پتروشیمی اروند در مسیر افزایش تولید پی وی سی

پیشرفت در تکمیل زنجیره ارزش

مشعل: صنعت پتروشیمی بنا بر ضرورت های تولید پایدار و برنامه های توسعه ای خود در چند سال اخیر تلاش کرده است برنامه ریزی بلند مدتی را برای تامین خوراک و تکمیل زنجیره ارزش محصولات مختلف داشته باشد. با این رویکرد مثبت و بلند مدت، بسیاری از شرکت های پتروشیمی در تعامل با یکدیگر محصولاتی جدید را تولید کردند تا افزون بر جلوگیری از خروج ارز، زمان و هزینه کمتری را برای تامین محصولات مورد نیاز صرف کنند. به این ترتیب بسیاری از شرکت های پتروشیمی در حال حاضر به سراغ تولید گریدهای جدید از محصولات پتروشیمی در پایین دست رفته و به نوعی اثرگذاری و ارزش محصولاتشان را هم بیشتر کرده اند.

پتروشیمی اروند به عنوان اصلی ترین تولید کننده پی وی سی کشور یکی از شرکت های پیشرو در تکمیل زنجیره ارزش محصولات خود بوده و در این مسیر شرکت های دانش بنیان و فناور را هم با خود همراه کرده است. چندی قبل و در حاشیه نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، پتروشیمی اروند و سازمان منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر قرارداد جدیدی را برای تولید یک گرید دیگر محصولات پی وی سی امضا کردند. محمدرضا خسروی، رئیس مجتمع پتروشیمی اروند در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به برنامه ریزی بلند مدت و همه جانبه پتروشیمی اروند برای تکمیل زنجیره ارزش و افزایش تولیدات فعلی، به قرارداد جدید این مجموعه با سازمان منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر برای تولید و توسعه PVC2/VCM/EDC پتروشیمی اروند با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن اشاره کرد و گفت: پتروشیمی اروند با چشم انداز توسعه محصول و تکمیل زنجیره ارزش اقدام به احداث کارخانه 2 pvc کرده است و در مدت کوتاهی هزینه های انجام شده بازگشت خواهد داشت.

نیاز بازار داخلی به پی وی سی بیشتر از تولید است

رئیس مجتمع پتروشیمی اروند با اعلام اینکه واحد2 pvc  در واقع یک واحد تمام ایرانی خواهد بود، افزود: ارزش این قرارداد بیش از 600 میلیون یورو است و به صورت EPC اجرا خواهد شد. در حال حاضر مدیر پروژه مشخص شده و لایسنس آن را پتروشیمی اروند تامین می کند و در عین حال بسیاری از تجهیزات مورد نیاز را هم بومی سازی کرده ایم و از کمک شرکت های دانش بنیان و فناور بهره برده ایم.

وی با اشاره به تولید مازاد 240 هزار تن محصول میانی EDC این مجتمع، گفت: پروژه جدید 2 pvc  را با توجه به مازاد این محصول راه اندازی کردیم که در نتیجه آن اشتغال زایی برای منطقه در بر خواهد داشت. این پروژه به طور مستقیم 500 نفر و غیرمستقیم 600 نفر و در مدت اجرا حدود یکهزار و 600 نفر را مشغول به کار خواهد کرد.

خسروی با تاکید بر اینکه بخش قابل توجه و اصلی محصولات پتروشیمی اروند در داخل به فروش می رسد و بازار داخلی پی وی سی را تامین می کنیم و در نتیجه از خروج ارز جلوگیری می شود، افزود: با تولید و تامین این محصول و گریدهای مختلف آن در داخل کشور از خروج ارز و سفارش این محصول به شرکت های خارجی جلوگیری می شود.

رئیس مجتمع پتروشیمی اروند با اشاره به حجم قابل توجه ساخت و ساز در شهرهای مختلف کشور و نیاز به انواع گرید های پی وی سی گفت: طبق برآوردها در حال حاضر به ازای هر متر مربع ساخت و ساز در کشور سه کیلوگرم پی وی سی مصرف می شود و با توجه به حجم بالای تقاضای موجود تولید فعلی جوابگو نیاز داخل نیست.

وی با اعلام اینکه در حال حاضر پتروشیمی های غدیر، بندر امام و آبادان هم در حال تولید پی وی سی هستند، افزود: پتروشیمی اروند با 300 هزار تن تولید پی وی سی بیشترین میزان تولید را دارد اما این میزان در مقایسه با نیاز بازار داخل کافی نیست و صنعت ساختمان سازی و مشتقات پلاستیکی در زندگی روزمره زیاد است و بازار متنوعی دارند.

خسروی همچنین با اعلام اینکه در کنار پروژه  2 pvc  و پتروپرک، خط تولید نمک پنج میلیون تنی را نیز اجرا کنیم، اظهار کرد: در ادامه گرید S-PVC نیز تولید خواهد شد و در مجموع با اجرای  2 pvc  و تولید گریدهای جدید به دنبال انقلاب تازه ای در توسعه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش هستیم.

افزایش 8 درصدی تولید

محمدرضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی اروند نیز پیشتر در مورد تلاش این مجموعه برای افزایش تولید محصول پی وی سی در کشور و تامین نیاز داخلی گفته بود: در چهار ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود هشت درصد افزایش تولید در مجموع و در پی وی سی 25 درصد افزایش تولید را محقق کرده ایم و این روند ادامه دارد.

وی با تاکید بر اینکه خود را برای تامین نیاز داخل در عین تلاش برای حضور در بازارهای صادراتی متعهد می دانیم، افزود: خود را متعهد به تنوع بخشی و افزایش تولید می دانیم و هدف گذاری ما تولید با ظرفیت اسمی و بیش از ظرفیت فعلی مجتمع است و در همین زمینه برنامه اجرای PVC2 را با هدف تامین گریدهای جدید در دست اجرا داریم.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند مخالفت با رقابت در بازار پی وی سی را از دیگر سیاست های اعلام شده شرکت دانست و تأکید کرد: با رقابت در بازار پی وی سی مخالفیم و باید رقابت را به صفر برسانیم و هر شرکت به محصولات ما نیاز داشت به راحتی بتواند نیاز خود را تأمین کند و کالاها عرضه شود. می خواهیم در کنار برطرف کردن بازار رقابتی و عرضه بالا، صادرات را نیز به عهده بگیریم که با اجرای طرح توسعه پتروشیمی اروند، در سه سال آینده رقابت را از بین خواهیم برد و عرضه محصولات پی وی سی به دو برابر افزایش خواهد یافت.

کریمی با اشاره به کمبود محصول پی وی سی و نیاز بازار غرب آسیا به این محصول، تصریح کرد: تنها در خاورمیانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن کمبود پی وی سی داریم که از آمریکا، اروپا و چین وارد می شود. این نشان می دهد که نیازمند طرح های جدید در منطقه هستیم و اگر بتوانیم کمبود پی وی سی منطقه را تأمین کنیم، بی شک می توانیم بازار منطقه را به صورت کامل در دست بگیریم و این نوعی ظرفیت و فرصت است.

کریمی با تاکید بر اینکه صادرات محصولات پتروشیمی اروند تنها زمانی اتفاق می افتد که محصولات در انبارها باقی می ماند و مجبور به فروش آن به روشهای مختلف هستیم، گفت: برای حضور در بازار منطقه و سایر بازارهای جهانی لازم است موانع موجود برای صادرات برداشته شود.

بر اساس این گزارش، در واقع می توان گفت که پتروشیمی اروند با اجرای پروژه های جدید خود یعنی واحد پتروپرک و واحد تولید نمک پنج میلیون تنی در حال تکمیل چرخه تامین و تولید محصولات و خوراک خود است. خوراک اصلی پی وی سی نمک است که از آب دریا استحصال می شود. از آنجایی که بیشترین سواحل و دسترسی دریایی برای این شرکت ها وجود دارد می توان از این ظرفیت بهره برد. در حال حاضر در پتروشیمی اروند ۶۶۰ هزار تن کاستیک 100درصد و یک میلیون و ۳۲۰ هزار تن کاستیک ۵۰ درصد تولید می شود. تولید این میزان از چنین گریدی دیگر جای نگرانی را برای تولیدکنندگان سود پرک باقی نمی گذارد.

پتروشیمی اروند از سال گذشته قدم در راه تولید چهار محصول پر کاربرد و راهبردی نمک شسته شده، EPVC و SPVC و VCM گذاشته و در همین مدت کوتاه در دو محصول نمک شسته شده و EPVC بهترین رکورد تولید از بدو راه اندازی محقق شده است و این روند افزایش تولید ادامه دارد.

با این روند توسعه که پتروشیمی اروند در پیش گرفته است نه تنها بخش های پایین دستی برای تامین خوراک نگرانی ندارند بلکه آنطور که مدیرعامل این مجموعه اعلام کرده است، خوراک شرکت های وابسته به محصولات شرکت پتروشیمی اروند ازجمله پتروشیمی های بندر امام، خوزستان، کارون، غدیر، آبادان و هگمتانه با پایداری بیشتری تأمین خواهد شد.

اقدامی که پتروشیمی اروند برای تکمیل زنجیره کالایی خود و تامین خوراک واحدهای خود و چند پتروشیمی دیگر شروع کرده، روندی است که صنعت پتروشیمی متناسب با نیازها و آینده نگری برای خود پیش بینی کرده و در حال حاضر بسیاری از شرکت های پتروشیمی در این مسیر قرار گرفته اند. صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر و پس از فشارهای اقتصادی و تحریم های همه جانبه و مستقیم روی پای خود ایستاد و از تامین مالی و سرمایه گذاری گرفته تا تامین تجهیزات و قطعات و دانش فنی به توان داخلی خود اتکا کرد. در همین مسیر روند تامین خوراک پایدار و تنوع در محصولات را هم در دستور کار گذاشت و با همین رویکرد بود که نه تنها سهمش از بازار داخلی و خارجی کم نشد، بلکه توسعه نیز پیدا کرد.