
در نشست هم اندیشی مصرف سوخت درحوزه حمل و نقل عمومی مطرح شد:
سی ان جی راهبردی مطمئن برای عبور از ناترازی
مشعل: موضوع ناترازی انرژی، مرزهای هشدار را در نوردیده و نیازمند چاره اندیشی است؛ البته راهکارها و ابزارهای برون رفت از این چالش وجود دارد و افزایش سهم سی ان جی در سبد انرژی که بارها ازسوی مسئولان و مدیران مطرح شده از آن جمله است؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که مادامی می توان به آینده این صنعت امیدوار بود که تصمیم گیری ها در این حوزه قابلیت اجرا داشته باشد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، عزم خود را برای افزایش سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور جزم کرده و تاکنون گام های موفقیت آمیزی نیز برای تحقق این مهم برداشته است. بتازگی نشستی با عنوان هم اندیشی مصرف سوخت در حوزه حمل و نقل عمومی را با حضور جمعی از فعالان حوزه حمل ونقل کشور از جمله سازمان شهرداری ها، وزارت کشور و فعالان سکوها (پلت فرم ها)ی اینترنتی (اسنپ، تپسی و ماکسیم) به منظور واکاوی مشکلات پیرامون حوزه سی ان جی به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شده است.
همراهی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و دیگر مسئولان حوزه پالایشی کشور با دغدغه مندان حوزه سی ان جی، این نوید را می دهد که چشم اندازی روشن برای بخش سی ان جی چندان دور از دسترس نیست.
دغدغه افزایش قیمت بنزین را کمرنگ کنیم
محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با ابراز نگرانی از بابت تغییر موازنه مصرف انرژی در کشور عنوان کرد: بخش عمده ای از ناترازی بنزین را باید با روش های غیرقیمتی مدیریت کرد تا از این رهگذر، باری از روی دوش و روان مردم برداشت و دغدغه افزایش قیمت بنزین در جامعه را کمرنگ کرد.
وی با بیان اینکه نگاه بخشی به مسأله ناترازی انرژی در زمان تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها می تواند پیامدهای ناگواری را به همراه داشته باشد، گفت: پرداختن به مقوله ناترازی، یک مسأله ملی است و رفع آن تاکنون با تعلل های فراوان رو به رو بوده که نتیجه آن به عدم تصمیم گیری و پیگیری های به موقع موضوع منجر شده است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از موضوع ناترازی به عنوان یکی از بحران های جدی دولت یاد کرد و افزود: دور از انتظار نیست که در سال های آتی، بخش عمده ای از منابع کشور صرف واردات و تامین فراورده های مایع شود.
وی دستیابی به درک و فهم مشترک از مفهوم ناترازی را ضروری دانست و یادآور شد: فارغ از هر نوع دیدگاه سیاسی، رسیدن به یک فهم مشترک از آنجا نشأت می گیرد که بدانیم ریشه رشد نامتعارف مصرف انرژی چیست و راهکارها و ابزارهای مدیریت این نوع از ناترازی و به دنبال آن کاهش اتلاف سرمایه ملی، چه می تواند باشد، تا بر این اساس، هریک از بخش ها به ایفای نقش خود در قبال وظایف و مسئولیتشان بپردازند.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به موضوع فرسودگی ناوگان حمل ونقل اشاره و از آن به عنوان یکی از مهم ترین مخاطرات زیست محیطی یاد کرد و گفت: میزان مصرف سوخت ناوگان حمل ونقل داخلی تقریبا سه برابر استاندارد جهانی است که این مسأله نه تنها به اتلاف منابع منجر می شود؛ بلکه بیشترین آسیب را نیز به محیط زیست وارد می کند، به نحوی که ۸۰ درصد آلایندگی هوای کلانشهرها ناشی از احتراق ناقص است و ازسوی خودروهای فرسوده وارد هوا می شود که بسیار خطرناک است.
عظیمی فر اظهار کرد: بنزین و به طور کلی مسائل مرتبط با سوخت به یک مقوله اجتماعی بدل شده است، به محض اینکه موضوع افزایش قیمت بنزین مطرح می شود، ناخودآگاه افکار عمومی را درگیر خود می کند. بنابراین فارغ از اینکه سیاست های قیمتی اعمال بشود یا خیر، براحتی می توان بخش عمده ای از ناترازی را با روش های غیرقیمتی مدیریت کرد تا باری از دوش و روان مردم برداشته و دغدغه افزایش قیمت بنزین در جامعه کمرنگ شود.
وی بخشی از رفع چالش ناترازی انرژی را منوط به حیطه وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی دانست و افزود: بر اساس تکالیف برنامه هفتم توسعه، روزانه 130 میلیون لیتر بنزین و فراورده های نفتی باید از طریق پالایشگاه ها تولید شود که معتقدم این برنامه براحتی قابل تحقق است؛ چراکه در دو ماه گذشته رقمی حدود 7 الی 8 میلیون لیتر، آن هم بر اساس ظرفیت موجود پالایشگاه ها به تولید اضافه شد و طبیعتا متناسب با همین میزان تولید، از واردات بنزین کشور نیز کاسته خواهد شد.
افزایش قیمت نتیجه بخش نیست
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به بخش مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: راحت ترین کار در بخش مدیریت مصرف، افزایش قیمت حامل های انرژی است که بر اساس یک مصوبه و اعمال تغییر قیمت در سامانه انجام می شود؛ اما نتیجه بخش نیست؛ چرا که تجربه نشان داده افزایش قیمت، تاثیری بر روند میزان مصرف نخواهد داشت و تنها آن میزان عدم النفع ناشی از واردات بنزین، جبران خواهد شد، مضاف بر آنکه تبعات اجتماعی ناشی از افزایش قیمت را نیز باید در نظر داشت.
عظیمی فر، توجه جدی به موضوع سی ان جی را ضروری دانست و یادآور شد: در سال گذشته میزان مصرف بنزین، معادل سه میلیون لیتر در روز افزایش داشته که متناسب با آن از میزان مصرف سی ان جی کاسته شده و این در حالی است که ما فراورده بنزین را با لیتری حدودا 63 سنت وارد و فراورده گاز را با قیمت 32 سنت به کشورهای همسایه صادر می کنیم، به انضمام آلایندگی های ناشی از فراورده های نفتی که به مراتب بیشتر از آلایندگی های فراورده های گازی است.
وی ادامه داد: البته ناترازی در سوخت گاز نیز کاملا مشهود است و این گونه نیست که اگر ما مصرف را به سمت فراورده گاز سوق دهیم، دیگر خیالمان از بابت مدیریت مصرف راحت باشد؛ چرا که تنها، مسأله را از یک بخش به بخش دیگر منتقل کرده ایم، منتهی نکته ای که وجود دارد، این است که وابستگی بالغ بر ۸۰ درصدی بنزین در سبد سوخت کشور از وجوه مختلف، منطقی نیست و باید این وابستگی را کم کرد تا فشار از روی بخش تولید کم شود.
گره گشایی در حوزه سی ان جی
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به استفاده از ظرفیت های مصوبه شورای اقتصاد برای حل وفصل چالش های حوزه سی ان جی اشاره و با بیان اینکه منابعی از محل صندوق بهینه سازی برای مرتفع کردن موانع سی ان جی قابل تخصیص است، گفت: در این مدت سعی کردیم مسائل حوزه سی ان جی را گره گشایی کنیم. به همین منظور در آینده ای نزدیک، کارگاه ها و سامانه سی ان جی فعال شده و امکان دوگانه سوز کردن رایگان خودروها فراهم می شود.
عظیمی فر عنوان کرد: مسأله بعدی، زیرساخت های مربوط به سوختگیری و جایگاه های عرضه سوخت سی ان جی است که باید توسعه یابد و اینکه باید مجهز به ابزارهای نظارتی کافی باشیم تا خودروهایی را که به صورت رایگان دوگانه سوز شدند، رصد و شناسایی کرده و مطمئن باشیم که از سوخت گاز برای مصرف خودرو استفاده می کنند. وی با بیان اینکه عمدتا 90 درصد موتورسیکلت های کشور فرسوده هستند، گفت: میزان مصرف سوخت استاندارد موتورسیکلت ها از هر 100 کیلومتر پیمایش، معادل سه لیتر فراورده بنزین است، حال آنکه این میزان در موتورسیکلت های داخلی بالغ بر 7 لیتر است که از فرسودگی ناوگان حمل و نقلی ناشی می شود. مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: باید ابزارهای شورای اقتصاد و بهینه سازی را برای نوسازی ناوگان حمل ونقلی فعال کرد و این مسأله تنها به دست دولت قابل تحقق نیست؛ بلکه باید بخش های مختلف در کنار دولت باشند تا این مهم اتفاق بیفتد.
عظیمی فر تصریح کرد: گام های کوچک در کنار یکدیگر می توانند اتفاق های مثبت و سازنده ای را رقم بزنند و در این میان، نقش بخش خصوصی بسیار پررنگ خواهد بود؛ چرا که این بخش برای دوام و پایداری فعالیت خود باید در مسیر تامین پایدار سوخت حرکت کند.
نیازمند همراهی برای اجرای طرح سوختگیری هستیم
کرامت ویس کرمی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در این نشست، ضمن اشاره به موضوع مهم و در عین حال حیاتی سی ان جی عنوان کرد: دغدغه شرکت پخش فراورده های نفتی، اجرای موفقیت آمیز طرح «تخصیص نفت گاز بر اساس اسناد حمل برخط» است که هم اکنون به صورت پایلوت برای ناوگان بالای 50 تن در حال اجراست که پس از برطرف کردن ایرادات طرح، فاز بعدی هدف گذاری شده وعملیاتی خواهد شد.وی افزود: هم اکنون ارتباط و تعامل خوبی با سازمان راهداری برقرار شده و امیدواریم دیگر دستگاه های دخیل در این طرح، بویژه سازمان شهرداری ها و دهیاری ها پای کار باشند تا بتوانیم این طرح را به طور کامل اجرایی کنیم.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با ابراز نگرانی از آمار و ارقام عرضه سوخت خارج از شبکه در حوزه فراورده نفت گاز گفت: الزام های متعدد قانونی برای اجرای این طرح مطرح شده بویژه آنکه در قانون برنامه هفتم نیز تکلیف شده که طرح مورد اشاره با همراهی سازمان راهداری و وزارت کشور انجام شود. به هرحال اکنون آمار و ارقام به دست آمده از میزان قاچاق فراورده نفت گاز بسیار نگران کننده است و می طلبد که تمامی دستگاه ها برای به ثمر نشستن این طرح، عزم خود را جزم کنند.