جشنواره توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان را به دورهمی برترین ها می شناسند؛ چراکه برترین های صنعت پالایشی در کشور و خاورمیانه، یکجا در این جشنواره ملی تجمیع شده است. بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و تقطیر در خلأ خاورمیانه که به ترتیب با ظرفیتی معادل 210 هزار و 100 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر منطقه خاورمیانه با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین کوره هیدروژن یکپارچه خاورمیانه به وزن یک هزار و 500 تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع بیش از  125 متر، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز، ثبت رکورد 34 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه، پیشرفت 33 درصدی در بخش اجرایی و در سال پایانی پروژه، به کارگیری نیروی انسانی و اشتغال مستقیم برای هفت هزار و 300 نفر و  15هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت در این مگاپروژه پالایشی کشور از نمونه این ویژگی هاست.

تفاهمنامه اجرای بخش دوم جشنواره توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان تیر امسال بین شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و شرکت پالایش نفت آبادان امضا شد که فعالیت های عملیاتی این پروژه نیز آغاز شده و حداقل سه سال زمان برای تکمیل آن در نظر گرفته شده است.

سرانجام مابقی خطوط لوله چه شد؟

علاوه بر خط لوله بندرعباس_ سیرجان_ رفسنجان، یکی از پروژه های خطوط لوله، خط لوله 420 کیلومتری نایین- کاشان- ری است که در همان سال 1400، پس از اجرای فعالیت های باقیمانده به اتمام رسید و فرایندهای مالی و تصفیه ای انجام و تحویل بهره بردار شد. این خط لوله روزانه 205 هزار بشکه نفت و انواع فراورده را به نیمه شمالی کشور انتقال می دهد.

احداث خط لوله تبریز- خوی- ارومیه که این خط به طول بیش از 220 کیلومتریکی دیگر از تکالیف شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بود که با ظرفیت انتقال روزانه تا ۱۰۰ هزار بشکه انواع فراورده آماده بهره برداری  است.

دو خط لوله انشعابی 37 کیلومتری گوره-جاسک و خط لوله 340 کیلومتری سبزآب- ری نیز در صورت تامین منابع مالی، تا پایان امسال راه اندازی خواهد شد. در مجموع اگر حساب کنیم بیش از 1000 کیلومتر احداث خط لوله در طول فعالیت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در سه سال گذشته انجام شده، این میزان عدد بسیار بزرگی است و نشان از حجم بالای کار در حوزه جشنواره های توسعه ای خطوط لوله دارد.

از پروژه های جدید خط لوله، خط لوله 980 کیلومتری تابش است که قرارداد EPCF آن با قرارگاه خاتم الانبیا(ص) و بانک شهر امضا شده و در مرحله اخذ مجوزهای نهایی است.

پروژه دوم خط لوله 400 کیلومتری پارس است که مطالعات طراحی بنیادی و مجوزهای لازم اخذ و حتی ارزیابی مناقصه گران آن انجام شده و طبق مصوبه باید به صورت  EPCF  انجام شود.

پروژه دیگر، خط لوله فراورده های نفتی کرمان به زاهدان به طول ۵۲۰ کیلومتر است که این پروژه نیز در شورای اقتصاد مطرح  شده و به محض تصویب، فعالیت های مهندسی آن آغاز خواهد شد.

پروژه تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا از این نظر که برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت کشور و همزمان با تحریم ها عملیاتی شد، حائز اهمیت است؛ اما به واقع وسعت و گستردگی کار نشان می دهد که چیزی فراتر از تعمیرات اساسی صورت گرفته است؟

بله، یکی از پروژه های مهم و فراسرزمینی، پروژه تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا بود که کار، سطحی فراتر از حد تصور اورهال و تعمیرات اساسی داشت. اسم پروژه، تعمیرات اساسی پالایشگاه 140 هزار بشکه ای ال پالیتو بود، آن هم بنا به ملاحظاتی که در زمان رقابت با شرکت های خارجی داشتیم؛ اما در واقع یک بازسازی و نوسازی کامل انجام شد. موید این ادعا هم به کارگیری بیش از دو میلیون قطعه کالا برای پالایشگاه بود که نشان می دهد کار در حد تعمیرات و گاه اورهال خلاصه نمی شد. قبل از انجام مراحل بازسازی، مصرف کاتالیست سالانه پالایشگاه حدود 500 تن بود که ما تنها در یک بخش حدود دو هراز و 500 تن کاتالیست به این پالایشگاه ارسال کردیم. یکی دیگر از مزیت های قابل اشاره در روند بازسازی پروژه فراسرزمینی پالایشگاه ال پالیتو، صدور خدمات فنی و مهندسی و همین طور صدور کالاهای ساخت شرکت های داخلی بود که شکل گرفت و دستاورد بسیار عظیمی برای کشور داشت. باید کالاها مطابق با استانداردهای آمریکایی تولید و به کار برده می شد که خوشبختانه این اتفاق افتاد و توانستیم تولیداتمان را هم سطح با استانداردهای جهانی قرار دهیم و رقابت کنیم. واقعیت این است که برای تأمین و ساخت این تجهیزات، «خون دل خوردیم». موانع و چالش های زیادی را از سر گذراندیم؛ اما افتخارمان این است،  به نقطه ای رسیدیم که می توانیم در پروژه ‎های خارجی نیز حضوری چشمگیر داشته باشیم و توان و دانش فنی متخصصان داخلی را به رخ دیگر کشورها بکشیم. هدف از بازگو کردن دستاوردها، ارائه رزومه متخصصان صنعت نفت کشور است تا تخصص و کارکرد ایرانی ها به جامعه جهانی منعکس شود و نسل آینده بتواند این پرچم را برافراشته نگه دارد و به قله های رفیع افتخار برساند.

از اسکله پنج هزار تنی قشم هم بگویید. این پروژه فراز و فرودهای زیادی را به خود دیده است. چه زمانی به بهره برداری می رسد؟

کار ساخت این اسکله حدود دو سالی است که به طور جدی انجام می شود. در اواسط کار و زمانی که شمع ها را کوبیدیم و به نزدیکی اسکله موجود رسیدیم، با یک تغییر اساسی در ساختار اجرایی کار مواجه شدیم؛ یعنی ساخت یک اسکله موقت دو هزار تنی در مجاورت اسکله قبلی. در این پروژه، به دلیل مشکل سوخت رسانی به جزیره، ناچار شدیم یک اسکله دو هزار تنی جدید را در کنار این اسکله احداث کنیم تا در زمان ساخت پروژه پنج هزار تنی، از طریق این اسکله بتوانیم عملیات سوخت رسانی به جزیره قشم را انجام دهیم. ساخت این اسکله دو هزار تنی به توقف و تاخیر در اجرای این پروژه منجر شد و تاکنون ۵۰ درصد پیشرفت داشته است. فرایند انجام کار ساخت اسکله دوم، به گونه ای جلو رفت که از قالب موقت خارج شد و به شکل یک اسکله کامل و دائمی دو هزار تنی درآمد. این اتفاق، کودکی بود که از دل این پروژه تعریف و خارج شد. هم اکنون اسکله دو هزار تنی در مراحل پایانی کار قرار دارد و حداکثر تا سه ماه آینده به بهره برداری خواهد رسید.

  از پروژه مخازن شهید مهدوی بگویید. چرا با وجود گذشت دو سال از امضای قرارداد، ساخت آن انجام نشد؟

پروژه مخازن شهید مهدوی از دیگر پروژه های در حال پیگیری این شرکت است که طبق مصوبه، باید در قالب قرارداد ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) اجرایی می شد؛ اما متاسفانه با توجه به انجام مناقصه، در قالب این نوع قرارداد، برنده مناقصه ای نداشتیم. در ادامه با تعریف احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، پیشنهاد شد این مخازن در کنار این پتروپالایشگاه احداث شود. به همین دلیل اراضی پروژه مخازن شهید مهدوی از روستای جمال احمد به زمین های جنب پتروپالایشگاه شهید سلیمانی منتقل شد. برای پروژه مخازن شهید مهدوی حدود ۸۵ میلیون یورو سرمایه گذاری شده که پیش بینی می شود با گذشت زمان، به ۱۰۰ میلیون یورو افزایش یابد.

 صحبت از پتروپالایشگاه شهید سلیمانی شد. روند اجرای این جشنواره به کجا رسید؟

در طراحی بنیادی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گام های اولیه برداشته و از دی ماه پارسال طراحی آن آغاز شد، به طوری که در کمتر از سه ماه نخستین بخش این پروژه مانند عملیات تسطیح و احداث مخازن آن، به مرحله مناقصه رسید که امیدواریم تا نیمه نخست امسال، بخش دوم و تا پایان مدت قرارداد، طراحی بنیادی آن تکمیل و فازهای اجرایی یکی پس از دیگری عملیاتی شود. جشنواره 300 هزار بشکه ای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، نخستین پروژه صنعت نفت در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی است که هدف از احداث آن، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی برای همسویی با نگاه دولت و پیش بینی سند تحول است. غایت دانش و تخصص ایرانی و تجارب اندوخته کشورمان در اجرای پروژه های پالایشی با اتکا به توان داخلی، در طراحی مهندسی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ثمر خواهد رسید و به امید خدا لایسنس واحدها از سوی این شرکت  طراحی و اخذ خواهد شد.

همچنین با همکاری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و یک شرکت خارجی در زمینه فعال سازی پالایشگاه خوزستان اقدام هایی انجام داده ایم و مشارکت نامه آن