یکی از رویکردهایی که مورد اشاره قرار دادید، محور جذب و استخدام نیروی انسانی بود، چه عملکردی را در این حوزه شاهد بودیم؟

در شرایطی وزارت نفت را تحویل گرفتیم که 8 تا ۱۰ سال هیچ نیروی رسمی در آن تزریق نشده و از آن سو بدون ضابطه نیروی غیررسمی جذب سیستم شده بود. در سال 92 ، 65 هزار نیروی پیمانکاری ، 18 هزار نیروی قراردادی و 80 هزار نیروی رسمی داشتیم که سال 1400 که بنده تحویل گرفتم، 63 هزار نیروی رسمی، 34 هزار نیروی قراردادی و 140 هزار نیروی پیمانکاری را شاهد بودیم. بعد هم آقایان می گفتند جذب نداریم و یک آزمون استخدامی هم برگزار نکردند. در واقع در کالبد رسمی صنعت نه تنها نیروی رسمی تزریق نشده، بلکه تمامی سمت ها هم حذف شده بود. حذف نیروی رسمی با توجه به وجود سمت های حاکمیتی آسیب زاست؛ بنابراین ما جذب را در محور تخصصی قرار داده و آزمون استخدامی را برگزار کردیم و 2 هزار و 482 نفر نیروی رسمی جذب صنعت نفت شدند. افزون بر آن بیش از 3 هزار و ۷۰۰ نیروی رسمی دیگر تقاضای مجوز نیروی انسانی رسمی کردیم که در صورت دریافت مجوز سازمان اداری استخدامی آزمون بعدی برگزار و به محض اخذ مجوز این اقدام انجام خواهد شد. همچنین مطابق قانون، امسال برای جذب 4 هزار نیروی غیررسمی از سازمان های امور اداری و استخدامی کشور و همچنین سازمان برنامه و بودجه مکاتبات لازم جهت اخذ مجوزهای لازم صورت پذیرفته است. در این بخش درصدد برگزاری آزمون در سطح بومی و مناطق با هدف بومی گزینی هستیم. در بخش جذب و استخدام نیروی انسانی نخبه، جذب 68 نفر انجام شده، پیگیری جذب 54 نفر دیگر در حال انجام بوده ودر عین حال نیازهای استخدامی احصا شده جهت جذب نخبگان به تعداد 191 نفر نیاز از طریق فراخوان های آتی به بنیاد ملی نخبگان اعلام شده است، همچنین 1491 نفر نیروی متخصص از میان فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه صنعت نفت انتخاب شد، افزون بر آن برقراری مجدد طرح نظام امریه و معرفی 526 نفر به طرح نظام/امریه معرفی 189 نفر نخبه امریه، اخذ مجوز اشتغال3 هزار و 542 نیروی غیررسمی( پیمانکاری) از دیگر عملکردهای این حوزه است. ان شاء الله برنامه ای هم برای اصلاح جبران خدمات کارکنان بدو ورود در دست انجام داریم. با مسیر طی شده آینده خوبی در حوزه جذب نیروی انسانی متصور است.

 از موضوع های اصلی و مهم این معاونت، مساله ارتقای سطح انگیزش و رضایت کارکنان بوده است، چه میزان در این زمینه موفق بوده و چه اقدام هایی در این زمینه انجام شده است؟

در بخش مزایای جانبی به ویژه با محوریت مسائل معیشتی، رویکرد عدالت محور را دنبال می کنیم. اخذ مجوز پرداخت سقف حقوق از شورای حقوق و دستمزد متناسب با منطقه و شغل کارکنان، اقدام های مرتبط با اصلاح نحوه محاسبه مالیات حقوق کارکنان، افزایش ودیعه مسکن کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی، عملیاتی کردن جدول حقوق – موضوع آیین نامه ماده (10)، بازنگری ابلاغیه تعدیل مدرک و تعیین تکلیف بیش از 11 هزار پرونده، برقراری طرح پس انداز مسکن کارکنان و عقد تفاهم نامه با وزارت راه برای ساخت 80 هزار واحد مسکونی، ابلاغ مزایا و خدمات رفاهی کارکنان صنعت نفت، فراهم کردن امکان استفاده از تسهیلات ورزشی برای بازنشستگان، نیروهای قراردادی و خانواده ها، ساماندهی مشاغل و جبران خدمات نیروهای قرارداد مدت موقت، پرداخت نفت/گاز کارت و بن کالای غیرنقدی به کارکنان ارکان ثالث در جهت برقراری عدالت در پرداخت و بازنگری طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری از جمله اقدام های انجام شده هستند. باید اشاره کنم که در حوزه نیروهای غیررسمی دست ما برای فعالیت بازتر بود و اقدام های مناسبی انجام شد، به عنوان نمونه در بخش نیروهای قرارداد مدت موقت، فعالیت های زیادی انجام شد.

 یکی از مشکلات سال های اخیر کارکنان موضوع مالیات بوده است. برای حل آن راهکار جدیدی در دستور کار قرار گرفت؟

یکی از موضوعات برای ارتقای سطح انگیزش و رضایت کارکنان، اقدام های مرتبط با اصلاح نحوه محاسبه مالیات حقوق کارکنان بود که سال 1402 با اخذ مجوز از سران قوا آن را حل کرده و امسال نیز در قانون بودجه در نظر گرفته شده که براین اساس مشکل مالیات کارکنان صنعت نفت به طور کامل حل شد. افزون بر آن برای عملیاتی کردن جدول حقوق مربوط به ماده 10، مشکلات زیادی پیش روی ما بود که بر پایه حقوق از 1/1/93 امکان اجرای آن داده شد. در تلاش هستیم بک پی آن از طریق طرح مسکن جبران شود که در ماه جاری به حساب صندوق ملی واریز شده تا درباره آن تصمیم گیری شود و هر یک از کارکنان تمایل به حضور در طرح مسکن نداشتند، مطالبه خود را دریافت کند. درخواست ما از همکاران این است که طرح مسکن کارکنان شکل بگیرد چون در این طرح 700 هکتار زمین و ساخت 80 هزار واحد مسکن در نظر گرفته شده است.

کارکنان قرارداد مدت موقت پیگیر فوق العاده های تخصصی هستند. اقدامی در این زمینه انجام شده است؟

مصوبه ای تنظیم و تمام نظام جبران خدمات این دسته از کارکنان در قالب نیروهای قرارداد مدت معین قرار گرفت و براین اساس دو فوق العاده تخصصی شغل و فوق العاده مخصوص به شکل درصدی در دو نوبت در دستور کار قرار گرفت. این اقدام باید با سازوکاری انجام می شد که در حقوق کارکنان رسمی و پیمانکاری ناترازی ایجاد نشود.

 پرداخت عیدی به کارکنان قرارداد مدت موقت براساس قانون کار قابل اصلاح است؟

این موضوع مورد پیگیری قرار گرفت. فعلا دولت آن را قبول نمی کند. با این استدلال که نیروهایی که به شکل مستقیم با دولت فعالیت دارند، باید همانند کارکنان رسمی عیدی دریافت کنند. تصمیم دولت است و نمی توانیم خلاف قانون عمل کنیم. هر سال مکاتبه کردیم و تاکنون پاسخ مثبتی دریافت نشده است. اضافه کاری این دسته از کارکنان نیز مطابق قانون کار لحاظ و جمع بندی و به زودی ابلاغ می شود.

 یکی از پرسش های کارکنان مرتبط با وام قرض الحسنه 300 میلیون تومانی است که برخی نیروهای قراردادی برای دریافت آن با مشکل مواجه هستند. در این زمینه چه راهکاری درنظر دارید؟

این دسته از تسهیلات و مزایای جانبی از محل بودجه جاری شرکت ها پرداخت می شود که ارائه آن در شرکت هایی همچون پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران که بودجه آن باید از سایر بخش ها تایید شود، با وقفه هایی همراه می شود. با توجه به جامعه 27 هزار نفری نیروهای قراردادی، مجموع این تسهیلات ارقام بالایی است، اما مساعدت در تامین وجوه این وام انجام شده است. طی جلساتی با مدیران مالی چهار شرکت اصلی تامین اعتبار در حال انجام است و تمامی نیروهای قراردادی می توانند این وام را دریافت کنند و مطمئن باشند که  کسی از قلم نمی افتد. سعی داریم تا سه ماه آینده تمامی کارکنان قراردادی بتوانند این وام را دریافت کنند. در زمینه تامین ضامن برای این تسهیلات هم با توجه به پیشنهادهای شرکت ها در تلاش هستیم نیروهای قراردادی بتوانند به عنوان ضامن قابل تایید باشند.

 در حوزه تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگری شاهد چه عملکردی هستیم؟

در بخش تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگری به رسمی اقدام بسیار مهمی انجام شد که براساس آن شاهد تبدیل وضعیت 6 هزار و 143 نفر از مشمولین بند «و» و همچنین 27 هزار و 13 نفر از مشمولان تبصره 20 بودیم. در خصوص کارکنان مشمول پیمانکاری با توجه به کثرت افراد، به شیوه سنتی عمل نکرده و الگوریتم هوش مصنوعی پیاده سازی شد. در بخش باقیمانده که اشاره کردید، تا چند ماه آینده، تعیین سابقه تمام نفرات انجام و در سامانه درج خواهد شد. برخی از کارکنان ممکن است درخواست بازنگری داشته باشند که در صورت درخواست از طریق مدیریت توسعه منابع انسانی خود، مراتب از طریق شورای تخصصی نیمه متمرکز در سطح شرکتهای اصلی مورد بررسی و اتخاذ تصمیم قرار می گیرد.

 با توجه به ماه های پایانی دولت سیزدهم، چه دغدغه و نگرانی ای برای کارکنان دارید که به ثمر نرسیده است؟

مهم ترین دغدغه من سقف حقوق کارکنان است که در آینده برای آن بسیار چالش خواهیم داشت. سقف حقوق همیشه از چالش های اصلی است؛ سایر موارد و مطالبات قابل حل است. فقط نظام جبران خدمات ما به شکلی طراحی شده است که سال های پایانی کار با توجه به افزایش حقوق با سقف جامعه همخوانی ندارد. یکی دیگر از نگرانی های بنده که در حال پیگیری هستیم، موضوع بدو استخدامی هاست که در سال های ابتدایی فعالیت با کف حقوق مواجه هستند. به هر حال انتظار این است هر کسی در آینده قرار است در این بخش فعالیت کند، عاشقانه، دلسوزانه و تخصصی پیگیر مسائل کارکنان باشد.

نباید اجازه دهیم هیچ حوزه ای به دست افراد غیرمتخصص بیفتد. ما فعالیت ها را با ایجاد کارگروه های تخصصی دنبال کردیم. اعتقاد ما این است که در صنعت نفت هر حوزه ای فعالیت تخصصی خود را به شکل مناسب و درست به موقع انجام دهد تا مشکلات به حداقل برسد.

برای رفع این نگرانی (سقف حقوق کارکنان رسمی) براساس چارچوب جدید سال ۱۴۰۳ مذاکره و رایزنی انجام شده است؟

پیشنهادهای وزارت نفت برای سقف حقوق کارکنان رسمی به منظور ارائه به شورای حقوق و دستمزد آماده شده است که براساس آن برای کارکنان رسمی دو سناریو وجود دارد؛ یکی از آنها خارج کردن برخی از فوق العاده های مربوط به نوع کار (نوبت کاری، اقماری، صعوبت مناطق عملیاتی محل خدمت و زندگی، متمم مناطق گرمسیر، تخصصی شغل، سکونت در جزایر، جبران وقت اضافی و...) از سقف برای تمامی کارکنان صنعت نفت است که با تصویب آن مشکل سقف حقوق به یک تا 2 درصد می رسد و عملا مشکل سقف حقوق برای کارکنان نخواهیم داشت.

 چند درصد از کارکنان با مشکل سقف حقوق مواجه هستند؟

در حال حاضر حدود 18 درصد از کارکنان صنعت نفت، مشکل سقف حقوق دارند که با این سناریو به یک تا 2 درصد می رسد. سناریوی دوم که طبق قانون برای مشاغل حساس، خاص، عملیاتی صنعت نفت با رویکرد بهتر تهیه شده است. برای سکو 50، جزایر و عسلویه 40 و سایر مناطق گرمسیری 30 درصد بالاتر از سقف مصوب در نظر گرفتیم. اگر این اتفاق بیفتد، برای کارکنان شاغل در سکوها 107 میلیون تومان، جزایر و عسلویه 98 میلیون و سایر مناطق 91 میلیون تومان می شود. افزون بر آن برای مشاغل حساس همچون مناطق غیرگرمسیری (مدیران عامل، هیات مدیره ها، مدیران اصلی در هیات مدیره) پیشنهادهایی ارائه و سقف حقوق 20 درصدی در نظر گرفته شده است. همچنین پیشنهاد دادیم که گزینه هایی مثل مزایای جانبی (آیتم های مناسبتی، بن کارت، نفت کارت، پاداش بهره وری) از سقف حقوق خارج شود.

 فکر می کنید آیا قوانین صنعت نفت پاسخگوی نیاز کارکنان هست یا نیازمند بازنگری است؟

نظام اداری و استخدامی صنعت نفت ماده 10 پیشرفته ترین نظام استخدامی کشور است و بنده آن را مترقی تر از قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون نظام هماهنگ پرداخت و سایر نظامات دستگاه ها می دانم. به این دلیل که متناسب با صنایع نفت و گاز دنیا تعریف شده و در آن شاخص های مختلف برنامه ریزی نیروی انسانی، جذب ، نظام آموزش، ارتقا، کارایی شغلی، برنامه ریزی جانشینی و... در نظر گرفته شده است. در این سیستم هر شش ماه یک بار برنامه ریزی انتصابات برای بررسی شایستگی ها در واحد برنامه ریزی وجود دارد؛ بنابراین می توان گفت با این قوانین کسی در این صنعت درجا نمی زند. اگر واقعا فردی عملکرد مناسبی داشته باشد و با جان و دل عاشقانه و دلسوزانه کار کند، صنعت نفت او را می بیند و به او بها داده و زمینه رشد بیشترش را فراهم می کند.