این صنعت با اتکا به سرمایه انسانی متخصص و کوله باری از تجارب ارزنده در توسعه زیرساخت ها، همچنین در چارچوب شراکت راهبردی با شرکای صنعتی توانمند و شرکت های دانش بنیان، مصمم تر از همیشه، ارزش آفرین و تأثیرگذار در عرصه خدمت به کشور به پیش می رود. بر این اساس در حوزه مهندسی و توسعه با تجربه احداث پیچیده ترین شبکه انتقال گاز جهان، توانسته با هدایت هدفمند شرکت های سازنده، تجهیزات به کاررفته در تأسیسات تقویت فشار گاز را بومی سازی کند که دستیابی به این موفقیت در شرایط تحریم بوده است.
گذر از تحریم و دستیابی به خوداتکایی
با وجود تحریم های گسترده و بی سابقه چند دهه گذشته، صنعت گاز برای تحقق برنامه های تعریف شده راهی جز خودکفایی، بومی سازی و خوداتکایی نداشت. محدودیت هایی که از سوی برخی کشورها در دستور کار قرار گرفت تلاش داشت تا مانع توسعه صنعت گاز شود، اما هم اکنون نام صنعت نفت و گاز ایران در بسیاری از حوزه ها در میان کشورها و شرکت های بزرگ صاحب فناوری خودنمایی می کند.
این صنعت هم اکنون به جایگاهی دست یافته که پیشرفته ترین فناوری های روزآمد را در اختیار دارد؛ به گونه ای که در برخی حوزه ها گوی سبقت را از رقبای صاحب نام ربوده و در فهرست نخستین های صنعت گاز جهان جای گرفته است.
روایت گازرسانی در سال 1402
توجه ویژه به توسعه و بهره مندی از نعمت گاز در دولت سیزدهم با حساسیتی ویژه در دستور کار قرار داشت و در بیش از دو سال گذشته شاهد ثبت واقع و رویدادهای مثبتی در این حوزه بوده ایم. گازرسانی به 50 شهر و 6 هزار و 354 روستا تنها بخشی از اقدام های شرکت ملی گاز ایران در طول بیش از دو سال فعالیت دولت سیزدهم به شمار می آید.
برای گازرسانی به این شهرها و روستاها، یکهزار و 472 کیلومتر خط لوله انتقال گاز و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز اجرا و احداث شده است. بر این اساس در طول دو سال گذشته در مجموع 46 هزار کیلومتر شبکه توزیع شهری و روستایی، 836 هزار مورد انشعاب نصب و بیش از یک میلیون و 538 هزار مشترک جدید جذب شده است.
از سوی دیگر، هشت هزار مگاوات نیروگاه به شبکه گاز متصل شده و با 33 میلیون مترمکعب گاز بیشتر، مصرف گاز نیروگاه ها 20 درصد رشد داشته است. در صنایع عمده نیز شاهد افزایش 10 درصدی گازرسانی بوده ایم.
توسعه صنعت گاز در همه بخش ها همچنان ادامه دارد و امسال نیز شاهد افتتاح و آغاز عملیات گازرسانی در شهرها و روستاهای کشور بوده ایم و بهره برداری از سه هزار و 605 پروژه گازرسانی با 23 هزار میلیارد تومان کلید خورد.
خط انتقال گاز قم- محمدیه- پارچین، ایرانشهر- چابهار، جویم- بنارویه و... نیز چند ایستگاه تقویت فشار و گازرسانی به یکهزار و 56 روستا، 13 شهر و دو هزار و 518 واحد صنعتی بخش کوچکی از دستاوردهای صنعت گاز در سال 1402 به شمار می آید.
در حوزه گازرسانی به همه بخش ها نیز شاهد ثبت رکوردهایی جدید هستیم. همزمان با پایداری 100 درصدی گازرسانی به بخش خانگی و جلوگیری از قطع گاز در دورترین و سخت گذرترین مناطق، میزان تحویل گاز به نیروگاه ۱۴ درصد، صنایع عمده ۷.۲ درصد، پتروشیمی ۷.۹ درصد، سیمان ۹.۶درصد و فولاد ۹.۱ درصد افزایش داشته است.
تسهیلات 400 میلیارد تومانی به دانش بنیان ها
باید در نظر داشت که صنعت گاز، رویکردی فنی- تخصصی با هدف خدمت رسانی حداکثری به کشور دارد. بر این اساس همسو با سیاست های کلان و تحقق برنامه های دانش محور در سال 1402، حدود 400 میلیارد تومان تسهیلات به 19 شرکت دانش بنیان در عرصه داخلی سازی، تجهیزات راهبردی، هوشمندسازی گاز طبیعی، جمع آوری گاز فلر پارس جنوبی با کارمزد پایین پرداخت شده تا این شرکت ها با اطمینان به سمت تعالی پیش رفته و در خدمت کشور و صنعت باشند.
افزایش ذخیره سازی گاز
دولت سیزدهم از حوزه ذخیره سازی گاز نیز غافل نمانده و در پی افزایش میزان و حجم ذخیره سازی گاز است. بر این اساس طرح شوریجه D که ظرفیت ذخیره سازی گاز را از 2 میلیارد و 250 میلیون مترمکعب به 4.5 میلیارد مترمکعب افزایش می دهد، در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
اجرای فاز 2 شوریجه، فاز 2 سراجه، بانکول، مختار، قزل تپه و یورتشا ورامین، از دیگر اقدام های مهم صنعت گاز در حوزه ذخیره سازی به شمار می آید.
نگاه ویژه به منابع انسانی
در دیگر سو، شرکت ملی گاز ایران همسو با فعالیت های توسعه ای، تحقق برنامه های گازرسانی و کاهش میزان مصرف سوخت های مایع و حفظ محیط زیست، به حوزه منابع انسانی نیز نگاهی ویژه داشته است.
بر این اساس، بیش از 68 هزار و 800 نفر از کارکنان قرارداد موقت، پیمانکاران و مشمولین بندهای «و، د» در شرکت ملی گاز ایران ساماندهی شدند.
در رابطه با ساماندهی مشمولین بند (د) تکالیف ابلاغی در خصوص تبدیل وضعیت مشمولین، درمجموع 11 هزار و 945 سمت و در رابطه با ساماندهی مشمولین بند (و) تکالیف ابلاغی در خصوص تبدیل وضعیت مشمولین، درمجموع به تعداد یکهزار و 445 سمت و نیروهای پیمانکاری نیز 48 هزار و 287 سمت محقق شد.
شفاف سازی اندازه دقیق سازمان و شناسایی همه شاغلین سازمان از جمله کارکنان رسمی، قراردادی، بند «و»، بند «د» و نیروهای پیمانکاری و احصا و ابلاغ اندازه سازمان 24 شرکت گاز استانی، شرکت انتقال گاز و پارس جنوبی و در دست اقدام بودن اندازه مابقی شرکت ها از اقدام های پراهمیت حوزه منابع انسانی و مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید.
صنعتی که یکی از مهم ترین اولویت هایش، محرومیت زدایی از مناطق مختلف به ویژه روستاها و تحقق سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه عدالت اجتماعی بود، توانسته است در بسیاری از حوزه موفق عمل کند. روند گازرساني به اندک شهرهاي باقی مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نیروگاه ها جاني تازه به این بخش ها تزریق کرده و با ورود گاز، فرآورده های نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف می شد، به بخش صادرات اختصاص يافته است. با تداوم جايگزيني گاز با فرآورده های نفتي، افزون بر کاهش آلاینده های زیست محیطی و حفظ محیط زیست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فرآورده ها هم خواهیم بود.
ایران بازیگرمهم گاز
نقش گاز طبیعی در زندگی مردم فراتر از یک حامل انرژی بوده و این سوخت به عنوان خوراک اصلی برای تولید مواد اولیه محصولات بسیار متنوعی است که در جهان مدرن امروز و حتی آینده نمی توان از آن صرف نظر کرد.
طبق تازه ترین گزارش چشم انداز جهانی گاز، سهم این سوخت پاک در سبد انرژی جهان در سال ۲۰۵۰ میلادی ۳۶ درصد افزایش می یابد و این موضوع نشان می دهد که گاز برای بسیاری از اقتصادهای جهان، یک انرژی مقرون به صرفه، ایمن و قابل اتکاست.
در این میان ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین صاحبان ذخایر اثبات شده گاز جهان و از بزرگ ترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی، آینده روشنی پیش رو دارد و با وجود محدودیت ها و تحریم های بین المللی می تواند در تجارت، سوآپ، انتقال فناوری و... گاز به بازیگری موثر تبدیل شود.