
موفقیت پالایشگاه نفت بندرعباس در همکاری با دانش بنیان ها
بومی سازی 36 هزار قطعه راهبردی
مشعل| شرکت پالایش نفت بندرعباس به عنوان یکی از واحدهای پیشرو و موفق در زمینه همکاری با شرکت های دانش بنیان و ساخت قطعات مورد نیاز این صنعت برای بار اول معرفی شده است. این مجموعه در چند سال اخیر و به خصوص در سه سال دولت سیزدهم که حمایتی ویژه و مستقیم از موضوع ساخت داخل وجود داشته، توانسته است تعداد قابل توجهی از تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز خود را داخلی سازی کند. آنطور که در آمار ارائه شده مدیرعامل این شرکت آمده است، 36 هزار قطعه تاکنون در این مجموعه بومی سازی شده و این روند با قوت ادامه دارد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس به عنوان یکی از مجموعه های برتر و موفق در زمینه ساخت داخل از سوی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت معرفی شدند و هفته نامه مشعل برای تشریح این عملکرد ارزشمند با احمد هاشمی، مدیرعامل این شرکت گفت وگوکرده است که در ادامه می خوانید.
اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین
هاشمی با تاکید بر اینکه تحریم ها در عین ایجاد محدودیت، منشا اثرهای مثبتی به لحاظ کیفی در صنعت نفت بوده است، اظهار کرد: باید از این دستاوردها به عنوان فرصت سازی های نفتی که بی سابقه یا کم سابقه هستند، یاد کرد. برای خنثی سازی و مقابله با تحریم ها و محدویت ها در صنعت نفت نباید منتظر ماند و چشم امید به خارج از کشور داشت، زیرا مقوله انرژی در جهان یک مقوله راهبردی است و همه کشورهای جهان و به ویژه قدرت های این حوزه، از همین زاویه برای ایجاد وابستگی برای کشورهای در حال توسعه به آن نگاه می کنند. وی افزود: برای پیشرفت و قطع وابستگی در صنعت نفت و مقابله با آسیب ها و فشارهای خارجی باید با تقویت خودباوری، اتکا به توان و دانش داخلی برای تامین قطعات مورد نیاز و دستیابی به فناوری های روز آمد دنیا حرکت کنیم. این حرکت در شرکت پالایش نفت بندرعباس با بومی سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات حوزه پالایشگاهی، همچنین بومی سازی فناوری های روزآمد جهان با اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین انجام شده است.
هاشمی با تاکید بر اینکه باید به سمت خودکفایی حرکت کنیم و با استفاده از ظرفیت های داخلی به سمت بومی سازی تولیدات گام برداریم، افزود: ظرفیت انسانی لازم را برای توسعه تولید تجهیزات و اقلام راهبردی در اختیار داریم و باید از این ظرفیت نهایت بهره را ببریم و با استفاده از ظرفیت نخبگان کشور در حوزه شرکت های دانش بنیان، به بومی سازی و تولید اقلام راهبردی صنایع بپردازیم. خوشبختانه در این مدت پس از بومی سازی تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی، توانستیم این محصولات را به خارج از مرز ها از جمله در ونزوئلا، عراق و برخی دیگر از کشورهای همسایه ارائه کنیم.
مزایای استفاده از کاتالیست های ایرانی
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به جایگاه این مجموعه در تولید فراورده های نفتی راهبردی مورد نیاز کشور گفت: اساس این تولید فرایندهای پیچیده علمی، همچنین اجرای طرح های توسعه محور متکی بر دانش برای تولید محصولات با کیفیت مطابق با استاندارد های جهانی است؛ از این رو متخصصان شاغل در این حوزه در بسیاری از موارد توانستند با تکیه بر تخصص، توانایی و استفاده از ظرفیت های علمی و پروژه های دانش بنیان داخلی، افزون بر جلوگیری از توقف تولید و افزایش امنیت تولید، موجب قطع وابستگی، صرفه جویی اقتصادی و همچنین جلوگیری از خروج ارز از کشور شوند.
هاشمی با تاکید بر اینکه دسترسی به کاتالیست با کیفیت ایرانی مزایای بسیاری دارد که مهم ترین آن در دسترس بودن شرکت سازنده برای تضمین محصول و قیمت مناسب و صرفه اقتصادی آن باشد، افزود: این موضوع سبب می شود هنگام فرا رسیدن زمان تعمیرات اساسی برای واحد هایی که نیاز به تعویض کاتالیست دارند، به شکل مناسب تر و مطمئن تر بتوان برنامه ریزی کرد و بابت تحریم ها و دسترسی نداشتن به کاتالیست با اعیار مشخص نگرانی نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه اعتماد به توانایی متخصصان داخلی و حرکت به سمت فعالیت های دانش بنیان زمینه قطع وابستگی به خارج، جلوگیری از خروج ارز از کشور، بی اثرسازی تحریم ها، تولید مستمر، صرفه جویی و بهبود عملکرد اقتصادی را به همراه داشته است، گفت: ارتقای کیفیت محصولات سنگین که با دانش کاملا بومی و ایرانی در حال اجراست، از جمله اقدام های موثر در همکاری با دانش بنیان ها بوده است. این طرح از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های ملی دانش بنیان به شمار می آید. وی افزود: در کنار واحد کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان، ستاد تحول آفرین و دانش بنیان نیز با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان این شرکت با هدف بهره گیری از خرد جمعی، انتقال تجربه، علمی سازی فرآیند ها و شناسایی فرصت ها و ظرفیت های دانش محور راه اندازی شد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به موفقیت در حوزه ساخت داخل و بومی سازی قطعات مورد نیاز را انعقاد قرارداد با شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و گفت: این قرارداد ها انتقال فناوری و دانش فنی مورد نیاز را تسهیل می کند.
همکاری با 35 شرکت دانش بنیان
هاشمی افزود: در این مسیر شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با هدف بهبود عملکرد و کاهش ریسک های عملیاتی و تکیه بر توان داخلی موفق شده است با 35 شرکت دانش بنیان در زمینه اجرای پروژه و ساخت قطعات مورد نیاز همکاری کند که حاصل این ارتباط، ساخت و بومی سازی 2 هزار و 283 قطعه و 8 پروژه بزرگ را به ارزش بیش از 13 میلیارد ریال بوده است. وی در ادامه افزود: شرکت پالایش نفت بندرعباس موفق شده است 61 درصد از قطعات مهم و مورد نیاز خود را از داخل کشور تامین کند که این اقدام علاوه بر حفظ منابع و صیانت از سرمایه های ملی و جلوگیری از خروج ارز از کشور، موجب کاهش ریسک توقف تولید به دلیل دسترسی نداشتن به قطعات به واسطه تحریم، تسریع و تسهیل در تامین قطعات و در نهایت بهبود فرایندهای عملیاتی و پایداری تولید شده است.
صرفه جویی 58 میلیون یورویی حاصل بومی سازی
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اعلام اینکه تاکنون حدود 36 هزار قطعه مهم و راهبردی را بومی سازی کرده ایم، افزود: بومی سازی این تعداد قطعه، حدود 58 میلیون یورو صرفه جویی به همراه داشته است و این دستاورد افزون بر کمک به پایداری تولید و جلوگیری از هرگونه وقفه در تامین پایدار انرژی مورد نیاز کشور و خروج ارز از کشور، موجب توانمندی و اعتماد به نفس تولیدکنندگان داخلی و خودباوري در زمینه توان و ظرفیت کشور شده است.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از اقلام ساخته شده جزء قطعات و تجهیزات مهم و حیاتی صنعت پالایش نفت است، افزود: ساخت این قطعات، پایداری تولید را تضمین می کند؛ شرکت پالایش نفت بندرعباس پس از سال ها کار در حوزه مهندسی معکوس و بازدید از سازندگان و تولیدکنندگان توانمند و قبول ریسک، توانسته در زمینه تامین قطعات و تجهیزات در حوزه های متفاوت به روش مهندسی معکوس از طریق برون سپاری اقدام کند.
هاشمی در توضیح بیشتر این موضوع افزود: اگر بخواهیم جزئی تر به این موارد اشاره کنیم؛ هم اکنون 95 درصد قطعات ماشین آلات دوار، 95 درصد قطعات مکانیکال سیل، 85 درصد قطعات دستگاه های ثابت، 65 درصد قطعات ابزار دقیق، 65 درصد قطعات الکتریکی، 80 درصد شیرآلات صنعتی و 95 درصد مواد شیمیایی شامل رنگ ها، روغن ها و کاتالیست ها در این شرکت پالایشی از تولید کنندگان داخلی تامین می شود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس دیگر اقدام های موفق پالایشگاه نفت بندرعباس در مقابله با تحریم ها را برشمرد و گفت: تولید اسیدکلریدریک گازی مورد استفاده در صنایع پالایشگاهی، انجام طرح احيای جاذب هاي سامانه خالص سازي هيدروژن با استفاده از گاز ازت داغ، طراحي، نصب و راه اندازي P.L.C براي واحدهاي خشك كننده هواي ابزار دقيق، تعمير كارت هاي AVR ژنراتورهاي پالايشگاه و طراحي، ساخت، نصب و راه اندازي سيستم اطفای حريق توربين هاي گازي از جمله این دستاوردها هستند. وی افزود: یکی دیگر از موارد، ساخت قطعه الکتریکی کنترل کننده گرمکن واحد احیای کاتالیست است که با مهندسی معکوس و تحلیل عملکرد قطعه ساخته و از توقف تولید جلوگیری کرد.