آمادگی ورود به ماه رمضان
دل در دل عارفان و سالکانی نیست که کل سال را به انتظار این روز ها نشسته اند. شب های بلند عبادت و دست هایی که به سوی ماه بلند می شود، این روز ها سوژه لبخند فرشتگانی است که ماه ها انتظار آمدن این ماه را برای پذیرایی از مهمانان خدا کشیده اند.
موجودات همگی لب ها را بیش از دیگر روزهای سال، برای حمد و ثنای خدا باز و بسته می کنند. غبار ها که در طول سال روی قرآن ها بوده اند و انسی با آن ها گرفته اند، از صفحه صفحه این کتاب آسمانی بسختی دل می کنند و خود را مهیای شب بیداری می کنند. دست های دعا آنقدر بالا رفته به حدی که حرارت دلچسب خدا را حس می کنند.
حضرت علی (ع) می فرمایند: رسول خدا(ص) در نزدیکی های ماه مبارک رمضان، ما را مورد خطاب قرار داده و فرمودند: «ای مردم به سوی شما روی می آورد ماهی که با برکت، رحمت و مغفرت است، ماهی که در نزد خداوند بهترین ماه هاست. روزهایش بهترین روزها، شب هایش بهترین شب ها و ساعات او بهترین ساعات است. در این ماه به مهمانی خدا دعوت شده اید و خداوند شما را از اهل کرامت قرار داده است.»
برکات این ماه به اندازه ای است که پیامبر اسلام(ص) می فرماید: «نفس های شما در این ماه تسبیح خدا، خواب شما عبادت و اعمال شما مقبول و مورد رضای خداوند است و همه دعاها در این ماه مستجاب می شود.»
توصیه های پیامبر
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «با قلب ها و نیات پاک از خدا بخواهید که در روزه داری و تلاوت قرآن موفق تان کند.» در فرازی از این خطبه حضرت می فرماید: « آدم بدبخت کسی است که از ماه رمضان بگذرد و مورد بخشش خداوند قرار نگیرد.» همچنین پیامبر اسلام(ص) می فرمایند: «بر من صلوات زیاد بفرستید که در روز قیامت شخص صلوات دهنده میزان اعمالش سنگین است. در ماه رمضان یک آیه قرآن بخوانید گویی یک ختم قرآن انجام داده اید.»
بهترین اعمال در ماه مبارک رمضان
نکته دیگری که در ماه مبارک رمضان وجود دارد، این است که حضرت علی(ع) در هنگام خطبه رسول خدا (ص) بلند شدند و از ایشان پرسیدند که بهترین اعمال در ماه مبارک رمضان چیست؟ حضرت پاسخ می دادند: «دوری کردن از گناه.»
قرآن کریم نیز نتیجه روزه داری و ماه مبارک رمضان را در آیه 183 سوره بقره، تقوای الهی معرفی می کند: «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا کتِبَ عَلَیکمُ الصِّیامُ کمَا کتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکمْ لَعَلَّکمْ تَتَّقُونَ: بهترین توشه برای ذخیره و سربلندی در پیشگاه خداوند متعال، تقوای الهی است. یعنی انسان در برابر خداوند به واجبات خویش عمل کند و از محرمات و گناه پرهیز کند. در ماه مبارک رمضان گناهان کمتر می شود و این یعنی روزه داران حرمت ماه مبارک رمضان را نگه داشته و حریم الهی را حفظ می کنند.»
حکمت های فاطمی
دین دنیا و آخرت
دعاى حضرت فاطمه زهرا (عليهاالسلام) در تعقيب نماز عصر: «اِلهی اَصلِح لی دینی، الّذی هُوَ عِصمَةُ اَمری، وَ اَصلِح لی دُنیایَ الّتی فیها مَعاشی، وَ اَصلِح لی آخرتیَ الّتی الَیها مَعادی، وَاجعَلِ الحَیاةَ زیادهً لی مِن کل خَیرٍ وَ اجعَلِ الموتَ راحَهً لی مِن کُل شرًّ؛ خداوندا! دینم را اصلاح کن که نگه دار کار من است، دنیای مرا اصلاح کن که خانه تلاش و معاش من است، آخرتم را اصلاح کن که بازگشتم به سوی آن است، زندگی مرا سبب زیادی هر خیر و مرگ مرا مایه راحتی از هر شر قرار بده.» (الصحیفة الفاطمیه، ص ۵۶)
شرح حدیث
«دین» و «دنیا» و «آخرت»، جلوه گاه حضور معنادار انسان در جهان هستی است. بعضی در اعتقادات به بیراهه می روند، حتی تا حد شرک و کفر. گروهی برای رسیدن به دنیا دست به هر کاری می زنند، حتی گناه.
گروهی هم در پی لذت ها و خوشی ها هستند، حتی به قیمت باختن آخرت و تباه کردن سرنوشت و دچار شدن به عذاب ابدی.
اگر «دین» کسی اصلاح شود، دچار بی دینی و انحراف فکری و عقیدتی نمی شود و اگر دنیای کسی اصلاح شود، معاشی سالم که زمینه ساز معاد مطلوب است، خواهد داشت و اگر آخرت کسی اصلاح شود، اسیر دنیا نمی شود و به فکر آبادانی آخرت خواهد بود. این سه خواسته مهم و سرنوشت ساز به زندگی و مرگ انسان جهت و معنا می دهد.
چگونه ممکن است زندگی سبب افزونی هر خیر برای انسان شود و چه سان می توان مرگ را موجب راحتی از هر بدی قرار داد، جز با اصلاح دین و دنیا و آخرت؟ بازنده کسی است که آخرت را ببازد. برنده هم کسی است که به سعادت اخروی برسد. باید زندگی را دورانِ کِشت «خیر و صلاح» قرار داد تا مرگ آدمی، طلیعه ورود به مرحله «برداشت اجر» باشد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
ماه فرصت ها
قبل از شروع ماه مبارک رمضان، پیامبر معظم اسلام (ص) مردم را آماده می فرمود برای ورود به این عرصه خطیر و والا و پربرکت؛ «قد اقبل الیکم شهر اللَّه بالبرکة و الرّحمة». در خطبه روز جمعه آخر ماه شعبان، بنا به روایتی خبر می داد و توجه می داد به مردم که ماه رمضان فرا رسید. اگر بخواهیم در یک جمله، ماه مبارک رمضان را تعریف کنیم، باید عرض کنیم که ماه فرصت ها... اگر از این فرصت ها بتوانیم درست استفاده کنیم، یک ذخیره عظیم و بسیار ارزشمندی در اختیار ما خواهد بود.
23 / ۰۶ / 1386