
نقش آفرینی نفت و گاز پارس در کسب رتبه وزارت نفت
مشعل| شرکت نفت و گاز پارس به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران که با توجه به اهمیت تسریع در بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی، بزرگ ترین مخزن گازی کشور و جهان که به تنهایی نیمی از ذخایر گاز طبیعی ایران را در خود جای داده است؛ به عنوان سازمانی مستقل با ساختار اجرایی ویژه برای راهبری آن ایجاد شد. این شرکت افزون بر مسئولیت توسعه تمام فازهای میدان گازی پارس جنوبی در بخش های پالایشگاهی و فراساحل و همچنین توسعه میادین گازی فرزاد، بلال، کیش، پارس شمالی، گلشن و فردوسی و لایه نفتی پارس جنوبی را در ماموریت کاری خود عهده دار است. با توجه به این ماموریت ویژه، رویکرد مهمی در ارتباط با شرکت های دانش بنیان و فناور در دستور کار دارد که حاصل آن، امضای قراردادهای متنوع با شرکت های مختلف دانش بنیان بوده است.
مهرانگیز نادری، رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» به تشریح اقدام های فناورانه و ساخت بار اول و راهبردی در این شرکت پرداخته است.
وی درباره سطح همکاری شرکت نفت و گاز پارس با شرکت های دانش بنیان و فناور اعلام کرد که در سال های اخیر شركت نفت و گاز پارس با حدود 30 شركت دانش بنيان و فناور قرارداد خريد ساخت داخل، ساخت بار اول يا پروژه پژوهشي داشته است.
با توضیحات او مشخص می شود که طیف متنوعی از تجهیزات مورد نیاز در این شرکت داخلی سازی شده است که از جمله می توان به شير ايمني درون چاهي ثانويه و ابزار جانبي، بازيافت لوله هاي CRA مستعمل و رزوه زني مجدد، تجهيزات سرچاهي، افزايه پليمري برای تميزسازي چاه، افزايه فعال سطحي (سورفكتانت)، سيال حفاري پيشرفته پايه آبي بر پايه نانوتكنولوژي اشاره کرد.
سيال حفاري پيشرفته پايه آبي نوين، اتصالاتFitting & Tube Connection، اتصالات ابزاردقيق، شيرآلات ابزاردقيق، Manifold Valve، Pressure Gauge، Ball Valve، ماده شيميايي LDHI، Gasket، خريد ماده ضدخورندگيCorrosion Inhibitor، ماده شيميايي رسوب زداScale Remover ، پكيج نيتروژن ساز، جایگزین گریس سرچاهی از دیگر تجهيزات و دانش فنی است كه از سوی شرکت نفت و گاز پارس در بخش ساخت داخل خريداري شده است.
به گفته رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس، اقلام مورد نیاز ساخت داخل در شرکت نفت و گاز پارس زمینه های مختلفی از جمله تجهیزات و سیالات حفاری، شیرآلات ایمنی درون چاهی، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، برق و الکترونیک، فوتونیک، مخابرات و سیستم های خودکار و مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی را شامل می شود.
نادری با تاکید بر اینکه بدون شک فعالیت های چهار شرکت اصلی وزارت نفت در کسب رتبه نخست ساخت تولید بار اول کالاهای راهبردی این وزارتخانه در طول سه سال متوالی موثر بوده است، افزود: شركت نفت و گاز پارس نيز به عنوان شركت بهره بردار بزرگ ترین ميدان گازي جهان و توسعه دهنده بسیاری از طرح های راهبردی صنایع نفت و گاز، حلقه اي از اين زنجيره اعتبار را تشکیل داده و نقش خود را در راه کسب اين افتخار بزرگ براي وزارت نفت ايفا کرده است.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در ادامه گفت: تجربه نشان داده كه وقتي محصولي در صنعت نفت و گاز قابل استفاده و بهره برداري بوده، شركت هاي اصلی وزارت نفت و نيز پيمانكاران آنها به استفاده از آن محصول و جايگزيني آن با محصولات مشابه خارجي اقدام كرده و كاركرد مثبت و بي نقص آنها مسلماً موانعي چون كسب مجوز، كمبود منابع مالي و بي اعتمادي شركت ها نسبت شركت هاي دانش بنيان را كمرنگ كرده است.
نادری با اشاره به اینکه وظيفه اصلي بر دوش شركت هاي دانش بنيان است كه وقتي بستر و فضا براي نشان دادن توانمندي و در عرصه بودن آنها فراهم شده است، از حمايت تمام قد وزارت نفت و شركت ملي نفت ایران و شركت هاي تابعه بايد استفاده كنند، تاکید کرد: در حال حاضر بيش از قبل، عرصه و ذهن ها آماده پذيرش و رشد شركت هاي دانش بنيان بوده و شركت هاي دانش بنيان در سايه اين حمايت ها و مسيرهاي هموار شده و ديد مثبتي كه نسبت به آنها برقرار شده است، بايد آستين همت را بالا زده و از مسيرهاي قانونمند كه وزارت نفت فراروی آنها قرار داده است، استفاده كنند.
وی با ارائه مدل كشورهاي توسعه يافته که با اتخاذ سياست هاي مربوط به حمايت از بنگاه هاي كوچك و متوسط (كه در اينجا مي تواند شركت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها باشند) در مسیر رشد، اشتغال و حتي كاهش فقر استفاده شده است، افزود: بدون شک حمايت از شركت هاي دانش بنيان موثر در رشد اقتصادي و اشتغال و كمك به اولويت هاي اقتصادي و اجتماعي دولت است.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس در بیان اقدام ها و سیاست های حمایتی به مواردی همچون ایجاد ارتباط مؤثر بین شرکت های دانش بنيان و بخش صنعت، نیازسنجی و اعلام نیاز صنعت به این شرکت ها، تشکیل جلسات و تشریح مشکلات موجود برای ایشان، تخصیص بودجه مناسب برای طرح های تحقیقاتی اشاره کرد.
به اعتقاد او، وقتي محصول، كالا و خدماتي از شركت هاي دانش بنيان ارائه شود كه استاندارد و كيفيت لازم براي استفاده در صنعت نفت و بقيه صنايع كشور را داشته باشد، بازار حتي بدون نياز به تشويق و تبليغ فقط با سنجش آن محصول، كالا و خدمات درصدد استفاده از آن برخواهد آمد، به ویژه اينكه اين كالا در فهرست كالاهاي وارداتي و تحريمي نيز باشد.
رئیس پژوهش و فناوری و رئیس کانون تفکر شرکت نفت و گاز پارس گفت: كيفيت بالاي محصول خود عامل شكوفايي شركت توليد كننده خواهد بود و شايد نيازي به تشويق مديران ارشد اقتصاد نيز نباشد.