داخلی سازی شده است که از جمله آنها می توان به ۳۴ مورد در بخش مواد شیمیایی کاتالیست و روغن و ۲۲۳ مورد هم در بخش برق و ابزار دقیق اشاره کرد.
آروند با اشاره به نمایشگاه های مهمی مانند ایران پتروکم که هلدینگ خلیج فارس به منظورحمایت از ساخت داخل برگزار می کند، افزود: در این نمایشگاه که نمایشگاه تخصصی ساخت، داخل است بیش از ۳.۶ هزار میلیارد تومان قرارداد ساخت داخل امضا شده که از رویکرد این گروه برای ساخت داخل و حمایت از سازندگان داخلی حکایت دارد. وی در ادامه به بحث وندورلیست شرکت ها نیز اشاره و تصریح کرد:فهرست تأمین کنندگان و سازندگان معتبر یکی از مهم ترین بخش ها در ساخت داخل است؛ اینکه ما بدانیم برای ساخت داخل چه ابزارهایی در اختیار داریم و با چه ریسک هایی مواجه هستیم تا ریسک های ساخت داخل را کاهش دهیم ،اهمیت دارد. بخش تأمین کالا وساخت همه مجتمع ها معمولاً یک وندورلیست دارند و معتقدم بهتر است فهرست هایی که در بخش تدارکات و تأمین کالای مجتمع ها وجود دارد، در کارگروه های ساخت داخل نیز بررسی شود که ریسک های ساخت داخل تا حد ممکن کاهش یابد. رئیس بخش ساخت داخل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به وندورلیستی که این شرکت داشته و از سوی مدیریت توسعه این مجموعه تدوین شده است، یادآورشد: آخرین نسخه وندورلیست ما که نسخه هشتم است، سه سال پیش به همه شرکت ها ابلاغ شده است؛ این نسخه شامل سازندگان ایرانی و تأمین کنندگان خارجی است؛ در حالی که باید تمرکز بر سازندگان داخلی باشد.
آروند با بیان اینکه مدیریت توسعه هلدینگ خلیج فارس طی ۶ ماه گذشته کارگروه هایی را برای به روزرسانی وندورلیست ها تشکیل داده است، ادامه داد: شرکت هایی که با مجموعه هلدینگ همکاری می کنند، برای قرار گرفتن در وندورلیست این گروه باید درخواست های خود را برای ارزیابی به این مدیریت ارسال کنند.
وی همچنین اعلام کرد که براساس ارزیابی های انجام شده، پتروشیمی های نوری، گچساران، تندگویان، بوعلی و مبین، برترین شرکت ها در بخش ساخت داخل هستند.همچنین برترین مجتمع ها بر اساس کدینگ اعلام شده در حوزه ساخت داخل ، مجتمع های پتروشیمی اروند ، تندگویان، پارس ، کارون، بوعلی، نوری و پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بوده اند.
آروند با بیان اینکه مجتمع های نوری مبین، تندگویان و بندرامام براساس ارزیابی ها در بخش ارزش قطعات مکانیک جزو برترین های این بخش بوده اند، افزود: مجتمع های فجر، مبین، تندگویان، لردگان و اروند در بخش برق و ابزار دقیق و مجتمع های نوری ، گچساران، تندگویان و بوعلی در زمینه مواد شیمیایی و کاتالیست ها در گروه برترین مجتمع ها قرار گرفته اند.
وی به معرفی ۸۶ شرکت برتر داخلی که با مجتمع های زیر مجموعه هلدینگ در بخش ساخت داخل همکاری داشته اند، پرداخت و گفت: امیدوارم بتوانیم در آینده ۱۰ شرکت برتری را که بیشترین همکاری مالی را با هلدینگ دارند معرفی کنیم.
آروند یادآورشد: براساس ارزیابی انجام شده، مجتمع های بوعلی، مبین، نوری، پارس،اروند، فجر، بندرامام، تندگویان و بیدبلند خلیج فارس جزو شرکت هایی هستند که عملکرد مطلوبی در همکاری باشرکت های فناور و دانش بنیان داشته اند. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با هدف حمایت ازساخت داخل وهمراهی بیشتر با شرکت های تولیدی زیرمجموعه خود دو رویداد تخصصی مهم و پرطرفدار در حوزه ساخت داخل یعنی «پتروفن» و «پتروکم» را در چند سال اخیر برگزار کرده است. شرکت های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس به عنوان شرکت های پیشرو در تولید و توسعه و تامین ارز، همانند بسیاری از شرکت های دیگر این صنعت به خوبی می دانند که برای ادامه حضور بازارهای جهانی و منطقه ای باید این مسیر روشن را ادامه دهند.
صنعتی که بیش از 60 سال از شروع به کار آن می گذرد
مشعل: صنعت پتروشیمی با قدمتی نزدیک به70سال، فراز و فرودهای بسیاری داشته است؛ از احداث کارخانه لوله سازی که به جای اهواز درکرج دایر شد تا کارخانه تولید کودشیمیایی شیرازکه انگیزه ای شد برای دولتمردان آن زمان برای تاسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی وتوجه بیشتر به این صنعت تا آنجا که درسال 1341 برای آن شورایی با عنوان شورای عالی پتروشیمی شکل گرفت؛ اما اهمیت این صنعت آنگونه شد که در ادامه به تصویب قانون ایجاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی درسال 1343 انجامید. گزارش پیش روبه فعالیت صنعت پتروشیمی در دهه ها ی ابتدای تاسیس تاکنون پرداخته است که می خوانید.
فعالیت حرفه ای ایران درصنعت پتروشیمی به سال ۱۳۳۷برمی گردد. پیش از آغاز فعالیت این صنعت، سوخته شدن گازمیدان های جنوب کشور وهدررفت آن اهمیتی نداشت ومسئولان وقت نیز به فکر بهره برداری ازگاز این میدان ها نبودند. نتیجه آن که یک شرکت خارجی به عنوان شریک تجاری ایران با احداث کارخانه ای برای تولید کود درکنار رود کارون، ازاین موقعیت استفاده کرد. همزمان، یکی از مسئولان دولتی که قصد داشت کارخانه ای درشیرازاحداث کند، با حمایت دولت، این برنامه را اجرایی کرد و ساخت کارخانه تولید کود شیمیایی با ظرفیت سالانه 100هزارتن دراین شهرآغازشد.
با شروع عملیات اجرایی ساخت کارخانه کود شیمیایی درشیراز، شرکت ملی نفت نیز پنج میلیون دلار برای احداث خط لوله انتقال گاز به منظور تامین گاز این کارخانه دراختیار وزارت صنایع ومعادن قرارداد. همچنان که کارخانه با قدرت تمام درشیراز درحال ساخت بود، توسعه دانش فنی نیز دردستورکار قرارگرفت؛ به طوری که بعد از بهره برداری شماری از جوانان برای آموزش به کشورهایی مانند بلژیک، فرانسه و ایتالیا اعزام شدند. این کارخانه درسال های بعد با وجود رکود اقتصادی به کار خود ادامه داد.
طرح احداث کارخانه پلاستیک در اهوازیکی دیگر ازمواردی بود که البته مسکوت مانده بود؛ از آنجا که تجهیزات این کارخانه وارد شده بود، اما شرایط احداث در اهوازمهیا نبود، عملیات ساخت این کارخانه سال1339 در اطراف کرج کلید خورد و نیمه نخست سال 1340 بهره برداری از آن آغازشد. این کارخانه بخشی از نیازهای کشور به لوله های خشک پی وی سی و اتصالات لوله کامپاند نرم برای تهیه روکش سیم کابل کامپاند خشک برای تهیه دیوارکوب پارتیشن و غیره را برطرف کرد.
افتتاح کارخانه کود شیمیایی شیراز، انگیزه پرداختن به صنعت پتروشیمی را بیشتر ازقبل کرد. به این ترتیب بود که ۲۰ اسفند ۱۳۴۱به منظورهماهنگی دراموربازرگانی وصنعتی، با ادغام وزارت صنایع ومعادن و وزارت بازرگانی، «وزارت اقتصاد» شکل گرفت.در اولین قدم کارخانه کود شیمیایی زیرنظر وزارت اقتصاد قرار گرفت و درادامه شورای عالی صنایع پتروشیمی ایجاد شد که وزیر اقتصاد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل سازمان برنامه و بودجه از اعضای این شورا بودند.
مؤسسه نفت فرانسه پیشنهاد کرد کمک های فنی خود را به ارزش ۱۱۶ میلیون دلار برای ایجاد تأسیسات پتروشیمی در ایران عرضه کند ودرمجموع 60 میلیون دلار اعتبار به پروژه اختصاص داد. تأسیسات یادشده شامل ۱۷ کارخانه تهیه پلاستیک و لاستیک مصنوعی، الیاف بافندگی ومصنوعات گوناگون دیگربود. به این ترتیب طی قراردادی سازمان برنامه مأمورشد مطالعات جامعی درباره امکان ایجاد صنایع پتروشیمی در ایران انجام دهد و نتیجه مطالعات وبررسی ها، ایجاد مجتمع پتروشیمی درجوارپالایشگاه آبادان بود.
زمستان ۱۳۴۲تصمیم گرفته شد امورمربوط به ایجاد وتوسعه صنایع پتروشیمی درشرکتی خاص(شرکتی که در چارچوب شرکت ملی نفت قرارداشته باشد) متمرکز شود. تلاش دراین زمینه، چهارم مرداد1343به نتیجه رسید وقانون ایجاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی در قالب تبصره ۶۴ از قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۴۳ تصویب شد.
از آنجا که کارکرد شورای عالی پتروشیمی دیگر معنا نداشت، وزارت اقتصاد به عنوان متولی، موافقت سازمان برنامه وشرکت نفت را به دست آورد و به این ترتیب در27 مهر1343 اصلاحیه اساسنامه شورای عالی صنایع پتروشیمی در هیات وزیران تصویب شد. با این مصوبه از این پس وظیفه شورای عالی پتروشیمی فقط تشویق سرمایه گذاری و حفظ هماهنگی و ایجاد صنایع پتروشیمی خصوصی نیز با وزارت اقتصاد و بخش دولتی بود.
۵ آذر ۱۳۴۳نیزبا برگزاری اولین مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت ملی صنایع پتروشیمی مدیرعامل انتخاب شد. در ۶ دی ۱۳۴۳ نیز شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران وابسته به شرکت ملی نفت ایران با سرمایه ۸۳ میلیارد ریال تأسیس و ثبت شد.
با توجه به جوان بودن این صنعت درایران، همچنین نبود تجربه کافی و هزینه های بالای سرمایه گذاری در این بخش، تیرماه ۱۳۴۴ قانون توسعه صنایع پتروشیمی درایران به تصویب رسید. این قانون اجازه همکاری و انعقاد قرارداد با شرکت های خارجی را به شرکت صنایع پتروشیمی می داد.
پس ازتصویب قانون توسعه صنایع پتروشیمی، زمینه همکاری در صنعت پتروشیمی با شرکت های خارجی فراهم شد. شرکت قصد داشت یک مجتمع پتروشیمی در بندر امام خمینی (ره) کنونی احداث کند. پیشنهادهای مختلفی از سوی شرکت ها ارائه و در نهایت شرکت «کمیکال» به تنهایی موفق به عقد قرارداد با شرکت پتروشیمی شد.
قطعه زمینی در شرق اسکله بندرامام برای ساخت مجتمع انتخاب و ساخت آن از سال ۱۳۴۶ آغاز شد. گازهای همراه میدان های نفت مسجد سلیمان تأمین کننده سوخت این مجتمع بود. با احداث خط انتقال گازی برای تامین گاز، بهره برداری از این مجتمع ۱۳ آبان ۱۳۴۹ آغازشد.
با افزایش نیاز کشور به محصولات پتروشیمی، نیاز به توسعه این کارخانه محسوس تر بود، اما شرکت کمیکال به دلیل تغییر سیاست های خود تمایلی برای سرمایه گذاری در این طرح نشان نمی داد، به همین دلیل هیئت مدیره تلاش کرد مالکیت کارخانه را به طور کامل به دست آورد تا با دست باز طرح های توسعه خود را دنبال کند. سرانجام در ۱۳۵۱ صد درصد سهام این شرکت به شرکت ملی صنایع پتروشیمی انتقال یافت.
هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران که قصد داشت خیلی زود عقب ماندگی ایران را در این صنعت جبران کند، در سال ۱۳۴۴ به اندیشه تأسیس کارخانه تولید پی وی سی و دترجنت در جوار پالایشگاه آبادان افتاد. کمبود سرمایه و نقصان دانش فنی در این زمینه باعث شده بود شرکت به دنبال جذب یک سرمایه گذار مطمئن برای اجرای طرح باشد. به این ترتیب پس از چندماه مذاکره با شرکت «بی اف گودریج» قرارداد نهایی در25 بهمن 1344 امضا شد. عملیات ساختمانی مجتمع ازتیرماه ۱۳۴۶ آغازشد وساخت آن نزدیک به یک سال طول کشید؛ به طوری که۱۴ آبان ۱۳۴۸مجتمع پتروشیمی آبادان به بهره برداری رسید.
زمستان سال ۱۳۴۴ برای شرکت پتروشیمی یادآوریک خاطره شیرین است. روزهایی که هیات مدیره از مذاکره با شرکت بی اف گودریچ خوشحال بود، پیشنهاد تأسیس کارخانه تولید گوگرد و گاز مایع درجزیره خارگ از سوی شرکت آموکو به هیئت مدیره رسید. این شرکت اندکی قبل از آن با انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت اجازه عملیات اکتشافی درجزیره خارگ را به دست آورده بود. بعد از کشف میدان نفتی فروزان کنونی، مسئولان شرکت به فکر تأسیس یک کارخانه برای بهره برداری از گازهای همراه این میدان افتادند. سرانجام قرارداد ساخت این کارخانه ۲۷ دی ۱۳۴۴ میان مسئولان پتروشیمی ایران و شرکت آموکو به امضا رسید. عملیات ساختمانی وخرید تجهیزات نیز با یک قرارداد در10تیرماه ۱۳۴۶ به شرکت ژاپنی Choda Engineering واگذار و تأمین گاز مورد نیاز مجتمع خارگ نیز در21 بهمن ۱۳۴۷به شرکت گلف اینترنشنال محول شد. این مجتمع ۱۵ آبان ۱۳۴۸ به بهره برداری رسید.
درآغاز دهه ۱۳۵۰ بخت با صنعت پتروشیمی ایران یارشد. این بار ژاپنی ها در اندیشه ورود به صنایع پتروشیمی ایران بودند. همکاری با این کشور می توانست برای انتقال دانش فنی به پتروشیمی ایران یک فرصت مناسب باشد، زیرا ژاپن به دنبال پیشرفت بسیار در این عرصه به یکی ازغول های صنعت پتروشیمی تبدیل شده بود. مشارکت با ایران هم مشکل بزرگ ژاپن در زمینه تأمین مواد اولیه را مرتفع می کرد. در نتیجه مذاکرات 27 مهر1350 قرارداد ساخت مجتمع در جوار مجتمع پتروشیمی بندرامام کنونی میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ژاپنی «میتسویی» وشرکا و با سهم مشارکت مساوی امضا شد. این مجتمع نه تنها نیاز ایران به الفین و آروماتیک را مرتفع می کرد بلکه با ساخت آن، ایران به جمع صادر کنندگان این محصول می پیوست.
عملیات اجرایی به خوبی انجام می شد و در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی این پروژه ۸۵ درصد پیشرفت داشت اما پس از انقلاب کارشناسان ژاپنی ایران را ترک کردند و پس از آن همه چیزمتوقف شد. پس از انقلاب این مجتمع با توان داخلی راه اندازی شد.
سال ۱۳۵۷ کارکنان ایرانی واحدهای مختلف پتروشیمی همانند بقیه همکاران خود در خانواده بزرگ صنعت نفت به اعتصاب های مردمی پیوستند. بسیاری از کارکنان خارجی مجتمع های پتروشیمی تحت تأثیر این رویدادها ایران را ترک کرده بودند . با خروج شاه در ۲۶ دی ۱۳۵۷ اعتراض ها به اوج رسید. روز ۲۷ دی ۱۳۵۷، آخرین جلسه هیئت مدیره شرکت پتروشیمی برگزارشد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی اعضای هیات مدیره شرکت از کار برکنار شدند و فصلی جدید در تاریخ پتروشیمی کشور آغاز شد.
صنعت پتروشيمی پس از انقلاب و در جریان توسعه اقتصادی کشور، جهشی بزرگ داشت و توانست به عنوان یکی از بازوهای اصلی صنعت نفت خود را تثبیت کند. اين صنعت امروز در توسعه صادرات و کاهش خام فروشی و بيش از گذشته نقش آفرين است و بدون ترديد می تواند در آينده نقشی اساسی برای ايران رقم بزند. در حال حاضر صنعت پتروشیمی به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده و نزدیک به 70 طرح فعال در آن وجود دارد و با بهره برداری از این پروژه ها قرار است سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد داشته و به ظرفیت تولید ۱۳۲ میلیون تن محصول در سال برسد. در عین حال صنعت پتروشیمی ایران در برنامه بلند مدت خود با توجه به شرایط منطقه ای موضوع خوراک ترکیبی، طرح های تازه برای تکمیل زنجیره ارزش متانول، پروپیلن و پلی پروپیلن و... را شروع کرده است. این صنعت در چند دهه گذشته و درجریان توسعه خود با تحریم های مستقیم و همه جانبه مواجه بوده؛ تحریم هایی که هدف اصلی آنها توقف جریان تولید و توسعه و فروش محصولات بوده است. با این حال شرکت های پتروشیمی در این سال ها توانسته اند بسیاری از نیازهای فنی و دانش فنی خود را با اتکا به توان داخلی تامین و داخلی سازی کنند. به خصوص این صنعت در حوزه ساخت انواع کاتالیست های پر کاربرد خود پیشتاز بوده و امروز توانسته است افزون بر تامین نیاز داخلی، بخش قابل توجهی از کاتالیست تولیدی در داخل را به بازارهای جهانی و منطقه صادر کند.
منبع: کتاب تاریخ نفت ایران - جلد دوم ، مسعود فروزنده
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مسئول ارشد مخازن متمرکز عسلویه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: روزانه ۵۸۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین از ۱۳ پالایشگاه گازی پارس جنوبی به خطوط سراسری گاز کشور تزریق می شود. مسعود زنگنه با بیان اینکه هشت مخزن متمرکز موجود در پارس جنوبی ظرفیت ذخیره سازی اسمی ۶۴۰ هزار مترمکعب معادل ۴ میلیون بشکه را دارند، افزود: روزانه ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی به پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس و ۱۲۰ هزار بشکه به پتروشیمی نوری ارسال می شود. وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۷۰ درصد بنزین کشور از طریق پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید می شود، افزود: تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی در پارس جنوبی دو ایستگاه اندازه گیری در ورودی مخازن و دو ایستگاه اندازه گیری در خروجی آن دارد که کمیت و کیفیت میعانات را محاسبه می کند.
مسئول ارشد مخازن متمرکز عسلویه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اتصال تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی در پارس جنوبی به گوی های شناور برای صادرات گفت: برنامه های کوتاه مدت برای توسعه این تأسیسات تقریباً به نتیجه رسیده و طرح های بلندمدت بر اساس برنامه ریزی های موجود تا پایان سال ۱۴۰۴ به نتیجه خواهد رسید و امید داریم با به نتیجه رسیدن این طرح ها شرایط ذخیره سازی میعانات گازی در عسلویه افزایش یابد. زنگنه با اشاره به اینکه مجتمع های پالایشی در منطقه پارس جنوبی از محدوده شهرستان بیدخون تا شهرستان کنگان احداث شده است، تصریح کرد: نزدیک به ۱۰۰ کیلومتر طول ۱۳پالایشگاه گازی در پارس جنوبی است که در قالب دو سایت ۱ و ۲ مدیریت می شود.
سرپرست نیروگاه برق شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز با بیان اینکه ظرفیت نامی این نیروگاه هزارمگاوات است، گفت: با راه اندازی طرح توسعه ای سیکل ترکیبی سه بلوک بخار، این ظرفیت افزایش می یابد. غلامرضا فریدونی با بیان اینکه این نیروگاه در سال ۱۳۸۸ راه اندازی شده است، افزود: این نیروگاه با هدف تأمین برق پالایشگاه های زیرمجموعه مجتمع گاز پارس جنوبی، پتروشیمی های در محدوده و تأسیسات بندرگاهی با ظرفیت نامی هزار مگاوات راه اندازی شد. وی به طرح توسعه ای سیکل ترکیبی سه بلوک بخار اشاره کرد و گفت: این طرح از سوی شرکت نفت و گاز پارس اجرا می شود که با راه اندازی سه بلوک ظرفیت نامی نیروگاه به ۱۵۰۰ مگاوات می رسد.سرپرست نیروگاه برق مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این نیروگاه شامل شش واحد گازی ۱۶۶مگاواتی، ۹ پست برق و ۴۰۰ کیلومتر خطوط انتقال برق است و در تابستان به شبکه سراسری برق کمک می کند.
فریدونی با بیان اینکه هم اکنون ۳۰۰ مگاوات به صورت لحظه ای برق رسانی می کنیم، بیان کرد: طرح توسعه ای تا دو سال آینده به بهره برداری می رسد و پیش بینی می شود که ۸۰۰ مگاوات مصرف افزایش یابد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در نشست مشترک با پیمانکاران بخش خصوصی در حوزه ژئوفیزیک، تبادل تجارب و همکاری را کلید حل مشکلات طرح ها و عاملی مهمی در پیشرفت پروژه های صنعت نفت دانست. سیدمحی الدین جعفری مجموعه پیمانکاری را بازوی شرکت ملی نفت ایران خواند و به آسیب شناسی روند اجرای پروژه ها پرداخت و گفت: این نشست های مشترک فرصتی است تا بر نقاط ضعف و قوت یکدیگر تمرکز و با رفع مشکلات اجرایی در قراردادها، از تأخیر در اجرای پروژه ها جلوگیری کنیم، همچنین همدلی و همکاری این دو بخش منافع ملی ما را تضمین می کند و سبب افزایش سرعت کشف می شوند. وی توانمندی پیمانکاران در بخش ژئوفیزیک را از برکات انقلاب اسلامی خواند و گفت: در بخش ژئوفیزیک پیشرفت های زیادی صورت گرفت و فعالیت عمده پیمانکاران داخلی در این بخش در دوران پس از انقلاب اسلامی است. نشست بررسی و هم اندیشی پیمانکاران و مشاوران ژئوفیزیک اکتشافی با مدیریت اکتشاف و با حضور معاونان، رؤسا و کارشناسان ژئوفیزیکی این مدیریت با مدیران عامل و مدیران ۱۹ شرکت پیمانکار بخش خصوصی یکشنبه (دوم دی ) در محل سالن آمفی تئاتر ساختمان ستاد مدیریت اکتشاف برگزار شد. در این آیین هم اندیشی که با استقبال پیمانکاران همراه بود، طرفین به طرح دیدگاه های خود درباره مشکلات و راه های برون رفت از آن در بخش های قراردادی و معرفی توان تجهیزاتی و مدیریتی پرداختند.
شرکت پالایش نفت بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس را یکی از طرح های اولویت دار و راهبردی کشور دانست و گفت: اجرای این پروژه سبب بهبود عملکرد اقتصادی کشور، ایجاد اشتغال پایدار برای بیش از ۲ هزار نفر و حفظ محیط زیست می شود.
احمد هاشمی در حاشیه بازدید از روند اجرای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین این پالایشگاه با حضور احمد مرادی، نماینده مردم هرمزگان با بیان اینکه پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس یکی از طرح های اولویت دار و راهبردی کشور است، افزود: این پروژه با هدف کاهش تولید نفت کوره و افزایش تولید فراورده های با ارزش افزوده بالا و سازگار با محیط زیست در حال اجراست. وی گفت: عملیات اجرایی پروژه در چند بخش مختلف از جمله واحدهای فرایندی، ساختمان های برق، انبارها و اتاق های کنترل در حال انجام است. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس همچنین به اهمیت پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس از جنبه های مختلف اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح سبب بهبود عملکرد اقتصادی کشور، ایجاد اشتغال پایدار برای بیش از ۲ هزار نفر و حفظ محیط زیست می شود.
هاشمی با اشاره به اهداف کلان این پروژه گفت: پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس، یکی از پروژه های مهم پالایشگاه برای بهبود کیفیت فراورده ها و حمایت از توسعه اقتصادی کشور شناخته می شود.
وی با تأکید بر دستاوردهای این طرح ملی گفت: تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه با قابلیت تولید پروپیلن و نفتا، بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش بهره وری، افزایش تولید بنزین، نفت گاز و افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت پالایش نفت و گاز را می توان از جمله دستاوردهای کلیدی این طرح دانست.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام از شارژ سهمیه جدید نفت سفید بخش خانگی در فصل زمستان برای عموم خانوارهای شهری، روستایی و عشایری استان که فاقد انشعاب گاز طبیعی هستند، خبر داد.
پرویز ایدون با اشاره به آغاز فصل زمستان و افزایش استفاده از سیستم های گرمایشی اظهار کرد: همسو با توزیع مطلوب نفت سفید، برای تمام خانوارهای شهری، روستایی و عشایری ساکن در شهرستان های ایلام، ایوان، چوار، سرابله، هلیلان، لومار، ملکشاهی، میمه و زرین آباد که فاقد گازکشی هستند، سهمیه ۳۰۰ لیتر و خانوارهای ساکن در شهرستان های مهران، دهلران، دره شهر، آبدانان، بدره و صالح آباد سهمیه ۲۲۰ لیتر نفت سفید از طریق زیرساخت بانکی شارژ شده است. سهمیه نفت سفید با نرخ مصوب تا ۱۵بهمن امسال از سوی فروشندگی ها و عاملان توزیع با استفاده از دستگاه های پایانه های فروشگاهی قابل تحویل است.
شرکت نفت و گاز پارس
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به مناسبت سالروز تأسیس شرکت نفت و گاز پارس در پیامی با تبریک آن، بر نقش بی بدیل این شرکت در پایداری امنیت انرژی کشور تأکید کرد.
متن این پیام به شرح زیر است:
«شرکت نفت و گاز پارس به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، یکم دی ۱۳۷۷ با هدف توسعه میدان مشترک پارس جنوبی تأسیس و به سرعت به یکی از ارکان اصلی صنعت نفت کشور تبدیل شد.
با تأسیس نفت و گاز پارس، توسعه بخش های پالایشگاهی و فراساحلی پارس جنوبی و راهبری مجموعه عظیمی از سکوهای تولید گاز به این شرکت محول شد و از آن زمان تاکنون، شرکت نفت و گاز پارس با اتکا به سرمایه انسانی متخصص خود، همواره در مسیر ارتقا و پیشرفت حوزه انرژی کشور گام برداشته است. این شرکت طی سال های فعالیت خود، ۱۳ پالایشگاه و ۳۹ سکوی تولیدی و پشتیبانی احداث و همواره نقشی بی بدیل در تأمین گاز مصرفی کشور ایفا کرده است؛ نقشی که تا به امروز و ثبت رکورد اخیر تولید روزانه ۷۱۲میلیون مترمکعب گاز ادامه یافته و سهم بیش از ۷۰درصدی را در تأمین گاز مصرفی و سهم ۴۰درصدی را در تولید بنزین کشور استمرار بخشیده است.
این پایان راه نبوده؛ ایجاد تأسیسات ذخیره سازی میعانات گازی، احداث بنادر صادراتی در مناطق پارس یک و پارس دو وجاسک، ساخت نیروگاه متمرکز و سیکل ترکیبی بعثت و... بخش دیگری از طرح ها و پروژه های این شرکت است که با هدف تقویت زیرساخت های انرژی کشور به اجرا درآمده است. نفت و گاز پارس با پایان مرحله نخست توسعه فازهای پارس جنوبی به جز فاز ۱۱ و تکمیل طرح های عظیم توسعه ای، اکنون نیز تحت راهبری شرکت ملی نفت ایران درصدد اتخاذ تمهیداتی برای جلوگیری از افت فشار گاز در مخزن پارس جنوبی است و در این مسیر، اجرای طرح هایی را با هدف فشارافزایی و نگهداشت تولید دنبال می کند و توان خود را به کار گرفته است تا با اجرای طرح هایی چون حفاری چاه های درون میدانی و توسعه میدان های گازی بلال، فرزاد، کیش و پارس شمالی، پایداری تأمین گاز کشور را طی سال های آتی تضمین کند.
اینجانب با گرامیداشت بیست وششمین سالروز تأسیس شرکت نفت و گاز پارس به عنوان رکن شکل گیری تمدن صنعتی ایران در پارس جنوبی، این روز را به شما همکاران عزیز، مشاوران، مهندسان، سازندگان، تأمین کنندگان کالا، پیمانکاران خرد و کلان و همه فعالان خانواده بزرگ این شرکت تبریک گفته و از همه کارکنان شاغل در حوزه های مختلف اعم از حوزه های تخصصی، پشتیبانی و خدماتی که حصول دستاوردهای ارزشمند این شرکت مرهون تلاش های آنان است، سپاسگزاری می کنم. بی شک همکاری و همدلی شما عزیزان، همچون گذشته، چراغ راه شرکت نفت و گاز پارس در عبور از مسیر پرچالش پیش رو خواهد بود.»
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دیدار با مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران بر توسعه زمینه های همکاری، تلاش برای افزایش بهره وری و شتاب بخشیدن به عملیات حفاری تأکید کرد.
ابراهیم پیرامون با حضور درشرکت ملی حفاری ایران، ضمن تبریک سالروز تأسیس شرکت ملی حفاری ایران افزود: این شرکت به عنوان یکی از ارکان مهم صنعت نفت،رسالتی خطیر وحساس در بخش بالادستی دارد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ارتقای تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در صنعت حفاری را از ضرورت های اساسی برای تحقق برنامه تولید وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران خواند.
مهران مکوندی نیز در این دیدار با قدردانی از همکاری های مثبت و سازنده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، از کاهش چشمگیر مدت انتظار دکل ها و تدابیر مثبت برای افزایش راندمان و بهره وری در این شرکت خبر داد.
شرکت ملی گازایران
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران گفت: در نخستین روز زمستان امسال، 854 میلیون مترمکعب گاز برای تحویل به مبادی مصرف به شبکه سراسری تزریق شده است.
سیدحسن موسوی افزود: 610 میلیون مترمکعب از این حجم گاز تحویلی دربخش خانگی، تجاری وصنایع جزء مصرف شده است.
وی تصریح کرد: ۶۱۰ میلیون مترمکعب مصرف بخش خانگی، ۷۱ درصد از کل گازطبیعی تحویلی را شامل می شود که نسبت به روز مشابه در سال گذشته، ۱۶ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به افزایش برودت سرما در هفته های اخیرتصریح کرد: گاز تحویلی به بخش خانگی در روز نخست زمستان، ۱۳ درصد نسبت به روز مشابه پارسال افزایش داشته است.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران همچنین از تحویل 118میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه های کشور در دومین روز زمستان خبر داد.
5 هزار و 40 نفر در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تبدیل وضعیت شده اند
مشعل| قرار داشتن بخش عمده منابع و تأسیسات نفتی در مناطق مرزی غرب و جنوب کشور، بویژه خوزستان و از سوی دیگر، شرکت گسترده کارکنان غیور صنعت نفت به صورت داوطلبانه در جبهه های نبرد حق علیه باطل، این افتخار را برای وزارت نفت به همراه آورد که تعداد زیادی شهید، مفقودالاثر، اسیر و جانباز را تقدیم دفاع از وطن کند. توجه به این موضوع، بویژه نیاز آنان و خانواده هایشان به خدماتی فراتر از مددکاری اجتماعی، این ضرورت را ایجاب کرد که واحدی به نام امور شهدا و ایثارگران در صنعت نفت و به تبع آن در شرکت های تابعه شکل گیرد و به عنوان یکی از بخش های بلافصل مدیریت توسعه منابع انسانی، به جامعه هدف خدمت رسانی کند. امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان بخشی از صنعت عظیم نفت، با رویکرد خدمات رسانی به طیف گسترده ای از خانواده های شهدا، مفقودالاثر، ایثارگران و جانبازان، اقدام های متعدد و متنوعی را در تقویم کاری خود مورد توجه قرار داده است. حسین حیدری دستجردی، مشاور مدیر توسعه منابع انسانی و رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به تنوع فعالیت این بخش به دلیل تنوع آماری شهدا، مفقودالاثرها، جانبازان و ایثارگران، به ارائه توضیحاتی در خصوص اقدام های انجام شده در این حوزه پرداخته است.
خانواده شهدا، ایثارگران، جانبازان و مفقودالاثرها، طیف گسترده ای هستند که موضوعات آنها به توجه دستگاه های اجرایی مختلف نیاز دارد. در هشت سال جنگ تحمیلی، بسیاری از افراد از جای جای این مرز و بوم برای دفاع از میهن، خانه و خانواده خود را رها کردند تا نگذارند ذره ای از خاک کشور به دست بیگانه بیفتد. در این کارزار نابرابر، برخی شهید یا مفقودالاثر شدند و برخی نیز به درجه جانبازی و ایثارگری رسیدند.
حسین حیدری دستجردی، مشاور مدیر توسعه منابع انسانی و رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اهمیت و توجه به مسائل ایثارگران اظهار کرد: شهدا، ایثارگران، جانبازان و مفقودالاثرها، جامعه بسیار ارزشمندی هستند و افتخار داریم در خدمت خانواده کسانی باشیم که با جهاد و ایثارگری، در راه استقلال و دفاع از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران جانفشانی کرده اند.
وی با اشاره به اینکه این خانواده ها با مسائل مختلفی روبه رو هستند، جذب فرزندان ایثارگر را اصلی ترین و مهم ترین موضوع این حوزه برشمرد و افزود: به منظور حل این مشکل با استفاده از بندهای «د» و «و» تلاش های زیادی شده است، به طوری که با استناد به همین بندها، تاکنون 5 هزار و 40 نفر از فرزندان ایثارگر شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تبدیل وضعیت شده اند.
حیدری با اشاره به اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در بخش شرکت های خصوصی واگذار شده، ۱۰۴ شهید، یکهزار و 113 جانباز، ۱۳۴ آزاده و ۹۰۸ ایثارگر و در بخش دولتی ۱۴ شهید، ۸۲۸ جانباز، ۱۰۹ آزاده و ۶۱۰ ایثارگر دفاع مقدس را جامعه هدف امور ایثارگران قرار داده است، گفت: این شرکت افزون بر آمار بسیار بالایی که در جامعه هدف یعنی جامعه ایثارگران دارد، از تنوع آماری شهدا هم برخوردار است.
به این معنا که علاوه بر شهید دفاع مقدس، شهید ترور، شهید بمباران تأسیسات، شهید اسارت، شهید انقلاب، ۳۰ شهید مفقودالاثر و ۳ شهید مدافع حرم نیز دارد. به همین دلیل عملکرد وسیع تری نسبت به امور ایثارگران دیگر شرکت های اصلی وزارت نفت داشته است.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: افزون بر ۵ هزار و ۴۰ نفر از مشمول بند «و» و «د»، ۳۱۹ نفر از فرزندان جانبازان نیز در مجموعه به کارگیری شده اند که تلاش می شود برابر مصوبه ۱۴۹۷، فرزندان جانبازان بالای ۲۵ درصد هم تبدیل وضعیت شوند.
حیدری درباره عملکرد این واحد در نیمه نخست امسال تصریح کرد: عضویت در ستاد راهبردی امور ایثارگران بنیاد شهید به عنوان یکی از متولیان حوزه راهبردی در این بنیاد، نخستین کاری بود که امسال انجام شد تا در آنجا بخش عمده مشکلات و مسائل مربوط به ایثارگران رسیدگی شود.
اجرای طرح رسیدگی به مشکلات جامعه هدف به صورت استانی، برگزاری جلسات استانی با مدیران واحدهای ستاد برای حل مشکلات نیروهای تبدیل وضعیت بند «و» و «د» و مصوبه ۱۴۹۷، برگزاری جلسات چهره به چهره و ایجاد میز خدمت در محل کار ایثارگران در شرکت های تابعه و استان های مختلف به صورت دوره ای در سفرهای استانی، همچنین برگزاری المپیادهای ورزشی و مسابقات در سطح شرکت های فرعی و اصلی از اقدام های مهم امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در نیمه نخست امسال بوده است. وی افزود: برنامه دیدار با خانواده های شهدا در تهران و دیگر استان ها هم همواره برگزار می شود، به این نحو که هر هفته با حضور در منزل 2 خانواده معظم شهید، از آنان تکریم و دغدغه هایشان پیگیری می شود. در این میان، جمع آوری اطلاعات و دستاوردهای علمی - پژوهشی کارکنان نخبه ایثارگر هم صورت می گیرد و هدف هم این است که از خدمات مؤثر آنان در شرکت ها کمک گرفته شود. برگزاری اردوهای سیاحتی - زیارتی در شهرهایی همچون مشهد، شیراز، قم و زیارت جمکران در طول سال از دیگر اقدام هاست، ضمن اینکه ۳۰ خانواده معظم شهدا و جانباز در هر فصل از سال، مهمان مجتمع تفریحی محمودآباد هستند. رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به بازدید و غبارروبی از قبور شهدا اظهار کرد: در گلزار شهدای نفتی شهرآبادان، ۳۰ شهید مفقودالاثر و شهدای بمباران نفت آبادان آرمیده اند، به همین منظور مقرر شده که این قطعه از گلزار شهدا بازسازی شود.
به گفته حیدری، هر ساله اردوهای راهیان نور به منظور زیارت این گلزار و بازدید از مناطق عملیاتی جبهه و جنگ برگزار می شود، ضمن اینکه برای نخستین بار تقویمی هم به نام «تقویم شهدای پالایش و پخش» تهیه شده است. به عنوان مثال، ۱۷ اردیبهشت به نام ۳ شهید پالایش نفت تهران، ۲ مرداد به نام ۷ شهید پالایش نفت کرمانشاه، دوم مهر به نام ۱۲ شهید پالایش نفت آبادان، ۱۶ مهر به نام یک شهید پالایش نفت شازند، ۲۳ مهر به نام هشت شهید پالایش نفت تبریز، ششم آبان به نام شش شهید پالایش نفت شیراز، ۲۱ آبان به نام پنج شهید پالایش نفت اصفهان، ۲۶ آذر به نام پنج شهید شرکت خطوط لوله و مخابرات و ۱۰ بهمن به نام پنج شهید شرکت ملی پخش نامگذاری شده است. رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه این گفت وگو به تدوین کتابی به نام شهید جعفری از شهدای پالایشگاه نفت آبادان اشاره کرد و گفت: این کتاب براساس زندگی و سرگذشت شهید جعفری، جانباز ۷۰ درصدی که پس از سپری کردن سال ها سختی و شدت جراحت، 2 سال پیش به شهادت رسید، نوشته شده و قرار است در یادواره شهید سلیمانی در کرمان رونمایی شود. وی گفت: هر ساله یادواره شهید سلیمانی و شهدای مدافع حرم در کرمان به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار می شود و امسال نیز این رویداد در ۱۶ دی ماه برگزار خواهد شد. رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، توجه به بازنشستگان خانواده ایثارگران را از دیگر مسئولیت های این بخش برشمرد و افزود: حفظ شأن و منزلت خانواده ایثارگران، از دیگر موارد مهمی است که به آن توجه می شود. بر همین اساس، 5-4 نفر به عنوان نماینده بازنشستگان جامعه ایثارگری، ماهانه در جلسات متعدد حاضر هستند و مشکلات این حوزه با حضور آنها پیگیری می شود.
پای صحبت پزشک خانواده بیمارستان نفت تهران
فاطمه دهقان نیریمادر شدن، یکی از مقدس ترین لحظات زندگی زنانی است که فارغ از سختی ها و موانع پیش رو، صبورانه فرزند دلبندشان را در دامان خود پرورش می دهند و با عشق، خارهای جاده زندگی را برایش کنار می زنند تا مبادا خراشی بر دل نازکش بیفتد.
در این میان هستند مادرانی که دست تقدیر، فرزند دارای معلولیت را در دامان شان نشانده است؛ مادرانی که علاوه بر اینکه صبورانه تاب می آورند و با مهربانی، فرزند خود را می پرورانند، سنگ صبور بی قراری های دیگران هم می شوند و یاری شان می کنند تا مبادا مشکلات مادی، دغدغه آینده و نگاه جامعه به فرزند معلول، بر تنه این درختان ظریف و در عین حال، ریشه دار ضربه بزند و دل مادری بشکند زیرسنگینی نگاه ها.
فاطمه غروی، پزشک خانواده بیمارستان نفت تهران از جمله این مادران است که در کنار نقش مهم مادری و نگهداری از فرزند اوتیسم خود، خیریه ای دارد که چتر حمایتی اش بر سر ۱۰۰ خانواده دارای فرزند اوتیسم گسترانده شده است. دوم دی ماه، مصادف با ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و روز مادر بود؛ روزی که متعلق به همه مادران این سرزمین است. به همین مناسبت و به یمن این روز مبارک، خبرنگار «مشعل» با وی به نمایندگی از مادران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت که مادری، اصلی ترین مسئولیت شان است و با عشق، این وظیفه را در کنار دیگر مسئولیت هایی که به عهده دارند، انجام می دهند، به گفت وگو نشسته است که در ادامه می آید.
با گذر از راهروی بیمارستان نفت، به اتاقی رسیدم که روی آن نوشته شده بود: «پزشک خانواده». در که زدم با سیمایی خوش و پرانرژی به استقبال آمد و پذیرای من شد. چهره اش به مادری می ماند که فرزندانش را بزرگ کرده و به قول معروف، آردش را بیخته و الکش را آویخته است؛ اما لب که می گشاید، عمق دغدغه و دلهره های ۲۵ساله اش مشخص می شود؛ از زمانی که متوجه می شود فرزند 2 ساله اش و گفتار و کلام ندارد.
دکتر فاطمه غروی، پزشک عمومی که ۲۴ سال از عمر خود را در بیمارستان نفت سپری کرده، درحالی که از فلاسک روی میز برایم چایی می ریزد، می گوید: مادر که می شوی، زندگی رنگ دیگری می گیرد و به قول مادربزرگم با بزرگ شدن فرزند، بزرگ می شوی. تمام هم وغم زندگی ات می شود اینکه آب در دل فرزندت تکان نخورد و کوچک ترین خاری به پایش نرود. هنگام بارداری، مراقبی که بهترین تغذیه و کمترین استرس را داشته باشی تا بهترین موقعیت برای رشد بچه فراهم شود؛ کارهایی که من در تمام دوران بارداری انجام دادم تا فرزندم متولد شد. اوایل همه چیز برایم عادی بود و به نگاه ها و حرف های اطرافیان توجهی نداشتم و فقط عشق مادری برایم مهم بود؛ اما 2 ساله که شد، ورق برگشت و تفاوت هایش با دیگر بچه ها را پذیرفتم و سرانجام با تشخیص پزشک و متفاوت بودن رفتارها و کردار پسرم، اوتیسم از نوع حاد اعلام شد که حکایت از آغاز برگ دیگری از زندگی داشت. وی ادامه می دهد: به قول معروف پاشنه کفش را ورکشیدم و شروع کردم به خواندن مقالات مرتبط با اوتیسم. تحقیقی نبود که منتشر شود و من نخوانم تا آنجا که در برخی همایش ها، سخنرانی می کردم. تصمیم گرفته بودم هر کار که لازم است را برای پسرم انجام بدهم. روزی نبود که با او صحبت نکنم، برایم فرق نمی کرد که گوش می دهد یا نه. آسمان و ستاره ها را برایش هجی می کردم و برایش از زمین و آدم های آن داستان ها می گفتم. صداهایی که از خودش درمی آورد را معنا می کردم و با او همنوا می شدم. کارهایم برای دیگران عجیب بود؛ اما اهمیتی نمی دادم. مادر بودم و عشق مادری، فرزند معلول و سالم نمی شناسد.
اوقاتی که سرکار و شیفت بیمارستان بودم هم برایش مربی می گرفتم تا اینکه بالاخره توانست بعد از سال ها تلاش، قاشق به دست بگیرد یا دمپایی از پایش نیفتد.
به اینجای حرف هایش که می رسد، گویی خاطرات ۲۵ ساله یک باره از جلوی چشمانش رد می شود. چشم هایش را باز و بسته می کند و می گوید: بیماری اوتیسم طیف های متنوعی دارد. برخی نسبتاً خوب هستند، تکلم دارند، مدرسه می روند حتی برخی باهوش و نابغه هستند از جمله داوینچی و انیشتین؛ اما پسر من از نوع شدید اوتیسم است، به طوری که نسبت به تعاملات اجتماعی بسیار غریب و ناآشناست؛ اما کار مداوم و نفس گیر با این بچه باعث شد تا ارتباطش با محیط پیرامون بهتر شود. با تمام سختی هایی که داشتم و دارم، به او افتخار می کنم؛ چراکه فرشته خانه ماست و تمام برکات معنوی و مادی را از بابت حضور این بچه داریم. معتقدم که این افراد جایگاه خاصی پیش خداوند دارند.
غروی، دستی برعکس فرزندش که روی میزش گذاشته، می کشد و می گوید: اطلاعات اجتماع نسبت به این بیماری بسیار کم است، به همین دلیل مشکلات خانواده های دارای این فرزندان دوچندان است؛ مثلاً وقتی می خواهی او را به پارک ببری، با نگاه های ترحم انگیز و گاهی پراسترس سایر خانواده ها روبه رو می شوی که می پرسند بچه شما، صدمه ای به فرزند ما نمی زند! تمام این چیزها را می دیدم و می شنیدم؛ اما به عشق فرزندم، صبورانه تحمل می کردم و توضیح می دادم که فرزندم آرام است و مزاحمتی ندارد. از او دفاع می کردم تا بداند مادری دارد که سایه سار حرمتش است و کسی حق ندارد صدمه ای به او بزند. به دنیا آمدن فرزند دومم که خوشبختانه سالم و سلامت به دنیا آمد هم تأثیری بر میزان توجهم به پسر اولم نداشت؛ بلکه قوی تر به او رسیدگی می کردم.
پزشک خانواده بیمارستان نفت ادامه می دهد: طیف بیماری و هزینه های بسیار بالای آن تقریباً دوسوم حقوق را دربر می گیرد و فشار زیادی بر خواسته های فرزند دومم ایجاد می کند؛ اما این موضوع، هرگز باعث نشده که پسر دومم گلایه ای کند یا ایرادی بگیرد؛ بلکه همواره همراه برادرش است؛ اما در مجموع خوب است که مجتمع های آموزشی و رفاهی برای فرزندان اوتیسم ساخته شود؛ چراکه روزبه روز بر جمعیت این افراد افزوده می شود. چنانچه بنا به آمارها، در حال حاضر آمار مبتلایان به اوتیسم به لحاظ بروز و شیوع، یک نفر در ۱۰۰نفر است، در حالی که این آمار وقتی فرزند من متولد شد، یک نفر در ۱۰۰ هزار تولد زنده بود.
به گفته وی، هرچه سن این بچه ها بالاتر می رود، توانایی مادر در ارائه خدمت به آنها کمتر می شود، در حالی که قدرت این بچه ها روزبه روز بیشتر شده و انرژی شان افزایش می یابد. پس باید برنامه ای در نظر گرفته شود که این فرزندان، هم اوقات خود را پر کنند و هم تخلیه انرژی شوند، ضمن اینکه افراد متخصص و کاربلد با این بچه ها کار کنند؛ البته هزینه ها هم با بودجه خانواده ها تناسب داشته باشد؛ هرچند والدین به عشق فرزندشان، همه سختی ها را به جان می خرند تا کلمه مادر یا پدر را از او بشنوند.
پزشک خانواده بیمارستان صنعت نفت با تأکید بر اینکه پذیرش این فرزندان و همراه بودن پدر و مادر در این مسیر بسیار حائز اهمیت است و باید خستگی ناپذیر، این نهال همیشه وابسته را رسیدگی کنند تا به سایر فرزندان هم ضربه ای وارد نشود، می گوید: به عنوان یک پزشک، به این فکر افتادم تا اطلاعات و اندوخته های خود را به دیگران منتقل کنم تا شاید باری از روی دوش خانواده های همنوع خودم بردارم. این شد که خیریه ای را تشکیل دادیم و در کنار دست وپنجه نرم کردن با کارهای پسرم، به امور ۱۰۰ خانواری که دارای فرزند اوتیسم هستند، رسیدگی می کنیم که فقط در شهر مشهد ۱۴ نفر عضو هستند. هر روز به تلفن های آنان پاسخ می دهیم و نیازهای مادی و مشاوره ای را برطرف می کنیم. خوشبختانه توانستیم راهکاری ارائه دهیم و گره ای از مشکلات این عزیزان باز کنیم. همواره معتقدم که استفاده از خرد جمعی برای حل موضوعی این چنینی، بهترین روش و کار است. با پایان گرفتن این گفت وگو، از خانم غروی خداحافظی می کنم. حیاط بیمارستان را به سمت در خروجی می روم؛ اما خوشحالی و شعفی دلنشین دارم از اینکه هستند افرادی که همچون مادر ترزا، با وجود سختی های بی شمار خود، غم دیگران را به آغوش می کشند و پابه پای آنان قدم برمی دارند تا نکند غم تنهایی در این دنیا، آنان را از ادامه مسیر باز دارد و باعث شود که عشق مادرانه شان را کنار بگذارند.
نایب قهرمان المپیک پاریس:
نایب قهرمان المپیک پاریس و از تکواندوکاران ورزش نفت در تیم پارس جنوبی بیان کرد: قبل از اعزام به المپیک تلاشم بر این بود که بهترین خودم باشم که تصور می کنم تا حدودی موفق بودم.
ناهید کیانی درباره حضورش در مراسم تجلیل از مدال آوران المپیک و پارالمپیک پاریس گفت: قبل از اعزام به المپیک تمام تلاشم بر این بود که بهترین خودم در تکواندو باشم که تصور می کنم تا حدودی موفق بودم. مدال طلا قطعا برای کسی بود که از نظر روانی و بدنی آمادگی بیشتری داشت، من در روز مسابقه نهایت تلاش خود را به کار گرفتم، اما آن روز حریف کره ای بهتر از من بود و توانست به مدال طلا دست پیدا کند.
نایب قهرمان المپیک پاریس درباره برنامه آینده اش نیز گفت: فعلا تورنمنتی را در آمادگی برای کسب سهمیه المپیک پیش رو دارم و در حال آماده سازی خود برای شرکت در این تورنمنت هستم.
کیانی همچنین درباره رقابتش با مبینا نعمت زاده، دیگر ورزشکار نفتی در تیم پارس جنوبی رقابت های لیگ برتر گفت: در لیگ مسابقه می دهیم تا آمادگی خود را برای شرکت در تورنمنت های برون مرزی حفظ کنیم. من آمادگی 100 درصد در لیگ نداشتم، به همین خاطر آن رقابت را به مبینا نعمت زاده واگذار کردم، به هر حال مسابقه برد و باخت دارد و مبینا نیز تکواندوکار خوبی است. قرار نیست رقابت ما در لیگ تمام شود و ما باید در رقابت های مختلف با یکدیگر رقابت داشته باشیم. از هم اکنون برنامه ریزی خود را برای المپیک بعدی آغاز کرده ام و سعی دارم گام به گام پیش بروم تا به اهداف بلندمدتی که در نظر دارم، دست پیدا کنم.
تیم های پالایش نفت آبادان و ملی حفاری در هفته دوازدهم لیگ برتر فوتسال زنان به برتری رسیدند.
با برگزاری هفته دوازدهم این رقابت ها، تیم پالایش نفت آبادان صدرنشین این رقابت ها در دیداری خارج از خانه با حساب 3 بر یک از سد مس رفسنجان گذشت و به صدرنشینی خود ادامه داد. همچنین تیم فوتسال ملی حفاری در دیداری خانگی با حساب ۳ بر صفر مقابل سپاهان به برتری رسید. نفت امیدیه دیگر نماینده خوزستان این هفته استراحت داشت.
افشین بختیاری زاده در حکمی از سوی مدیر منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان سرپرست باشگاه فرهنگی ورزشی این شرکت منصوب شد. پیش از این محمدرضا کاظمی نژاد از قهرمانان سابق وزنه برداری خوزستان، سرپرست مدیرعاملی این باشگاه را به عهده داشت.
ایلیا صالحی پور، عضو باشگاه نفت و گاز مسجدسلیمان و ملی پوش کشور در مسابقات قهرمانی وزنه برداری جوانان آسیا به سه مدال رسید. این مسابقات در دوحه قطر در حال برگزاری است و ایلیا صالحی پور، وزنه بردار خوزستانی تیم ملی ایران توانست با کسب سه مدال به عنوان نایب قهرمانی دسته ۸۹ کیلوگرم دست پیدا کند. صالحی پور در یک ضرب با ثبت رکورد ۱۶۱ کیلوگرم به مدال نقره رسید؛ در حرکت دوضرب نیز با رکورد ۱۹۵کیلوگرم صاحب نشان برنز شد و در مجموع نیز با رکورد ۳۵۶ کیلوگرم به مدال نقره این مسابقات دست پیدا کرد. جواد نادری به عنوان مربی تیم ملی نوجوانان و جوانان کشورمان در این مسابقات حضور دارد.
هفته سیزدهم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران با پیروزی مدعیان این دوره ازجمله تیم بسکتبال نفت آبادان پیگیری شد.
هفته سیزدهم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران با برگزاری پنج دیدار پیگیری شد که تیم های طبیعت اسلامشهر، مهگل البرز، ذوب آهن اصفهان، نفت آبادان و کاله مازندران برابر حریفانشان به پیروزی دست یافتند.
در نخستین بازی این هفته تیم های طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان به مصاف هم رفتند که در پایان تیم طبیعت 92 بر 80 برنده این بازی حساس شد. طبیعت با این پیروزی به دوازدهمین برد متوالی در این فصل دست یافت تا با ۲۴ امتیاز به صدرنشینی در این فصل ادامه دهد. در پایان این بازی «راس اسمیت»، پوینت گارد تیم طبیعت اسلامشهر، با کسب ۲۸ امتیاز، شش ریباند و سه پاس گل، تاثیرگذاری ۲۵ را به ثبت رسانده و بهترین بازیکن مسابقه شناخته شد. او همچنین امتیازآورترین بازیکن این دیدار بود.
در دیگر بازی این هفته و در تقابل تیم های پترونوین ماهشهر و مهگل البرز ، تیم مهگل البرز با نتیجه ۸6 بر ۸2 میزبان ماهشهری را شکست داد. مهگل البرز با این برد ۲۰ امتیازی شد تا با یک بازی بیشتر نسبت به گلنور اصفهان ۱۹ امتیازی به رتبه پنجم جدول رده بندی مسابقات صعود کند. در پایان این دیدار محمدمهدی حیدری، ستاره جوان و ملی پوش تیم مهگل البرز، با کسب ۱۷ امتیاز، ۹ ریباند و شش پاس گل، تاثیرگذاری ۲۴ را به ثبت رساند و بهترین بازیکن زمین شد.
همچنین در ادامه بازی های این هفته از رقابت های لیگ برتر، تیم مدعی نفت آبادان مهمان تیم آسمان ولایت مشهد بود که با نتیجه 88 بر 65 به پیروزی دست یافت تا جایگاه سومش را در جدول رده بندی مسابقات با ۲۳ امتیاز حفظ کند. در پایان این دیدار، محمدمهدی رحیمی با کسب ۲۱ امتیاز و یازده ریباند در ترکیب تیم پالایش نفت آبادان دبل دبل کرد تا با تاثیرگذاری ۲۸ بهترین بازیکن این دیدار شود.
تیم ذوب آهن اصفهان در ادامه بازی های هفته سیزدهم لیگ برتر بسکتبال مردان مهمان آینده سازان تهران بود که در یک دیدار سخت و پس از کشیده شدن بازی به وقت اضافه با نتیجه ۸۶ بر ۷۳ میزبانش را شکست داد.
ذوب آهن اصفهان با این برد به پنجمین پیروزی خود در این فصل دست یافت تا با ۱۸ امتیاز به رتبه هفتم جدول رده بندی صعود کند. در پایان این بازی اشکان جعفری با کسب ۱۷ امتیاز، شش ریباند و شش پاس گل، تاثیرگذاری ۲۷ را در ترکیب ذوب آهن داشت و بهترین بازیکن زمین شد.
همچنین در آخرین بازی این هفته لیگ برتر مردان ایران، تیم کاله مازندران با نتیجه ۱۰۰ بر ۸۴ مقابل پایش پارت شاهرود به پیروزی دست یافت تا با این برد ۲۳ امتیازی شود و جایگاه دومش را در جدول رده بندی حفظ کند. در پایان این دیدار «دریک فریمن» از تیم پایش پارت با کسب ۲۷ امتیاز، شش ریباند و چهار پاس گل، تاثیرگذاری ۲۷ را به ثبت رساند و بهترین بازیکن زمین شد هرچند نتوانست مانع باخت شاهرودی ها شود.
تیم بسکتبال زنان پالایش نفت آبادان در هفته نهم لیگ برتر بسکتبال زنان ایران موفق به شکست تیم بسکتبال گاز تهران شد.
هفته نهم لیگ برتر بسکتبال زنان با برگزاری چهار دیدار پیگیری شد و شاگردان آزاده زمانپور در پالایش نفت آبادان هم در مصاف با گاز تهران ۸۲ بر ۴۹ به پیروزی رسیدند. به این ترتیب با ۱۷ امتیاز به رتبه دوم جدول صعود کردند.
همچنین تیم آکادمی سحر که صدرنشین لیگ است، به مصاف گروه بهمن، مدافع عنوان قهرمانی رفت و با حساب ۶۷ بر ۵۷ به برتری رسید. با این برد آکادمی سحر همچنان صدرنشین لیگ باقی ماند و گروه بهمن که تا پیش از این در رتبه دوم جدول رده بندی قرار داشت، به جایگاه سوم سقوط کرد.
نتایج هفته نهم لیگ برتر بسکتبال زنان به شرح زیر است:
آکادمی سحر ۶۷ - ۵۷ گروه بهمن
گاز تهران ۴۹ - ۸۲ پالایش نفت آبادان
فرآور شریف سبز ۹۰ - ۴۰ داتیس یزد
پاس تهران ۴۳ - ۶۲ فولاد هرمزگان
تیم فوتبال پارس جنوبی توانست در هفته شانزدهم لیگ آزادگان رقیب خود را شکست دهد.
در هفته شانزدهم لیگ فوتبال آزادگان تیم پارس جنوبی موفق شد با نتیجه یک بر صفر تیم بعثت کرمانشاه را شکست دهد و با 26 امتیاز در رده پنجم جدول قرار گیرد. همچنین تیم فوتبال پالایش بندرعباس برابر شهرراز شیراز به تساوی یک - یک دست یافت تا در رده یازدهم جدول این لیگ قرار گیرد. در دیگر بازی این هفته تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان برابر تیم نیروی زمینی بدون گل به تساوی دست یافت و با 9 امتیاز در رده هفدهم جدول لیگ آزادگان کشور قرار گرفت.
استعدادهای درخشانی در تنیس روی میز شرکت نفت وجود دارد
نیلوفر حسینی از همکاران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که افزون بر مسئولیت خود در حوزه سلامت، در زمینه ورزش نیز فعالیت چشمگیری دارد. او از سال 1373 به عنوان کارشناس آزمایشگاه در این سازمان مشغول به کار است. او در حال حاضر به عنوان دبیر هیأت تنیس روی میز شرکت ملی نفت ایران مشغول به فعالیت است و تمام تلاش خود را می کند تا با همکاری مدیران ورزش این شرکت، رشته تنیس روی میز را گسترش دهد. خبرنگار «مشعل» با نیلوفر حسینی درباره فعالیت های وی در حوزه کار و ورزش گفت وگویی انجام داده است که در ادامه می آید.
فعالیت خود را به عنوان کارشناس آزمایشگاه از سال 1373 در شرکت ملی نفت ایران آغاز کردم و تا امروز نزدیک به 30 سال است که در این حوزه هستم و هم اکنون نیز به عنوان سوپروایزر آزمایشگاه درمانگاه های نفت فعالیت دارم. به این معنا که مسئولیت آزمایشگاه های طبی 7 درمانگاه صنعت نفت در تهران شامل فجر، آزادی، پاسداران، مرکزی، قدس، پالایشگاه و امام حسین(ع) را از نظر تامین نیروی انسانی و تجهیزات آزمایشگاهی به عهده دارم.
همچنین علاوه بر مسئولیت خود به عنوان یکی از کارکنان آزمایشگاهی درمانگاه پاسداران، باید به مسائل آزمایشگاه های دیگر بخش درمانگاه های نفت نیز رسیدگی کنم که بی شک مسئولیت بسیار سنگینی است؛ اما با توجه به علاقه ای که به این شغل دارم و سال هاست که در این حوزه فعالیت می کنم، هیچ گاه نسبت به کار و مسئولیت هایی که عهده دار انجام آن هستم، احساس خستگی نکرده ام.
بی شک شغل ما اهمیت بسیاری در روند درمان بیماران دارد. به همین دلیل نه تنها به خودم؛ بلکه به دیگر همکارانم یادآور می شوم که بیماران را به عنوان یکی از اعضای خانواده خود ببینند و همیشه به خاطر داشته باشند که یک اتفاق کوچک می تواند روند درمان آنها را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل در همه شرایط تلاش می کنم تا هنگام خدمات رسانی به بیماران، مشکلی در سیستم آزمایشگاهی درمانگاه های نفت شهر تهران رخ ندهد؛ هرچند که به پایان دوره کار و بازنشستگی نزدیک می شوم؛ اما به ادامه همکاری با صنعت نفت علاقه مند هستم.
فعالیت ورزشی ام را از سال 1379و یا کمی قبل تر از آن در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و با رشته شنا آغاز کردم و چند بار هم تجربه حضور در مسابقات داخلی تیم بهداشت و درمان تهران را داشتم. در ادامه فعالیت هایم در این رشته، چند سال سرپرست رشته شنا در بهداشت و درمان صنعت نفت بودم. بعد از آن هم مسئول ورزش بانوان بهداشت و درمان شهر تهران شدم. پس از مدتی از سوی امور ورزش، همکاری ام با هیأت تنیس روی میز شرکت ملی نفت ایران آغاز شد و چندی بعد به عنوان دبیر این هیأت انتخاب شدم.
فعالیت خود در رشته تنیس روی میز را از سال 1384آغاز کردم؛ البته نه به عنوان ورزشکار این رشته؛ بلکه بیشتر به صورت تفریحی بازی می کردم و بیشتر مسئولیت های اجرایی این رشته را به عهده داشتم و در حال حاضر نیز دبیر هیأت تنیس روی میز بانوان شرکت ملی نفت ایران هستم و در همه این سال ها برای پیشرفت این ورزش تلاش کرده ام. این رشته ورزشی در بین بانوان بسیار مورد توجه قرارگرفته و تیم وارد لیگ حرفه ای تنیس روی میز ایران شده که این موضوع، موفقیتی بزرگ برای تنیس روی میز شرکت ملی نفت به شمارمی رود؛ البته نباید فراموش کرد که مدیران ورزش شرکت ملی نفت ایران، حمایت قابل توجهی از رشته تنیس روی میز بانوان این شرکت داشته اند که قابل تقدیر است.
من واقعا از این موضوع خوشحالم که یک تیم قعر جدولی، توانست به لیگ برتر راه پیدا کند و احتمال قهرمانی یا نایب قهرمانی آن در لیگ برتر تنیس روی میز، بالای90درصد است. این موفقیت حس بسیار خوبی به من می دهد. تیم تنیس روی میز نفت تهران برای من حکم فرزندی را دارد که او را بزرگ کرده ام، به مدرسه و دانشگاه فرستاده ام و حالا این فرزند، یک شاگرد ممتاز شده است.
روزهای اولی که تصمیم بر این شد رشته تنیس روی میز در نفت تهران راه اندازی شود، امکانات خاصی وجود نداشت. تلاش کردیم تا قدم به قدم این رشته را توسعه دهیم. به عنوان مثال برای اولین بار، بیشتر با افراد شرکتی این تیم را شکل دادیم و حتی به خاطر دارم، در اولین دوره مسابقات استانی که شرکت کردیم، نزدیک به 10 میلیون تومان بودجه داشتیم؛ اما طی این سال ها با توجه به پیشرفت و موفقیت هایی که به دست آمده، این بودجه افزایش یافته که این اتفاق، نشان دهنده اهمیتی است که مدیریت ورزش شرکت ملی نفت ایران به رشته تنیس روی میز داده است.
پیش تر، از امکانات باشگاه های ورزشی دیگر استفاده می شد؛ اما بعدها تصمیم بر این شد که از امکانات و تجهیزات مجموعه های ورزشی نفت استفاده شود. به گونه ای که هم اکنون در سه باشگاه ورزشی نفت تهران که شامل باشگاه زرگر، باشگاه ستارخان و باشگاه یغما است، کلاس های آموزش تنیس برگزارمی شود. این سه مرکز در رشته تنیس روی میز بسیار فعال هستند، در حالی که قبلا این رشته چندان مورد استقبال قرار نمی گرفت؛ اما با تبلیغ ها، تشویق ها و آموزش های حرفه ای که در این زمینه انجام شده، استقبال قابل توجهی از این رشته ورزشی شده است.
بی شک انجام تمرین هایی که برای ورزشکاران حرفه ای چه در سطح قهرمانی و چه در سطح پیشرفته در نظر گرفته می شود، نیازمند فضایی کاملا حرفه ای است که از امکانات و تجهیزات به روز بهره مند باشد. در این زمینه صحبت هایی شده و هادی افشار، رئیس ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران نیز پیشنهاد داده تا از سالن های تنیس روی میز شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران برای تمرین ورزشکاران حرفه ای استفاده شود. رسیدن به چنین جایگاهی، هم برای ما و هم برای ورزشکاران بسیار سخت بود؛ اما تلاش کردیم تا بخوبی عمل کنیم.
میزهای تنیس، سال گذشته تعویض شد و میزهای بسیار خوب و استاندارد برای باشگاه ها فراهم شده، راکت ها نیز قابل قبول و استاندارد است؛ اما مهم ترین مشکلی که با آن مواجه هستیم، این است که وضعیت فضای ورزشی برای این رشته مساعد نیست، به ویژه باشگاه ستارخان که سقف آن کوتاه است و برای ورزش پرتحرکی مانند تنیس روی میز مناسب نیست. به همین دلیل فکر می کنم برای رفع این مشکل، باید درباره باشگاه ستارخان بازنگری یا یک سالن ورزشی مناسب در غرب تهران برای ورزشکاران علاقه مند به این رشته در نظر گرفته شود.
معمولا برخی رشته های ورزشی مانند تنیس خاکی، بسکتبال و والیبال مورد توجه علاقه مندان به ورزش قرار می گیرد؛ چون حتی نام این رشته های ورزشی جذاب است؛ اما باید این مساله هم را در نظر داشت که رشته تنیس روی میز معمولا در مقایسه با رشته های دیگر، قابل دسترس تر است و علاقه مندان به آن می توانند در پارک ها و حتی خانه ها نیز این بازی را انجام دهند. موضوع استعدادیابی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران هم در این زمینه بسیار تاکید دارند، از این رو در طول برگزاری اردوهای تابستانی، برخی استعدادها شناسایی می شوند. در کنار آن نیز با ثبت نام نوجوانان در کلاس های تنیس روی میز، با ارزیابی مربیان استعدادها شناسایی و به کار گرفته می شوند. با توجه به بررسی های صورت گرفته، در نظر است برای استعدادیابی در رشته تنیس روی میز فراخوان داشته باشیم تا بتوانیم بهترین ها را برای تیم های تنیس روی میز انتخاب کنیم. استعدادهای قابل توجهی در تنیس روی میز وجود دارد که باید شناسایی و پرورش داده شوند.
در جنوب کشور استعدادهای بسیار خوبی برای تنیس روی میز وجود دارد، به گونه ای که برخی از آنها به تیم های لیگ برتر یا تیم ملی راه پیدا کرده اند. در شهرستان های مختلف، فاصله چندانی میان باشگاه یا منزل ورزشکاران وجود ندارد، به همین دلیل می توانند زمان کافی برای ورزش داشته باشند؛ اما در تهران به دلیل ترافیک و فاصله بسیار، ورزشکار باید علاوه بر تمرین، زمان زیادی را به رفت وآمد اختصاص دهد. به همین دلیل ممکن است استقبال از این ورزش در تهران کمتر باشد.
سرمربی تیم ملی اسپانیا به عنوان برترین مربی ملی سال ۲۰۲۴ فوتبال جهان انتخاب شد.
لوئیس دلافوئنته به عنوان بهترین سرمربی فوتبال جهان در بخش ملی انتخاب شد. در شرایطی که لیونل اسکالونی، سرمربی تیم ملی آرژانتین در سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ توانسته بود عنوان بهترین سرمربی ملی سال را به دست بیاورد؛ موفقیت و قهرمانی در یورو ۲۰۲۴ سبب شد تا لوئیس دلافوئنته به عنوان بهترین سرمربی فوتبال جهان در سال ۲۰۲۴ انتخاب شود. دلافوئنته با ۲۷۴ امتیاز بالاتر از اسکالونی و دیدیه دشان فرانسوی توانست جایگاه نخست را به دست بیاورد.
رده بندی ۱۰ مربی برتر سال ۲۰۲۴
1- لوئیس دلافوئنته اسپانیا
2- لیونل اسکالونی آرژانتین
3- دیدیه دشان فرانسه
4- گرت ساوت گیت انگلیس
5- امرسون فائه ساحل عاج
6- یولیان ناگلزمان آلمان
7- نستور لورنزو کلمبیا
8- وینچنزو مونتلا ترکیه
9- ویلی سانیول گرجستان
10- ارچلو بیلسا اروگوئه
در این فهرست، نامی از مربیان حاضر در تیم های آسیایی بین ۱۰ مربی ملی برتر سال دیده نمی شود.
عسل کدخدایی، دختر وزنه بردار ایران در دسته ۸۱ کیلوگرم قهرمانی نوجوانان آسیا، موفق شد مدال برنز مجموع را به دست آورد؛ اما نماینده ایران در رده جوانان از کسب مدال بازماند. در ادامه مسابقات وزنه برداری قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا در قطر، رقابت دسته ۸۱ کیلوگرم دختران نیز برگزار شد و ایران در رده سنی نوجوانان توانست به مدال برنز مجموع برسد. عسل کدخدایی با رکورد ۸۷ یک ضرب، ۱۰۶ دوضرب و مجموع ۱۹۳ کیلوگرم در رده سنی نوجوانان سوم شد و مدال برنز مجموع را به دست آورد. پرنیا فرنوش کیا هم دیگر وزنه بردار ایرانی، در رده سنی جوانان رقابت کرد و با رکورد ۸۱ یک ضرب ، ۱۱۱ دوضرب و مجموع ۱۹۲ کیلوگرم هفتم شد. در بخش مردان نیز امیرمحمد رحمتی با رکورد ۱۴۰ یک ضرب، ۱۶۷ دوضرب و مجموع ۳۰۷ کیلوگرم، نایب قهرمان آسیا شد. وی در یک ضرب مدال طلا و در دو ضرب مدال برنز گرفت. رحمتی در یک ضرب وزنه های ۱۳۲ ، ۱۳۶و ۱۴۰ کیلوگرم را مهار کرد و به مدال طلا دست یافت. او در دوضرب هم وزنه های ۱۶۰ و ۱۶۷ را بالای سر برد؛ اما در حرکت سوم موفق به مهار وزنه ۱۷۲ نشد و مدال برنز دوضرب و نقره مجموع را به دست آورد.
نیم فصل اول لیگ برتر فوتبال زنان با قهرمانی خاتون بم به پایان رسید.
هفته نهم لیگ برتر فوتبال زنان با برگزاری پنج دیدار پیگیری و خاتون بم قهرمان نیم فصل شد. در این هفته تیم های خاتون بم، گل گهر سیرجان، سپاهان اصفهان، آوا تهران و ایستا کردستان مقابل رقبای خود به برتری رسیدند. خاتون بم که مدافع عنوان قهرمانی است، این هفته به مصاف پالایش گاز ایلام رفت و با حساب 4 بر یک به پیروزی رسید. به این ترتیب با ۲۵ امتیاز صدرنشین باقی ماند و قهرمان نیم فصل شد. دیگر دیدار این هفته بین تیم های سپاهان اصفهان و نماینده بوشهر برگزار شد و سپاهان توانست با چهار گل حریف خود را شکست بدهد. به این ترتیب با ۲۴ امتیاز در جایگاه دوم جدول رده بندی باقی ماند.
تیم ملی اسکیت رولبال ایران در مسابقات اسکیت قهرمانی آسیا نایب قهرمان شد.
در پایان رقابت های اسکیت رولبال قهرمانی آسیا در گوآ هند، تیم ملی بانوان در دیداری تعیین کننده به مصاف هند میزبان مسابقات رفت. در این دیدار بازیکنان ایران از همان لحظات ابتدایی بازی را تهاجمی آغاز کردند. به نحوی که موقعیت های فراوانی را روی دروازه آنها خلق کردند؛ اما با بدشانسی تبدیل به گل نشد تا در پایان با نتیجه ۳ بر یک شکست بخورند تا تیم ایران با این نتیجه به عنوان دومی و نایب قهرمانی آسیا دست پیدا کند.
سرمربی جدا شده پرسپولیس در محل تمرین های این تیم حضور یافت و با شاگردان خود و عوامل تیم خداحافظی کرد.
پس از شکست ۳ بر یک پرسپولیس مقابل مس رفسنجان در هفته سیزدهم لیگ برتر فوتبال، خوان کارلوس گاریدو از هدایت سرخپوشان کنار گذاشته شد. پس از این اتفاق، گاریدو با حضور در محل تمرین سرخپوشان از بازیکنان این تیم خداحافظی کرد که به این ترتیب، هدایت سرخپوشان موقتا به کریم باقری سپرده شد.
رقابت های کشتی جام امپراتور ژاپن با معرفی نفرات برتر به پایان رسید.
رقابت های کشتی آزاد و فرنگی جام امپراتور ژاپن به عنوان یکی از مراحل انتخابی کشتی ژاپن با معرفی نفرات برتر به پایان رسید. در وزن ۹۷ کیلوگرم کشتی آزاد، آرش یوشیدا کشتی گیر دورگه ایرانی ژاپنی با شکست رقبای خود به عنوان قهرمانی رسید. آرش یوشیدا، یکی از شش فرزند جواد اسفنجانی، مربی ۵۶ ساله ایرانی است که نزدیک به ۳۰ سال است در ژاپن زندگی می کند و موسس و مربی باشگاه کشتی کودکان در ایچیکاوا، در شرق توکیو است که سال ۲۰۱۲ راه اندازی کرده است.
تیم فوتبال اینتر در شبی که مهدی طارمی را یک دقیقه در اختیار داشت، از سد تیم فوتبال کومو عبور کرد.
در یکی از دیدارهای هفته هفدهم سری آ ایتالیا، تیم فوتبال اینتر در ورزشگاه جوزپه مه آتزا میزبان کومو بود و با نتیجه 2 بر صفر به برتری رسید. برای اینتر کارلوس آگوستو (۴۸) و مارکوس تورام (۲+۹۰) گلزنی کردند. مهدی طارمی کار را از روی نیمکت آغاز کرد و در دقیقه ۹۰ به جای لائوتارو مارتینز وارد زمین شد تا در دهمین حضورش در سری آ با پیراهن اینتر یک دقیقه فرصت بازی داشته باشد. این در مجموع هفدهمین بازی طارمی برای اینتر بود. این بازیکن در دیدار قبلی تیمش برابر اودینزه در جام حذفی از ابتدا در ترکیب بود و یک پاس گل به ثبت رساند. اینتر با این پیروزی ۳۷ امتیازی شد و بعد از آتالانتای ۴۰ امتیازی و ناپولی ۳۸ امتیازی در رده سوم سری آ قرار گرفت. اینتر که دیدارش برابر فیورنتینا به دلیل از هوش رفتن بازیکن حریف نیمه تمام باقی مانده بود، این فرصت را دارد تا در صورت برتری در این بازی معوقه به صدر جدول برسد.
فراز شکیبا، ملی پوش نوجوانان تنیس روی میز ایران به تیم کایزرسلاترن آلمان پیوست.
فراز شکیبا، نوجوان ۱۳ ساله تنیس روی میز کشورمان با عقد قراردادی به تیم کایزرسلاترن آلمان در بوندس لیگا دو آلمان پیوست. شکیبا که مدال نقره و برنز تیمی قهرمانی آسیا را در کارنامه دارد، پس از درخشش در رقابت های قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان مورد توجه باشگاه آلمانی کایزرسلاترن قرار گرفت و به این تیم در بوندس لیگا دو آلمان پیوست. پیش از شکیبا، بنیامین فرجی دیگر ملی پوش نوجوانان تنیس روی میز ایران به بوندس لیگا منتقل شده بود.
سه قهرمان کشتی فرنگی و آزاد کشورمان به مرحله هشتم رقابت های لیگ پادوبنی دعوت شدند تا با بهترین های جهان به رقابت بپردازند.
مرحله هشتم رقابت های لیگ پادوبنی سوم اسفندماه در شهر آلماتی قزاقستان برگزار می شود. مسئولان برگزاری این مسابقات که تحت نظارت اتحادیه جهانی کشتی برگزار می شود، از سعید اسماعیلی دارنده مدال طلای المپیک، امیرحسین زارع قهرمان جهان و دارنده مدال های نقره و برنز المپیک و امین میرزازاده قهرمان جهان و دارنده مدال برنز المپیک دعوت کردند که به ترتیب به مصاف اورتاسانچز از کوبا، سرگئی سمنوف از روسیه و گنو پتریاشویلی از گرجستان بروند. به برندگان این مسابقات ۱۰ هزار دلار و به بازندگان نیز ۵ هزار دلار پرداخت می شود؛ البته فدراسیون کشتی با توجه به همزمانی این مسابقات با رقابت های رنکینگ آلبانی، حضور این کشتی گیران در لیگ پادوبنی را منوط به موافقت کادر فنی کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات