آرزوی سلامت برای همه
موسوی که از استخدامی های سال 92 نفت است، درخواستش اصلاح و ساماندهی وضعیت پایه حقوق و مزایای خود و هم دوره ای هایش است. می گوید: در دوره فعالیت یک دولت قبول شدیم و در زمان انتقال دولت دیگر سرکار آمدیم و از بسیاری از امتیازها محروم ماندیم. وقتی از او می پرسم که موقع تحویل سال چه آرزویی داری، می گوید: «همه شاد و سلامت باشند. وضعیت اقتصادی بهتری برای همه مردم ایجاد شود.»
خنده ای از ته دل
عکس ها، یک به یک با کارکنانی که تنگ ماهی را کنار تاسیسات نفت و هفت سین به دست می گیرند، ثبت می شود. به نظر ماهی ها هم برای عکس گرفتن همراهی نمی کنند؛ کف تنگ باقی می مانند و نمی خواهند در قاب دوربین قرار گیرند. یکی از کارکنان می گوید: «آنها هم از قرار گرفتن در این فضا و ارتفاع مبهوت شده اند.» ثبت خنده هایی از ته دل حین کار از کارکنان حاضر در این تاسیسات هم به نظر آسان نمی آید. هرچه سعی می کنیم خنده تصنعی «عبدالکریم» شکل واقعی تر به خود بگیرد، سخت است. حالت های مختلف را امتحان می کند، اما بی فایده است؛ یکی از همکاران عبدالکریم می گوید: «فکر کن عکس عروسی ات است» که با همین جمله خنده ای از ته دل به خود می گیرد و می شنود که «آفرین حالا درست شد.»
دوری از خانواده بخشی از کار است
«سیاوش شهبازی» هم ازجمله کارکنانی است که از همان ابتدا در چیدمان سفره هفت سین در این تاسیسات، بسیار پرانرژی ظاهر می شود. او که حدود هفت نوروز خود را در همین تاسیسات گذرانده و به نظر می رسد از آن خاطره ریز و درشت زیادی دارد، می گوید: «به هرحال لحظه تحویل سال با همکاران هم پرخاطره است و سعی می کنیم درهمی گرم و حال و هوایِ خوشی با وجود دوری از خانواده در کنار یکدیگر در محیط کار داشته باشیم.»
شهبازی می گوید: «با این حال کنار خانواده بودن لذت خاصی دارد و با توجه به ماهیت کار ما، دور بودن از آنها هم بخشی از کار است.»
از آرزوهای او هنگام تحویل سال 1403 که می پرسم، می گوید: «آرزوی سلامتی و دل خوش و وضعیت اقتصادی خوب برای همه مردم ایران دارم. برای خود و خانواده ام هم آرزوی ایامی پر از موفقیت و سلامتی دارم.»
شهبازی که از نیروهای پیمانکاری شاغل در تاسیسات بهره برداری بینک است، فعالیت در مناطق عملیاتی صنعت نفت را حساس و نیازمند دقت بالا دانسته و می گوید: «به شکل مداوم و شبانه روزی باید به تاسیسات سرکشی کنیم و حواسمان به تمام امور باشد.»
او در میان حرف هایش درخواست اصلاح و بهبود وضعیت معیشتی کارکنان پیمانکاری را هم دارد و اشاره می کند: «با وجود اجرای طرح طبقه بندی مشاغل هزینه ای برای بعد مسافت کارکنان در نظر گرفته نشده است، امیدوارم وعده معاونت منابع انسانی و پشتیبانی وزارت نفت برای تحقق این وعده عملی شود.»
تحویل سال در جمع همکاران
با توجه به اینکه هیچ وقفه ای در جریان تولید نفت کشور وجود ندارد، برخی از کارکنان ممکن است حتی امکان حضور در دورهمی نوروزی کوچک ما را هم پیدا نکنند و بی وقفه باید پای کار باشند. عبادالله کاظمی نیا، مسئول نوبت کار واحد بهره برداری بینک که به دلیل اهمیت کار امکان حضور در کنار سفره هفت سین پیش از عید را در جمع ما برای ثبت عکس یادگاری با سفره هفت سین پیدا نمی کند، در اتاق کنترل باقی می ماند، به همین خاطر ما به سراغ او می رویم.
کاظمی نیا از جمله کارکنانی است که چند سالی از موعد 30 سال خدمتش گذشته، اما باید چند سال دیگر کار کند؛ درحالی که به قول خودش، این چند سال در سابقه بازنشستگی اش حساب نمی شود و از این قانون، ناراضی است. او که در طول هفت سال فعالیت کاری خود در این کارخانه، 6 تحویل سال را در اینجا سپری کرده است، در این مورد می گوید: «با همکاران یک دورهمی کوچک و سفره ای در نظر می گیریم و تمام.» او آرزوی خود در زمان تحویل سال نو را سلامتی خانواده و همکاران ذکر کرده و امیدوار است که تا زمان بازنشستگی، هیچ اتفاقی برای کسی پیش نیاید و همگی سالم و سلامت باشند.»
مسافت دور، رفت وآمد سخت
سختی کار، شیفت های 12 ساعته و بعد مسافت از گچساران تا کارخانه، موضوع دیگری است که کارکنان این جمع به آن اشاره دارند.
داریوش ولی زاده، از کارکنان بخش خدمات نزدیک به پنج سال در این کارخانه فعالیت دارد. آرزوی او خوشبختی و دل خوش برای همه مردم ایران از جمله همکاران و خانواده اش است. او هم مثل دیگر کارکنان شاغل در اینجا وقتی صحبت از سختی کار می شود، به مسیر طولانی رفت وآمد از گچساران تا این ارتفاع اشاره می کند.
راه سختی که ما یک بار پیمودیم
از گچساران مسیری سه، چهار ساعته را با گذر از پیچ وخم های گچساران و دیلم پشت سرمی گذاریم تا به منطقه عملیاتی بینک برسیم. هرچند نمی توان از زیبایی های مسیر و کوه هایی که در هر پیچ، شکلی نو به خود می گیرند، چشم پوشید. دشت ها در این فصل سرسبز و حال و هوای بهاری گرفته اند. در مسیر به منظره ای با شکوه از کوهی که به «دژ سلیمان» معروف شده است و روستایی به همین نام دارد، می رسیم. مسیر منتهی به تاسیسات بینک، حتی همین یک بار و در فصل بهار آنجا هم برای ما سخت است، اما کارکنان شاغل در آنجا برای آمدورفت هر روزه در این مسیر با مشکلات زیادی روبه رو هستند. شاید اگر ما هم همچون کارکنان شاغل در منطقه عملیاتی بینک هر روز سال در گرما و سرما با اتوبوس در رفت وآمد باشیم، تمام زیبایی ها رنگ ببازد. مسافتی که چاشنی سختی های نوع کار و فعالیت در مناطق عملیاتی شده و به عنوان یکی از دغدغه های آنها مطرح می شود و به واسطه آن درخواست اختصاص تراول یا همان ایاب و ذهاب در فیش های حقوقی شان را دارند.
بینک پرقدمت
گفت وگو با کارکنان کارخانه بهره برداری بینک رو به اتمام است که سرپرست کارخانه بهره برداری بینک به جمع کارکنان می آید. سیدکریم موسوی از صبح به همراه مهندسان و کارشناسان در حال رفع ورجوع برای بخشی از کار بوده است. با حضور او می توانیم اطلاعات دقیق تری از این مجموعه تاسیسات داشته باشیم که سال 1346 راه اندازی شده و شامل دو مجموعه نفتی بینک و گلخاری است. او اشاره می کند که چاه های نفت در بخش پایین دست هستند و نفت پس از برداشت در مجتمع کلاستر(تفکیک گر) که 10 کیلومتری کارخانه قرار دارد با جداسازی گاز به وسیله تلمبه به کارخانه بهره برداری ارسال می شود و مقصد نهایی نفت از تاسیسات بهره برداری به سمت پایانه صادراتی خارگ است.
پیش از رسیدن به تاسیسات، مخزن نفتی بینک نیز در مسیر قرار دارد، درست 20 کیلومتری شمال غربی شهرستان گناوه در ساحل خلیج فارس و در حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که نفت آن به همراه نفت میدان گلخاری، پس از ارسال به این تاسیسات و تفکیک گازهای همراه روانه تلمبه خانه گوره می شود. در واقع همان میزان که میدان نفتی بینک سن و سال دار است و سابقه اکتشاف آن به 1328 می رسد، تاسیسات بهره برداری بینک هم از نظر قدمت دست کمی از آن ندارد. ذخیره در جای نفت خام این میدان حدود 2 میلیارد و ۸۹۰ میلیون بشکه برآورد می شود و در حال حاضر طرح توسعه برای افزایش برداشت از آن در حال اجراست. میدان نفتی گلخاری هم باسابقه اکتشاف در سال ۱۳۴۲، کمی جوان تر از بینک است. نفتی که از دو میدان پس از فرآورش از خطوط لوله صادراتی که از همان بالا رد قدمت و البته کهنگی را به رخ می کشند تا تلمبه خانه گوره و سپس گناوه امتداد داشته تا درنهایت روانه پایانه صادراتی خارگ کنند.
نفت تعطیل بردار نیست
وقتی در گفت وگو با سرپرست کارخانه به موضوع حال و هوای نوروز در مناطق عملیاتی می رسیم، وی از تجربیات خود می گوید که سال های زیادی از آن را در ایام نوروز در محل کار بوده است. او یادآوری می کند که با توجه به ماهیت صنعت نفت که هیچ توقفی در چرخه تولید وجود ندارد و تعطیل بردار نیست، کارکنان هم بدون وقفه مشغول فعالیت بوده و همیشه باید سرکار حاضر باشند.
از موسوی می پرسم اینجا چه تدارکی برای تحویل سال نو در نظر گرفته می شود که اشاره می کند: «برای ایام نوروز و یا تحویل سال تدارک خاصی در کارخانه نداریم. همه دور از خانواده دقایقی از لحظه تحویل سال دور هم جمع می شویم و دعایی و آرزویی می کنیم.»
او می گوید: آرزوی من هم سلامتی برای همکاران و خانواده ها و مردم ایران است. امیدوارم صنعت نفت همیشه در اوج باشد تا با مشکلات باقیمانده فعلی هم درگیر نباشیم.
وقتی از سرپرست واحد بهره برداری بینک می خواهم از سختی کار بگوید، در صدر حرف هایش، به مسافت 120 کیلومتری رفت وآمد از گچساران تا این نقطه اشاره می کند. گرما موضوع دیگری است که او با اشاره به آن می گوید: هوا در تابستان داغ و با شرجی بالای 80 تا 90 درصدی همراه است و در این ارتفاع، شرایط خاص و حساس بیشتری هم دارد.
خبر خوش نوروزی
خبر خوشی که در آستانه سال نو از سوی او مطرح می شود، اشاره به افزایش تولید نفت خام در این تاسیسات است. به گفته موسوی، در حال حاضر پیمانکار در مجتمع گلخاری مشغول فعالیت است و امیدواریم در سال آینده تولید افزایش یابد که نکته مهم آن این است که کار به شکل کامل توسط متخصصان داخلی انجام می شود. او در صحبت هایش با اشاره به تلاش کارکنان می گوید: کاهش تکلیفی کامل رخت بر بسته است و در سقف تولید قرار داریم.
سفره هفت سین را جمع می کنیم تا با پهن شدن سفره ناهار، غذای منطقه عملیاتی بینک که هر وعده از تلمبه خانه گوره به اینجا ارسال می شود، صرف کنیم و همین حسن ختام برنامه ما در این کارخانه است.
در قسمت انتهایی تاسیسات بینک که به لبه دیواره قله و منظره رو به خلیج فارس مشرف است، روی سنگ های یک تکه آنجا نوشته های حکاکی شده؛ علی امینی، عوض کنارگویی، سهام خلیفه و... با دست خطی به یادگار از خودشان. نیروی حراست همراهمان می گوید اینجا محل خلوت کردن کارکنان بوده، جایی که زیر نور مشعل شب ها می نشینند و روبه رویشان یک دشت و یک دریا و چراغ های شهر آشکار است. او که در آستانه بازنشستگی است می گوید: بعضی از آن اسامی بازنشسته شده اند و برخی هم دیگر در قید حیات نیستند.
افزایش 12 برابری حاصل تلاش شما کارکنان است
همکارانم خدا قوت
غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به تلاش بی وقفه همکاران خود در مناطق عملیاتی مختلف در سال 1402 در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» می گوید: کارکنان صنعت نفت گچساران با عبور از سقف تولید برنامه شده در طلیعه نوروز ۱۴۰۳حماسه ای ماندگار را رقم زدند.
او با تبریک بهار سال ۱۴۰۳ و ماه مبارک رمضان ادامه می دهد: همه افرادی که مخلصانه در سراسر کشور تلاش و امیدآفرینی می کنند شایسته قدردانی و تشکر هستند و من به رسم ادب و وظیفه دستان کارکنان بزرگ و خدوم این شرکت را به گرمی می فشارم و بر آنها بوسه بزنم که حماسه تولید در این منطقه را رقم زدند .
کمالی در تشریح روند تولید از چاه های تحت پوشش این شرکت در منطقه های عملیاتی در حوزه چهار استان، به مجموعه کارکنان بی ادعای صنعت نفت که در گرما و سرما و نقاط سخت گذر خالصانه و بی ادعا برای تامین پایدار گاز و افزایش تولید نفت از هیچ تلاشی دریغ نکردند، تقدیر می کند و می گوید: افزایش 12 برابری تولید نفت در این شرکت اقدامی مهم و بزرگ و حاکی از آن است که کارکنان صنعت نفت مردان روزهای سخت هستند .
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه افزایش تولید در دولت انقلابی سیزدهم توسط کارکنان جهادی این شرکت موجب رونق اقتصاد و سبب افزایش اعتماد عمومی و رضایتمندی خواهد شد، یادآور می شود: تحقق این مهم از سوی کارکنان این شرکت اقدامی ماندگار و بزرگ است.
مدیرعامل نفت و گاز گچساران به تمامی همکاران خود در کل صنعت نفت که با وجود تحریم ها خوش درخشیدند، خداقوت گفته و می افزاید: تمام موفقیت های صنعت نفت از جمله افزایش تولید مرهون تلاش و عزم نیروی انسانی است؛ از این رو ما مسئولیت سنگینی در قبال این ظرفیت درونی صنعت نفت به عهده داریم و باید بتوانیم زحمات کارکنان صنعت نفت را پاس بداریم و آنها را مورد تکریم قرار دهیم.