حمایت تمام قد وزارت نفت از تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان

تحقق آرزوی خودکفایی و استقلال

مشعل| وزارت نفت در سال های اخیر که تحریم های همه جانبه برای صنعت نفت ایران اعمال شده است، به جای توقف و انتظار، دست بر زانوی پرتوان متخصصان و سازندگان داخلی گذاشت. وزارت نفت، بخصوص در دولت سیزدهم با حمایت همه جانبه از سازندگان داخلی و تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان، تلاش کرد نیاز فناورانه خود را در داخل کشور تامین کند، به طوری که طی سه سال اخیر به شکل عملی و اجرایی، موانع مختلف پیش روی ساخت داخل و فعالیت مجموعه های دانش بنیان را از پیش روی آنها برداشت تا در همکاری برد- برد، هم نیاز خود را تامین و هم پایه های یک حرکت ارزشمند را در بلندمدت برای کشور بنیانگذاری کند.

صنعت نفت ایران، پس از پشت سر نهادن فراز و نشیب های فراوان طی یک دهه گذشته و رویارویی با شرایط سخت و پیچیده تحریمی، همچنان استوار بوده و توسعه خود را تداوم بخشیده است. در این میان، بومی سازی و دستیابی به دانش فنی فناوری های نوین، همواره از دغدغه های اصلی این صنعت بوده است؛ موضوعی که در چند سال اخیر با جهت گیری مدیران وزارت نفت به تأمین نیازهای کشور با استفاده حداکثری از توانمندی های داخل، قوت بیشتری به خود گرفته است. وزارت نفت طی این مدت، به عنوان شاگرد اول و پیشانی حرکت ساخت بار اول از سوی دولت معرفی شده است؛ هرچند که این رتبه به تنهایی نمی تواند همه تلاش ها و اقدام های شبانه روزی و دلسوزانه کارکنان صنعت نفت را نشان دهد.

تکمیل ساخت ۱۴ تجهیز بار اول

وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در پاسخ به «مشعل»، با اشاره به اینکه وزارت نفت در سال 1403 برای سومین سال پیاپی به عنوان رتبه نخست در ساخت بار اول و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان شناخته شد، گفت: تاکنون بیش از ۶۲ طرح به ارزش ۹۲ میلیون دلار با ۵۱ شرکت دانش بنیان به مرحله امضای قرارداد رسیده است. همچنین با اجرای قراردادهای یاد شده، هزینه تأمین کالا به ۳۰ تا ۶۰ درصد نمونه خارجی کاهش می یابد که با به سرانجام رسیدن طرح های مصوب، سالانه بیش از ۳۵۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی ناشی از وارد نکردن اقلام موردنیاز برای کشور حاصل می شود.وی با بیان اینکه تاکنون ساخت ۱۴ تجهیز بار اول تکمیل شده است، افزود: توربواکسپندر، مبدل کلدباکس و کمپرسور سانتریفیوژ نمونه هایی از کالاهای ساخت بار اول است که داخل پالایشگاه گازی و دیگر بخش های صنعت نفت در حال استفاده هستند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، اجرای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، ساخت بار اول تجهیزات راهبردی، جمع آوری گازهای مشعل، توسعه زنجیره ارزش گوگرد و ارتقای کیفی فراورده های نفتی را از جمله اقدام های بسیار مؤثر شرکت های دانش بنیان دانست.

خودکفایی در حوزه کاتالیست

زیدی فرد با بیان اینکه صنعت نفت به حدود 99 کاتالیست های اصلی نیاز دارد، اظهار کرد: در سال ۱۳۸۰ تنها سه نوع از کاتالیست ها بومی سازی شده بود که سال ۱۳۹۰ به ۱۳ کاتالیست رسید و هم اکنون ۹۵ کاتالیست مورد نیاز به ارزش مصرف سالانه یکهزار و ۱۱۳ میلیون دلار بومی سازی شده است. به همین دلیل می توان گفت که در زمینه کاتالیست، تقریباً به مرز خودکفایی رسیده ایم که این موضوع تا پایان سال 1404 به ۱۰۰ درصد می رسد.