رویکرد روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران رضایتمندی کارکنان و خانواده هاست
افزایش کارایی با بهداشت روانی
مشعل: ارتقای سلامت جسم و روح و روان کارکنان و رسیدگی به مسائل شخصی و شغلی آنان از جمله اهدافی است که صنعت نفت با تعریف واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی از سال ۱۳۳۵، فعالیت خود را در این حوزه شروع کرد و گوش شنوای کارکنان شد تا آنجا که با اقدام ها و پیگیری های لازم، به وزارتخانه ای پیشرو در مسیر بهبود شرایط محیط کار، کاهش تخلفات، افزایش رضایتمندی و بهره وری در سازمان و کارکنان آن بدل شده است. شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی زیرمجموعه صنعت نفت و به فراخور دامنه گستره فعالیت های خود در سراسر کشور، خدمات اجتماعی و حمایتی مناسبی برای کارکنان تعریف کرده و به منصه ظهور رسانده است. عملکرد بهینه و پرسرعت واحد روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران در حوزه های فردی، گروهی و جامعه کارکنان، خبرنگار مشعل را بر آن داشت تا به گفت وگو با مسئولان واحد روابط کار و مددکاری بپردازد .
کارکنان صنعت نفت در کنار فعالیت ها و مسئولیت های صنعتی که در بخش ها و حوزه های مختلف عهده دار آن هستند، به پشتیبانی های جانبی مانند مشاوره های شغلی و خانوادگی نیز نیاز دارند؛ مواردی که تنها به آنها محدود نمی شود و خانواده هایشان را هم دربر می گیرد.
در شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی و مادرتخصصی وزارت نفت، 26 هزار و 708 نفر کارمند رسمی، 13 هزار و 240 نفر نیروی قراردادی مدت موقت و 43 هزار نفر نیروی پیمانکاری فعالیت می کنند که به این تعداد خانواده های آنها نیز افزوده می شود.
مصطفی رشیدی پناه، رئیس امور روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران، با اشاره به گستره جمعیتی این شرکت و مسئولیت هایی که متوجه واحد مددکاری شرکت ملی گاز ایران است، گفت: واحد روابط کار و مددکاری از سه زیرشاخه روابط کار، مددکاری و نظارت بر خدمات مشاوره ای تشکیل شده و دایره شمولیت آن، ارائه خدمات به همکاران در کل شرکت ملی گاز ایران، یعنی ۵۲ شرکت و مناطق تابعه است. این واحد در ارتباط گیری با مسئولان مربوط در هر شرکت و منطقه به تعدیل مسائل کارکنان، کاهش اصطکاک در سازمان و تعارضات احتمالی بین فردی و گروهی، همچنین تنظیم روابط فی مابین کارکنان و کار فرمایان، بهبود محیط کار با هدف ارتقای روحیه کارکنان و ارتقای بهره وری اقدام می کند. وی با بیان اینکه کارشناسان این حوزه با دانش حرفه ای خود، جامعه و محیط اجتماعی را بررسی و به ارزیابی موقعیت، مسائل و مشکلات آن و فرصت های موجود در محیط می پردازند، گفت: تدوین برنامه های راهبردی در حوزه منابع انسانی، تدوین برنامه جامع کاهش آسیب های اجتماعی در کارکنان و خانواده ها، توانمندسازی خانواده ها در مواجهه و پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوظهور، دستیابی به شرایط محیط کار و حل تعارضات سازمان از طریق رویکرد روان شناسی صنعتی، از جمله اقدام ها و برنامه های این حوزه است. همچنین بررسی کمک معاش و توانبخشی کارکنان و خانواده های دارای معلول یا بیماری منجر به کاهش توانایی و پیگیری اطلاعات افراد دارای فرد معلول در سیستم جامع که مشمول معافیت مالیاتی می شوند، از جمله پیگیری های این بخش است. رئیس امور روابط کار و مددکاری شرکت ملی گاز ایران افزود: در حوزه ارائه خدمات مشاوره تحصیلی بخصوص پایه دهم و یازدهم و کنکوری هم کارهای چشمگیری صورت گرفته و از گروه های مشاوره باتجربه برای برگزاری کارگاه های تحصیلی دعوت به عمل آمده است که در انتخاب رشته تحصیلی کمک های شایانی به فرزندان داده شد و قبولی در رشته های خوب دانشگاهی را به دنبال داشته است.
پیشگیری از چالش های فردی و سازمانی
محسن ناظمی، رئیس واحد روابط کار شرکت ملی گاز ایران نیز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به اینکه هر جا تراز و روابط سازمان و کارمند برهم بخورد، واحد روابط کار وارد عمل می شود، اظهار کرد: روابط کار اعم از فردی، گروهی و جامعه ای است و آنچه در شرکت ملی گاز مطرح است، جامعه ای است؛ یعنی هر جا که احساس کنیم قوانین و مقرراتی باعث بروز اصطکاک بین روابط فرد و سیستم می شود یا وضعیت خاکستری در روابط فرد با محیط کار ایجاد می کند یا روابط بین خانواده به هم خورده و این چالش ممکن است به سازمان کشیده شود، وارد عمل می شویم و خدماتی را برای کارکنان طراحی می کنیم تا از بروز چالش های جدی جلوگیری کنیم. برای مثال، در حوزه بهداشت و درمان هم برای جامعه هدف توانخواه یا معلول شرایطی را مهیا می کنیم تا به راحتی از خدمات بهداشت و درمان یا مراکز مشاوره استفاده کنند و جلوی آسیب های مرتبط گرفته شود. وی ادامه داد: در حوزه روان شناسی صنعتی و سازمانی هم رویکرد بهره گیری از مشاوران را دنبال می کنیم و کارگاه های آموزشی با حضور اساتید مجرب و متخصصان و با رویکرد پیشگیرانه را در محیط هایی که خانواده ها در شهرک های عملیاتی و فضای محدود روزگار سپری می کنند، برگزار می شود.
رئیس واحد روابط کار شرکت ملی گاز در خصوص کارکنانی که حین کار دچار آسیب می شوند یا فوت می کنند هم توضیح داد: مجری فعالیتی هستیم که عمدتا شبیه بیمه ای است به اسم صندوق تأمین آتیه کارکنان؛ این صندوق به کارکنانی که حین کار یا خارج از آن دچار آسیب یا فوت می شوند، بر اساس رأی کمیسیون پزشکی، مبلغی تحت عنوان پوشش غرامت صندوق تأمین آتیه پرداخت می کند.
مددکاری، حرفه ای دانش محور
محمدحسین غضنفری، رئیس مددکاری ستاد شرکت ملی گاز ایران هم در گفت وگو با «مشعل» تاکید بر اینکه مددکاری یک حرفه دانش محور است و فرد را در برابر آسیب های اجتماعی توانمند می سازد، گفت: همکاران شاغل در واحد مددکاری همواره با توجه دقیق به مسائل و مشکلات مددجویان و شنیدن حرف های آنها با ارائه راهکارهای خلاقانه، تا حد امکان تلاش می کنند که مشکلات کارکنان در حوزه های مختلف اعم از مالی و مشاوره ای رفع شود و تا 90 درصد موضوع های مطرح شده را حل وفصل کرده اند. به عنوان مثال فرزندی که پدر خود را از دست داده بود و دچار افسردگی شدید شده بود با کمک مشاوره به زندگی برگشت تا جایی که با قبولی در کنکور هم اکنون در دانشگاه تحصیل می کند.
در حقیقت واحد مددکاری تنها مکانی است که کارکنان با توجه به اصل رازداری به آنجا مراجعه می کنند و با توجه به سختی های فراوان در حرفه مددکاری، رضایت خداوند و کارکنان و خانواده های ایشان مهم ترین و قوی ترین نیرو برای ادامه کار در این حوزه است.
وی درباره دیگر فعالیت های حوزه مسئولیتی خود افزود: افزون بر تهیه و معرفی کتاب، بروشور و سایت در حیطه های رسانه ای، ۵۳ کارگاه آموزشی در حوزه مهارت های زندگی برگزار کرده ایم که با استقبال خوبی از سوی کارکنان و خانواده های آنان مواجه شد، همچنین هنگام بستری شدن کارکنان در بیمارستان یا منزل، واحد مددکاری به آنان سر می زند و تلاش می کند در جهت رفع مشکل آنها گام بردارد، ضمن اینکه بانک اطلاعاتی در اختیار کارکنان قرار گرفته است تا در صورت بروز نشانه های بیماری هایی مثل اوتیسم یا معلولیت و... به مراکز مربوطه مراجعه کنند.
رئیس مددکاری شرکت ملی گاز ایران با یادآوری این موضوع که پیش از این به دلیل ناآگاهی افراد، مراجعه به مراکز مشاوره رایج نبود، گفت: این مورد با افزایش اطلاع رسانی و آگاهی، مرتفع شده است به طوری که در حال حاضر در هرماه حدود ۲۵ نفر مشاوره می شوند و هریک در چندین جلسه شرکت می کنند. کسانی هم که نیاز به مشاوره بیرون از صنعت را داشته باشند، این کار برای آنها انجام می شود.
غضنفری در مورد پرداخت کمک هزینه به افراد معلول یا دارای خانواده معلول تصریح کرد: از سال ۱۳۸۵ مطابق دستور عملی که به تصویب رسید، کمک هزینه در چهار حوزه کمک هزینه معاش، کمک هزینه توانبخشی که سقف آن ماهانه ۱۲ میلیون تومان است، کمک هزینه تحصیل و کمک هزینه خرید اقلام مصرفی بهداشتی در نظر گرفته شده است که پرداخت می شود. افرادی هم که نمی توانند فرزند معلول را در خانه نگه دارند، کمک هزینه ۱۰۰ درصدی برای نگهداری شبانه روزی در مراکز و کمک هزینه 80 درصدی برای نصف روز پرداخت می شود.
به گفته وی، برای پیوند کلیه، ۸۰ میلیون کمک بلاعوض و برای پیوند کبد نیز ۴۰ میلیون پرداخت می شود.
تلاش برای اختصاص مهدکودک در محیط کار
توران شاهنده، کارشناس و مشاور خانواده و ازدواج شرکت ملی گاز ایران هم با بیان اینکه هفته ای دو روز، مشاوره خانواده و ازدواج و همچنین مشاوره تخصصی کودک و نوجوان انجام می شود، تصریح کرد: بعد از کرونا، میزان مراجعه روبه افزایش و درخواست کمک از مشاور کودک و نوجوان بیشتر شده است. سعی می کنیم دو اصل مهم مددکاری یعنی همدلی و درک متقابل بین مراجعه کننده و سازمان ایجاد و رازداری حرفه ای را رعایت کنیم.
وی در مورد مادران شاغل و فرزندان شیرخوار هم توضیح داد: در مورد مهدکودک قرار است که یا هزینه مهد پرداخت کنیم، یا با مهدکودک هایی قرارداد ببندیم یا جایی را در محیط کار به مهدکودک اختصاص دهیم که تصمیم نهایی برای این کار در حال بررسی است تا به تصمیم نهایی برسد. در خصوص مشاوره های سلامت بانوان شاغل هم مشاورانی حضور دارند که با تبادل نظر راهنمایی می گیرند.