
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی پتروشیمی اعلام کرد :
تد اوم پیگیری مجوز زمین برای پارک های پتروشیمی
مشعل یکی از راهبرد های مهم وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی د ولت سیزد هم، کاهش خام فروشی و توسعه صنایع پایین د ست و تکمیلی پتروشیمی بود ه است. این هد ف سال ها د ر د ستور کار صنعت پتروشیمی قرار د اشت، اما نتوانسته بود به سمت اجرایی شد ن سوق پید ا کند و د ر د وره اخیر، د ولت سیزد هم تلاش کرد ضمن برطرف کرد ن موانع و باز کرد ن مسیر برای ورود سرمایه گذاران، هلد ینگ های بزرگ و شرکت های تولید ی پتروشیمی، شرایط جد ید ی را برای توسعه صنایع پایین د ستی فراهم کند .یکی از راهکارهای تکمیلی د ر اجرای این سیاست گذاری تلاش برای سرمایه گذاری و اجرای پارک ها یا شهرک های تخصصی پتروشیمی بود ه است. نگاه وزارت نفت این بود که بهتر است د ولت مستقیما وارد این پروژه ها نشود و مجموعه های بزرگ و برخورد ار د ر صنعت پتروشیمی همچون هلد ینگ های پتروشیمی، به عنوان ذی نفعان و مجموعه های اجرایی، می توانند با احد اث واحد های پایین د ستی و میان د ستی، چرخه تولید محصولات مورد نظر خود را تکمیل کنند .
بر اساس این گزارش جواد اوجی، وزیر نفت د ر همان سال نخست آغاز به کار د ولت سیزد هم اعلام کرد که زمینه های لازم برای اجرای حد اقل 13 پارک پتروشیمی د ر چهار استان کشور د ر د ست اجرا قرار گرفته و یکی از مجموعه های اصلی که قول اجرای این پارک های پتروشیمی را به د ولت د اد ه، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. هلد ینگ خلیج فارس هم به عنوان یکی از بزرگ ترین مجموعه های پتروشیمی از چند سال قبل تاکنون به د نبال احد اث پارک های پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات د رون مجتمعی خود بود ه و حالا این هلد ینگ به عنوان حامی مالی و اجراکنند ه تعد اد ی از پارک ها د ر پیشانی این هد ف بزرگ قرار گرفته است.
عباس غلامی، مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران د ر گفت وگو با خبرنگار مشعل، آخرین پیگیری هایی را که این شرکت برای اجرایی شد ن مصوبه احد اث پارک های پتروشیمی د اشته است، تشریح کرد و گفت: شهرک های (پارک) تخصصی به طور مشخص از سوی چند هلد ینگ و با مرکزیت شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس پیگیری می شود و د ر این مسیر وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان تسهیل گر ورود کرد ه اند .
وی با اشاره به نشست هایی که د ر این مد ت د ر ارتباط با رفع موانع اجرایی این پارک ها با د ستگاه های اجرایی مختلف د اشته اند ، گفت: حد ود د و سال قبل تفاهم نامه ای با سازمان شهرک های صنعتی منعقد شد و پس از آن جلسات مشترک با این مجموعه و سایر د ستگاه های متولی اد امه د اشته است و موضوعات و موارد ی را به خصوص مربوط به زمین لازم برای پارک ها مطرح کرد ه بود ند که د ر حال پیگیری است. موضوع اختصاص زمین هایی که د ر مناطقی که وزارت صمت مسئولیت د ارد هم د ر حال پیگیری است.
غلامی با تاکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران د ر همه موارد تسهیل گری را به عهد ه د ارد ، افزود : د ر این مد ت هم مستند ات و مد ارک مربوطه را به سازمان شهرک های صنعتی ارائه کرد ه ایم، اما هنوز یکسری از پروژه ها به نتیجه نرسید ه و مد ارک لازم باید از سوی هلد ینگ خلیج فارس ارائه شود . به آنها هم اعلام شد تا هر بخشی د ر تخصیص زمین و مراحل اد اری و پیگیری ها به مشکل بخورد ، حتما به ما منعکس کند تا بتوانیم با تعامل مساله را پیش ببریم.
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه هلد ینگ ها و به خصوص هلد ینگ خلیج فارس پای کار اجرایی شد ن پروژه ها پارک هاست، اظهار کرد : برای اجرای این پروژه ها استعلام و مطالعاتی لازم است که باید انجام شود . وی افزود : تا جایی که د ر جریان هستم، مجوز پارک متانول د ر پارسیان صاد ر و تخصیص زمین پارک کود شیمیایی د ر مکران انجام شد ه است و به نظر می رسد مراحل کار این د و مجموعه جلوتر از بقیه پارک هاست.
اثر مثبت عرضه اعتباری د ر مقابل سیاست انقباضی بانک ها
مد یر توسعه صنایع پایین د ستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران همچنین د رباره اثراتی که تصمیم این شرکت برای عرضه اعتباری د ر بازار د اشته است، گفت: یکی از مشکلات مهم صنایع پتروشیمی، به خصوص د ر حوزه پایین د ست و صنایع کوچک د ر اختیار د اشتن و تامین سرمایه د ر گرد ش بود ه است.
وی افزود : این موضوع زمانی اهمیت پید ا کرد که د ر بیش از یک سال گذشته سیاست انقباضی بانک ها شد ت گرفته و د یگر تسهیلاتی د ر اختیار صنایع کوچک قرار نمی گیرد . با این شیوه عرضه اعتباری که پتروشیمی شروع کنند ه آن بود ، مجتمع های پتروشیمی ترغیب به همکاری شد ه اند و تاکنون نتایج قابل قبولی د اشته است.
غلامی با اعلام اینکه د ر سال 1402 بیش از 78 همت عرضه اعتباری د اشته ایم، گفت: این رقم به عنوان سرمایه د ر گرد ش د ر اختیار صنایع تکمیلی قرار گرفته و مجموعه های مختلفی از آن بهره مند شد ه اند و مکاتبات مثبت زیاد ی برای اد امه این روند د اشته ایم. د ر این میان برخی صنایع مثل صنایع شویند ه تمایل د اشتند پروژه ها و محصولات جد ید ی را د ریافت کنند و مشکلات مالیشان د ر د ریافت LC هم برطرف شود که با این تسهیلات، مشکلات تا حد زیاد ی برطرف شد .
غلامی با تاکید بر اینکه توسعه صنایع پایین د ستی و تکمیلی و فروش اعتباری، د و راهبرد مهم صنعت پتروشیمی د ر د ولت سیزد هم بود ه که تاکنون موفق عمل کرد ه است، افزود : راهبرد اجرایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای احیای واحد های تولید ی نیمه فعال یا متوقف و تشویق شرکت های پتروشیمی به فروش اعتباری محصولات د ر بورس کالا بود ه است. بسیاری از مجتمع های پتروشیمی د ر حوزه متانول عرضه اعتباری ند اشتند که با پیگیری های انجام شد ه، برخی شرکت های تولید ی اقد ام به فروش اعتباری کرد ند . رویکرد جد ید صنعت پتروشیمی د ر عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی و تبد یل شد ن به یک پشتوانه اقتصاد ی و مالی برای اقتصاد به نحوی بود ه که د ولت سیزد هم هم حساب ویژه ای را برای این بخش باز گذاشته است. بر همین اساس، عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا و انرژی از ماهانه ۱۰۰ میلیارد تومان به میانگین ماهانه حد ود شش هزار میلیارد تومان د ر سال ۱۴۰۲ افزایش یافت .
این افزایش فروش اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا و انرژی با استفاد ه از همه ظرفیت های موجود شرکت های پتروشیمی به منظور رونق واحد های تولید ی و تسهیل تامین خوراک مورد نیاز صنایع تکمیلی د ر مسیر تکمیل زنجیره ارزش به عنوان راهبرد ی برای آن، هد ف گذاری شد ه است. می توان گفت که روند رو به رشد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی از د ی ماه ۱۴۰۱ افزایش یافته و رونق به صنایع تکمیلی پتروشیمی بازگرد اند ه شد ه است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مد یرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرد که صنعت پتروشیمی کشور د ر فروش اعتباری محصولات، شاگرد اول شد ه و قرار است این شیوه، الگویی برای د یگر صنایع شود . با استفاد ه از عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی د ر بورس کالا، افزون بر اینکه از رانت جلوگیری می شود ، مواد اولیه تولید کنند گان واقعی صنایع تکمیلی نیز تامین می شود . شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات، به جد افزایش این روند را د ر د ستور کار د ارد و پیش بینی می شود د ر ماه های آتی، روند عرضه های اعتباری افزایشی باشد تا کمک شایانی به توسعه متوازن صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش شود .
به نظر می رسد تنوع محصولات پتروشیمی د ر فروش اعتباری تاثیر قابل توجهی را د ر تامین نیاز مصرف کنند گان و به طور کلی بازار د اخلی د اشته است. این سیاست تامین نیاز د اخلی و همزمان نگاهی به د یپلماسی انرژی و حفظ بازارهای بین المللی تاکنون موفق عمل کرد ه و د رآمد قابل توجهی را هم برای صنعت پتروشیمی و هم اقتصاد کشور به همراه د اشته است.