گفت وگو با علی اشکانی ، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
احیای ورزش قهرمانی در کنار ورزش همگانی
علی اشکانی از جمله قهرمانان ملی کشورمان در رشته کشتی فرنگی است که در دوران فعالیت ورزشی خود، چند مدال طلا برای کشور به ارمغان آورده. او در حال حاضر به عنوان رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در صنعت نفت مشغول به کار است و در زمینه توسعه ورزش در این شرکت تلاش می کند. هفته نامه "مشعل" با علی اشکانی درباره برنامه های ورزشی شرکت نفت مناطق مرکزی گفت و گویی انجام داده که در ادامه می خوانید.
شما پیش از این به عنوان مسؤول ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران فعالیت می کردید. چه چیز باعث شد تا فعالیت در مسیر توسعه ورزش در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران را دنبال کنید؟
از زمانی که به خاطر دارم، در جامعه ورزشی حضور داشتم و با فضای آن مأنوس شدم و یاد گرفتم که انجام فعالیت ورزشی چه به عنوان یک ورزشکار و چه به عنوان مدیر، نیازمند داشتن روحیه ای خاص است. من از سال 1384 در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار بودم و بعد از آن هم به مدت 8 سال در شرکت ملی گاز ایران به عنوان مسؤول ورزش قهرمانی فعالیت داشتم، تا اینکه به من ماموریت داده شد تا در خدمت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران باشم و مسؤولیت توسعه فعالیت های ورزشی این شرکت را به عهده بگیرم؛ البته از همان ابتدا متوجه شدم که مهدی حیدری، مدیرعامل این شرکت علاقه و توجه خاصی به ورزش دارد؛ اما به نظر می رسید که فعالیت های ورزشی در این شرکت، از شور و حال افتاده که امیدوارم بتوانم بخشی از برنامه ها و فعالیت های ورزشی این شرکت را احیا کنم.
تا چه اندازه در بحث توسعه ورزش میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تفاوت وجود دارد؟
سیاستگذاری ابلاغی در حوزه ورزش به شرکت های تابعه نفت، تقریبا یکسان است و این سیاست ها از سوی اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت تعیین و ابلاغ می شود که شامل توسعه ورزش قهرمانی، ورزش همگانی، زیرساخت ها و شناسایی استعدادهای ورزشی در رشته های مختلف است. در کنار این سیاست ها، مدیران ورزشی نیز بر اساس خلاقیت های خود سعی می کنند برنامه ریزی مناسبی برای اجرای درست این سیاست ها داشته باشند. نکته مهمی که در سال جاری وجود داشت، برگزاری دوباره المپیادهای ورزشی بعد از گذشت چند سال وقفه بود. در واقع با توجه به این وقفه، جلب رضایت والدین برای حضور فرزندانشان در باشگاه های ورزشی و در نهایت شرکت در المپیادها، کمی سخت بود.
برای برطرف کردن چنین معضلی از چه راهکاری استفاده کردید؟
به منظور جذب فرزندان نفتی برای حضور در کلاس های ورزشی، یک آسیب شناسی با حضور رؤسای ورزش 4 شرکت اصلی داشتیم که بعد از جمع بندی نهایی، درباره خواسته ها، میزان بودجه و اولویت های ورزشی، سال آینده تصمیم گیری می شود؛ اما درحال حاضر مهم ترین مشکل، نبود هیأت های ورزشی در بخش های مختلف است؛ در واقع چنین هیأت هایی می توانند تمام فعالیت های ورزشی محدوده خود را به مرکز گزارش دهند تا بتوان برنامه ریزی مناسبی برای توسعه ورزش داشت. بر همین اساس سعی کرده ایم از نیروهای موجود استفاده کنیم تا هیأت های مورد نظر در بخش های مختلف شکل گرفته و نیازها و برنامه های ورزشی در سال پیش رو را ارائه کنند. در کل می توان گفت مهم ترین اتفاقی که می تواند در بحث آسیب شناسی رخ دهد، این است که نیازها شناسایی و رفع شود.
تاکید برای برنامه ریزی در اجرای فعالیت های ورزشی، به این دلیل است که بتوانیم تمام امکانات لازم را برای آن فعالیت فراهم کنیم. به عنوان مثال، مدتی پیش به من اعلام کردند که می خواهند یک فعالیت کوهنوردی برای گرامیداشت مناسبتی برگزار کنند، این درحالی است که هیچ بودجه یا برنامه دقیقی برای آن در نظر گرفته نشده بود. در واقع باید تمام فعالیت های سالانه در یک برنامه کلی قرار بگیرند تا بتوان نیازهای لازم برای اجرای آن برنامه ها را فراهم کرد.
با حضور شما در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و البته تجربه ای که در شرکت ملی گاز ایران در زمینه توسعه ورزش قهرمانی داشتید، این بخش با تغییراتی همراه خواهد بود؟
سیاست وزارت نفت در زمینه ورود به بحث ورزش قهرمانی این است که به عنوان حامی مالی، از برخی ورزش های خاص حمایت کند. در کنار آن، بحث آموزش فرزندان کارکنان که به آن رشته خاص علاقه مند هستند، مورد توجه قرار می گیرد تا آموزش ببینند. لازم است یادآور شوم که یکی از مهم ترین مشکلات وزارت ورزش در زمینه استعدادیابی، این است که به صورت سیستمی عمل نمی کند. به این معنا که این وزارتخانه ابتدا باید به ترتیب زیرساخت ها، تعیین مربی، انتخاب ورزشکار و ... را مورد توجه قرار دهد؛ چرا که برای موفقیت در ورزش قهرمانی، باید برنامه ها به صورت سیستمی دنبال شود. خوشبختانه اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، به بحث عملکرد سیستمی در توسعه ورزش قهرمانی بخوبی عمل کرده و برای توسعه ورزش به موضوع جغرافیا، علاقه و استعدادها توجه داشته است، به گونه ای که فوتبال بانوان به پالایشگاه گازایلام، کشتی به شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی و فوتبال به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سپرده شده که این موضوع نشان می دهد ،اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، استعدادها و میزان علایق ورزشکاران را در این گستره جغرافیایی بخوبی شناسایی کرده است.
در نفت مناطق مرکزی نیز چنین مساله ای وجود دارد؛ اما باز هم نیاز است که توجه بیشتری شود تا بتوان با اجرای برنامه های سیستمی مناسب، زیرساخت های لازم رشته های ورزشی را در مناطق مختلف فراهم کنیم و با آموزش فرزندان کارکنان بتوانیم تیم های حرفه ای را با حضور فرزندان، بومیان منطقه و حتی ورزشکاران حرفه ای تشکیل دهیم. به همین دلیل پیشنهاد می کنم چنین امری در مناطقی که ورزش قهرمانی دارند، دنبال شود؛ البته در کنار آن، آموزش و به کارگیری مربیان نیز مورد توجه قرار گیرد.
اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت با تمام این برنامه ها، تا چه اندازه در توسعه ورزش قهرمانی موفق عمل کرده است؟
معتقدم که فعالیت اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت در حوزه ورزش قهرمانی، بسیار قابل قبول است؛ اما باز هم جای توسعه و پیشرفت دارد.
اولین ماموریت شما با ورود به شرکت ملی نفت مناطق مرکزی ایران، برگزاری مسابقات سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر بود. در این باره توضیح دهید.
یکی از ماموریت هایی که بعد از انتقال به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران داشتم، برگزاری همین مسابقات بود. نکته ای که وجود داشت این بود که خانواده ها باید به ما اعتماد می کردند و فرزندان خود را به ما می سپردند و این اعتمادسازی آن هم برای فرزندان 17 سال به پایین بسیار سخت تر بود که خوشبختانه به عنوان میزبان، در این زمینه موفق عمل کرده و این مسابقات را با حضور نزدیک به 800 نفر بدون هیچ گونه حادثه ای برگزار کردیم که این خود، اتفاق بسیار مهمی است. در این مسابقات، شاهد حضور ورزشکارانی از رده سنی 6 تا 25 سال بودیم که در 8 رشته ورزشی با یکدیگر به رقابت پرداختند. از بین این رشته ها، مسابقات والیبال، دوومیدانی و تنیس از هیجان بالایی برخوردار بود. یکی از جذاب ترین نکته هایی که در این دوره وجود داشت، این بود که قهرمانان ملی در کنار فرزندانشان قرار گرفته بودند و این بار فرزندان آنها بودند که برای قهرمانی رقابت می کردند.
چه برنامه ای برای توسعه ورزش در سال آینده دارید؟
در آسیب شناسی که برای شناسایی نقاط ضعف حوزه ورزش صورت گرفت، به موارد مختلفی برخورد کردیم که یکی از آنها، نبود مسؤول ورزش بانوان در این شرکت بود. بی شک 40 درصد از همکاران ما را بانوان تشکیل می دهند که با توجه به حضور آن ها در خانواده های نفتی، لازم است که مسؤول ورزش بانوان نیز داشته باشیم تا این بخش هم هرچه سریع تر توسعه پیدا کند. این موضوع، یکی از مهمترین برنامه های ماست.
این امکان وجود دارد که بخش ورزش های همگانی در سال آینده افزایش رشته داشته باشد ؟
در حال حاضر برنامه ای برای افزایش رشته های همگانی نداریم؛ هرچند فکرهایی درباره آن داریم؛ البته یکی از برنامه های ما در ورزش های همگانی، حضور حداکثری خانواده ها در ورزش هایی همچون کوهنوردی های خانوادگی ، رالی خانوادگی و ... است. در واقع چنین ورزش هایی سبب می شود تا خانواده ها در کنار هم قرار بگیرند و این مساله از اهمیت بالایی برخوردار است.
به عنوان آخرین سؤال، دلیل غیبت رشته های ورزشی از جمله کشتی یا وزنه برداری در مسابقات سراسری فرزندان چیست؟
واقعیت این است که برای توسعه رشته کشتی، یک فراخوان دادیم؛ اما متاسفانه درخواست دهندگان برای این رشته، از کیفیت حرفه ای قابل توجهی برخوردار نبودند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم بودجه ای را برای برگزاری یک اردوی ورزشی تامین کنیم تا استعدادهای مناسب در این زمینه شناسایی شده و آموزش های لازم به آنها داده شود؛ البته حتما اداره کل ورزش وزارت نفت، برنامه های گسترده ای را برای توسعه ورزش در رشته های مختلف خواهد داشت.