
با تلاش عکاسان نفت د ر مناطق عملیاتی، ثبت ماند گارترین لحظه ها رقم می خورد
نمایش سختی کار از قاب د وربین
مشعل مهمترین مناطق نفتی کشور، معمولا د ر مکان هایی واقع شد ه است که کمتر افراد عاد ی جامعه می توانند د ر آن فضا حضور د اشته باشند تا بد انند کارکنان صنعت نفت برای به حرکت د رآورد ن چرخ های این صنعت د ر چه شرایطی مشغول به کار هستند . حتی بخش ها و مناطقی وجود د ارد که افراد عاد ی جامعه نمی توانند حد س بزنند این افراد زحمت کش برای استخراج نفت با چه مصائب و سختی هایی مواجه هستند . د ر چنین شرایطی خبرنگاران با حضور د ر برخی از مناطق نفتی و انتشار گزارش های توصیفی تلاش می کنند تا بخشی از سختی ها و مشکلات کارکنانی که د ر این حوزه مشغول به کار هستند را برای مخاطبان خود نمایان کنند . اما تنها خواند ن یک گزارش خبری یا توصیفی می تواند عمق سختی و شرایطی که کارکنان نفت کنار چاه ها و یا سکوهای نفتی تجربه می کنند را به مخاطب منتقل کند ؟ بی شک جواب این سوال خیر است. برای تکمیل چنین گزارشی؛ تصویر از اهمیت بسیاری برخورد ار است؛ به همین د لیل است که د ر چنین شرایطی پای عکاسان خبری به میان می آید ؛ عکاسانی که پابه پای خبرنگاران د ر شرایط سخت حضور د اشته و تلاش می کنند تا بهترین تصاویر را برای کامل شد ن گزارش و خبرهایی که قرار است منتشر شود ، ثبت کنند . همین گزارش ها و تصاویر است که مخاطب با خواند ن و د ید ن آن نگاهی د یگر به تلاش هایی که د ر صنعت نفت و زند ه نگهد اشتن آن می شود ، خواهند د اشت و حس قد رد انی نسبت به مرد انی که د ر سخت ترین شرایط برای سرافرازی ایران زمین تلاش می کنند ، د ر د لشان زند ه می شود .
۱۹ آگوست (۲۹ مرد اد ) مصاد ف با روز جهانی عکاس است بر این اساس تصمیم گرفتیم تا با عکاسان صنعت نفت ایران که د ر رسانه های اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت مشغول به کار هستند و همیشه سعی کرد ه اند د ر هر شرایطی اولین ها را د ر این حوزه به تصویر کشند گفت وگویی د اشته باشیم تا به نوعی د رباره تجربه و نیازهای عکاسی د ر این حوزه بیشتر بد انیم.
احسان قنبرپور متولد سال 1367 د بیر سرویس عکس شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) است که بیش از 10 سال به عنوان د بیر عکس د ر رسانه های مختلف از جمله خبرگزاری مهر و ایرنا مشغول به کار بود ه است. او د ر ابتد ای صحبت های خود د رباره فعالیت به عنوان یک عکاس گفت: پیش از اینکه به عنوان د بیر مشغول به کار شوم؛ سال ها تجربه عکاسی خبری د اشته و همچنان د ر صورتی که فرصت مناسب فراهم شود ، باز هم به عنوان عکاس خبری د ر برخی روید اد ها حضور پید ا می کنم. همچنین نزد یک به د و سال است که د ر مجموعه اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت به عنوان د بیر سرویس عکس مشغول به کار هستم.
وی د رباره عکاسی د ر صنعت نفت و تفاوت های آن با د یگر حوزه ها توضیح د اد : عکاسی خبری تفاوت عمد ه ای با انواع د یگر عکاسی د ارد ؛ این نوع از عکاسی معمولا آمیخته با سرعت، استرس و ثبت اتفاق های ناگهانی است که نباید از چشم عکاس د ور بماند . اما عکاسی خبری د ر حوزه نفت نه تنها همه این موارد را شامل می شود بلکه عکاس شرایط متفاوت تری را تجربه می کند . به این معنا که عمد ه عملیات هایی که د ر حوزه نفت شکل می گیرد ، د ر مناطق سخت و جنوبی کشور بود ه که د ارای شرایط آب و هوایی بسیار سخت و طاقت فرساست. بخشی از این مناطق، سکوهای نفتی است که د ر نقطه صفر مرزی و د ارای حساسیت های بالایی است و عکاس زمانی که د ر چنین موقعیت هایی قرار می گیرد ، باید د ر کنار توجه به حساسیت های موجود ، عکس هایی را د ر خور زحمات کارکنان صنعت نفت که د ر شرایط آب و هوایی سخت مشغول به کار هستند ، به ثبت برسانند .
خطر همیشه د ر کمین است
قنبرپور د ر پاسخ به این پرسش که عکاسان د ر این حوزه معمولا با چه خطرهایی مواجه هستند ، اعلام کرد : نکته بسیار مهمی که باید د ر صنعت نفت به آن توجه کرد این است که ایمنی و امنیت د ر این شغل حرف اول را میزند چرا که هم از نظر فعالیت صنعتی بسیار سخت بود ه و هم اینکه نفت، گاز و فرآورد ه های آن به شد ت اشتعال زا است که این خود خطر کار را د وچند ان می کند . خطرهایی از این د ست برای عکاسانی که د ر موقعیت قرار می گیرند نیز وجود د ارد به عنوان مثال زمانی که عکاس می خواهد برای تهیه گزارش تصویری روی سکوهای نفتی برود باید مسیر خطرناکی را طی کند . روی سکو نیز ممکن است عکاس د ر شرایط بد ی قرار گرفته و مجبور شود به د لیل شرایط بد آب و هوایی یک یا د و هفته روی سکوی نفتی بماند .
وی اد امه د اد : مساله د یگری که عکاسان خبری د ر چنین شرایط جوی با آن مواجه هستند ؛ آسیب د ید ن تجهیزات عکاسی است چرا که د ر مناطق عملیاتی هوا بسیار گرم و رطوبت و شرجی به معنای کامل طاقت فرساست؛ به همین د لیل برای کار عکاسی د ر چنین محیطی باید تجهیزات عکاسی خاص آن محیط را به همراه د اشته باشیم چرا که تجهیزات عکاسی معمولی د ر این شرایط به سرعت فرسود ه و خراب می شوند و د یگر قابل استفاد ه نخواهد بود . د بیر سرویس عکس شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) گفت: نفت، صنعت گسترد ه ای است که اگر بخواهیم به عنوان یک عکاس د ر این حوزه کار کنیم، سوژه هایی چون فعالیت های صنعتی، اجتماعی، سختی کار د ر گرمای بالای 50 د رجه و حتی واحد های آموزشی وجود د ارد که یک عکاس می تواند روی آنها کار کند . گاهی ماموریت هایی با سوژه های متفاوت پیش می آید که باید براساس توانایی و استعد اد عکاس ها، یک نفر را برای تهیه گزارش انتخاب کنیم. خوشبختانه عکاسان با استعد اد و ورزید ه ای را د ر اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت د اریم که به خوبی به کار خود مسلط هستند . البته این را هم باید مد نظر د اشته باشید که عکاسان باید همیشه از نظر فیزیکی د ر آماد گی بالایی قرار د اشته باشند و د ر کنار آن روحیه هنری خود را برای عکاسی خبری ارتقا د هند .
وی تاکید کرد : البته این مساله را نیز باید مورد توجه د اشته باشیم که د ر برخی ماموریت های سخت به تجربه و سرعت عمل عکاس نیاز د اریم که د ر چنین ماموریت هایی توانایی و جسارت عکاس مورد توجه قرار می گیرد . احسان قنبرپور د رباره نیازهای عکاسانی که د ر صنعت نفت مشغول به کار هستند ، گفت: به عنوان عکاس خبری که د ر حوزه صنعت مشغول به کار هستیم، بی شک با نیازهای بسیاری مواجه هستیم که اولین نیاز د ر این حوزه مساله تجهیزات است؛ تجهیزات عکاسی د ر این حوزه به سرعت فرسود ه می شوند و احتمال از بین رفتن آن بسیار زیاد است؛ به همین د لیل ما نیازمند به روزترین تجهیزات عکاسی هستیم و باید به سرعت قطعات د وربین ها تعویض شود . مساله د یگر این است که باید به عکاسان وزارت نفت اعتماد شود ؛ به این معنا که عکاسان زمانی که د ر این حوزه فعالیت می کنند ، به خوبی با خط قرمزها و باید و نباید ها آشنا هستند و بهتر است به آنها د ر موقعیت های مختلف اعتماد شود تا بتوانند د ر کنار تمام این خط قرمزها تصاویر خاص و متفاوتی را ثبت کنند .
فرصت تجربه های متفاوت
علیرضا خضرایی متولد 1368، از عکاسانی است که د ر رسانه های اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت مشغول به کار است و علاقه بسیاری به این حوزه د ارد ، او د رباره آغاز کار به عنوان یک عکاس گفت: از سال 1391 با کار د ر خبرگزاری ایلنا وارد عرصه عکاسی خبری شد م و بیش از یک سال است که د ر رسانه های اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت به عنوان عکاس خبری حضور د ارم. زمانی که به عنوان عکاس خبری د ر خبرگزاری مشغول به کاربود م، تقریبا تمام حوزه های مختلف را به عنوان عکاس پوشش می د اد م اما بعد از چند تجربه حضور د ر مناطق نفتی به صنعت نفت بسیار علاقه مند شد ه و د وست د اشتم د ر این حوزه فعالیت کنم تا اینکه د ر وزارت نفت به عنوان عکاس مشغول به کار شد م.
وی د رباره تفاوت تجربه عکاسی د ر صنعت نفت نسبت به عکاسی برای خبرگزاری ها بیان کرد : بی شک عکاسی د ر صنعت نفت تفاوت های بسیاری با تجربه های د یگری که تا پیش از این د ر حوزه عکاسی خبری د اشته ام، د ارد . هرچند گاهی پیش می آید تا به مناطق نفتی سفر و عکاسی کنیم اما با توجه به اینکه د ر رسانه های اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت مشغول به کار هستیم، بیشتر فعالیت ما د ر حوزه تهیه گزارش از جلساتی است که برگزار می شود .
خضرایی د رباره چالش هایی که به عنوان یک عکاس با آن مواجه است، توضیح د اد : یکی از بزرگترین چالش هایی که ما به عنوان عکاس د ر صنعت نفت با آن مواجه هستیم، نبود هماهنگی د ر برنامه هایی است که باید گزارش تصویری آن ثبت شود که البته این چالش بیشتر د ر ماموریت هایی است که به مناطق مختلف می رویم که معمولا با هماهنگی چند انی همراه نیست. ما عکاسان وزارت نفت هستیم و به همین د لیل د ر همه سفرها همراه وزیر نفت حضور د اریم .
وی تاکید کرد : عکاسی برای وزارت نفت، خوبی های خود را د ارد چرا که من به عنوان یک عکاس تجربه هایی را پشت سرمی گذارم که ممکن است عکاسان د یگر فرصت چنین تجربه ای را ند اشته باشند . به عنوان مثال تجربه حضور روی سکوهای نفتی ممکن است برای افراد معمولی امکان پذیر نباشد و من به فراخور ماموریت هایی که د ارم بارها آن را تجربه می کنم. اما خب د ر کنار چنین هیجان ها و تجربه های جذابی معمولا با خطرات بسیاری نیز مواجه هستیم. خضرایی د ر بخش د یگری از صحبت های خود با اشاره به اهمیت تامین تجهیزات حرفه ای برای عکاسی، توضیح د اد : لازم است به عنوان یک عکاس تاکید کنم بحث تجهیزات از اهمیت بسیاری برخورد ار است به همین د لیل ما به عنوان عکاس نیازمند تجهیزات مناسب هستیم.او د رباره اینکه د ر طول فعالیت د ر وزارت نفت، با خاطره ای مواجه شد ه که نتواند فراموش کند ، توضیح د اد : بی شک همه ماموریت هایی که د ر صنعت نفت تجربه می کنیم پراز خاطرات فراموش نشد نی است. اما یکی از خاطراتی که هیچ گاه نمی توانم آن را فراموش کنم د رباره ماموریتی است که برای افتتاح پالایشگاه به تبریز رفتیم. ماموریتی که ما به همراه وزیر نفت ساعت ها منتظر ورود رئیس جمهور به تبریز بود یم که ناگهان متوجه شد یم برای بالگرد رئیس جمهوری مشکلی ایجاد شد ه است و پس از چند روز عملیات جست و جو، بقایای بالگرد رئیس جمهوری پید ا شد و ایشان و همراهانشان د ر سانحه سقوط هلیکوپتر به شهاد ت رسید ند . فکر می کنم که هیچگاه نمی توانم چنین خاطره و شرایطی را که پشت سرگذاشتیم، فراموش کنم. خضرایی د ر پایان گفت: به عنوان یک عکاس علاقه بسیاری به کار د ر صنعت نفت و وزارت نفت د ارم و بیش از یک سال است که د ر این واحد مشغول به کار هستم. امید وارم هرچه سریعتر وضعیت قرارد اد من به عنوان یک عکاس مشخص شود که بتوانم با آرامش خاطر بیشتر به فعالیت خود اد امه د هم.
هیجانی که کهنه نمی شود
نرگس مختار از جمله بانوان عکاس رسانه های اد اره کل روابط عمومی وزارت نفت است که سال ها تجربه کار د ر این صنعت را به عنوان عکاس د ارد . او که د ر رشته گرافیک تحصیل کرد ه است عکاسی را یکی از مهم ترین علاقه مند ی های زند گی خود می د اند و از اینکه فعالیت د ر چنین حوزه کاری را اد امه می د هد بسیار خوشحال است.وی که از سال 1395 د ر شانا به عنوان عکاس خبری مشغول به کار است، گفت: زمانی که به عنوان عکاس خبری و صنعتی د ر حوزه نفت مشغول به کار شد م،