با بهره برداری از پروژه بهینه سازی بازیافت آب در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند محقق شد

صرفه جویی در مصرف 1.5 میلیارد لیتر آب

مشعل: شرکت های پالایشی همواره برای حفظ محیط زیست اقدام های متعددی در دستور کار دارند و از آن جمله می توان به پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند اشاره کرد. این پروژه نیمه دوم سال 1399 شروع و هفتم شهریورماه 1403 افتتاح شد و با مشارکت 90 درصدی شرکت های داخلی به بهره برداری رسید. میزان سرمایه گذاری در این پروژه نیز 6.3 میلیون یورو همچنین 140 میلیارد تومان اعلام شده است . از زمان آغاز به کار پروژه تا پایان آن نیز 200 تا 300 نفر_ساعت در روز به کار گرفته شده اند. در گزارش پیش رو به آیین بهره برداری این پروژه پرداخته شده است که در ادامه می خوانید.

با توجه به شرایط بحران کم آبی حاکم بر جهان که در کشور ما نیز وجود دارد و الزام به استفاده از روش های نوین بازیابی و تصفیه جریان های پساب پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به منظور صرفه جویی در مصرف آب، تامین نیازهای آبی پالایشگاه و کمک به حفظ محیط زیست، پروژه تصفیه پساب های موجود در پالایشگاه اجراشد.

از اهداف این پروژه می توان به کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر و در نهایت قطع سرریز آنها به اراضی کشاورزی منطقه و استفاده مجدد از پساب و کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح اشاره کرد.

ظرفیت این واحد، 340 مترمکعب بر ساعت برآورد شده است که به تولید 310 مترمکعب بر ساعت آب باکیفیت بالا منجر می شود. با اجرای این طرح سالانه نزدیک به 1.5 میلیارد لیتر تصفیه آب صورت خواهد گرفت و از  برداشت سالانه 1.5 میلیارد لیتر از سد کمال صالح جلوگیری خواهد شد.

پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نخستین پالایشگاه نفتی است که درصد بازیابی آب های آلوده صنعتی به واحد RO آن بیش از 90 درصد رسیده است.

به صورت میانگین روزانه 200 نفر بومی منطقه در اجرای این پروژه حضور داشتند و حدود 50 نفر به صورت دائم در دوره بهره برداری مشغول به کار خواهند شد، همچنین بیش از 70 درصد تجهیزات این پروژه از تولیدکنندگان داخلی تامین شده است.

استفاده مجدد از آب مصرفی

مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با حضور در این آیین به صرفه جویی سالانه بیش از 1.5 میلیارد لیتر آب با افتتاح پروژه «بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس» اشاره کرد و گفت: اهمیت ویژه به مسائل زیست محیطی و محدودیت منابع آب شیرین، خشکسالی های وسیع، افزایش برداشت از منابع آب و در نتیجه الزام استفاده صحیح از منابع آب موجود و تصفیه کامل پساب های صنعتی، شرکت پالایش نفت شازند را بر آن داشت تا احداث واحد جدید تصفیه پساب با املاح بالا، به روش اسمز معکوس (RO) و تصفیه کامل پساب و استفاده مجدد از آب مصرفی را در دستور کار قرار دهد.

مجید رجبی ادامه داد: طرح بهینه سازی بازیافت آب های املاح بالا به روش اسمز معکوس با سرمایه گذاری ارزی ۶.۳ میلیون یورویی و سرمایه گذاری ریالی یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریالی در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند احداث شده است.

به گفته او، عملیات اجرایی این طرح با مشارکت ۹۰ درصدی شرکت های داخلی و به کارگیری ۹۰ نفر از متخصصان بومی در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ آغاز و اکنون پس از گذشت سه سال و شش ماه به بهره برداری رسیده است.

مدیرعامل پالایشگاه  امام خمینی(ره) شازند با اشاره به اهداف پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس گفت: کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر، استفاده مجدد از پساب و کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح، از جمله محورهایی است که در این طرح دیده شده است.

رجبی در ادامه افزود: حین اجرای پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس ۳۰۰ نفر اشتغال مستقیم داشتند. اکنون که این طرح به بهره برداری رسیده نیز برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم فرصت شغلی فراهم شده است.

او در بخش دیگری از صحبت های خود به سرریز شدن آب های با املاح بالا به حوضچه های تبخیر اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح موجب افزایش بهره وری مصرف آب، همچنین جلوگیری از نفوذ آب املاح بالا به سفره های زیرزمینی می شود.

 مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، اعتماد بیش از ۷۰ درصد به شرکت های داخلی درهمسویی با طراحی و احداث این واحد و تأمین حداکثری تجهیزات از تولیدکنندگان داخلی را از دیگر ویژگی های مهم این پروژه برشمرد.

صرفه جویی سالانه 3 میلیارد مترمکعب آب

هوشنگ هادیان پور، نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت: در کنار توسعه صنعتی و اقتصادی استان مرکزی باید ضوابط و مقررات زیست محیطی اعمال شود. به دلیل نادیده گرفتن موازین زیست محیطی در سند آمایش سرزمین، کارشناسان در برنامه های پیش رو و عملیاتی با چالش ها و مشکلاتی مواجه شده اند.

او با تاکید بر اینکه باید در حفظ آب کوشا و به دنبال کاهش اثرات مخرب زیست محیطی باشیم، ضمن اینکه روند تولید و صنعت استان نیز متوقف نشود، گفت: با افتتاح پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس، صرفه جویی سه میلیارد مترمکعبی آب را شاهد هستیم.

به گفته هادیان پور، عدم نیاز به برداشت آب از سد کمال صالح برای پالایشگاه و رساندن آب به روستاهای اطراف و توسعه بخش کشاورزی منطقه، از برکات پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس است.

کسب نشان کاربرد علامت استاندارد

فرزاد مخلص الائمه، استاندار استان مرکزی نیز در این آیین با اشاره به اتفاقات مثبت در حوزه صنایع نفتی در کشور گفت: پروژه های زیست محیطی متعددی در پالایشگاه امام خمینی (ره)  شازند در حال اجراست که به تدریج وارد مدار اجرا و بهره برداری خواهد شد.

او با  بیان اینکه اجرای طرح های زیست محیطی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند برای تولید بنزین با کیفیت و اصلاح الگوی مصرف بهینه آب در کشور قابل تقدیر و ارزشمند است، ادامه داد: به واحدهای صنعتی مستقر در نقاط مختلف استان مرکزی توصیه می کنم که ضوابط و مقررات محیط زیستی را در اولویت امور قرار دهند و فعالیت های خود را با استانداردهای زیست محیطی تطبیق دهند.مخلص الائمه تاکید کرد: کسب نشان کاربرد علامت استاندارد برای تولید بنزین باکیفیت، اتفاق ارزشمندی بود که سال گذشته در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند رخ داد.