مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران:

۱۴۰۳ شاهکار افتتاح ها خواهد بود

مشعل هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست مدتی پس از تغییر دولت و تغییرات احتمالی در زیرمجموعه های صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی برگزار شد. در این نمایشگاه شرکت های داخلی و خارجی برنامه های همیشگی را داشتند و تفاهم نامه ها، قراردادها و نشست های تخصصی و دیدارهایشان بسیار فعالانه انجام شد.

در نمایشگاه هجدهم، تنها یک نشست خبری برگزار شد و آن هم نشست خبری مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بود. شاهمیرزایی گفت: در سال ۱۴۰۳ شاهکار صنعت پتروشیمی به ثمر می رسد و شاهد بهره برداری از ۲۰ طرح پتروشیمی برنامه ریزی شده خواهیم بود. از ابتدای سال تاکنون شش طرح از این تعداد افتتاح شده و مابقی هم آماده افتتاح است.

وی با بیان اینکه امسال بالاترین تعداد افتتاح طرح های پتروشیمی در طول تاریخ صنعت پتروشیمی تجربه می شود، افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران انتظار دارد شرکت های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اهتمام ویژه برای تأمین خوراک موردنیاز صنعت پتروشیمی داشته باشند.

شاهمیرزایی با اشاره به تعهد شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای بومی سازی همه کاتالیست های صنعت پتروشیمی گفت: در سه سال گذشته ما این تکلیف را پذیرفتیم و هم اکنون ایران به قله کاتالیست ها دست یافته و جزو کشورهای نادری است که توان تولید کاتالیست ها را دارد. همچنین در حال حاضر بیش از ۸۷درصد کالا و تجهیزات این صنعت در داخل تولید می شود و برنامه ریزی شده است که تا چند سال آینده جشن خودکفایی در این زمینه را نیز برگزار کنیم.

شاهمیرزایی به برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش در مناطق مکران، لامرد، انرژی بر پارسیان، دیر و طرح توسعه ماهشهر اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود نخستین فاز از طرح های منطقه پتروشیمی مکران امسال به بهره برداری برسد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر توجه ویژه این صنعت به  مؤلفه های زیست محیطی و حفاظت از سرمایه های بین نسلی تأکید کرد و ادامه داد: صنعت پتروشیمی با قبول مسئولیت، اجرای طرح های جمع آوری گازهای مشعل در شرق و غرب کارون را در دست دارد تا از سوزاندن منابع ارزشمند و آلودگی محیط زیست جلوگیری شود. برآورد می شود که همه گازهای مشعل تا سه سال آینده جمع آوری شوند.

به گفته شاهمیرزایی، همسو با سند جامع تکمیل زنجیره ارزش که پارسال از آن رونمایی شد، سند برنامه راهبردی توسعه صنعت پتروشیمی برای ۵۰ سال آینده نیز تهیه شده است.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر همکاری ایران و روسیه در صنعت پتروشیمی بیان کرد: برای رقم زدن آینده ای پایدار برای ایران باید با بازارهای جهانی همکاری لازم را داشته باشیم، ازاین رو صنعت پتروشیمی نیز رابطه راهبردی با فدراسیون روسیه دارد و این روند در حال گسترش است. در حال حاضر همکاری مطلوبی در زمینه تأمین کالا و تجهیزات و فناوری و همچنین آموزش نیروهای متخصص بین دو کشور وجود دارد. ایران آمادگی دارد روابط ایران و روسیه در حوزه صنعت پتروشیمی از جمله حضور آنها در طرح های توسعه ای را گسترش دهد. صنعت پتروشیمی با آمریکای لاتین، آفریقا، برخی کشورهای اروپایی، آسیای شرقی و میانه در حوزه پتروشیمی همکاری دارد.

شاهمیرزایی درباره پرسشی در زمینه تولید واقعی و صادرات صنعت پتروشیمی ایران یادآور شد: این صنعت در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۵ میلیون تن محصول تولید کرده که حدود ۳۰ میلیون تن آن صادرات، ۱۳ میلیون تن فروش داخلی و مابقی خوراک بین مجتمعی بوده است.

وی با اعلام اینکه تولید واقعی پتروشیمی ها برای سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۸۰ میلیون تن برآورد می شود، گفت: امروز بیش از ۵۵۰ گرید انواع محصولات پتروشیمی در کشور تولید و به پنج قاره صادر می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره میانگین ارزش محصولات پتروشیمی بیان کرد: تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، راهکار راهبردی برای افزایش میانگین ارزش محصولات پتروشیمی است و به سرعت در حال حرکت به سمت این راهبرد هستیم تا میانگین ارزش این محصولات را با تولید محصولات نهایی هرچه بیشتر افزایش دهیم.

 

امضای 9 موافقت نامه، تفاهم نامه و قرارداد همکاری با مجموعه های دانش بنیان

توافق هایی بر محور فناوری

 در حاشیه هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست تعدادی از شرکت ها با مجموعه های دانش بنیان به توافق رسیدند و موافقت نامه یا تفاهم نامه همکاری امضا کردند. بر این اساس شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دو موافقت نامه همکاری شامل موافقت نامه همکاری در زمینه توسعه دانش فنی فرایند دهیدروژناسیون پروپان (PDH) با شرکت دانش بنیان «یورواسلات پارس» و موافقت نامه همکاری در زمینه طراحی و ساخت خطوط انتقال پودر و گرانول مورد نیاز واحدهای تولید پلی الفین با شرکت دانش بنیان «افراونداد ایرانیان» داشت. یک تفاهم نامه همکاری ایجاد و توسعه دانش فنی و فناوری های مورد نیاز صنایع پتروپالایشی و پتروشیمی نیز به امضای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت توسعه فناوری های انرژی آرمان پاسارگاد رسید.

سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی نیز قرارداد و تفاهم نامه همکاری اجرای پنج طرح پتروشیمی را با شرکت های ایرانی به امضا رساند. بر این اساس سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، قرارداد اجرای طرح تولید متیل آمین و زنجیره پایین دست با ظرفیت سالانه ۳۶ هزار تن در سایت ۲ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی را با شرکت پتروسام اوراسیا امضا کرد. این سازمان همچنین قرارداد اجرای طرح تولید نخ، پارچه، لاینر و جانبو بگ با ظرفیت سالانه شش هزار تن با سرمایه گذاری سه میلیون دلار و ۲۵۰۰ میلیارد ریال در سایت ۱ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی را با شرکت اوجا تدبیر البرز منعقد کرد.

قرارداد تولید ماده مؤثره دارویی حلال های آزمایشگاهی با ظرفیت سالانه ۱۵ هزار تن و سرمایه گذاری دو میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و ۷۶۰ میلیارد ریال در سایت ۱ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با شرکت جابر ازنق شیمی، یکی دیگر از این توافقات بودند.

تفاهم نامه های توسعه PVC2/VCM/EDC پتروشیمی اروند با ظرفیت سالانه۳۰۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۶۲۶ میلیون دلار و طرح توسعه VAMپتروشیمی فن آوران با ظرفیت سالانه ۱۰۰ هزار تن و سرمایه گذاری ۸۷ میلیون دلار با هدف افزایش صادرات غیرنفتی، خودکفایی و بهره گیری از ظرفیت ها و تقویت مشارکت بخش خصوصی امضا شد.

بر اساس این گزارش، شرکت پلیمر آریاساسول و خانه نوآوری و فناوری ایران نیز یک قرارداد همکاری به منظور استفاده از ظرفیت های دو طرف امضا کردند. مرکز نوآوری و دانش بنیان شرکت پلیمر آریاساسول پیش از این و در همکاری مشترک با شرکت های دانش بنیان و معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری موفق به ساخت گرید LEC 1969 شده و حالا در قالب این همکاری جدید به دنبال گسترش فناوری است.