شکست اهداف دشمنان در سلب آسایش مردم
روزهای پرفروغ صنعت گاز در راه است
مشعل داستان گاز در سال 1402 به پایان رسید، اما روزهای پرفروغ این صنعت همچنان ادامه دارد و روز به روز شاهد حضور فعال تر و تاثیرگذارتر این سوخت پاک در همه ارکان توسعه و رونق اقتصاد، اشتغالزایی، بهداشت، رفاه عمومی و زندگی مردم کشورمان هستیم.
آوازه صنعت گاز به دوردست ها رسیده است؛ به طوری که شاهد افتتاح طرح گازرسانی در هر کوی و برزن هستیم؛ شاید همین فعالیت های تاثیرگذار بود که دشمنان را بر آن داشت تا در سردترین روزهای سال، با آن که دمای هوای بیش از20 استان به زیر صفر درجه رسید، 40 درصد ظرفیت انتقال گاز را درعملیاتی تروریستی از مدار خارج کنند.
دشمنان این مرز و بوم آسایش مردم را در روزهای سرد هدف قرار داده و در تلاش بودند با وارد کردن آسیب جدی به زیرساخت های حیاتی صنعت گاز، از گرمابخشی به خانه های مردم جلوگیری کنند درحالی که در کمترین زمان، شرایط به حالت عادی برگشت و حماسه آفرینان گمنام شرکت ملی گاز ایران بار دیگر توطئه های پوشالی علیه رفاه اهالی ایران زمین را با شکست روبه رو کردند.
نمود موفقیت در پس آمارها
در همین حال، اعداد و ارقام و بررسی اقدام ها و عملکرد شرکت ملی گاز ایران در سال 1402 شاهد این ادعاست که تلاش های کارکنان این صنعت در همه بخش ها به ثمر نشسته و نمود عینی آن در پس آمارهای رسمی و غیررسمی به راحتی قابل استخراج است.
صنعت گاز را می توان یکی از انقلابی ترین و مردمی ترین صنایع کشور برشمرد؛ ویژگی که در «دولت سیزدهم» نمود ویژه تری یافته و شاهد ثبت اقدام های مثبت و تاثیرگذاری در آن هستیم.
با مرور تاریخ پرافتخار صنعت گاز، کارنامه ای درخشان در همه بخش ها مشاهده می شود؛ کارنامه صنعتی که این روزها به اصلی ترین زیرساخت، محرک اقتصاد و رونق تولید بدل شده است.
در عرصه بین المللی نیز چندی پیش بود که ایران در میان اعضای جی ای سی اف یکی از پنج جایزه سال ۲۰۲۴ میلادی این نهاد را برای جمع آوری گازهای مشعل به دست آورد و توافق های مطلوبی با کشورها و اعضای جی ای سی اف در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، بخش فروش فرآورده های گازی، توسعه میدان های گازی، توسعه ایستگاه های تقویت فشار، خطوط انتقال و ذخیره سازی و... به دست آمد.
درخشش گاز در مناطق محروم
صنعت گاز افزون بر عرصه بین المللی، در حوزه داخلی نیز دستاوردهایی مهم داشته است. بدون اغراق گاز یکی از مهم ترین مولفه های تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و محرومیت زدایی به شمار می آید که زمینه ساز افزایش رفاه و آرامش به ویژه برای مناطق کمتر توسعه یافته شده است. از سوی دیگر، انرژی یکی از مهم ترین پایه های توسعه بوده و هرکجا که گاز توسعه یافته، همزمان دیگر شاخص ها نیز رشد کرده و این روزها گاز در محروم ترین و دورافتاده ترین مناطق کشور هم خودنمایی می کند و همگان از این نعمت خدادادی بهره مند شده اند.
دومین دارنده ذخایر و سومین تولیدکننده گاز جهان، سهم بیش از 74 درصدی در سبد انرژی کشور و بهره مندی خانوارهای ایرانی از نعمت گاز، تنها بخشی از عناوینی به شمار می آید که صنعت گاز در کارنامه درخشان خود ثبت کرده است.
درصد بهره مندی خانوارهای شهری و روستایی از گاز شاید بهترین شاخص برای نمایش کارنامه گاز در حوزه محرومیت زدایی از کشور باشد؛ بر این اساس هم اکنون (تا پایان بهمن ماه 1402) بیش از یکهزار و 253 شهر و 39 هزار و 700 روستا از نعمت گاز برخوردارند و توزیع گاز میان 27.5 میلیون مشترک بخش خانگی در جریان است. این رقم بیانگر آن است که کارکنان این صنعت توانسته اند گاز را مهمان بسیاری از خانه های اهالی ایران زمین کنند.
شکوفایی تولید و پالایش گاز
از سوی دیگر، در بخش تولید و پالایش گاز نیز شاهد شکوفایی هستیم. ناگفته پیداست که گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک، انعطاف پذیر و قابل دسترس، یکی از عناصر اصلی نظام کنونی انرژی جهان به شمار می آید که سبب افزایش رفاه و توسعه اقتصادی می شود. بر اساس آمارها، میانگین افزایش تولید گاز در ایران در سال های اخیر با وجود تحریم ها و محدودیت های بین المللی سالانه ۵.۲ درصد بوده، درحالی که میانگین افزایش تولید گاز در جهان طی بازه زمانی یادشده، ۲.۵ درصد بوده که این موضوع نشان می دهد افزایش تولید گاز کشور دو برابر میانگین جهانی بوده است.
افزایش40 میلیون مترمکعبی ظرفیت پالایشی کشور، کاهش 52 درصدی تزریق ال پی جی به خطوط، تعیین تکلیف مزایده گازهای مشعل پارس جنوبی و پالایشگاه های ایلام و پارسیان، برگزاری مزایده گازهای CO2 در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و بیدبلند، امضای تفاهمنامه 800 میلیون یورویی طرح افزایش راندمان اتان در 18 فاز معادل 9 پالایشگاه پارس جنوبی، اجرای فاز 2 پالایشگاه ایلام و... تنها بخش کوچکی از اقدام های صنعت گاز در حوزه پالایشی دولت سیزدهم به شمار می آید.
از سوی دیگر با راه اندازی سه ردیف پالایشگاه فاز 14 هم اکنون ظرفیت فرآورش یک میلیارد و 74 میلیون مترمکعب وجود دارد.
توسعه زیرساخت های کلان
در ادامه مسیر و پس از تولید گاز، اجرا و احداث زیرساخت های کلان انتقال نیز به طور همزمان با برنامه رشد تولید در دستور کار قرار داشته است. انتقال گاز از مبادي توليد و پالایشگاه ها تا مراكز مصرف از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. نباید از نظر دور داشت که ایران، دارای چهارمین شبکه گسترده دنیا از نظر طول خطوط است. این شبکه به لحاظ پیچیدگی، مشابهی در دنیا ندارد و به واسطه وجود کریدورهای مختلف و رابط های بین خطوط سراسری، دارای ساختاری حلقوی بوده که آن را از شبکه های عمدتا خطی یا درختی سایر کشورهای دنیا از جمله روسیه و کانادا متمایز کرده است. صنعت گاز هم اکنون با بیش از 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی، 91 ایستگاه تقویت فشار گاز و 333 توربوکمپرسور وظیفه تامین گاز همه بخش های کشور را به عهده دارد. زیرساخت هایی که برای ساخت آن هزاران هزار میلیارد تومان هزینه شده تا گاز تولیدی کشور به ویژه از پارس جنوبی را از جنوب به مرکز، شرق، غرب و شمال کشور منتقل کند.
توسعه خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در حالي شتابي چشمگير داشته که براساس برنامه های تعريف شده، در قالب سند چشم انداز 20 ساله، طول خطوط انتقالي از 39 هزار کیلومتر کنونی بايد به حدود 70 هزار كيلومتر و تاسیسات تقویت فشار گاز نیز از 91 به 140 مورد افزايش يابد.
شکستن مرزهای دانش و فناوری
صنعت گاز ایران در مسیر تحول خود توانسته با شکستن مرزهای دانش، زنجیره ساخت، نصب و راه اندازی مدرن ترین و پیچیده ترین تجهیزات را به طور کامل بومی سازی کند.