تهد ید هایی که د ر امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت د ولت سیزد هم به فرصت تبد یل شد

از افزایش صاد رات تا جهش ارزی

مشعل| وقتی د ر کارنامه وزارت نفت د ولت سیزد هم صحبت از افزایش فروش و تنوع مقاصد صاد راتی، جهش د رآمد های ارزی، افزایش سرمایه گذاری خارجی د ر توسعه میاد ین نفت و گاز، رشد موافقت نامه ها و تفاهم نامه های راهبرد ی و بهبود شاخص های مختلف د یگر می شود ، بخش مهم آن حاصل عملکرد معاونت بین الملل و بازرگانی وزارت نفت است.

وزارت نفت د ر شرایطی سکان هد ایت صنعت نفت را د ر د ولت سیزد هم به عهد ه گرفت که با چالش های مختلفی د ر بخش بین الملل مواجه بود . کاهش چشمگیر فروش نفت خام، ذخیره سازی میعانات گازی روی شناورها، اخراج برخی شرکت های خارجی از کشور، ورود به د عاوی تجاری با برخی همسایگان و غفلت از ظرفیت های ژئوپلیتیک تنها بخشی از مشکلات د ر شروع به کار د ولت بود ه است، موارد نگران کنند ه ای که بخش مهمی از آن رخت بربسته و هر کد ام از تهد ید ها به فرصت بد ل شد ه است.

رکورد فروش نفت

وزارت نفت با وجود چالش ها و مشکلات یاد شد ه، با تحرک بخشید ن به حوزه د یپلماسی انرژی، فعالیت های مهمی را د ر د ستور کار قرار د اد ه و خروجی آن با  اقد ام ها و توفیق های مهمی همراه بود ه است که د ر صد ر آن باید به افزایش فروش و متنوع سازی مقاصد صاد راتی و جهش د رآمد های ارزی اشاره کرد ؛ فرایند ی که با شكستن ركورد فروش نفت و ميعانات گازي د ر سه سال اخير و رشد د و برابری صاد رات نفت خام و ميعانا ت گازي د ر د ولت سیزد هم و فروش 87 میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب های کشور، توسعه صاد رات نفت خام و ميعانا ت گازي و برنامه ریزی برای بهره گيري از ظرفيت هاي پالايشگاه های فراسرزمینی همراه و نتیجه این تلاش ها جهش د رآمد های ارزی و وصول آنها بود ه است. مجموع د رآمد های ارزی حاصل از صاد رات نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی، فراورد ه های نفتی و محصولات پتروشیمی معاد ل 278 د رصد افزایش یافته است.

رشد سرمایه گذاری خارجی

افزایش سرمایه گذاری خارجی د ر توسعه میاد ین نفت و گاز، بخش د یگری از توفیق ها د ر معاونت امور بین الملل و بازرگانی بود ه است که از جمله می توان به همکاری ها با روسیه د ر قالب انعقاد قرارد اد به ارزش چهار میلیارد د لار و نیز امضای تفاهم نامه های سرمايه گذاري با شرکت های مطرح بین المللی چینی و روسی اشاره کرد .

توسعه تجارت گاز، محصولات پتروشیمی و فراورد ه های نفتی، از د یگر فعالیت های به ثمر رسید ه د ر د وره مورد بررسی است که افزایش 15 د رصد ی حجم صاد رات گاز طبیعی کشور و افزایش 21 د رصد ی صاد رات گاز مایع (LPG) کشور، انعقاد قرارد اد سوآپ گاز با جمهوری آذربایجان، تمد ید قرارد اد جاری تهاتر گاز و برق با ارمنستان تا سال 2030، رشد 20 د رصد ی صاد رات گاز به عراق و وصول مطالبات معوق و پرد اخت بد هی های گاز به شرکت «ترکمن گاز» که منجر به احیای روابط اقتصاد ی و زمینه سازی لازم برای از سرگیری قرارد اد وارد ات گاز از عشق آباد شد ه است. انعقاد چند قرارد اد سوآپ همنام و غيرهمنام فرآورد ه هاي نفتي از شمال و جنوب كشور و صاد رات نخستین محموله کاتالیست ایرانی، از د یگر د ستاورد های حوزه بین الملل و بازرگانی وزارت نفت است.

حضور مؤثر د ر سازمان های بین المللی از طریق حضور فعال د ر مجامع بين المللي نظیر مجمع کشورهای صاد رکنند ه گاز (GECF)، سازمان کشورهای صاد رکنند ه نفت (اوپک)، اوپک پلاس، اکو، شانگهای، بریکس و ... و نیز تلاش برای تقویت موضع جمهوری اسلامی ایران د ر مجامع بین المللی، صد ور خد مات فنی و مهند سی د ر حوزه صنعت نفت از طریق انعقاد قرارد اد های ساخت پالایشگاه، تعمیرات اساسی، پروژه های نوسازی و بازسازی و... با کشورهای مختلف و ریل گذاری روابط با کشورهای هد ف از طریق انعقاد موافقت نامه ها و تفاهم نامه های راهبرد ی یکی از محورهای مهم فعالیت های وزارت نفت د ر حوزه بین الملل انعقاد تفاهمات راهبرد ی با کشورهای هد ف بود ه است. اهمیت این بخش از آن روی است که به نوعی ریل گذاری همکاری با کشورهایی بود ه که تاکنون وزارت نفت ورود ند اشته است و جزو مناطق هد ف محسوب می شود .

برگزاری د ور هفد هم کمیسیون مشترک اقتصاد ی با روسیه و آماد گی برای برگزاری د ور بعد ی کمیسیون مشترک و نیز بررسی محورهای همکاری با عربستان سعود ی برای برگزاری کمیسیون مشترک، از د یگر موارد ی است که معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت د ر کارنامه خود به آنها اشاره کرد ه است.