نمایندگان مجلس از موفقیت های صنعت نفت دولت سیزدهم در بهره گیری از ظرفیت دانش بنیان ها می گویند

قدرتمندتر از همیشه

مشعل با آغاز به کار دولت سیزدهم، یکی از مهم ترین موضوع هایی که وزیر نفت همواره بر آن تأکید داشته است، تقویت ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان بوده است. در این زمینه، وزارت نفت، توانسته  از دانش شرکت های دانش بنیان بهره مند شود. همچنین به منظور دستیابی به اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی و توسعه نقش شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت، اقدام های وزارت نفت با سه رویکرد توسعه صنعت نفت بر مبنای اقتصاد دانش بنیان، اجرای پروژه های پیشران و احیای دیپلماسی فناوری دنبال می شود. این روند باعث شده وزارت نفت سه سال پیاپی به عنوان سازمان برتر در میان دستگاه های اجرایی کشور انتخاب شود.اقتصاد دانش بنیان نقش مهمی در تحولات اقتصادی و اجتماعی دارد و از محورهای توسعه پایدار برای تحقق اهداف اقتصادی به شمار می رود. صنعت نفت توانسته است با به کارگیری رویکرد بومی سازی فناوری و تعمیق ساخت داخل برای شرکت های دانش بنیان حوزه انرژی نقش آفرینی کند و در این زمینه کاهش وابستگی به دیگر کشورها و اشتغال زایی و کمک به چرخه اقتصادی کشور را رقم بزند، ضمن آنکه از تحریم ها در جهت مثبت استفاده کرده و با تلاش های شبانه روزی و کمک به شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، توانایی باور به دانش خود را به دست آورده است. اکنون شرکت های دانش بنیان به بلوغی رسیده اند که می توانند مهم ترین نیازهای صنایع بزرگ را تأمین کنند. همچنین از ویژگی های بارز این شرکت ها، حضور نیروی کار تحصیلکرده و ماهر است که می توانند پیوسته مهارت های خود را برای خلق، اشتراک گذاری و استفاده از دانش و منطبق با نیازهای روزآمد صنعت نفت ارتقا دهند.

این موفقیت سبب شد تا خبرنگار «مشعل» گفت و گویی با برخی نمایندگان مجلس دوازدهم شورای اسلامی داشته باشد که مشروح آن را می خوانید.

 

اشتغال زایی بیشتر

در این باره رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم استان گلستان در مجلس دوازدهم شورای اسلامی گفت: وزارت نفت توانسته است شرایط خوبی در دولت سیزدهم داشته باشد و به نتایجی قابل قبول در حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل دست یابد و در بخش بالادستی نیز اقلام مورد نیاز خود را از شرکت های داخلی و دانش بنیان تامین کند. به گفته او، در این مسیر شرکت های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی همه اقلام و کالاهای مورد نیاز خود را از داخل تامین می کنند، روشی که در آن هم از خروج ارز جلوگیری می شود و هم شاهد اشتغال زایی در داخل کشور هستیم. با این روند، قیمت تمام شده کالا ها نیز بسیار مناسب تر از کالاهای وارداتی خواهد بود. نماینده مردم گرگان با بیان اینکه صنعت نفت در بخش های بالادستی، ایجاد پالایشگاه و پتروپالایشگاه ها نیز گام های موثری برداشته است، گفت: مصداق این موضوع، ایجاد و راه اندازی فاز 14 پارس جنوبی است که همه اقلام مورد نیاز آن از طریق سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان تامین شده است. نمونه دیگر آن فاز 2پالایشگاه آبادان است. این اقدام ها نشان از فعالیت چشمگیر وزارت نفت دارد. او در ادامه به جلسه ای با مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در این جلسه در جریان اقدام های قابل توجه این شرکت، به خصوص در بخش انرژی قرار گرفتیم. همچنین این صندوق فضایی برای ورود شرکت های سرمایه گذار فراهم کرده است. این نماینده مجلس شورای اسلامی از اقدام های ارزنده وزارت نفت قدردانی و تصریح کرد: این وزارتخانه توانسته از توانمندی شرکت های داخلی و دانش بنیان در بخش بالادستی و تامین و توزیع آن استفاده کند. شهید رئیسی برنامه های توسعه ای متعددی در صنعت نفت داشت وامیدواریم به همه اهداف تعیین شده ایشان برسیم.

 

کوتاه شدن روند مجوزها

ولی اله بیاتی، نماینده مردم تفرش، آشتیان و فراهان استان مرکزی در مجلس شورای اسلامی به بهره مندی وزارت نفت از توانمندی شرکت های دانش بنیان و دستیابی به تولید داخلی اشاره کرد و گفت: باید شرکت های دانش بنیان بیشتر حمایت شوند و عرصه را برای حضور آنها در سطح کشور و ایجاد بازار فراهم کرد. این روند جز با تسهیلات بانکی و کوتاه شدن روند ارائه مجوزها مسیر نمی شود. به گفته او، باید عرصه را برای حضور بیشتر و بهتر جوانان در کشور فراهم کرد تا بتوان از این سرمایه گرانبها به بهترین نحو ممکن استفاده کرد و در این مسیر از جوانان تحصیلکرده کمک گرفت و شرکت های دولتی برای استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان سرمایه گذاری کنند. بیاتی ادامه داد: برای دستیابی به نقطه مطلوب باید از شرکت های دانش بنیان بیشتر حمایت شود و فضای مناسبی را برای آنها فراهم کرد.

 

دستیابی به ارزش افزوده بیشتر

احمد آریایی نژاد، نماینده مردم ملایر استان همدان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کشورمان در استفاده از شرکت های دانش بنیان در صنایع کمتر از دیگر کشورها نیست و در این زمینه حرفی برای گفتن دارد. مصداق این موضوع دستیابی به ساخت کالای با کیفیت قطعات ساخت داخل نسبت به دیگر صنایع است. او تحریم را نقطه قوتی برای استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان داخلی دانست و ادامه داد: بازار کار شرکت های دانش بنیان در کشور تضمین شده است. به گفته آریایی نژاد، شاید تحریم در کوتاه مدت تلخ باشد، اما در بلندمدت به دستاوردهای قابل توجهی دست پیدا کرده ایم و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون تحریم های عمده ای علیه کشورمان صورت گرفته است و توانسته ایم از همه آنها سربلند بیرون بیاییم و به تدریج بر کیفیت محصولات تولیدی داخل کشور بیفزاییم. نماینده مردم ملایر در مجلس دوازدهم شورای اسلامی ادامه داد: با افزایش کیفیت تولید می توان کالاهای تولیدی را صادر و از خام فروشی جلوگیری کرد و به ارزش افزوده بیشتری دست یافت و از وابستگی رهایی یافت. او تاکید کرد: توجه به ساخت داخل و استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان ثروت ملی تولید کرده و ارزش افزوده را بالا می برد، هرگاه کیفیت محصولات افزایش یابد، می توان به مبحث صادرات نیز وارد شد.  آریایی نژاد گفت: استفاده از ساخت داخل سود چندوجهی دارد؛ از یک سو استقلال کشور را به همراه دارد و از سوی دیگر دانش خود را به دیگر کشورها صادر خواهیم کرد تا به رقابت در بازارهای جهانی راه یابیم و سود زیادی را روانه کشور کنیم.

 

صرفه جویی ارزی

اكبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد استان همدان نیز به گزارشی از وزیر نفت مبنی بر ورود به عرصه بین الملل و استفاده از سرمایه گذاران داخلی و خارجی گفت: به اعتقاد من وزارت نفت در دولت سیزدهم یکی از بزرگ ترین گام ها را در دستیابی به ساخت داخل برداشته و در این مسیر توانسته است از توانمندی شرکت های دانش بنیان کمک گیرد. او با بیان اینکه صنعت نفت در مسیر اکتشاف توانسته به دستاوردهای قابل توجهی دست یابد، افزود: این صنعت امروزه با خود اتکایی و قرار گرفتن در مسیر تحول توانسته با دست توانمند مهندسان داخلی بسیاری از کالاهایی را که در گذشته وارد می شد، بومی سازی کند و به استقلال در تولید دست یابد. به گفته رنجبرزاده، صنعت نفت در زمینه استخراج و تولید در شرکت های نفت و گاز به خوبی وارد شده است و برخی از آنها با فناوری های هایتک و دانش روزآمد هستند. اکنون شاهد قطع وابستگی به دیگر کشورها در برخی زمینه ها هستیم. او از احساس ناتوانی به عنوان یک بیماری مهلک نام برد و افزود: احساس ناتوانی چرخه اقتصاد کشور را از پا در می آورد و برای جلوگیری از این معضل با ورود به عرصه فناوری و استفاده از شرکت های دانش بنیان توانسته ایم پرقدرت تر از گذشته در سطح بین الملل حضور پیدا کنیم، حتی شاهد افزایش دو برابری ظرفیت تولید در برخی بخش های صنعت نفت هستیم. نماینده مردم اسدآباد تاکید کرد: صنعت نفت در مسیر استفاده از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول به صرفه جویی ارزی دست یافته است و توانسته شرکت هایی را که پیش تر برای واردات کالا ارز دولتی دریافت می کردند، مدیریت کند که می توان آن را نقطه عطف دولت سیزدهم در استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان به شمار آورد.

 

صدور دانش

سیدجواد حسینی كیا، نماینده مردم كرمانشاه در مجلس دوازدهم شورای اسلامی نیز گفت: در دولت های قبلی استفاده از توانایی شرکت های دانش بنیان مغفول مانده بود، اما دولت سیزدهم توانست با احیای خودباوری به شرکت های دانش بنیان بخشی از مشکلات پیش روی آنها را بر طرف کند و این موضوع اکنون بازتاب جهانی پیدا کرده است. به گفته او، امروزه اولویت نخست کشور استفاده از کالاهای دانش بنیان به دلیل صرفه اقتصادی آن است. شاهد توسعه توانمندی این شرکت ها هستیم و اکنون در مجلس شورای اسلامی قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان را داریم. حسینی اظهار کرد: با استفاده از تولید داخل می توان از خروج ارز جلوگیری و دانش خود را به دیگر کشورها صادر کرد، ضمن آنکه توانسته ایم از تحریم در جهت مثبت استفاده کنیم و به توانمندی و دانش مهندسان داخلی باور داشته باشیم.

 

جلوگیری از فرار مغزها

همچنین غلامرضا میرزائی، نماینده مردم بروجن استان چهارمحال و بختیاري در مجلس دوازدهم شورای اسلامی بر این باور است که از توانمندی شرکت های دانش بنیان می توان در همه صنایع، به خصوص در صنعت نفت به دلیل گستردگی فعالیت های آن بهره مند شد. به گفته او، با حرکت به سمت شرکت های دانش بنیان، فراهم کردن امکان توسعه و تولید با ظرفیت بالا بسیار کمک کننده است و با این رویکرد می توان ظرفیت های بالقوه صنعت نفت را به بالفعل تبدیل کرد. میرزائی با بیان اینکه صنعت نفت با حرکت به سمت شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل می تواند به قابلیت های بسیار گسترده دیگر کشورها دست یابد، افزود: به این طریق شاهد شکوفایی و اشتغال زایی در داخل کشور خواهیم بود. نماینده مردم بروجن ادامه داد: اکنون با استقبال گسترده شرکت های دانش بنیان در بهره برداری و تولید داخل روبه رو هستیم و این می تواند از یک سو هزینه ها را کاهش دهد و از سوی دیگر جوانان تحصیلکرده را وارد عرصه کار کند. با این روش می توان از فرار مغزها جلوگیری و استعداد و جوانان کشورمان را در داخل شکوفا کرد.