صدور خدمات فنی_مهندسی

عذاری اهوازی با اشاره به سیاست گذاری مناسب وزارت نفت در دولت سیزدهم برای جمع آوری گازهای همراه و دستاوردهای آن یادآور شد: تجربه مناسب دولت سیزدهم در این زمینه به کمک کشورعراق هم آمده و قرار است ایران در این کشور نیز در جمع آوری گازهای همراه نقش آفرینی کند که براین اساس برای جمع آوری گازهای مشعل از میدان های نفتی و تأسیسات نفتی عراق در نزدیک مرز ایران توافق و کارگروه شرکت ملی نفت ایران با مشارکت شرکت ملی نفت عراق برای جمع آوری گازهای همراه اقدام هایی می کند و از توان تخصصی و فنی مهندسان ایرانی برای جمع آوری گازهای مشعل استفاده خواهد شد.

بنای وزارت نفت این است که در جهشی بزرگ با هدف حفاظت از محیط زیست و خلق ثروت، با برنامه ریزی دقیق و اجرای به موقع طرح های تعریف شده و راه اندازی آنها، همه پروژه های مرتبط با مشعل سوزی در صنعت نفت را تا پایان دولت سیزدهم تکمیل کند و به بهره برداری کامل برساند.

صنعت نفت کشورمان بر مبنای اسناد جهانی متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ میلادی انتشار گازهای گلخانه ای خود را به صورت غیرمشروط چهار درصد و به صورت مشروط هشت درصد کاهش دهد. در طول سال های گذشته، گام هایی برای تعیین تکلیف این مقوله برداشته شد که از آن جمله می توان به اجرای هم زمان ۹ طرح ان جی ال درمجموع با ظرفیت جمع آوری روزانه ۵.۱ میلیارد فوت مکعب گازهای همراه مشعل شامل طرح های پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس (چهار طرح ان جی ال)، پالایشگاه گاز یادآوران خلیج فارس (ان جی ال ۳۲۰۰)، پالایشگاه گاز هنگام (مشعل گازی جزیره قشم)، (دهلران) و ان جی ال ۳۲۰۰ میدان مارون و ان جی ال جزیره خارگ اشاره کرد.

دریافت جایزه از جی ئی سی اف

عملکرد مناسب وزارت نفت دولت سیزدهم باعث شد پژوهشگاه صنعت نفت به دلیل انجام تحقیقات منحصربه فرد مجمع کشورهای صادر کننده گاز(جی ای سی اف) در حوزه جمع آوری گازهای مشعل و عملیاتی کردن این تحقیقات، جایزه ۲۰۲۴ مجمع کشورهای صادرکننده گاز را هم دریافت کند.

کارگروه علمی - فنی مؤسسه تحقیقات گاز جی ای سی اف تاکنون ۳۰ طرح ارسالی از کشورهای عضو را بررسی کرده و از میان آنها، پنج طرح برای اجرا انتخاب شده است، یکی از این طرح ها با عنوان طرح مدیریت و جمع آوری گازهای مشعل از پنج طرح معرفی شده از طرف ایران پیشنهاد شده و قرار است به عنوان نخستین اولویت از سوی مؤسسه تحقیقات گاز اجرا شود.

گازهای ثروت آفرین

مطابق گزارش شرکت ملی نفت ایران در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه به منظور جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است و تا پایان سال ۱۴۰۴ کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد. هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت نیز با اشاره به اینکه با اقدام های انجام شده در دولت سیزدهم و سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلاری تا پایان سال ۱۴۰۴گفته است: حدود ۵۰ میلیون مترمکعب از گازهای همراه در میدان های نفتی و گازی کشور جمع آوری خواهد شد که ارزش صادراتی این میزان گاز، بیش از ۵ میلیارد دلار خواهد بود.

برای جمع آوری همه گازهای همراه و مشعل در سطح شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت جمع آوری و فرآورش گازهای همراه و مشعل حدود ۲ میلیارد فوت مکعب معادل ۵۷ میلیون مترمکعب در روز در قالب پنج طرح بلندمدت با برگزاری ۱۴مزایده فروش برنامه ریزی شده است.

مطابق گزارشی که جواد اوجی، وزیر نفت در آخرین نشست هیئت وزیران در سال ۱۴۰۲ از اقدام ها و دستاوردهای پارسال صنعت نفت ارائه کرد،  افزایش جمع آوری گازهای مشعل از ۰.۴ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۹۹ به ۱۱.۵ میلیون مترمکعب در سال ۱۴۰۲ رسیده است و مطابق برنامه ریزی انجام شده و اولویت بخشی وزارت نفت در این مسیر این میزان برای امسال ۳۲ میلیون و در سال 1404، به میزان ۶۴ میلیون مترمکعب خواهد بود.

پرونده گازسوزی بسته می شود

سال ۱۴۰۱ به طور میانگین روزانه حدود ۱۱۳.۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در شرکت ملی نفت ایران تولید شد که از این مقدار، حدود ۶۵ درصد آن، معادل ۷۴.۶ میلیون مترمکعب در روز از طریق ایستگاه های تقویت فشار گاز و کارخانه های موجود و حدود ۵ درصد، معادل ۵ میلیون مترمکعب در روز با راه اندازی پروژه های کوتاه مدت و بلندمدت جمع آوری شد و ارسال به مشعل حدود ۳۰ درصد کل گازهای تولیدی معادل ۳۴ میلیون مترمکعب در روز بود که تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار نیز جمع آوری خواهد شد. افزون بر آن، روزانه ۳۷.۴ میلیون مترمکعب از گازهای جمع آوری شده به شبکه سراسری تزریق می شود. وزیر نفت ابتدای سال جاری نیز با اشاره به شتاب گیری روند جمع آوری گازهای همراه و مشعل در سال ۱۴۰۳اخبار خوشی از جمع آوری گازهای مشعل در سایر میدان های نفتی داد. آنچه نباید در این راه از نظر دور داشت تغییر رویکرد وزارت نفت دولت سیزدهم است که با ایجاد تغییر سیاست های کاری در بخش تأمین مالی تصمیم به استفاده هرچه بیشتر از روش هایی نو مانند بهره مندی از توان هلدینگ های صنعتی برای سرمایه گذاری در بخش های بالادستی مانند جمع آوری و فرآورش گازهای مشعل و گازهای همراه نفت با هدف جلوگیری از خام سوزی گرفته؛ تصمیمی که به دلیل پایداری در تأمین خوراک، استقبال پتروشیمی ها را به همراه داشته است.

پایان گازسوزی

احسان معینی، رئیس تعمیرات شرکت نفت و گاز اروندان در گفت وگو با «مشعل»، فرایند تعمیر اصلاح راه اندازی کمپرسور خارجی را تشریح کرد که منجر به خاموش شدن اولین فلر نفتی در میدان آزادگان شمالی و جلوگیری از سوختن گاز های مشعل در این شرکت شد. وی افزود: این کمپرسور از زمان احداث این کارخانه اصلاح و راه اندازی نشده و  از سرویس خارج بوده است که با توجه به ضرورت جمع آوری گازهای همراه در این محدود، کارکنان واحد تعمیرات شرکت نفت و گاز اروندان مامور به تعمیر و راه اندازی آن شدند.

او با اشاره به اینکه این اقدام شامل تعمیر، اصلاح و راه اندازی تمامی خطوط و ادوات و تجهیزات کمپرسور بوده است، ماهیت کار را با توجه به اینکه اطلاعات کافی از شرکت سازنده در اختیار نبود، سخت و دشوار بود که ما آن را ممکن کردیم.

او با یادآوری اینکه راه اندازی این قبیل تجهیزات باید با حضور کارشناسان شرکت سازنده انجام شود، افزود: به دلیل قطع همکاری شرکت خارجی با بهره گیری از دانش و تخصص کارشناسان شرکت، همچنین استفاده از ظرفیت سازندگان داخلی اهواز این مهم به ثمر رسید که حاصل آن خاموش شدن اولین فلر منطقه غرب کارون بود.

او فعالیت های انجام شده را طیف وسیعی از اقدامات از جمله تجهیز کمپرسور، تعمیرات سایر تجهیزات و متعلقات آن، کالیبراسیون تمامی تجهیزات، تعمیرات جانبی پمپ های روغن، فن های هوایی، سیستم خنک کننده، لوله و اتصالات و... دانست که در مقطع زمانی حدود یک ساله و به میزان 750 نفر-روز کار با موفقیت انجام شد.