دوری از ناهنجاری اسکلتی با انجام حرکات اصلاحی

سلامت خود را تضمین کنید

مشعل کارکنان، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی، هشت ساعت و گاه بیشتر را در طول روز، پشت میز کار خود می گذرانند. این مهم به دلیل کاهش تحرک در این بازه زمانی می تواند منجر به آسیب ها و ناهنجاری های فیزیکی شود و در طولانی مدت آسیب های جبران ناپذیر و هزینه های بالای درمان را به فرد تحمیل  کند. با توجه به اصل «پیشگیری بهتر از درمان»، اهمیت حرکات اصلاحی در کارکنان باهدف افزایش سلامت جسمانی آنها و آموزش بخشی از این حرکات به منظور رفع عوارض، با زهرا قویدل، معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران گفت وگو کرده ایم که می خوانید.

پشت میزنشینی و تاثیرهای شایع آن مثل انحنای ستون فقرات، گردن درد و... مواردی است که بسیاری از کارکنان با آن رو به هستند یا در صورت بی توجهی به برخی حرکات اصلاحی با آن، روبه خواهند شد؛ بی تردید چنین موضوع مهمی در بازده کار نیز اثر زیادی دارد.

معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران درباره تاثیر پشت میز نشینی کارمندان در سلامت و بازده کاری گفت: یکی از مهم ترین نکاتی که می تواند سلامت کارمندان را تحت تاثیر قرار دهد، نشستن های طولانی پشت میز است. کارکنان به مدت 8 ساعت در روز پشت میز می نشینند و کار می کنند و به همین دلیل در معرض وضعیت نشستن نامناسب و حرکات تکراری هستند.زهرا قویدل ادامه داد: چنین شرایطی سبب می شود تا افراد درگیر برخی ناهنجاری ها و عارضه های فیزیکی مثل سر به جلو یا خم شدن گردن شوند و همه این موارد به دلایل مختلفی ازجمله نشستن روی لبه صندلی، رعایت نکردن فاصله مناسب بدن با میز، قوز کردن هنگام انجام کار و زاویه نامناسب زانو بروز می کند؛ حرکاتی که در صورت تکرار و بی توجهی به رفع آن می تواند سلامت جسمانی فرد را به خطر بیندازد و به کاهش بازده کاری منجر شود.قویدل افزود: ناهنجاری های اسکلتی در میان کارمندان بسیار شایع است و از میان این عارضه ها، گردن پشتی با68درصد، سر به جلو با 63 درصد، شانه نابرابر(شانه رو به جلو) با54 درصد و درد مچ دست با 44 درصد، بیشترین آمار ابتلا را به خود اختصاص داده اند.

تجهیزات استاندارد و ورزش های اصلاحی

این کارشناس ورزشی تاکید کرد: یکی از مواردی که می تواند در جلوگیری از ابتلا به این عارضه ها تاثیرگذار باشد تجهیز ابزاری است که کارمند با آن کارمی کند که از آن جمله می توان به استفاده از میز و صندلی استاندارد، پایه نگهدارنده مانیتور، استفاده از پشتی طبی برای کارمندان، زیرپایی مناسب که می تواند تا حد بسیاری در کاهش این عارضه ها تاثیر گذار باشد.وی اشاره کرد: در این میان، ورزش های اصلاحی وجود دارند که کارمندان می توانند در طول 8 ساعت حضور خود در محل کار،این حرکات را انجام داده تا مانع آسیب بیشتر به بدن شود. حرکات کششی گردن از طرفین، جلو و عقب ازجمله این حرکت های اصلاحی هستند که انجام آنها عضلات گردن را فعال و عارضه سر به جلو و درد شانه را کاهش می دهد.قویدل با اشاره به اهمیت کاهش وزن در بین کارمندان گفت: موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد، کاهش وزن و توده چربی در کارمندان است؛ در صورتی که شخص به دلایل مختلف، فرصت انجام تمرینات ورزشی را نداشته باشد می تواند با پیاده روی روزانه به مدت 30 دقیقه مانع افزایش توده چربی در بدن شود. همچنین تعدادی حرکات اصلاحی وجود دارد که کارمندان می توانند در زمان استراحت خود در محیط اداری انجام دهند.به عنوان مثال فرد بعد ازخواندن نمازخود در نمازخانه، برخی حرکات اصلاحی را به صورت نشسته یا خوابیده انجام دهد به این شکل که روی زمین دراز بکشد و زانوهای خود را به اطراف چرخش دهد.

اجتناب از برخی رفتارها در پشت میز کار

وی تاکید کرد: برای جلوگیری از ابتلا به چنین عوارضی نباید برخی از رفتارها در زمان نشستن های طولانی انجام شود که از آن جمله می توان به نشستن روی لبه صندلی، توجه به زاویه 90 درجه زانو به این معنا که پا در راستای لگن قرار گیرد، سر به سمت مانیتور خم نشود، مانیتور پایین تر از حد نرمال نباشد و باید روبه روی صورت و چشمان قرار گیرد. نکته دیگر افراد باید حداقل هر 2 ساعت یک بار از جای خود بلند شود و 10دقیقه پیاده روی کند.

ناهنجاری های فیزیکی و آموزش برای  رفع آنها

معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با توجه به افزایش ناهنجاری های فیزیکی در بین کارکنان و ایجاد دردهای ناشی از این ناهنجاری ها، برای رفع این دردها مجبور به پرداخت هزینه مضاعف هستند، از این رو به معرفی بخشی از ناهنجاری های اصلی و آموزش چگونگی رفع آن اشاره می شود.