طرح فشارافزایی پارس جنوبی در دولت سیزدهم کلید خورد

وعده ای که با سرمایه گذاری  20 میلیارد دلاری محقق می شود

مشعل وعده جواد اوجی، وزیر نفت با امضای قراردادهای طرح فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی به عنوان مهم ترین طرح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران محقق شد. این قرارداد راهبردی با سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلار وهدف ۹۰۰ میلیارد دلاردرآمدزایی برای کشور در 20 اسفندماه 1402 بین شرکت نفت و گاز پارس و پیمانکاران در حضور وزیر نفت امضا شد .

از آنجا که بخش اعظم گاز تولیدی ازمیدان گازی پارس جنوبی در بخش های خانگی، صنایع و واحدهای پتروشیمی مصرف و بخشی نیزصادر می شود، همچنین با توجه به این موضوع که به دلیل روند افزایشی مصرف گاز درکشور، بخش قابل توجهی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، نیمه اول عمرخود را پشت سر گذاشته اند و شاهد کاهش تدریجی فشار گاز سرچاهی هستیم، این مهم تسریع در اجرای برنامه فشارافزایی در این میدان گازی را بسیار ضروری ساخته است.

ضرورت فشارافزایی برای کاهش تولید گاز

 برآورد کارشناسان این است که افت فشارگاز درمیدان مشترک پارس جنوبی تا چند سال آینده آغازخواهد شد و اگر از هم اکنون فکری برای آن نشود، باید منتظرکاهش سالانه بیش از25میلیون مترمکعب گاز از تولید این میدان باشیم. با همین آمار و ارقام می توان به این نتیجه رسید که چرا جواد اوجی، وزیر نفت طرح های فشارافزایی پارس جنوبی را برنامه ای کلیدی، ملی و از مهم ترین پروژه های صنعت نفت کشورخوانده است.بر اساس این قراردادها، طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری و با هدف افزایش برداشت ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی اجرا خواهد شد و درآمدزایی ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور به دنبال دارد.پیمانکاران اصلی در اجرای طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی شامل شرکت های پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) ، مپنا و پیمانکار مهندسی مفهومی، پایه مقدماتی و پیشرفته، یک شرکت مشاور ایرانی هستند که این قرارداد را امضا کردند.

بر اساس این قرارداد پیمانکاران بررسی و صحه گذاری مدارک مهندسی پایه مقدماتی و پیشرفته و ارائه دیدگاه های اصلاحی را انجام خواهند داد.

همکاری با کارفرما برای نهایی سازی برنامه اجرای طرح، سفارش گذاری اقلام دیرتحویل، تهیه راهبرد واگذاری پیمان های فرعی در قالب قراردادهای ای پی سی، مذاکره و ایجاد مشارکت بین یاردهای سکوساز داخلی و بین المللی برای ساخت سکوهای فشارافزایی در خلیج فارس و انجام اقدام های لازم برای آغاز قراردادهای ژئوتکنیک و ژئوفیزیک از جمله شرح کار پیمانکاران این قرارداد خواهد بود.

این قرارداد در حالی امضا می شود که قطر نیز در بخش جنوبی این میدان مشترک در حال احداث سکوهای فشارافزایی است.

تعیین تکلیف فشارافزایی پارس جنوبی در دولت سیزدهم

وزیر نفت در حاشیه آیین امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی درجمع خبرنگاران با اشاره به اینکه طرح ملی فشارافزایی در پارس جنوبی ازسال 1397معطل و بلاتکلیف بود، تصریح کرد: وزارت نفت در دولت سیزدهم همتی جانانه کرد و با انجام کارهای کارشناسی تصمیم گرفته شد احداث واحد فشارافزایی در دریا باشد، این در حالی است که قطر هم چند ماه پیش به منظور توسعه و فشارافزایی در بخش قطری پارس جنوبی (گنبد شمالی) در دریا، با شرکت های خارجی قرارداد امضا کرد.

اوجی با تأکید بر اینکه طرح فشارافزایی در پارس جنوبی با وجود غفلت در دولت های گذشته، سرانجام در دولت سیزدهم تعیین تکلیف شد، ادامه داد: فشارافزایی در پارس جنوبی با ۲۸ سکو (۱۴ سکوی فشار افزا و ۱۴ سکوی پشتیبان در هفت منطقه تعیین شده) انجام خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه اکنون گاز خام از میدان مشترک پارس جنوبی با ۳۸ سکوی تولیدی و پشتیبان برداشت می شود، گفت: قرارداد اجرایی طرح ملی فشارافزایی در پارس جنوبی با چهار پیمانکار اصلی امضا شده است و با ساخت ۲۸ سکو (۱۴ سکوی فشار افزا و ۱۴ سکوی پشتیبان در هفت منطقه تعیین شده) اجرا خواهد شد.

وزیرنفت با بیان اینکه اجرای طرح ملی فشارافزایی در مناطق مرزی میدان مشترک پارس جنوبی با قطر در اولویت است، افزود: برای ساخت این سکوها از توان پیمانکاران و سازندگان ایرانی استفاده می شود.

اوجی ضمن اشاره به اینکه با توانمندی و تجربه کار به نتیجه می رسد، تأکید کرد: امروز پیمانکارانی که قرارداد احداث این سکوها و فشارافزایی را امضا کردند، همان هایی هستند که فازهای پارس جنوبی را توسعه داده اند.

وی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم کار فردا را قربانی امروز نمی کند و مردم در سال های آینده نتیجه این قرارداد را خواهند دید، ادامه داد: امروز طرحی ملی تر از فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی وجود ندارد.

وزیر نفت تصریح کرد: ۷۰ درصد گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت می شود و ۴۵ درصد خوراک پالایشگاه های نفتی از تولیدات این میدان است و با راه اندازی سکوهای فشارافزایی در این میدان، تا ۷۰ سال برداشت گاز از پارس جنوبی ادامه می یابد.

اوجی با بیان اینکه حدود ۹۳ درصد سوخت نیروگاه ها در سال ۱۴۰۲ از گاز تأمین شده و وضع در صنایع خرد و عمده هم به همین شکل است، گفت: برای فشارافزایی منتظر شرکت های خارجی نماندیم و امیدواریم این تعلل هشت ساله و پیش از آنکه افت فشار بر تولید اثرگذار باشد، با کار جهادی جبران شود.

وی ارزش پروژه های امضا شده برای فشارافزایی در پارس جنوبی را ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: با اجرای این طرح ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و بیش از ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی به ارزش ۹۰۰ میلیارد دلار به ظرفیت های هیدروکربنی کشور افزوده خواهد شد.

اوجی ادامه داد: با احداث سکوهای فشارافزایی از همه ظرفیت سازندگان داخلی استفاده خواهد شد و این موضوع در رشد اقتصادی کشور هم تأثیرگذار است.

بهره برداری از سکوهای فشارافزایی تا ۴ سال آینده

وی با بیان اینکه توانمندی پیمانکاران و سازندگان داخلی بالاست و این توانمندی در داخل کشور وجود دارد تا از قطر عقب نمانیم، گفت: با برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران تا چهارسال آینده بهره برداری از سکوهای فشارافزایی انجام خواهد شد.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران در میدان مشترک پارس جنوبی واقع شده است، افزود: در دولت سیزدهم تحریم ها مانع رشد توسعه صنعت نفت و گاز نشده است و امسال در ۴۰ سال گذشته برای نخستین بار برای سه فصل پیاپی، شاهد رشد اقتصادی بالای ۲۰ درصد در بخش نفت و گاز بوده ایم.

اوجی با اشاره به اینکه رشد اقتصادی کشور با نفت دو برابر رشد اقتصادی بدون نفت بوده است، ادامه داد: در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در الجزایر، میانگین رشد تولید گاز ایران ۵ درصد اعلام شد، در حالی که میانگین رشد جهانی ۲.۵ درصد بوده است.

وی تأکید کرد: امروز نیز با تحریم هایی شدیدتر از تحریم های سال ۹۷ روبه رو هستیم، اما صادرات نفت به بالاترین سطح از آن سال تاکنون رسیده است.

وزارت نفت دارای بالاترین رشد اقتصادی درسال 1402

وزیر نفت افزود: وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ در میان وزارتخانه های دولتی شاخص بوده و بالاترین رشد اقتصادی، رتبه نخست در استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و ساخت اقلام بار اول و تأمین امنیت انرژی در کشور را به دست آورده است.

وی اظهار کرد: با اینکه در دوران فعالیت دولت سیزدهم طی دو نوبت به سامانه هوشمند سوخت حمله سایبری شد، اما در تأمین سوخت مورد نیاز کشور لحظه ای مشکل پیش نیامد.

افزایش 5/2 میلیارد بشکه ای ذخایر نفت و گاز

محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این آیین گفت: سال ۱۴۰۲ حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ هزار بشکه معادل نفت به ذخایر نفت خام و گاز طبیعی ایران اضافه و چند میدان تازه نفتی هم کشف شد.

وی ادامه داد: برنامه اکتشاف در حوزه سرزمینی در پارس جنوبی پایان نیافته و یک چاه اکتشافی جدید حفاری و تکمیل شده است و در حال مطالعه برای چاه دوم اکتشافی هستیم.

معاون وزیر نفت تأکید کرد: سال ۱۴۰۲ حدود ۲.۵ میلیارد بشکه به ذخایر نفتی و گازی ایران اضافه و چند میدان جدید نفتی نیز کشف شد.

خجسته مهر با اشاره به اینکه برای نگهداشت توان تولید از پارس جنوبی و افزایش برداشت گاز از این میدان سه روش را در دستور کار داریم، گفت: اقدام نخست حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید در کنار چاه های پیشین به ارزش یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار است که قرارداد آن با چهار شرکت اکتشاف و تولید ایرانی امضا شده است.

وی اقدام دوم را اسیدکاری گسترده چاه های گازی در میدان پارس جنوبی خواند و افزود: فشارافزایی به عنوان سومین اقدام انجام می شود تا حداکثر تولید صیانتی در میدان مشترک پارس جنوبی به انجام برسد.