ارزآوری 1.2 میلیارد دلاری
طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» که تولید کک اسفنجی از پیامدهای آن است، سالانه حدود 1.2 میلیارد دلار برای کشو ارزآوری خواهد داشت. اجرای این طرح با چنین عایدی، بسیار اقتصادی است؛ زیرا یک فراورده سنگین با ارزش افزوده کمتر، به فراورده هایی مانند کک اسفنجی و روغن های گروه 2 و 3 با ارزش افزوده بیشتر تبدیل می شود، ضمن اینکه کشور را از وابستگی نجات می دهد و صادرکننده کک اسفنجی نیز خواهیم شد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس توان تولید کک اسفنجی تا 400هزار تن در سال را دارد و می توان بخشی از تولید روغن های گروه 2 و 3 را هم صادر کرد.
از سوی دیگر، با اجرای طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره، همه محصولات تولیدی این پالایشگاه به آخرین استانداردهای جهانی خواهند رسید و در کنار آن نیز اشتغال قابل توجهی را هم به دنبال خواهد داشت. در مدت اجرای این پروژه، برای 8 هزار نفر اشتغال ایجاد می شود و پس از راه اندازی نیز به صورت مستقیم بیش از دو هزار نفر جذب خواهند شد.
تنوع در سبد محصولات
اجرای طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» افزون بر تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه 2 و 3 به بی نیازی کشور از واردات این محصولات منجر خواهد شد. تنوع بخشی به سبد محصولات با تولید فراورده هایی مثل پروپیلن که صنایع پتروشیمی به آن نیاز دارد، موضوع مهم دیگری است که این پالایشگاه را در مسیر تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه قرار خواهد داد.
برای اجرای این پروژه، حدود 2/2 میلیارد یورو سرمایه گذاری و 42 ماه زمان در نظر گرفته شده است . پیشگیری از خروج ارز از کشور، قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها، ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی، ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباوری نسبت به توان و تولید داخل، کاهش میزان نفت کوره تولیدی و افزایش تولید فراورده هایی با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، افزایش بهره وری و بهبود عملکرد اقتصادی و همچنین اشتغالزایی زمان اجرای پروژه و زمان بهره برداری و پس از آن ، از مهم ترین دستاوردهای این پروژه ملی است.
این طرح نمونه بارز تبدیل تهدید به فرصت در الگوی اقتصاد مقاومتی است؛ زیرا یکی از اهرم های فشار اقتصادی به ایران، تحریم واردات کک اسفنجی بود و از سوی دیگر نبود دانش فنی و تامین منابع مالی، دو محدودیت عمده اجرای طرح ارتقای کیفیت نفت کوره به شمار می رفت که در این خصوص، با انجام مطالعات، شبیه سازی کامپیوتری و آزمایش های لازم در پالایشگاه و واحد نیمه صنعتی پژوهشگاه صنعت نفت، دانش فنی این فرایند، به عنوان یکی از فرایندهای پیچیده صنعت پالایش نفت، همراه با ارزیابی زیست محیطی، تامین و بومی سازی شد و در ادامه طراحی بنیادی آن نیز از سوی کارشناسان پژوهشگاه و پالایشگاه انجام و طراحی پایه واحدهای فرایندی برای تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنعت آلومینیوم سازی کشور با فناوری داخلی در کمتر از دو سال به اتمام رسید.
احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفته است: تلاش متخصصان این مجموعه پالایشی در زمینه استمرار تولید و تأمین فراورده های نفتی و سوخت مورد نیاز کشور، حمایت از ساخت داخل و ساخت بیش از ۳۰ میلیون قطعه مورد نیاز پالایشگاهی در داخل، با صرفه جویی افزون بر ۵۰ میلیون یورو و قطع وابستگی در تأمین قطعات، بومی سازی دانش فنی مورد نیاز در اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین با هدف کاهش نفت کوره و تولید فراورده هایی با ارزش افزوده بیشتر و همچنین تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و در نهایت خنثی سازی تحریم های ناعادلانه، بخشی از اقدا م های شرکت پالایش نفت بندرعباس در زمینه تبیین اقتصاد مقاومتی است.
به گفته او، تولید و تأمین فراورده های نفتی، رسالت اصلی شرکت پالایش نفت بندرعباس است و در شرایطی که به واسطه تحریم و سنگ اندازی ها، دشمنان ایران اسلامی درصدد ایجاد اختلال در روند تولید هستند، متخصصان و کارکنان این شرکت با اتکا به دانش، تخصص و تجربه خود و با تعهد و خرد جمعی علاوه بر خنثی سازی تحریم ها، زمینه توسعه و اجرای پروژه های مهم و حیاتی برای تضمین چرخه تولید را برنامه ریزی و اجرا کردند که مصداق عینی حرکت در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است.
افزایش ظرفیت های کمی و کیفی پالایشی
صنعت پالایش نفت طی دوران پس از انقلاب، دستاوردهای عظیمی به لحاظ دستیابی به دانش پالایشگاه سازی، افزایش ظرفیت های کمی و کیفی پالایشی و ایجاد تنوع در سبد تولیدات پالایشی و تولید محصولات با کیفیت یورو 4 و یورو 5، افزایش تولید فراورده های استراتژیک از جمله بنزین و گازوییل و از سوی دیگر کاهش فراورده های با ارزش افزوده کمتر مانند نفت کوره داشته است که تمام این موفقیت ها حاصل اعتماد به متخصصان، صنعتگران و نیروی انسانی توانمند و دانش بومی و داخلی و استفاده از سال ها تجربه در این صنعت استراتژیک، حیاتی و اقتصادی است.
شتاب در اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات
طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و بهبود کیفیت نفت کوره» شرکت پالایش نفت بندرعباس از طرح های اولویت دار کشور است که با هدف کاهش تولید نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجراست.
احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفت: عملیات اجرایی پروژه با استقرار پیمانکار از تابستان سال گذشته آغاز شد و هم اکنون کل پروژه با درصد پیشرفت کلی ۷ درصد مطابق برنامه ریزی تعریف شده در حال اجرا ست و روند عملیات اجرایی در نشست های ماهانه با پیمانکار کنترل می شود.
وی با اشاره به وسعت اجرای طرح بیان داشت: در استراتژی در نظر گرفته شده، طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین به سه پروژه احداث ۱۵ واحد واحدهای فرایندی در دو فاز یک و دو که در حال حاضر فاز اول با ۸ واحد فرایندی در حال اجراست و احداث واحدها و سرویس های جانبی از جمله برق، آب، بخار، نیتروژن و ۶۱ مخزن ذخیره سازی و پروژه مجتمع روغن سازی و تولید روغن های گروه دو و سه تقسیم بندی شده است.
مدیرعامل پالایشگاه بندر عباس افزود: هم اکنون حفاری های فاز یک واحدهای فرایندی به اتمام رسیده است و آرماتور بندی و بتون ریزی پایه های در حال اجرا است و در بخش واحد های فرایندی نیز زه کشی طرح به اتمام رسیده است.
هاشمی گفت: طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین با توجه به هدف گذاری آن از چند جنبه حائز اهمیت است از جمله کاهش میزان نفت کوره و تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، بهبود عملكرد اقتصادی، تولید محصول کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم کشور به میزان ۳۰۰ هزار تن در سال برای نخستین بار در کشور با تکیه بر دانش فنی کاملاً ایرانی و قطع وابستگی به واردات این محصول استراتژیک و همچنین تولید روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و از سوی دیگر در بعد اجتماعی موجب ایجاد اشتغال برای بیش از ۲ هزار نفر می شود.
وی با اشاره به دستاوردهای این طرح ملی افزود: تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه با دستیابی به توانایی تولید پروپیلن و نفتا، بهينه سازی مصرف انرژی و افزایش بهره وری عوامل تولید پالایشگاه، افزايش روزانه ظرفيت کمی توليد بنزين و نفت گاز بر اساس استاندارد یورو ۵ ، افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت پالایش نفت و گاز از دستاوردهای مهم اجرای این طرح است.