صفر تا صد احد اث خط لوله مهرآران-فسا-شیراز د ر د ولت سیزد هم بررسی شد

انتقال سوخت از  پارس تا  فارس

مشعل    بهره مند ی از ظرفیت اعتبارات بانکی برای تامین منابع مالی پروژه های نفتی، د ر ساختار و شاکله صنعت نفت د ولت سیزد هم به واقعیت پیوست و نمونه بارز آن انعقاد تفاهم نامه های احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی تابش و پارس بود که با نظام بانکی کشور رقم خورد . توسعه شبکه خطوط لوله نفت خام و فراورد ه به منظور تامین پاید ار خوراک واحد های پالایشگاهی و پتروشیمی ها و نیز تامین بی وقفه سوخت نیروگاه ها و صنایع، از اولویت های مهم و اساسی مجموعه پالایشی صنعت نفت د ولت سیزد هم تعریف شد ه است که احد اث خط لوله مهرآران-فسا-شیراز موسوم به خط لوله پارس با توجه به تحقق این هد ف شکل گرفت. این خط لوله بنا به آخرین اظهارات مجری طرح، مطالعات اولیه و طراحی بنیاد ی را پشت سر گذاشته و برای اجرای مراحل بعد ی، به مناقصه رفته است. خط لوله جد ید و راهبرد ی پارس با هد ف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس و با سرمایه ای افزون بر 140 میلیون یورو احد اث می شود . گزارش پیش رو نگاهی د ارد به صفر تا صد احد اث این خط لوله راهبرد ی که د ر اد امه می خوانید .

زمینه سازی برای گسترد گی و توسعه سهم خط لوله د ر جابه جایی و انتقال حامل های انرژی، به عنوان بیشمار د ستاورد طلایی مجموعه پالایشی د ولت سیزد هم یاد می شود که د ر سال های اخیر با جد یت بالایی د نبال شد ه است. ویژگی که بیش از همه توسعه شبکه خطوط حمل ونقل مواد سوختی را نسبت به د یگر گزینه های انتقال فراورد ه های مایع متمایز می کند ، گزاره اقتصاد ی و د ر عین حال ایمن بود ن است که می توان حجم بالایی از فراورد ه را د ر شبکه خطوط انتقال جابه جا کرد . د ر این میان از رد پای قاچاق سوخت نباید غافل بود . یکی از راه های انتقال ایمن و پاید ار فراورد ه، احد اث خط لوله است که می تواند برای جلوگیری و کاهش مسئله قاچاق سوخت راهگشا باشد .

از طرفی برنامه ریزی هایی برای اتصال نیروگاه ها به خطوط انتقال فراورد ه های نفتی صورت گرفته و هم اکنون بخش مهمی از نیروگاه ها به شبکه انتقال متصل شد ه است، آنگونه که مد یرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران د ر آیین بهره برد اری از خط لوله فشارشکن علی آباد به نیروگاه آذرخش گفته، قرار است امسال ماهانه یک نیروگاه به شبکه خطوط انتقال نفت کشور متصل شود ؛ با وجود این احد اث خط لوله جد ید مهرآران-فسا-شیراز که به عنوان خط لوله پارس از آن یاد می شود ، با هد ف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس احد اث می شود تا گامی نو د ر مسیر تعالی و توسعه شبکه خطوط انتقال نفت برد اشته شود .

پارس د ر مرحله مناقصه

محمد رضا حبیب زاد ه، مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس ضمن تشریح ابعاد مختلف و مراحل اجرای این طرح گفت: مصوبه طرح احد اث خط لوله پارس اوایل سال گذشته ابلاغ شد و مطالعات اولیه و طراحی بنیاد ی کار نیز هشت ماه به طول انجامید که بر اساس روال معمول کار طراحی پروژه های شرکت ملی مهند سی و ساختمان نفت ایران، این بازه زمانی بی سابقه بود ه است، اکنون مجوز برگزاری مناقصه د ر قالب ای پی سی اف گرفته شد ه و این طرح د ر مرحله انتخاب پیمانکار قرار د ارد .

وی به ویژگی های اجرای طرح یاد شد ه اشاره کرد و افزود : مزیت ویژه ای که این طرح نسبت به د یگر طرح های احد اث خط لوله د ارد این است که از ضخامت محد ود برای کل خط لوله انتقال فراورد ه استفاد ه شد ه است که این شیوه افزون بر تسهیل د ر اجرای پروژه، تسهیل د ر امر ثبت سفارش و ساخت لوله ها را نیز د ر پی خواهد د اشت.

مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس گفت: یکی د یگر از محاسنی که می توان برای احد اث خط لوله پارس برشمرد این است که مسیرهایی برای جانمایی خط لوله تعیین شد ه است که تخریب و آسیب های زیست محیطی آن را به حد اقل ممکن تقلیل می د هد ، نکته حائز اهمیت این است که قبل از مرحله طراحی، همه مسیرهای موجود از نزد یک بررسی و ارزیابی شد ه و سپس طراحی بر مبنای آن انجام پذیرفته است؛ از این رو د ر مرحله تحصیل اراضی نیز کار آسان تر خواهد بود .

سرمایه گذاری 140 میلیون یورویی

حبیب زاد ه تصریح کرد : عنوان این طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی مهرآران- فسا- شیراز است که به عنوان خط لوله پارس شناخته می شود ، هد ف از اجرای آن تامین پاید ار سوخت استان فارس، کاهش هزینه های حمل و نقل جاد ه ای و افزایش امنیت و پاید اری انتقال انرژی از طریق احد اث و توسعه انبارهای نفت استان است.وی سرمایه پیش بینی شد ه برای طرح احد اث خط لوله پارس را بالغ بر ۱۴۰ میلیون یورو عنوان کرد و با بیان اینکه بنا به مصوبه ابلاغی، این طرح به صورت قرارد اد ای پی سی اف منعقد شد ه است، اد امه د اد : منابع مالی خط لوله راهبرد ی پارس از طریق اعتبارات بانکی(بانک تجارت) و نیز منابع د اخلی شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی تامین می شود و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان بهره برد ار، هد ایت و راهبری آن را به عهد ه خواهد گرفت.

مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس به ویژگی های این طرح اشاره کرد و گفت: خط لوله پارس با قطر 14 اینچ که برای انتقال روزانه 73 هزار و 300 بشکه فراورد ه های نفتی (بنزین و گازوئیل)، معاد ل تقریبی ۱۲ میلیون لیتر د ر روز د ر نظر گرفته شد ه، حد ود ۴۰۰ کیلومتر است که از خط لوله بند رعباس-رفسنجان منشعب شد ه و پس از عبور از تلمبه خانه مهرآران، به سمت د اراب، فسا، سروستان و شیراز امتد اد می یابد ، د و تلمبه خانه د ر ابتد ای انشعاب و میانه مسیر خط لوله د ر فسا و یک پایانه د ر انتهای خط و د ر مجاورت پالایشگاه شیراز ایجاد می شود ، همچنین د ر طول این مسیر، یک انبار نفت جد ید د ر فسا با ظرفیت ذخیره ۸۰ میلیون لیتر فراورد ه نیز پیش بینی شد ه که ساخته خواهد شد .

بهره مند ی از ظرفیت سازند گان د اخلی

حبیب زاد ه تصریح کرد : اقلام اصلی مورد نیاز پروژه شامل لوله ها، پمپ ها، مخازن انبار نفت، سیستم کنترل، سیستم میترینگ، تابلوها و ترانس های برق است که غالب این تجهیزات ازسوی سازند گان د اخلی تامین خواهد شد . وی از افزایش پاید اری و امنیت انتقال سوخت به استان فارس، کاهش مخاطره های جاد ه ای و آثار محیط زیستی ناشی از حمل ونقل جاد ه ای، کاهش هزینه های عملیاتی(اعم از جاد ه ای و خط لوله)، افزایش سهم انتقال فراورد ه به وسیله خط لوله، حذف اثرات نامطلوب ناشی از ترد د نفتکش ها، کاهش مصرف سوخت و افزایش حجم ذخیره سازی فراورد ه های نفتی د ر استان فارس با رعایت ملاحظات پد افند غیرعامل به عنوان مزایای برجسته طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس یاد کرد .

مجری طرح احد اث خط لوله انتقال فراورد ه های نفتی پارس یاد آور شد : پس از بهره برد اری از این طرح، با کاهش چشمگیر ترد د نفتکش هایی که هم اکنون برای تامین فراورد ه های مورد نیاز استان از پالایشگاه های بند رعباس و اصفهان، به حمل فراورد ه مشغولند ، میزان قابل توجهی د ر سوخت مصرفی این نفتکش ها صرفه جویی خواهد شد که رقمی بالغ بر ۶۰ میلیون لیتر د ر سال است و می توان از محل صرفه جویی این میزان سوخت، بازپرد اخت و برگشت سرمایه طرح را نیز تامین کرد .

حبیب زاد ه د ر اد امه به مجوزهای طرح خط لوله پارس اشاره و بیان کرد : د ر بخش پد افند غیرعامل و محیط زیست هم د ر حال د ریافت مجوزهای لازم هستیم، معمولا د ریافت مجوزهای زیست محیطی قد ری طولانی و زمانبر است، اما انتظار می رود مجوز پد افند غیرعامل د ر آیند ه نزد یک صاد ر شود ، البته د ر خصوص مجوز محیط زیست نیز همه گزارش های مربوطه تهیه و به کارگروه های استانی و مرکزی ارسال شد ه است.