1000 کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت ایران افزوده می شود

بهره برداری از 4 خط لوله جدید

مشعل   شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال 1402 موفق به انتقال بیش از 137 میلیارد لیتر نفت خام و انواع فرآورده های نفتی شد که این میزان انتقال در حالی رقم خورده است که هیچ گونه افزایشی در زمینه طول خطوط انتقال نفت ایجاد نشده و قرار است با بهره برداری از چهار خط لوله جدید، نزدیک به یک هزار کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی افزوده شود.

شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در آستانه گردهمایی بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور جمعی از اصحاب رسانه آخرین اقدام ها و دستاوردهای انجام شده در مدت یک سال گذشته و همچنین برنامه های پیش روی این شرکت در سال جدید را اطلاع رسانی کرد. آنچه در ادامه می خوانید، پاسخ های مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به پرسش های متعدد خبرنگاران است.

ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از افزایش ۳/۷ درصدی انتقال نفت خام و انواع فرآورده های نفتی در سال گذشته (۱۴۰۲) خبر داد و گفت: خوشبختانه روند انتقال فرآورده های سوختی در سال گذشته افزایشی بوده، به گونه ای که میزان انتقال از ۱۳۲ میلیارد لیتر در سال ۱۴۰۱ به رقم ۱۳۷ میلیارد لیتر رسیده که از این میزان انتقال،۷۱ میلیارد لیتر آن نفت خام و ۶۶میلیارد لیتر انواع فرآورده های نفتی را شامل شده است.

وی افزود: این دستاورد برای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حالی رقم خورده است که ما هیچ گونه افزایشی در زمینه طول خطوط انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی نداشته ایم و این موفقیت ها تنها درگرو اقدام های لازم و تعمیرات به موقع و از همه مهم تر تلاش و همت همکارانم در شرکت خطوط لوله به بار نشسته است و امیدواریم در سال پیش رو با بهره برداری از خطوط لوله جدید بتوانیم به پیشرفت های دوچندانی در زمینه انتقال انواع فرآورده های سوختی دست یابیم.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در توضیح مزیت انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی با استفاده از خطوط لوله نسبت به نفتکش ها به مثالی در این زمینه بسنده و عنوان کرد: برای انتقال ۱۳۷ میلیارد لیتر نفت خام و فراورده، حدود ۵/۵ میلیون نفتکش با ظرفیت ۲۵ لیتری نیاز است و با توجه به اینکه درصد بالایی از فرآورده های نفتی در جنوب کشور تولید می شود، بنابراین حدود ۶۰۰ کیلومتر مسافت باید به وسیله نفتکش طی شود تا فرآورده به دست مصرف کننده برسد، ضمن آن که همین میزان مسافت باید برای رسیدن به مبدا برگردد.

رحیمی ادامه داد: همچنین هر نفتکش زمانی که فراورده حمل می کند، در هر ۱۰۰ کیلومتر به طور میانگین معادل ۴۲ لیتر گازوییل مصرف می کند و هنگام بازگشت چون با مخزن خالی در حال تردد است، این میزان به حدود ۳۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر می رسد که با محاسبه ارقام عنوان شده برای انتقال ۱۳۷ میلیارد لیتر انواع سوخت، معادل ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر فراورده گازوئیل سوخت می شود و این در حالی است که برای انتقال فراورده به وسیله خطوط لوله معادل ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت از سوی توربین ها و الکتروموتورها مصرف می شود که با این اوصاف یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر صرفه جویی در مصرف گازوئیل خواهد شد، افزون بر آن مخاطرات جاده ای و پیامدهای زیست محیطی را نیز باید مدنظر قرار داد که طبیعتا انتقال به وسیله نفتکش به هیچ عنوان صرفه اقتصادی به همراه نخواهد داشت.

انتقال بیش از 3 میلیارد لیتر سوخت به 19 نیروگاه

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به میزان انتقال فرآورده و به ویژه سوخت مایع به نیروگاه ها در سال گذشته (۱۴۰۲) اشاره کرد و گفت: بیش از ٣ میلیارد و ٨۵٠ میلیون لیتر انواع فرآورده اعم از نفت گاز و نفت سفید به وسیله خطوط لوله به ١٩ نیروگاه انتقال داده شده است، البته تعداد نیروگاه ١٨ مورد بود که با توجه به تلاش های شبانه روزی کارکنان نیروگاه نکا در کمترین زمان ممکن به خطوط لوله وصل شد که در مجموع تعداد نیروگاه ها به ١٩ مورد افزایش پیدا کرد.

رحیمی تصریح کرد: نیروگاه های تابان، سروچادرملو، خرم آباد و هنگام در کمتر از 6 ماه آینده به بهره برداری خواهند رسید و سوخت مورد نیازشان به وسیله خط لوله تامین خواهد شد و علاوه بر این نیروگاه های کاشان، سمنگان، لوشان و شریعتی نیز در مرحله طراحی هستند که امیدواریم با اتمام کارهای مقدماتی این نیروگاه ها نیز در برنامه سوخت رسانی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرار گیرند.

وی یادآور شد: یکی از مهم ترین اهدافی که هم اکنون در کشور دنبال می شود، موضوع مبارزه با قاچاق سوخت است که به هر میزان انتقال انواع فرآورده های نفتی از طریق خطوط لوله انجام شود افزون بر تسلط ما روی انتقال فراورده، سوخت خارج از شبکه نیز کاهش و کنترل خواهد شد.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه به زودی نیروگاه های دیگری هم سوخت خود را از طریق خطوط لوله دریافت خواهند کرد، افزود: هم اکنون نیروگاه علی آباد با پیشرفت ٩٠ درصدی روبه روست که در آینده نزدیک می تواند سوخت مورد نیاز خود را از طریق خطوط لوله تامین کند.

کاهش برداشت غیرمجاز از خطوط لوله

رحیمی درباره آخرین وضع سرقت از خطوط لوله و انشعابات غیرمجاز و اینکه آیا این روند در سال گذشته افزایشی بوده است یا خیر، توضیح داد: موضوع سرقت از خطوط لوله از جمله مشکلاتی است که همواره در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات مطرح است و کارکنان شرکت نیز به جد پیگیر این مسئله هستند تا با استفاده از انواع روش ها تا جای ممکن این چالش را مرتفع کنند، نکته حائز اهمیت این است که سرقت از خطوط لوله جدای از مباحث مالی و هزینه ای، صدماتی است که به نفرات و همین طور محیط زیست وارد می شود که گاهی جبران ناپذیر است.

وی ادامه داد: اقدام ها و فعالیت های متعددی در شرکت انجام شده و تلاش همه همکارانم بر این است که پایش ها و کنترل ها به صورت مکانیزه باشد؛ البته آمارهای موجود حاکی از آن است که توانسته ایم با به کارگیری روش های مختلف تا حدود زیادی از سرقت ها و انشعابات غیرمجاز جلوگیری کنیم.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: سال١۴٠١، افزون بر ۴٧ مورد تعرض به خطوط لوله به ثبت رسیده که از این میزان بیش از ٣۵ مورد آن برداشت از خط صورت گرفته و این در حالی است که در سال گذشته (١۴٠٢)، میزان برداشت غیرمجاز از خطوط لوله به ۴١ مورد کاهش رسیده است. ضمن آنکه ٢۵ مورد نیز انشعاب بوده که حتی به برداشت هم نرسیده است، از این رو انتظار داریم با پایش های انجام شده و با به کارگیری تجهیزات موجود بتوانیم روند نزولی را طی کرده و حتی میزان برداشت ها و تعارض ها به خطوط لوله را در همان مراحل ابتدایی شناسایی و به سمت صفر پیش ببریم.

رحیمی اظهار کرد: بیشترین درصد تعارض به خطوط لوله به ترتیب شامل ١٨ مورد خلیج فارس، ٩ مورد خوزستان و ۶ مورد اصفهان بوده است.