![](media/image/2024/04/0-0/13720.jpg)
با تعمیر شیرهای سماوری در صنعت گاز دستاوردی دیگر رقم خورد
شکوفایی سازندگان داخلی و دانش بنیان ها
مشعل| تولید شیرهای سماوری به عنوان یکی از با اهمیت ترین تجهیزات صنعتی راهبردی در عملیات انتقال گاز دنیا در انحصار شرکت های محدودی است. گزارش ها و نارضایتی ها از عملکرد ضعیف و نشتی شیرهای سماوری Z3 ساخت کشور سازنده (کره جنوبی)، متخصصان صنعت گاز را بر آن داشت تا به تعمیر، اصلاح و رفع عیوب موجود در این تجهیز کاربردی، اهتمام ورزیده تا افزون بر صرفه جویی در خرید شیرهای جدید، مانع از هدررفت سرمایه های کشور شوند.
مشعل| تولید شیرهای سماوری به عنوان یکی از با اهمیت ترین تجهیزات صنعتی راهبردی در عملیات انتقال گاز دنیا در انحصار شرکت های محدودی است. گزارش ها و نارضایتی ها از عملکرد ضعیف و نشتی شیرهای سماوری Z3 ساخت کشور سازنده (کره جنوبی)، متخصصان صنعت گاز را بر آن داشت تا به تعمیر، اصلاح و رفع عیوب موجود در این تجهیز کاربردی، اهتمام ورزیده تا افزون بر صرفه جویی در خرید شیرهای جدید، مانع از هدررفت سرمایه های کشور شوند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سال های اخیر توانسته است با اتکا به توانمندی سازندگان داخلی در ساخت برخی کالاها و تجهیزات پرمصرف صنعت گاز، نه تنها به پیشرفت های چشمگیری دست یابد، بلکه با بومی سازی آنها، صرفه جویی قابل توجه ارزی به ارمغان بیاورد.
سالیان متمادی است که تشدید تحریم ها علیه کشورمان، دسترسی ها را به تجهیزات و اقلام راهبردی به ویژه در صنعت نفت و گاز محدود و بهره مندی از توانمندی متخصصان داخلی را بیش از پیش نمایان ساخته است..
به زعم بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی، ظرفیت های لازم در داخل کشور برای تولید تجهیزات و اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز وجود دارد و به حق، تلاشگران عرصه این صنعت عظیم نیز نشان داده اند که زمینه های لازم برای رونق و شکوفایی فراهم است. به این منظور، اصلاح و تعمیر شیرهای سماوری (Plug Valve) ساخت شرکتZ3 کره جنوبی از نمونه های موفق اعتماد به توان داخلی است.
بازگردانی یک تجهیز کاربردی به چرخه تولید
علی طاهری، مجری طرح سایر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز درباره اقدام های انجام شده در زمینه تعمیر شیرهای سماوری ساخت شرکت کره جنوبی گفت: با هماهنگی مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران و همکاری مدیریت تدارکات کالا و امور بازرسی فنی، مقرر شد تا ۲دستگاه از شیرهای موجود در انبار شهید طاهری در بزرگ ترین سایز رایج ۲۰ اینچ کلاس ۶۰۰ دسته بلند جوشی، به یکی از شرکت های داخلی، حمل و پس از بررسی دقیق و عیب یابی، اصلاحات مورد نظر روی شیرها، تحت نظر «طرح سایر خطوط اصلی و فرعی»، امور بازرسی فنی و مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران انجام شود.
وی با اشاره به گزارش ها و نارضایتی بهره برداران و مناطق مختلف عملیات انتقال گاز درباره عملکرد ضعیف و نشتی این شیرها افزود: برند ۳ Z مربوط به کشور کره جنوبی است که یکی از سازندگان تخصصی شیرهای سماوری در دنیا محسوب می شود و در گذشته تعداد قابل توجهی از این کالا از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خریداری شده است که در حال حاضر یا در انبار درحالت انتظار برای تعیین تکلیف است یا در شرایط بهره برداری قرار دارند.
مجری طرح سایر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه تعمیر و بازگردانی شیرهای مذکور به چرخه استفاده در پروژه ها به معنای احیای بیش از ۲۰۰ شیر در سایزهای مختلف از موجودی انبار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است، اظهار کرد: با این دستاورد این آمادگی وجود خواهد داشت که حسب نیاز و هماهنگی شرکت انتقال گاز ایران و دیگر واحدهای عملیاتی، به تعویض و تعمیر شیرهایی که در حال بهره برداری هستند، اقدام شود تا افزون بر جلوگیری از هدررفت منابع گاز کشور از محل شیرهای مورد بهره برداری، فشار گاز در خطوط نیز افزایش یابد.
استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی
موسوی، مدیر پروژه تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) نیز در تشریح اهمیت استفاده از شیر سماوری در صنعت گاز گفت: «پلاگ ولو» یا همان شیر سماوری از سری شیرهای پر کاربرد در صنایع مختلف به ویژه صنعت نفت و گاز است؛ این قبیل شیرها قابلیت بالایی برای کنترل دبی سیالات درشرایط گوناگون را دارند. الگوی طراحی این شیرها متکی بر چرخش پلاگ در داخل محفظه عبور سیال است. این چرخش مکانیکی پلاگ باید درشرایط روان، آب بندی شود و کاملا مناسب با شرایط فیزیکی سیال باشد.
وی افزود: ﺑﺪﻧﻪ اﯾﻦ ﺷﯿﺮﻫﺎ عموما ﺑﻪ ﺷﮑﻠﯽ ﻃﺮاﺣﯽ می شود تا ﺑﺘﻮان از مجرابند ﻣﺨﺮوﻃﯽ ﯾﺎ استوانه ای اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد. مجرابند اﯾﻦ ﺷﯿﺮﻫﺎ دارای حفره ای ﺑﺮای ﻋﺒﻮر ﺟﺮﯾﺎن است که ﺑﺎ ﭼﺮﺧش ۹۰ درجه ای دسته شیر، بخش ﺳﻮراخ ﺷﺪه مجرابند ﺑﺎ ورودی و ﺧﺮوﺟﯽ ﺷﯿﺮ در ﯾﮏ مسیر ﻗﺮار می گیرند و همین سبب ﺑﺎز ﺷﺪن ﻣﺴﯿﺮ می شود. به دلایلی شیرهای خریداری شده از برند Z3 هنگام بهره برداری دچار نشت گاز شده اند و تعمیر آنها در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر پروژه تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) به الزام ها و محدودیت های مدنظر در همه مراحل تعمیر و اصلاح شیرهای مزبور اشاره و عنوان کرد: امکان ایجاد کمترین تغییر در این قبیل شیرها، به حداقل رساندن ریسک در تمامی مراحل تعمیر و دستیابی به بالاترین میزان موفقیت، تهیه دستورعملی قابل استفاده برای همه شیرها با مشخصات مشابه سماوری و از برند Z3 و پرهیز از انجام جوشکاری روی پلاگ یا بدنه تا حد ممکن از جمله محدودیت های ناشی از کار به شمار می آید.
موسوی تصریح کرد: پس از عیب یابی، فرایند اصلاحات روی بدنه و پلاگ انجام می شود و مراحل تعمیر بر اساس استانداردهای (API 599 IGS-M-PL-002-17) و API 6D با بررسی محل نشتی شیرها دﻣﻮﻧﺘﺎژ، تمیزکاری، تست های حرکت و عملکردی (Function Test)، ﺗﺴﺖ اﺟﺰا آب بندی، اﺟﺮای ﻋﻤﻠﯿﺎت ماشین کاری و اﻋﻤﺎل پوشش های محافظتی ﺧﺎص با توجه به ﻧﻈﺮ ﮐﺎرﻓﺮﻣﺎ و ﺻﺪور گواهی نامه و ضمانت نامه های لازم انجام شد.
وی بر اهمیت استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی برای تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری تاکید و بیان کرد: در پلاگ ها به دلیل سختی و مقاومت مناسب در برابر خوردگی، سایش از پوشش ENP (آبکاری نیکل فسفر) و برای آب بندی بیشتر و افزایش یکنواختی سطح پلاگ از پوشش PTFE استفاده شده است.
مدیر پروژه تعمیر واصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) یادآورشد: شرح کار و دستورعمل اصلاح شیرهای مزبور که درحقیقت راه حلی جامع برای تعمیر و اصلاح همه شیرهای با برند فوق به شمار می آید، به دست صنعتگران پر تلاش داخلی تهیه و ارائه شده است.