
اقدام های فناورانه شرکت نفت و گاز اروندان در دولت سیزدهم
قراردادهای ساخت بار اول یکهزار میلیاردی
شرکت نفت و گاز اروندان که ماموریت ارتقای جایگاه اقتصاد نفت با هدف رفاه و آسایش مردم منطقه و کشور از طریق تامین و تولید صیانتی و خلق حداکثر ارزش و منافع اقتصادی از منابع هیدروکربوری موجود در میادین مشترک و مستقل واقع در غرب کارون و با استفاده از بهره گیری حداکثری از ظرفیت های علمی و صنعتی بخش خصوصی مطابق با سیاست های اصل 44 را عهده دار است، تبدیل شدن به بزرگ ترین شرکت نفتی دانش بنیان در خاورمیانه با استفاده از ظرفیت های صنعتی و علمی بخش خصوصی با هدف تامین بیشترین ارزش افزوده در زنجیره کشف، استحصال، فراورش و انتقال نفت خام و ایجاد حداکثر منافع اقتصادی برای کشور از میادین مشترک و همچنین ارائه بالاترین سطح از خدمات مربوط به مسئولیت های اجتماعی مرتبط با آسایش، رفاه و ملاحظات زیست محیطی در گستره عملیاتی شرکت در حوزه غرب کارون را در برنامه دارد. در همین زمینه، این شرکت با اولویت بخشی به اقدام های فناورانه از شرکت های تاثیرگذار در کسب رتبه اول وزارت نفت در بخش ساخت بار اول بوده است.
عیسی نویری، رئیس پژوهش و فناوری شر کت نفت و گاز اروندان در خصوص اقدام های این شرکت در حوزه تولید بار اول و ساخت داخل در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» اظهار کرد: وزارت نفت از بین تمام وزارتخانه ها، مقام اول در ساخت بار اول را کسب کرده و شرکت ملی نفت ایران از شرکت های تابعه این وزارت نیز مقام اول را به خود اختصاص داده که شرکت نفت و گاز اروندان، نقش مهمی را در این زمینه داشته است.
بیشترین تعداد ابلاغی
وی افزود: از نظر تعداد ساخت بار اول، شرکت نفت و گاز اروندان بیشترین تعداد ابلاغی را داشته و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز از لحاظ حجم قرارداد، بیشترین را به خود اختصاص داده است.
رئیس پژوهش و فناوری شر کت نفت و گاز اروندان اضافه کرد: در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ پنج پروژه ساخت بار اول به این شرکت ابلاغ شد که چهار مورد آن قرارداد شده و دو مورد آن به محصول نهایی رسیده که یکی در نمایشگاه نفت اهواز (تجهیز التراسونیک برای خدمات درون چاهی) و دیگری در نمایشگاه نفت تهران (جریان سنج چند فازی (MPFM) سیار) یک کالا ۱۰۰ درصد تحریمی با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد که باعث صرفه جویی ۱۰ میلیون دلاری در سال می شود.
نوبری با اشاره به کاربردی بودن تولیدات بار اول این شرکت، به دستگاه جریان سنج چندفازی اشاره کرد که با کاربرد و اندازه گیری دبی نفت، آب و گاز خروجی از چاه های نفت و گاز به صورت پیوسته، برخط و بدون نیاز به جدایش فازها و توقف تولید است که با فناوری پیشرفته هسته ای، در انحصار دو شرکت آمریکایی و اروپایی قرار داشت که در ادامه طرح ساخت داخل جریان سنج چندفازی، این نسخه از تجهیز با قابلیت استفاده به صورت سیار و پایش جریان در فشار بالا ساخته شد.
بومی سازی کالای 100 در صد تحریمی
مجری طرح بومی سازی جریان سنج های چندفازی ادامه داد: این تجهیز با توجه به استفاده از فناوری هسته ای، کالایی ۱۰۰درصد تحریمی بود و با توان یک شرکت دانش بنیان داخلی و از طریق قانون ساخت بار اول موفق به بومی سازی این نوع جریان سنج ها شدیم که افزون بر صرفه جویی حدود ۱۰ میلیون دلاری برای شرکت نفت و گاز اروندان، تعمیر دستگاه های از رده خارج موجود را نیز محقق کرد.وی مجموع قراردادهای تولید بار اول را یکهزار و ۳۸۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: برای اولین بار در شرکت نفت و گاز اروندان کمیته ساخت داخل و تولید بار اول از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاسیس و جهش خوبی در این حوزه ها داشتیم.نویری ادامه داد: موارد ارجاع شده به واحد ساخت داخل از سال ۱۴۰۰ تا انتهای سال ۱۴۰۲ از لحاظ ارزش حدود ۷۰۰ درصد رشد و از لحاظ تعداد تقاضا و اقلام نیز بیش از ۳۰۰ درصد رشد داشته و از نظر ریالی به حدود ۹برابر افزایش رسیده است.وی با بیان اینکه مجموع قراردادهای ساخت داخل در حال حاضر سه هزار و ۲۰ میلیارد ریال است، افزود: طبق بخشنامه ماده ۱۶، شرکت نفت و گاز اروندان نگاه ویژه به شرکت های دانش بنیان دارد. مجموع ساخت داخل و اعمال ماده ۱۶ و ساخت بار اول، حمایت ما از شرکت های دانش بنیان را به ۱۰ هزار میلیارد ریال رسانده، در حالی که این عدد در سال ۱۴۰۰ عدد ناچیز ۲۴۰میلیاردریال بود که جهش بزرگی را نشان می دهد.رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان گفت: مجموع فراخوان های پژوهشی در سال ۱۴۰۰ سه فراخوان و امروز ۲۱ فراخوان است. همچنین تعداد قراردادهای پژوهشی ۳ قرارداد و در حال حاضر ۱۳ قرارداد اضافه شده و به ۱۶ عدد رسیده که از نظر ریالی، مجموع قراردادهای پژوهشی در سال ۱۴۰۰ حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بوده و در حال حاضر ۲۰ برابر شده است. وی اضافه کرد: در پروژه میدان محور نیز میزان پیشرفت فیزیکی در دارخوین از حدود ۲۸ درصد به ۹۵ درصد در بسته دوم رسیده و بسته سوم نیز آغاز شده است. نویری ادامه داد: بزرگ ترین قرارداد پیشران صنعت نفت با رقم ۵۰ میلیون دلار مربوط به شکافت هیدرولیکی در چاه های غرب کارون در نمایشگاه نفت تهران از سوی شرکت نفت و گاز اروندان به امضا رسید.طبق اعلام مدیر پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان، رشد 25 برابری قراردادهای حمایت از شرکت های دانش بنیان در سال 1402 نسبت به سال 1400 باعث به وجود آمدن جهش علم و فناوری در این شرکت شده است. بر این اساس این شرکت با تعامل با زیست بوم علم و فناوری کشور، توانست دستاوردهای اثرگذاری را در این زمینه به ثبت برساند که در برخی موارد به شکست انحصار برخی شرکت های خارجی در ساخت قطعات و تجهیزات انجامیده است .
کارگروهی موثر و سازنده
مدیر پژوهش و توسعه شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به تشکیل کارگروه تولید بار اول و ساخت داخل در شرکت نفت و گاز اروندان گفت: این کارگروه با رصد و نیازسنجی شرکت، فراخوانی صادر کرد که طی آن بر استفاده از توان سازندگان داخلی تاکید شد تا مناقصات تبدیل به مناقصات تامین از سازندگان داخلی و ساخت داخل شود . وی با اشاره به انعقاد 13 توافقنامه همکاری با دانشگاه های کشور گفت: پروژه های پژوهشی از 3 قرارداد پژوهشی که در سال 1400 بود به 18 قرارداد پژوهشی و همزمان با آن 13 فراخوان جدید پژوهشی رسیده است. در حال حاضر 4 قرارداد ساخت بار اول در این شرکت منعقد شده که در حال اجراست و 13 قرارداد در دست بررسی وجود دارد که نتایج آن به زودی اعلام می شود.