
تحقق سیاست حمایت حداکثری
شالباف زاده تصریح کرد: قرارداد این پروژه به منظور افزایش کارآمدی و اثربخشی، به صورت ای پی سی منعقد شده و شامل همه فعالیت های مرتبط با مهندسی، تامین کالا ها و تجهیزات، عملیات اجرا، نصب و راه اندازی خط لوله و تاسیسات می شود.
وی بر ضرورت حمایت حداکثری از تولیدات داخلی تاکید کرد و یادآور شد: مجریان و پیمانکاران این طرح با اعتماد به سازندگان تجهیزات صنعت نفت و تهیه اقلام مورد نیاز از تولیدات داخلی، توانستند گامی مهم در مسیر تحقق سیاست حمایت حداکثری از تولیدات داخلی کشور بردارند. به جرات می توان گفت که بیش از 90درصد تجهیزات و کالاهای مورد نیاز احداث خط لوله بندرعباس-رفسنجان از سوی سازندگان داخلی تامین شده است.
مجری طرح گستره دوم خط لوله بندرعباس-سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت از خسارت های وارده ناشی از سیل مردادماه سال 1401، برخورد مسیر خط لوله به دو رشته قنات، عبور از 58 جاده اصلی، فرعی و محلی، قرار گرفتن مسیر خط لوله با سه رودخانه، وجود مناطق کوهستانی مرتفع و سخت گذر در مسیر خط لوله، مصادف شدن شروع پروژه با همه گیری بیماری کرونا و مشکلات ناشی از آن، برخورد خط لوله با ریل قطار، برخورد با لوله های فعال نفت ، گاز، آب، کمبود منابع آب در طول مسیر طرح برای انجام تست هیدرواستاتیک، محدودیت توان سازندگان داخلی بویژه در تولید ورق، لوله و شیرآلات صنعتی در کارخانه های داخلی و عدم تحویل به موقع برخی از سفارش ها، مشکلات تحصیل اراضی مسیر خط و برخورد مسیر خط لوله با دکل های برق، مسیل و آبرو، باغ های کشاورزی، معادن و ... به عنوان برخی از مهم ترین موانع و مشکلات این پروژه یاد کرد.
شالباف زاده، به اقدام های پیشگیرانه به منظور حفظ و صیانت از محیط زیست اشاره و بیان کرد: شیر قطع کن های 26 اینچی در مسیر جریان لوله تعبیه شده و به محض بروز هرگونه حادثه، نزدیک ترین شیر به محل آسیب دیده خط لوله به طور خودکار قطع و جریان انتقال سوخت متوقف می شود. این اقدام علاوه بر جلوگیری از اتفاق ناگوار، صیانت از محیط زیست را به همراه دارد. به هر حال راه عبور خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی طولانی و مسیر دشوار است و این طرح نیز مرهون پیگیری های مجدانه همه دست درکاران بوده که در قالب یک برنامه دقیق و یک فعالیت بدون وقفه آن هم در چند جبهه کاری به ثمر نشسته است.
وی همچنین به رکوردهای ثبت شده در این طرح اشاره و یادآور شد: با وجود مشکلات فراوان و دشواری عبور از موانع بزرگ و مسیرهای طولانی از میان کوه ها، دره ها، دشت ها، بیابانها و حاشیه شهرها، اما رکوردهای جدیدی در این طرح به ثبت رسید، هفت کیلومتر لوله گذاری در یک روز، جوشکاری خط لوله 26 اینچ با درصد تعمیرات زیر سه درصد، رسیدن به پیشرفت فیزیکی سالانه 47.1 درصد در سال 1401 که 40.1 درصد بیشتر از برنامه زمان بندی پیش بینی شده و کسب رتبه برتر اچ اس ای سال 1401 در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از آن جمله است.
صرفه جویی 8 هزار میلیارد تومانی
علی خانی پور، مجری گستره یک خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، از پیش راه اندازی این خط لوله در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: روزانه 300 هزار بشکه معادل 48 میلیون لیتر فراورده های تولیدی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس از طریق خط لوله 26 اینچی انتقال داده می شود.
وی عنوان کرد: این خط لوله به طول تقریبی 244 کیلومتر است که به موازات آن، یک رشته کابل فیبر نوری به طول 250 کیلومتر برای نصب سیستم نشت یاب هوشمند نیز احداث می شود، همچنین طراحی و احداث سیستم های حفاظت کاتدی به صورت موقت و دائم در اسفند سال 1398پس از برگزاری مناقصه عمومی واگذار شد.
مجری گستره یک خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ادامه داد: تامین پایدار سوخت و امنیت انرژی و افزایش 100 درصدی ظرفیت انتقال فراورده های تولیدی پالایشگاه های نفت ستاره خلیج فارس و بندرعباس به مراکز کشور با احداث و توسعه خطوط لوله موازی محقق خواهد شد. همچنین کاهش خیره کننده زمان و هزینه های انتقال با این خط لوله که حدود هشت هزار میلیارد تومان در سال صرفه جویی در بخش حمل ونقل را به همراه دارد، از دیگر مزایای اجرای این طرح ملی است.
حذف یکهزار و 800 تانکر جاده پیما
خانی پور با اشاره به اینکه با حذف تعداد تقریبی یکهزار و 800 تانکر جاده پیما، شاهد کاهش مصرف سوخت و آلودگی هوا خواهیم بود، عنوان کرد: همجواری 85 درصد از طول مسیر این خط با خط قدیمی موجود انتقال فراورده و همچنین 35 درصد با خط انتقال سراسری گاز رعایت دقیق الزام های ایمنی به منظور پیشگیری از حوادث را می طلبد که خوشبختانه فرایند کار احداث بدون کمترین آسیبی به خط های موجود انجام شد.
وی با اشاره به برخی تنگناهای عملیاتی در اجرای طرح های احداث خطوط لوله، مهم ترین چالش اجرای این دسته از پروژه های عمرانی و صنعتی را محدود بودن ظرفیت تولید تختال، ورق و لوله در کشور عنوان کرد و افزود: متأسفانه تامین مواد اولیه هنوز به صورت فراگیر در کشور انجام نشده و در انحصار یک یا دو شرکت قرار دارد و در نتیجه حجم انبوه تقاضا، سبب تحویل دیرهنگام سفارش ها و کندی و تاخیر در روند اجرای پروژه های احداث خط لوله می شود.
مجری گستره یک خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت تاکید کرد: اقلام مورد نیاز این طرح که از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اجرایی شده، تماما با استفاده از توان و ظرفیت شرکت های داخلی تامین شده است.
خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی
بر اساس این گزارش، طرح زیربنایی احداث خط لوله 26 اینچ انتقال فراورده های نفتی «بندرعباس- سیرجان- رفسنجان» به دلیل ابعاد و گستردگی کار زیاد در قالب چهار پروژه تعریف و برنامه ریزی شده که پروژه احداث خطوط انتقال برق و پست های فشار قوی همزمان با ایام دهه فجر سال 1401 از سوی مسئولان و مدیران مجموعه پالایشی کشور به بهره برداری رسید.
هدف از اجرای این طرح، احداث خطوط انتقال دو مداره 132.6 کیلوولت مهرآران-حاجی آباد و قطب آباد-حاجی آباد، توسعه پست 63 کیلوولت تلمبه خانه بندرعباس و احداث پست های 132 کیلوولت قطب آباد و مهرآران بیان شده و میزان سرمایه گذاری لازم برای اجرای این پروژه رقمی بالغ بر یک میلیارد و 900 میلیون ریال بوده است. خط توسعه پست بندرعباس با ظرفیت ۱۴.۹ مگابایت افتتاح شده که این میزان به ظرفیت دیماند (حداکثر ظرفیت) انتقال نفت بندرعباس برای پروژه های آتی خط دوم انتقال نفت بندرعباس- سیرجان-رفسنجان افزوده می شود. برق پست های قطب آباد و مهرآران از طریق دو خط ۴۰۰ و ۱۳۲ کیلوولت حاجی آباد به طول ۱۰۴ کیلومتر تامین می شود.
طرحی 100درصد ایرانی
احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان بخش دیگری از احداث خط لوله 26 اینچ را شامل می شود که این پروژه در بخش ریالی، ۱۵۰ میلیارد تومان و در بخش ارزی ۴۵.۶ میلیون یورو سرمایه گذاری شده است. به منظور افزایش توان پمپاژ، در خلال این پروژه، الکتروپمپ های جدیدی در داخل تلمبه خانه های موجود تعبیه شده است، به طوری که در تلمبه خانه بندرعباس چهار دستگاه الکتروپمپ و یک دستگاه دیزل پمپ، در قطب آباد سه دستگاه الکتروپمپ و یک دستگاه دیزل پمپ در مهرآران نیز چهار دستگاه الکتروپمپ به اضافه یک دستگاه دیزل پمپ به مجموعه تاسیسات موجود افزوده شده است. تجهیزات دریافت و ارسال توپک، صافی ها، ساختمان های صنعتی و ساختمان پست تامین برق مورد نیاز پروژه نیز از دیگر مواردی است که به تلمبه خانه های موجود اضافه شده است. همه تجهیزات اصلی این طرح اعم از پمپ ها، مخازن زیرزمینی، شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج و اتصالات و ترانس به سازندگان داخلی سفارش داده شده، از این رو، این پروژه نخستین پروژه خطوط لوله محسوب می شود که نزدیک به 100درصد تجهیزات آن عمدتا از سوی شرکت های داخل کشور ساخته و تامین می شود.