
عینک های هوشمند تحولی هیجان انگیز در دنیای فناوری
مشعل با پیشرفت بی وقفه تکنولوژی، هر روز شاهد ظهور ابزارهای هوشمندی هستیم که قابلیت و کارایی زیادی دارند؛ ابزارهایی که امکانات متفاوتی را در اختیار کاربران قرار می دهند و کارها را برای آنها آسان می کنند، از این رو ورود فناوری به حوزه های مختلف باعث ایجاد وابستگی به آن شده، به طوری که در عصر تکنولوژی، همه تلاش می کنند به روز باشند و قدم به قدم با فناوری پیش بروند. در دنیای امروز که فناوری، جایگاه ویژه ای در زندگی انسان پیدا کرده است، شاهد توسعه و پیشرفت چشمگیر گجت هایی هستیم که توانسته اند طرفداران زیادی پیدا کنند، از جمله این گجت ها می توان به عینک های هوشمند اشاره کرد؛ گجتی که نخستین نمونه آن از طریق گوگل رونمایی شد و مورد توجه بسیاری از شرکت ها و توسعه دهندگان جهان قرار گرفت. عینک های هوشمند، عینک های رایانه ای هستند که اطلاعاتی را به آنچه استفاده کننده از آن می بیند، اضافه می کنند. این عینک ها همچون دیگر کامپیوترها ممکن است اطلاعات را از سنسورهای داخلی یا خارجی جمع آوری یا داده ها را از ابزار و رایانه دیگر کنترل یا بازیابی کنند، ضمن اینکه از فناوری های بی سیم مانند بلوتوث، وای فای و جی پی اس پشتیبانی می کنند. عینک های هوشمند می توانند به عنوان یک لایه واقعیت افزوده عمل کنند و اطلاعات اضافی را به صورت تصویری در میدان دید کاربر نمایش دهند. کاربرانی که از این عینک ها استفاده می کنند، قادرند به طور همزمان با محیط اطراف خود و اطلاعات مهمی که روی نمایشگر عینک های هوشمند ظاهر می شوند، تعامل کنند. برخی از این عینک ها علاوه بر مواردی که بیان شد، قابلیت های دیگری مثل برقراری تماس تلفنی یا پخش موسیقی را هم دارند. با استفاده از فناوری های تشخیص صوت و ارتباط بی سیم، کاربران می توانند بسادگی با دیگران ارتباط برقرار کنند.
نخستین شکست
نخستین شرکتی که طرح اولیه و ابتدایی عینک های هوشمند را به مرحله اجرا درآورد، گوگل بود. مهندسان این کمپانی در سال 2013، موفق شدند الهامات ذهنی و ایده های نوین خود را به مرحله اجرا درآورند و عینک هوشمند را راهی بازار کنند؛ اما دیری نپایید که خط تولید این گجت شگفت انگیز بسته شد. با این حال گوگل، با این اقدام خود راه را برای دیگر شرکت ها باز کرد تا آنها با ورود به بازار دیجیتال و با استفاده از نقاط مثبت عینک هوشمند، ایرادهای آن را برطرف و محصولات جدید و شگفت انگیزی را روانه بازار کنند.
قابلیت های شگفت انگیز
عینک های هوشمند از چند بخش اصلی تشکیل شده اند که هر کدام وظایف مختلفی را به عهده دارند.عینک های هوشمند می توانند اطلاعات زیادی را به دنیای واقعی اضافه کنند. این امکان به کاربران اجازه می دهد تا اطلاعات مربوط به محیط اطراف، مسیرهای هدایتی، اطلاعات فنی و غیره را به صورت تصویری در دید خود مشاهده کنند.
نمایشگر
نمایشگر یکی از اجزای اساسی عینک های هوشمند به شمار می رود. این نمایشگر از فناوری های هدایتگر موج یا آینه های خمیده استفاده می کند تا اطلاعات را به چشم کاربر انتقال دهد. لازم به ذکر است که برخی عینک ها از نمایشگرهای شفاف و برخی دیگر نیز از نمایشگرهای OLED استفاده می کنند. هماهنگی و همکاری اجزای این عینک ها، آن را به گجتی پوشیدنی و ابزاری هوشمند و کارآمد تبدیل کرده است.
تماس تلفنی و ارتباطات
بسیاری از این عینک ها قابلیت پخش موسیقی یا تماس تلفنی دارند و این امکان را به کاربران می دهند که بدون نیاز به استفاده از تلفن های هوشمند، تماس بگیرند یا تماس دریافت کنند.
پخش موسیقی و ویدیو
برخی از مدل های عینک های هوشمند، قادرند موسیقی و ویدئو پخش کنند، به طوری که کاربران می توانند بدون استفاده از دستگاه های دیگر، موسیقی گوش بدهند یا ویدیو تماشا کنند.
پردازنده
عینک های هوشمند، دارای یک پردازنده مرکزی قوی هستند که پردازش داده ها و اجرای برنامه های مختلف را به عهده دارند. این پردازنده برای جا شدن در فضای محدود عینک، اندازه کوچکی دارد که همین مساله بسیار جالب توجه است.
ضبط تصاویرو ویدیو
دوربین موجود در عینک، به کمک کاربران آمده تا آنها براحتی بتوانند لحظات مهم را ضبط کنند و به اشتراک بگذارند.
مسیریابی و هدایت
این عینک ها با بهره مندی از اطلاعات جی پی اس و تکنولوژی هوش مصنوعی می توانند کاربران را راهنمایی کنند و مسیرهای هدایتی را به او نمایش دهند.
استفاده در حوزه پزشکی
عینک های هوشمند در حوزه پزشکی هم می توانند مورد استفاده قرار گیرند، چراکه قابلیت ثبت اطلاعات پزشکی، آموزش به پزشکان یا حتی ارائه خدمات به جراحان را دارند.
کمک به افراد با نیازهای خاص
از جمله ویژگی های مهم این عینک ها برآورده کردن نیازهای افراد دارای شرایط خاص است، مثل نمایش متون با اندازه بزرگ تر یا اطلاعات صوتی برای کمک به ناشنوایان و سیستم های هوشمند برای کمک به افراد با محدودیت حرکتی. به طور کلی می توان گفت، عینک های هوشمند به دلیل قابلیت هایی که اشاره کردیم، توانسته اند به یک وسیله چندمنظوره و کمک کننده تبدیل شوند، شاید به همین دلیل است که طرفداران زیادی هم پیدا کرده اند. با این حال دارای مزایا و معایبی هستند که مطمئنا در آینده ای نه چندان دور مزایای آن بیشتر و معایبش کمتر خواهد شد.
مزایا و معایب
همانطور که می دانید، گجت های هوشمند مزایای زیادی دارند که عینک های هوشمند هم از این قاعده مستثنا نیستند؛ دسترسی آسان به اطلاعات، تجربه واقعیت افزوده، تصویربرداری و عکسبرداری سریع و به اشتراک گذاشتن آنها، اتصال به دنیای اطراف و پشتیبانی از سلامت از جمله مزایای این عینک ها به شمار می رود.
در کنار مزایای عینک های هوشمند، از معایب آن هم نمی توان چشم پوشی کرد؛ معایبی که از جمله آنها می توان به احساس سنگینی روی بینی، کاهش دید به دلیل کثیفی شیشه، ایجاد محدودیت در فعالیت های روزانه، تأثیر بر فرم چهره و... اشاره کرد.
و اما آینده...
در عصر تکنولوژی، قطار سریع السیر فناوری، لحظه ای از حرکت بازنمی ایستد و بسرعت در حال حرکت است؛ حرکتی که آینده ای شگفت انگیز را برایمان ترسیم می کند، به طوری که خود را در محاصره فناوری های نوینی می بینیم که استفاده از آنها برایمان هیجان انگیز خواهد بود.