به نسبت گذشته امضا شده که در صورت صدور مجوزهای لازم، امید داریم امسال شاهد آغاز فعالیت های طراحی و اجرای این پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکه ای باشیم. بر اساس مشارکت نامه 80 درصد سهام متعلق به سرمایه گذار خارجی و 20 درصد نیز متعلق به شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی است  که در صورت محقق شدن این امر، نقش مهمی در کاهش ناترازی بنزین خواهد داشت.

با توجه به این حجم فعالیت انجام شده و در دست اقدام، ظرفیت سازندگان ایرانی را چگونه ارزیابی می کنید؟

زمانی بود که اصلا به ظرفیت های داخلی اعتماد نمی شد؛ اما امروز اگر به پروژه های اجراشده یا در حال اجرا نگاه کنید، می بینید که غالب این پروژه های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت بنا به فراخور کارها و فعالیت های اجرایی ، بیشترین سهم را در داخلی سازی و حمایت از صنعتگران و تولیدکنندگان داخلی دارند. واقعیت این است که جور همه را می کشیم؛ چراکه از یک طرف باید پروژه را در بازه زمانی تعیین شده تحویل دهیم و از طرف دیگر تکلیف داریم که از سازندگان داخلی حمایت کنیم که این مسأله ریسک انجام کارها را بالا می برد و قطعا زمان انجام جشنواره ها به طول می انجامند. به هر حال سیاست وزارت نفت در سال های اخیر در امر واگذاری کارها به شرکت های داخلی، سیاست درست  و بجایی بوده و سبب شده تولیدکنندگان و سازندگان تلاش و توان مضاعفی داشته باشند و در این عرصه رقابتی حضور یابند.

همچنین سازندگان داخلی در جشنواره های این شرکت و در حوزه های مختلف توسعه زیرساخت های صنعت پالایش از جمله توسعه خطوط انتقال فعال شدند و درصد بالایی از تجهیزات مورد نیاز آنها را تامین کردند. از طرفی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با در اختیار داشتن ۹۵ درصد دانش فنی پیچیده اجرای واحدهای پالایشی به عنوان یکی از توانمندترین شرکت های صنعت نفت در حوزه صنعت پالایش نقش مهم راهبری خود را ایفا می کند. این شرکت تاکنون موفق شده با اعتماد، حمایت و با کمک سازندگان داخلی، بیش از 5۰ درصد تجهیزات صنایع پالایشی را داخلی سازی کند. ساخت الکتروپمپ های ایرانی چهار مگاواتی برای نخستین بار در کشور و تامین 100 درصدی لوله های جشنواره های خط لوله از داخل، از دیگر گام های اخیر این شرکت در مسیر اتکا به توان داخل و مشارکت با شرکت های دانش بنیان ایرانی بوده است. همه تجهیزات اصلی جشنواره خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان شامل پمپ ها، تجهیزات ارسال و دریافت توپک، صافی مخازن زیرزمینی پمپ های جانبی و شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج، اتصالات و ترانس از طریق سازندگان داخلی تامین شده و بجز برخی تجهیزات ابزار دقیق، کالا و تجهیزات این پروژه اکثرا ایرانی محسوب می شود.

 بتازگی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت به عنوان نماینده وزارت نفت در اجرای جشنواره های کیفی سازی پالایشی معرفی شد. میزان پیشرفت این پروژه ها در پالایشگاه های 10گانه کشور به چه میزان بوده است؟

شرکت ملی مهندسی با تجربه گرانبهای خود در به ثمر رساندن بیش از 300 جشنواره در حوزه پایین دستی و پالایشی، بتازگی نیز به عنوان مشاور منتخب دولت در کنترل و نظارت بر اجرای پروژه های «جشنواره جامع ارتقای کیفی پالایشگاه ها با اولویت کاهش نفت کوره کشور» انتخاب شده و در این زمینه از ابتدای امسال، علاوه بر نظارت بر اجرا و پیگیری روند پیشرفت این جشنواره ها در پالایشگاه های 9گانه نفتی، دو گزارش سه ماهه آماده کرده که در اختیار وزارت نفت، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است. همچنین تا پایان شهریورماه، سومین گزارش نیز ارسال خواهد شد. پروژه های کیفی سازی فراورده های نفتی در پالایشگاه های کشور دارای پیشرفت خوب و رو به جلویی است. بنا به تخصص و تجاربی که طی این سال ها کسب شده، تنها به گزارش دهی ماهانه بسنده نمی کنیم و گاهی در رفع موانع و چالش پیش روی پروژه ها، راهکارهای لازم را هم ارائه می دهیم.

 این شرکت در مسیر تامین تجهیزات و کالای مورد نیاز پروژه های پالایشی، به ویژه در شرایط تحریم با چه چالش ها و موانعی روبه رو بوده است؟

تامین تجهیزات و کالاها در شرایط تحریم، کار بسیار مشکلی است و در نخستین ماه های شروع به کار، برای رفع مشکل اصلی تأمین لوله های پروژه های خطوط لوله، تمامی تختال مورد نیاز پروژه های جاری خطوط لوله شرکت را با استفاده از منابع بخش خصوصی تامین کردیم و اگر این تصمیم بزرگ را نمی گرفتیم، مطمئنا امروزه شاهد بهره برداری از این خطوط نبودیم. این شرکت به عنوان یکی از قدیمی ترین مجریان پروژه های خطوط لوله نفتی موفق شد طی دو سال گذشته با باز کردن حدود 2 هزار  و 550 میلیارد تومان ال سی از بخش خصوصی، بیش از ١٠٧ هزار تن تختال مورد نیاز پروژه های خط لوله خود را به صورت یکجا از شرکت های تولیدکننده مواد اولیه لوله تامین کند، ضمن آنکه چرخ اقتصادی کارخانه های بزرگ تولیدکننده مواد اولیه لوله، تولیدکننده ورق، رنگ و عایق و شرکت های حمل ونقل و... را به حرکت درآورد و رشد اقتصادی این شرکت ها را رقم بزند.

 و پروژه های آتی؟

با سیاست های وزارت نفت و تمرکز این صنعت بر توسعه صنایع پالایشی، تسریع در تکمیل پروژه های موجود خط لوله در دستور کار قرار گرفت و تفاهمنامه تامین منابع مالی احداث خطوط لوله جدید به منظور افزایش ظرفیت انتقال در صنعت نفت کشور با بانک ها امضا شد. تعریف و پیگیری پروژه های جدید برای توسعه خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور در قطب های مختلف سرزمینی از دیگر اقدامات شرکت ملی مهندسی و ساختمان است که در این حوزه، عملیات اجرایی پروژه خط لوله تابش به طول ۹۴۸ کیلومتر، پارس به طول ۴۲۰ کیلومتر، خط لوله کرمان- زاهدان به طول ۵۵۰ کیلومتر، خط لوله رفسنجان- یزد به طول ۲۲۸ کیلومتر، مخزنگاه شهید مهدوی به ظرفیت ۶۰۰ میلیون لیتر و طراحی پایه واحد حلال های پالایشگاه لاوان در صورت تامین منابع مورد نیاز، با هدف نوسازی و افزایش ظرفیت خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور آغاز خواهد شد.