راه اندازی نخستین کلدباکس ساخت داخل مجتمع گاز پارس جنوبی تا آبان

 روسیه مشتری تجهیزات ایرانی می شود

مشعل|  شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی یکی از مهم ترین بخش های صنعت نفت است که طی دو سال اخیر و به شکل متوالی در حوزه استفاده از اقلام راهبردی و کلیدی ساخت بار اول و همکاری با شرکت های دانش بنیان، در میان زیرمجموعه های صنعت نفت رتبه برتر را کسب کرده است. مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای کار دولت سیزدهم تاکنون ۴۲ طرح زیربنایی و راهبردی ساخت بار اول را تهیه و با نزدیک به 20 شرکت دانش بنیان قرارداد هایی از نوع ساخت بار اول مبنی بر قانون جهش تولید امضا کرده است.

حاصل همکاری مشترک شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های نوآور و دانش بنیان داخلی، ساخت و تولید بار اول مواردی مثل ماژول های سیستم کنترل MARK V، سیستم تشخیص نفوذ شبکه سیستم کنترل یوکوگاوا، کارت های سیستم کنترل توربواکسپندر نسخه دوم، سیستم بهینه شده کنترل سوخت توربین زوریا، توسعه دانش فنی و تولید انبوه جاذب جیوه، تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ سیستم تحریک ژنراتور (AVR)، الکتروموتور ضدانفجار پمپ آمین، شیر های کنترلی ایستگاه کاهش فشار بخار، کلدباکس هفت جریانه، توربواکسپندر ۲.۵ مگاوات و کمپرسور های افگس بورفیک و موارد دیگر بوده است.

مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» جزییات بیشتری از همکاری با شرکت های دانش بنیان برای ساخت بار اول ارائه کرد. احمد باهوش، جایگاه مجتمع گاز پارس جنوبی را یکی از عظیم ترین و بزرگ ترین مجتمع های گازی خاورمیانه خواند که بیش از 75 درصد انرژی کشور را تامین می کند و اظهار کرد: با توجه به بیانات و تاکید های رهبر معظم انقلاب در یک دهه اخیر و نام گذاری شعار هرسال مرتبط با تولید و اقتصاد، موضوع خودباوری در کشور و میدان دادن به جوانان ایرانی و استفاده از ظرفیت علمی کشور در اولویت بوده است.

باهوش با تاکید بر اینکه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بستر بزرگی برای حمایت از ظرفیت های داخلی و ایجاد فضا برای حمایت از جوانان ایرانی است، افزود: در چند سال اخیر در حوزه های مختلفی به جوانان و متخصصان داخلی میدان دادیم و خداروشکر نتایج خوبی به دست آوردیم که در بلندمدت نتایج اصلی آن برای کشور موثر خواهد بود.

مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با تاکید بر اینکه نتایج حمایت مجتمع گازی پارس جنوبی از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول، بسیار قابل توجه بوده و در بسیاری از موارد حتی منجر به صادرات به کشور های منطقه شده است، افزود: روند صادرات به کشور های منطقه و از جمله کشور روسیه قابل توجه و امیدوارکننده است، ضمن اینکه این میزان صادرات علاوه بر تامین نیاز داخلی صنعت و مجتمع بوده است.

وی در ادامه افزود: در بسیاری از این موارد، شرکت دانش بنیان با یک شرکت خارجی و عموما با کشور های صاحب نام در حوزه گاز و به خصوص روسیه همکاری دارند؛ می توانم به شرکت «امواج آبی» اشاره کنم که تولیداتشان در آستانه جهانی شدن هستند. در حال حاضر شرکت های دانش بنیان و فناور زیادی در حوزه ساخت بار اول ورود کرده اند و در حوزه های مرتبط با ابزار دقیق، نرم افزار و سخت افزار و توربواکسپندر و موارد دیگری تحولات قابل توجهی را شاهد بوده ایم.

اختصاص بیشترین مبلغ قرارداد های ساخت بار اول به مجتمع گاز پارس جنوبی

باهوش با اشاره به کسب مقام نخست حمایت از تولید و ساخت بار اول در سطح صنعت نفت در دو سال متوالی توسط مجتمع گاز پارس جنوبی اظهار کرد: به واسطه این انتخاب از شرکت ملی گاز ایران و به دنبال آن وزیر نفت در هیات دولت تقدیر شد. به عبارتی ظرفیت ایجاد شده برای ساخت داخل در مجتمع گازی پارس جنوبی توانسته یک جریان را در صنعت نفت ایجاد کند.

وی با اعلام اینکه بیشترین مبلغ قرارداد های ساخت بار اول در سطح کشور مربوط به مجتمع گازی پارس جنوبی است، افزود: در نمایشگاه نفت امسال قرارداد های جدید و خوبی در حوزه ساخت بار اول امضا شد و این مسیر ادامه دارد.

مدیرعامل شرکت مجتمع  گاز پارس جنوبی با اشاره به یکی از پروژه های مهم و موفق این مجموعه در حوزه ساخت بار اول، یعنی ساخت کلدباکس گفت: آبان 1403 شاهد نصب و راه اندازی نخستین کلدباکس ساخت داخل در پالایشگاه هشتم که با مهندسی معکوس توسط نیرو های داخلی تهیه شده، خواهیم بود. این پروژه، پروژه ای ملی است که در همکاری و حمایت از شرکت دانش بنیان «هیلابیس» انجام داده است.

باهوش با تاکید بر اینکه با ساخت این کلدباکس، ایران جزو معدود کشور هایی است که ساخت این تجهیز مهم را بومی کرده است، افزود: آغاز ساخت و به ثمر نشستن این تجهیز مهم با حمایت شرکت ملی گاز ایران و مجتمع گازی پارس جنوبی بوده است و شرکت مربوطه امروز سفارش های زیادی در شرکت ملی نفت، پالایشگاه ها و مجتمع های صنعتی دارد.

وی با اعلام اینکه زمان تحقیقات و تولید کلدباکس حدود دو سال طول کشید، اظهار کرد: تعدادی از جوانان و متخصصین مجتمع نیاز به این تجهیز را تشخیص داده و مهندسی معکوس را آغاز کردند. در حال حاضر به مرحله تست کارگاهی و پیش تولید رسیده ایم و تا آبان ماه امسال شاهد نصب آن در فاز های 20 و 21 هستیم و به مرور در سایر فاز ها هم به کار گرفته می شود.

اقدام های حمایتی برای تسهیل عملکرد دانش بنیان ها

مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه تجهیز کلدباکس علاوه بر به کارگیری در مجتمع های پالایشی، می تواند در شرکت های نفت و گاز منطقه و حتی روسیه مورد استفاده قرار گیرد، افزود: بیشتر از صرفه جویی ارزی که این تجهیز داشته و رقم کمی هم نیست، بیشترین تاثیر آن در عملیات و فرایند کار مجتمع بوده است. برخی مواقع شرایط به نحوی است که نبود یک تجهیز برای ما بازدارنده است و ما به هر قیمتی می خواهیم آن را تامین کنیم و حالا به دست هموطن های خودمان تولید و از خروج ارز جلوگیری می شود.

باهوش با اشاره به قرارداد های متعددی که در حوزه ساخت بار اول و مجموعه های دانش بنیان داشته اند، اظهار کرد: از جمله مهم ترین این دستاورد ها «برد های الکترونیکی» و «سیستم های کنترلی»، «توربواکسپندر»، «الکتروموتور» و انواع مواد شیمیایی بوده که همزمان با حمایت برای تولید داخل، از واردات آنها هم جلوگیری شده است.

وی به ارتباط با مجموعه های دانش بنیان و رفع موانع تولید ساخت بار اول اشاره کرد و گفت: بیشتر گلایه و بیان مشکلات شرکت های دانش بنیان با ما مطرح می شود، چراکه در ارتباط مستقیم با آنها هستیم اما مساله این است که ما تابع دستورات و آیین نامه های بالاسری هستیم و نمی توانیم خودمان شیوه ارتباطی دیگری را در پیش بگیریم.

وی در ادامه افزود: با این حال با توجه به توجهی که مقام معظم رهبری و مسئولان اجرایی در دولت داشته اند، مصوبات خوبی در جهت تسهیل عملکرد مجموعه های دانش بنیان و ساخت بار اول صورت گرفته است. به عنوان نمونه می توانیم تا 50 درصد پیش پرداخت را برای شرکت های ساخت بار اول و دانش بنیان زودتر پرداخت کنیم تا کار ها به خوبی پیش برود. در عین حال تلاش می شود مساله بازدارنده ای برای ادامه کار شرکت هایی که با ما همکاری دارند، وجود نداشته باشد.

مدیرعامل شرکت مجتمع  گاز  پارس جنوبی با تاکید بر اینکه حل و فصل بسیاری از این مشکلات خارج از وظایف و حیطه مسئولیت ماست، افزود: تلاش می کنیم تا به نحوی موضوع ها و مشکلات شرکت های فناور را به بالادست منتقل کنیم تا راهکاری پیدا شود و کار پروژه پیش برود. البته خوشبختانه معاونت فناوری ریاست جمهوری و شخص آقای دهقان نگاه بسیار مثبتی نسبت به اقدام های وزارت نفت در حوزه ساخت داخل دارند و هر درخواست و مشکلاتی مطرح کرده ایم، به نحوی پیگیری و ابلاغ شده است.

8 دلار صرفه جویی ارزی برای هر یک دلار ساخت داخل

همچنین سیدرضا غفاری، مدیر پژوهش مجتمع گازی پارس جنوبی در پاسخ به خبرنگار مشعل به گزارش ریاست جمهوری درباره عملکرد مجموعه های دانش بنیان و ساخت بار اول در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: طبق این گزارش به ازای هر یک دلار که در ساخت داخل اقدامی صورت گرفته، نزدیک به 8 دلار صرفه جویی انجام شده است.

غفاری افزود: به عبارتی هر میزان که برای ساخت داخل هزینه شده، باید هشت برابر آن پول و ارز می دادیم تا در یک دوره زمانی طولانی، نیازمان را از شرکت های خارجی تامین کنیم. در سال های گذشته واردکننده بسیاری از این تجهیزات بودیم و حالا نه تنها خودمان نیازمان را تامین می کنیم، بلکه کشوری مثل روسیه که خودش یک قدرت در حوزه گاز محسوب می شود، به دنبال قطعات ساخت ایران است.