اختصاص 24 همت به پدافند غیرعامل صنعت نفت

مشعل     سومین همایش ملی پدافند غیرعامل صنعت نفت با حضور حمید بورد، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، وحیدرضا زیدی فر، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، علی اصغرحق بین، مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت و جمعی از معاونان و مدیران به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار و در آن بر اهمیت و ضرورت پدافند غیر عامل در این صنعت تاکید شد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این همایش که روز چهارشنبه 9 آبان ماه برگزار شد؛ صنعت نفت را لوکوموتیو اقتصاد کشور خواند و تاکید کرد: جایگاه ویژه صنعت نفت موجب شده است که اهمیت پدافند غیرعامل در آن بیش از صنایع دیگر باشد.

حمید بورد با بیان این که بیش از 90 درصد سبد انرژی کشور را صنعت نفت تامین می کند، گفت: تصمیم گازرسانی کلان که در طول سال ها اجرایی شده است، تصمیمی اشتباه بوده که در آن کمتر به طرح جامع انرژی بها داده شده است.   به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به دلیل کار در شرایط ویژه و فشار بالا، صنعت نفت دارای محیطی پرریسک است که اهمیت پدافند غیرعامل را در آن دو چندان کرده و اهیمت حوزه سایبری را هم در آن افزایش داده است. از دهه هشتاد که سازمان پدافندغیرعامل کشور تاسیس شد، کار مشترک این سازمان با صنعت نفت آغازو ارتباطی تنگاتنگ ایجاد شد تا آنجا که سند جامع پدافند غیرعامل به طور مشترک میان صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل تهیه و تدوین و این همکاری موجب شد تمام سازمان ها و ارگان های نفتی تعریفی از وظایف خود در حوزه پدافند غیرعامل داشته باشند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: البته نمی توان گفت همه چیز به نحو عالی اجرا شده اما به طور کلی صنعت نفت نسبت به دیگر بخش ها در حوزه پدافند غیرعامل بیشتر کار کرده و سازمان پدافند غیرعامل هم ساختار سازمانی خود را در نفت پیدا کرده است.

وی همچنین با اشاره به اینکه تلاش داریم این موضوع را به یک فرهنگ سازمانی تبدیل کنیم تا در کشور پیشتاز باشیم، یادآورشد: براساس اسناد بالادستی بیش از 157 همت پروژه تعریف و بیش از ۲۴ همت آن در حوزه پدافند غیرعامل هزینه شده است.

برگزاری 250 هزار نفر- ساعت آموزش

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: تدوین 34 سرفصل آموزشی پدافند غیرعامل در حوزه عمومی، شیمیایی و زیستی، برگزاری ۲۵۰ هزار نفر-ساعت آموزش با عناوین سایبری و حفاظت از زیرساخت ها، از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل است. 

بورد همچنین برگزاری رزمایش پدافند غیرعامل در سطوح مختلف در مناطق عملیاتی ساحل و فراساحلی، ستاد سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، شرکت پایانه های نفتی ایران، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت نفت فلات قاره ایران، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت ملی حفاری ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان (بالغ بر ۶۰ رزمایش) را از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل برشمرد.

سناریوهای تهدیدآمیز

سردار غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز با اشاره به اینکه امسال، هفته پدافند غیرعامل به دلیل شرارت های رژیم صهیونیستی و تهدیدهای منطقه ای، حس و حال متفاوتی به خودگرفته و بیشتر به سمت مباحث عملی و اجرایی پیش رفته است، افزود: همانطور که رئیس جمهوری هم اعلام کرد، کشور در حال جنگ است، اما این جنگ ویژگی های خاصی دارد وکنترل از راه دور است تا به بحران جهانی تبدیل نشود.

 وی با اشاره به سناریوهای تهدیدی دشمن گفت: دو سناریو پیش رو داریم یکی سناریوی زیر آستانه جنگ که متمرکز بر حملات سایبری، تروریستی، خرابکارانه و... که سناریوی ثابت امسال جاری و سال گذشته دشمن بوده است و دیگری سناریوی جنگی.

تدوین اساسنامه جدید پدافند غیرعامل

سردار جلالی با اشاره به تبیین قانون جدید و اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: کارگروه پدافند غیرعامل کشور، عالی ترین مرجع تصمیم گیری در امور پدافند غیرعامل است و اعضای آن شامل وزرای کلیدی و فرماندهان نیروهای مسلح هستند. اعضای این کمیته شامل وزیر نفت، وزیر راه و شهرسازی، وزیر اطلاعات، وزیر دفاع، وزیرکشور، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، دادستان کل کشور و رئیس کمیته امنیت ملی کشور هستند، فرماندهان سپاه، ارتش و نیروی انتظامی نیز به عنوان اعضای کمیته در آن حضور دارند و تصمیم های کمیته بر اساس قانون لازم الاجراست و استنکاف از اجرای آنها جرم محسوب می شود.

وی ادامه داد: در این اساسنامه بند هماهنگی و همکاری دفاعی بین بخش دفاع و کشوری گنجانده شده و همسو با این، سازمان پدافند غیرعامل کشور اقدام به تدوین دستورعمل های عملیاتی کرده است که در دستگاه های اجرایی پیاده سازی شده اند. بر اساس این، 9 دستورعمل تعریف و به دستگاه ها ابلاغ شده است که بر اقدام های پدافندی، احتیاطی، کاهش آسیب پذیری ها و مدیریت مخاطرات تمرکز دارند و به افزایش تاب آوری و انعطاف پذیری کشور می انجامند.

ابلاغ 9 دستورعمل برای مقابله با مخاطرات

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به ابلاغ 9 دستورعمل برای مقابله با مخاطرات، اظهار کرد: یکی از این دستورعمل ها، «تشدید حفاظت، اقدام های امنیتی و اطلاعاتی» است که با عنوان شهید سرلشگر عباس نیلفروشان نام گذاری شده است، این دستورعمل مصوبه شورای امنیت بوده و به همه دستگاه ها و استان ها ابلاغ شده است.

به گفته وی، برش استانی همین دستورعمل نیز به نام شهید کاظمی تهیه شده است و با محوریت استانداری راه اندازی و فعال سازی کمیته امنیت دفاعی را پیش بینی کردیم که بتواند تصمیمات امنیتی و دفاعی بگیرد.  سردار جلالی افزود: «دفاع لایه به لایه سایبری» به نام شهید سرلشگر علی زاهدی، دستور عمل دیگری است که تهیه و ابلاغ شده است وتیم های عملیاتی سازمان پدافند غیرعامل در دستگاه های اجرایی فعال شده اند تا هم به اجرای آن کمک شود و هم اصول اطمینان از اجرا و آمادگی را حفظ کنند. افزون بر دستورعمل عمومی برای دستگاه های اجرایی، مصوبه شورای امنیت کشورکه تکالیف دستگاه های اجرایی را در شرایط کنونی مشخص کرده و مبتنی بر کاهش آسیب پذیری ها و کاهش مخاطرات است، ابلاغ کرده ایم.

وی ادامه داد: یکی از دستورعمل های کلیدی در پدافند شیمیایی، نظارت بر مجتمع های بزرگ صنایع شیمیایی و پتروشیمی است که با عنوان شهید بروجردی نام گذاری شده است.

پیش بینی آزمایشگاه تشخیص خرابکاری در ابزار الکترونیکی

رئیس پدافند غیرعامل کشور با اشاره به انفجار پیجرها در اتفاقات اخیر، به دستورعملی به نام «شهید چمران» برای کشف خرابکاری در ابزارهای ارتباطی اشاره کرد و گفت: به این منظور مراکز تشخیصی و آزمایشگاهی و کنترلی پیش بینی شده است تا با بازرسی اولیه، موارد مشکوک به آزمایشگاه ارسال و مشکل مرتفع شود.

به گفته سردار جلالی، دستورعمل «شهید عارفیان» نیز مربوط به حوزه بهداشت و درمان است که با محوریت اورژانس کشور تمام ظرفیت های امدادی را در برمی گیرد و باید از ظرفیت های امدادی موجود برای پاسخ سریع استفاده کنند. هدف این است که در شرایط بحرانی، به ویژه در مناطق صنعتی و حساس، خدمات امدادی و درمانی به سرعت ارائه شود.

وی یادآور شد: یکی از موضوع های کلیدی دیگر، مدیریت زنجیره تأمین در شرایط اضطراری است. این زنجیره شامل مواد اولیه، کارکنان، تجهیزات و منابع انرژی مانند برق است که برای کاهش وابستگی و افزایش آمادگی، باید زنجیره هایی ایجاد شود که امکان ذخیره و پشتیبانی کافی در صورت بروز بحران را فراهم کنند، به گونه ای که اگر یک بخش از این زنجیره مختل شود، بخش های دیگر بتوانند تا رفع بحران، کارکرد سیستم را ادامه دهند.

سردار جلالی با تاکید بر اینکه باید بین تهدید و نقاط آسیب پذیر یک سپر حفاظتی ایجاد و از تأثیرات مستقیم تهدید جلوگیری کرد، افزود: به همین منظور جداسازی و کنترل پیامدها از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا دشمن نتواند با موفقیت به زنجیره های حیاتی نفوذ کند. باید با دقت و جدیت این موضوع ها را پیگیری کنیم. هرگونه تعلل یا کوتاهی در انجام وظایف غیرقابل قبول است و باید با هماهنگی و انسجام کامل به اجرای این تکالیف بپردازیم تا به بالاترین سطح بازدارندگی ممکن دست یابیم.

عضویت وزیر نفت در کمیته دائمی سازمان پدافند غیرعامل کشور

مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت نیز با تبیین اقدام های لازم برای راه اندازی نخستین آزمایشگاه تست بدافزار کشور در وزارت نفت گفت: با توجه به اهمیت صنعت نفت در سازمان پدافند غیرعامل به تازگی وزیر نفت به عضویت کمیته دائمی سازمان پدافند غیرعامل کشور درآمده است.

علی اصغر حق بین با بیان اینکه صنعت نفت امروز جایگاهی بنیادین به لحاظ تأمین امنیت انرژی در همه زیرساخت های کشور دارد، اظهار کرد: در شرایطی به سر می بریم که سایه تهدید دشمن در کشور وجود دارد، از این رو باید هوشیار باشیم و اقدام های لازم را در زمینه پدافند غیرعامل انجام دهیم.

وی با یادآوری اینکه پدافند غیرعامل صنعت نفت پیش از این کارها و مانورهای زیادی را انجام داده و هم اکنون زمان اجرای برنامه های کوتاه مدت مقاوم سازی و تداوم تولید انرژی در کشور است، افزود: هم اکنون نقاط آسیب پذیر صنعت نفت شناسایی و اقدام های لازم برای تاب آوری تولید انرژی در کشور انجام شده است.

مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت با بیان اینکه امسال بیش از ۴۰۰ ریزبرنامه و ۹ هدف کلان در حوزه پدافند غیرعامل در صنعت نفت طراحی شده است، تصریح کرد: تاکنون چند دستورعمل و ابلاغیه از سوی سازمان پدافند غیرعامل کشور به وزارت نفت ابلاغ و برای ارکان عملیاتی وزارت نفت تشریح شده است.

حق بین با اشاره به حمله سایبری به سامانه توزیع سوخت کشور در سال های گذشته گفت: در نخستین حمله سایبری، بازگشت سامانه به مدار عملیاتی یک هفته زمان برد که این مدت زمان در حمله سایبری دوم به سه ساعت رسید.

تقویت پدافند غیرعامل صنعت نفت با اجرای زیرساخت های پالایشی

مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز گفت: شتاب بخشی به روند اجرای پروژه های انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یکی از مهم ترین موضوع های مورد پیگیری در حوزه پدافند غیرعامل در دستور کار قرار دارد و امید می رود با همکاری سازمان پدافند غیرعامل کشور، موانع فراروی این مسیر برطرف شود.

شهرام احمدی با اشاره به مأموریت مهم این شرکت در حوزه پدافند غیرعامل گفت: مردم اصلی ترین ذی نفع فعالیت شرکت ملی پالایش و پخش هستند و هرگونه اختلال در امور بر زندگی روزمره مردم اثرگذار است، به همین دلیل نکات و اقدام های مربوط به پدافند غیرعامل در این حوزه باید به دقت انجام شود.

مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه مهم ترین موضوع مورد پیگیری در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در حوزه پدافند غیرعامل، جایگزینی و تنوع بخشی خدمات است.

مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه مهم ترین چالش صنعت نفت، بحث ناترازی انرژی است، بیان کرد: برای کاهش ناترازی نیز اجرای طرح های پالایشی متنوع در دستورکار قرار دارد که با اجرای آنها ضمن ارتقای ظرفیت تولید، افزایش کیفیت و تنوع بخشی نیز حاصل می شود.

در پایان این همایش ضمن رونمایی از محصولات فرهنگی و کتاب های تهیه شده در حوزه پدافند غیرعامل و ایمنی در صنعت نفت، از 13 نفر از فعالان و مسئولان صنعت نفت قدردانی شد.