ارتقای 19 پله ای شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

 در رتبه بندی بین المللی رقابت سایه به سایه

مشعل: صنعت پتروشیمی ایران در چند دهه اخیر تلاش کرده است تا سهم خود را در بازار بزرگ پتروشیمی حفظ کند و آن را افزایش دهد. این صنعت امروز سهم قابل توجهی در تامین نیازهای داخلی و صادرات غیرنفتی کشور به عهده دارد و تولیدات آن در صدر فهرست محصولات صادراتی و ارزآور  برای کشور قرار دارند.  بنا بر پیش بینی های کوتاه مدت، قراراست با افتتاح طرح های جدید در صنعت پتروشیمی، ظرفیت تولید سالانه محصول تا پایان 1404 به حدود 132 میلیون تن برسد و بخش قابل توجهی از آن هم سهم بازارهای جهانی شود. شرکت های پتروشیمی به شکل انفرادی، گروهی یا در قالب هلدینگ تلاش می کنند تا جایگاه و رتبه خود را ارتقا دهند. اگرچه میزان تولید و برنامه های توسعه ای در صنعت پتروشیمی روندی مطلوب و منطقی دارد، اما این مهم شتاب بیشتری گرفته است تا رتبه بالاتری را برای ایران در این حوزه رقم بزند.

شرکت های پتروشیمی باوجود تحریم های همه جانبه، جریان تولید و توسعه و حفظ بازارهای داخلی و خارجی را متوقف نکرده اند؛ برعکس، در چند سال اخیر بیشترین بازده و عملکرد را داشته اند. در حال حاضر شرکت های پتروشیمی ایرانی در رقابت با شرکت های بزرگ پتروشیمی به دنبال افزایش تولید، تنوع محصولات، بالا بردن سود و تاثیرگذاری بیشتر بر بازارهای منطقه ای و جهانی هستند و در رتبه منطقه ای و جهانی سایه به سایه رقبا حرکت می کنند. در همین شرایط ،شاهد آن هستیم که تعدادی از شرکت های بزرگ پتروشیمی در میان شرکت های برتر کشور قرار گرفته اند که نمونه آن شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. این مجموعه که بیش از16مجتمع پتروشیمی بزرگ دیگر را در دل خود جای داده، در چند سال اخیر تلاش کرده تا رتبه جهانی خود را ارتقا دهد و حتی توانسته است از رتبه 27 در سال 1402 به رتبه 18 در سال جاری ارتقا یابد.

6 پروژه اصلی هلدینگ آماده افتتاح

عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به جایگاه این شرکت در بین ۱۰۰ شرکت پتروشیمی برتر جهانی و ارتقای این شرکت به رتبه هجدهم گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در بالاترین نقطه میان ۱۰۰ شرکت برتر ایرانی نیز قرار دارد.

وی با بیان اینکه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به دنبال ارتقای این رتبه است و با توجه به برنامه ها و پروژه های توسعه ای، این روند را ادامه خواهد داد، گفت: ۳۲ پروژه توسعه ای در دست اجراست که از این تعداد، ۱۷ پروژه اصلی با ظرفیت تولید سالانه ۲۴ میلیون تن و سرمایه ۱۰ میلیارد دلاری در دستور کار قرار دارند.

علی عسگری افزود: این پروژه های اصلی شامل آپادانا خلیج فارس، فاز دوم پتروشیمی هنگام، پتروشیمی دهدشت، پلیمر گچساران، فاز دوم پالایشگاه هویزه خلیج فارس، بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هرمز خلیج فارس، الماس ماهشهر، ابن سینا اندیمشک،PDH/PP  پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس،PDH/PP پتروشیمی پارس،PVC  اروند، پتروشیمی گلستان، پارک های افق چابهار، پتروشیمی تفتان آریا، پتروشیمی بروجرد و پتروشیمی پالایشگاه شهید سلیمانی است.

وی اعلام کرد: راه اندازی شش پروژه آپادانا خلیج فارس، فاز دوم پتروشیمی هنگام، صدف عسلویه، ارغوان گستر ایلام، هایکو پتروشیمی کارون و پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه برای سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی شده است.

مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اینکه این شرکت دو سیاست را به سمت توسعه بالادست و پایین دست پتروشیمی پیش گرفته است، اظهار کرد: اقدام های لازم برای اجرای پارک های تخصصی پتروشیمی به منظور توسعه پایین دست صنعت در حال انجام است که مجموع سرمایه گذاری آن پنج میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار با ظرفیت سالانه شش میلیون تن است و امیدواریم تا دو ماه آینده عملیات اجرایی نخستین پارک پتروشیمی در مکران از سوی پیمانکار آغاز شود.

اقدام های مداوم برای ارتقای رتبه جهانی

مهدی سالم، سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز با اشاره به ارتقای رتبه این شرکت گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در جدیدترین گزارش رتبه بندی ۱۰۰ شرکت برتر صنایع شیمیایی جهان که از سوی مؤسسه معتبر   ICIS منتشر شد، موفق به کسب رتبه ۱۸ در جهان شده است. این دستاورد بزرگ در شرایطی به ثمر رسیده است که با شدیدترین تحریم ها و چالش های متعدد مواجه بوده ایم. وی با اشاره به گزارش مؤسسه ICIS در سال ۲۰۲۳ که در شرایط رکود جهانی و افزایش رقابت بررسی شده است، گفت: حدود ۷۹ شرکت از100 شرکت پتروشیمی برتر جهان با کاهش فروش مواجه شده اند، اما آنچه  ما را متمایز می سازد، نه تنها جلوگیری از کاهش فروش، بلکه افزایش ۷.۳ درصدی آن است. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در میان رقابت شدید، به جمع20شرکت برتر جهان پیوسته و خود را به عنوان یکی از پیشتازان صنعت پتروشیمی معرفی کرده است. سالم با اشاره به برخی مولفه های مهم در تعیین این رتبه بندی گفت: در زمینه سود خالص، هلدینگ خلیج فارس در رتبه سوم و در سود عملیاتی در جایگاه چهارم جهانی قرار دارد و توانسته است غول های صنعت شیمیایی همچون BASF، SINOPEC ،DOW  و  SABIC  را پشت سر بگذارد.

سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به برخی اقدام ها و رخدادهای مهم این مجموعه در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: ارتقای رتبه درICIS  جهشی ۱۹ پله ای داشته و از رتبه ۳۷ به ۱۸ در سطح جهانی در سه سال گذشته رسیده است. همچنین در این مدت شاهد افزایش تولید از ۲۰.۵۲ میلیون تن در سال ۱۳۹۹ به ۲۴.۸ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ بوده ایم که رشدی معادل ۲۱ درصد را نشان می دهد و پیش بینی می شود تولید محصول در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در 1403 به بیش از ۲۸.۶ میلیون تن برسد.

344 هزار تومان افزایش فروش محصول

وی در ادامه افزود: در همین مدت شاهد افزایش میزان فروش محصولات از ۱۵.۴ میلیون تن به ارزش ۱۶۵هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ ، به ۱۹ میلیون تن به ارزش ۵۰۹ هزار میلیارد تومان در سال  ۱۴۰۲ بوده ایم. این عدد معادل رشد ۲۰۸ درصدی است و پیش بینی می شود در 1403 به میزان ۷۰۹ هزار میلیارد تومان فروش برسیم. برهمین اساس سود شرکت اصلی نیز از ۳۸.۷ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱خرداد ۱۴۰۰ به ۶۸.۴ هزار میلیارد تومان در سال  مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ رسیده که معادل رشد ۷۷درصدی است.

سالم همچنین به رشد سود تلفیقی هلدینگ خلیج فارس اشاره کرد و گفت: سود تلفیقی شرکت از ۶۷.۴ هزار میلیارد تومان در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ به ۱۰۱ هزار میلیارد تومان در سال  مالی منتهی به ۳۱خرداد ۱۴۰۲ رسیده که معادل رشد ۵۰ درصدی است.

سرپرست برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برخی اقدام ها و تصمیم گیری های مهم در سال های اخیر را در دستیابی به این رتبه موثر دانست و گفت: افتتاح طرح های راهبردی همچون راه اندازی پنج طرح بزرگ شامل فاز یک پالایش گاز هویزه خلیج فارس، فاز یک هنگام، پتروشیمی گچساران، بازسازی واحد PX پتروشیمی بوعلی و تصفیه خانه پتروشیمی بندر امام و اقدام برای سرمایه گذاری در میادین نفت و گاز در جهت تامین خوراک پایدار مجتمع های پتروشیمی، از اقدام های مهم هلدینگ خلیج فارس بوده است.

وی با اشاره به حرکت هلدینگ خلیج فارس و زیرمجموعه های آن به سمت تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی از طریق مطالعه، طراحی و مکان یابی ایجاد پارک های پایین دست پتروشیمی گفت: در همین چند سال اخیر موضوع حمایت از ساخت داخل در دستور کار شرکت های زیرمجموعه بوده و در همین مدت بیش از ۶۱۶قرارداد و تفاهم نامه با ۴۴۰ شرکت دانش بنیان و فناور به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان به امضا رسیده است. سالمی با تاکید براینکه هلدینگ خلیج فارس در حال حاضر بزرگ ترین عرضه کننده مواد پتروشیمی در کشور است، گفت: عرضه مواد اولیه برای هزاران کارخانه و کارگاه تولیدی به منظور تولید کالاهای ضروری کشور با همکاری وزارت صمت و جلوگیری از واردات و کمک به صادرات کالاهای مربوطه اثرگذاری زیادی در حفظ جایگاه این مجموعه در داخل و خارج از کشور داشته است.

ارتقای رتبه در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، مسیر و نقشه راهی است نه تنها برای این شرکت، بلکه برای صنعت پتروشیمی کشور؛ نقشه راهی که می تواند این صنعت سودآور را به قله های موفقیت بیشتری در بازارهای جهانی هدایت کند.