
گزارشی از اقدام پالایشگاه های کشور در کیفی سازی محصولات تولیدی
الزام های زیست محیطی اولویت اول پالایش نفت
مشعل اجرای طرح های کیفی سازی پالایشگاه های کشور، افزون بر افزایش کیفیت محصولات تولیدی، زمینه کاهش آلودگی، حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان پیرامون این صنایع را فراهم می کند. براین اساس همه پالایشگاه های کشور طرح کیفی سازی محصولات خود را در دستور کار قرار داده اند تا با اجرایی شدن آن، شاهد صنعت سبز در کشور باشیم. در ادامه گزارشی از اقدام پالایشگاه ها در زمینه کیفی سازی محصولات تولیدی را می خوانید.
از چند سال پیش تا کنون، همه پالایشگاه های کشور، گام های موثری را در مسیر کیفی سازی محصولات خود برداشته اند و درصدد افزایش ارتقای شاخص های زیست محیطی خود هستند. یکی از این پالایشگاه ها، شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند است که از نیمه دوم سال گذشته و با هدف کیفی سازی محصولات و ارتقای شاخص های زیست محیطی، طرح ارتقای کیفیت گازوییل تولیدی از یورو 4 به یورو 5 را آغاز کرده است. این طرح بدون نیاز به تجهیزات جدید و با تغییر در شرایط فرایندی اجرا شده و میزان آلاینده های زیست محیطی گازوییل را به زیر 10 جز در میلیون کاهش داده است.
در کنار این طرح، ارتقای کیفیت نفت سفید و سوخت جت
نیز در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اجرا شده و میزان گوگرد در این محصولات به زیر 10 جز در میلیون رسیده که مجموع این اقدام ها، سودی معادل ۳۷.۵میلیون دلار در سال را به همراه دارد.
ضمن آنکه در پارامتر های فرایندی واحد های تصفیه هیدروژنی، تغییراتی با رویکرد صرفه جویی در سوخت مصرفی این پالایشگاه ایجاد شده که این رویکرد، صرفه جویی ۴۰۰ میلیارد ریالی در مصرف حامل های انرژی و کاهش هزینه های سوخت را به دنبال داشته و تاثیر بسزایی نیز بر کاهش انتشار کربن و دی اکسیدکربن دارد، همچنین گامی مثبت در بهبود شاخص های زیست محیطی پالایشگاه محسوب خواهد شد.
به گفته مجید رجبی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند، طرح تولید بنزین با استاندارد یورو5 در اردیبهشت امسال اجرایی شده است. این بنزین با محتوای گوگرد پایین تر و آلایندگی کمتر نسبت به بنزین یورو 4، علاوه بر کاهش آلایندگی هوا در شهرها، سودآوری پالایشگاه را افزایش داده، ضمن اینکه این طرح، بدون نیاز به سرمایه گذاری اولیه انجام شده و ارتقای کیفیت بنزین تولیدی پالایشگاه را به دنبال داشته است.
از دیگر پروژه های در دست اجرای این پالایشگاه می توان به اجرای پروژه بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس اشاره کرد. هدف از اجرای این پروژه، کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر، قطع سرریز آنها به اراضی کشاورزی منطقه، استفاده مجدد از پساب، کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح، تولید آب بدون املاح و کاهش بار وارده به سیستم فعلی است که با اجرایی شدن آن، ۳۴۰ مترمکعب بر ساعت آب با کیفیت بالا تولید خواهد شد.
سرعت بخشی به اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت
شرکت پالایش نفت بندرعباس در حال حاضر پروژه ارتقای کیفی فراورده های سنگین را در دست اقدام دارد که این پروژه، طرحی زیست محیطی است و با اجرای آن، علاوه بر کمک به مسائل زیست محیطی، فراورده های سنگین پالایشگاه بندرعباس به فراورده های سبک تر با ارزش افزوده بالاتری تبدیل می شود.
با اجرای طرح ارتقای کیفی فراورده های سنگین، پیچیدگی در شرکت پالایش نفت بندرعباس از حدود ۵.۶ به بیش از ۱۲.۶ خواهد رسید و این میزان با راه اندازی زنجیره های پایین دستی طی چند سال آینده بالاتر نیز خواهد رفت. یکی دیگر از پروژه های ارتقای کیفی فراورده های سنگین این پالایشگاه، تولید روغن پایه گروه ۲ و 3 از نفت کوره است. پروژه تولید روغن های پایه گروه ۲ و 3، به عنوان یکی از طرح های راهبردی در این پالایشگاه دنبال می شود.