در زمینه تأمین پایدار نفت،گاز و سوخت مورد نیاز کشور چطور؟
در تامین پایدار خوراک پتروشیمی های بندر امام خمینی (ره) شازند، تبریز، آبادان، بوعلی و رجایی اقدام هایی انجام داده ایم. سوخت مصرفی اربعین حسینی را در مرزهای غربی تا جنوب غرب کشور در سال های 1401 و 1402 تامین کرده ایم.
یکی از اولویت های دولت سیزدهم در حوزه نفت و گاز، جلوگیری از خام فروشی و توسعه متوازن و پایدار زنجیره ارزش نفت و گاز است. در پالایشگاه آبادان در این خصوص چه اقدام هایی انجام شده است؟
طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان با نوسازی واحدهای قدیمی و جایگزین کردن آنها با واحدهای تقطیر کاملا ایرانی را آغاز کرده ایم. در این طرح که با سرمایه گذری ۴۰۰ میلیون یورو انجام خواهد شد، هزینه ای نزدیک به ۱۰ درصد ساخت یک پالایشگاه ۲۴۰ هزار بشکه ای (حدود ۴ میلیارد یورو)، صرف خواهد شد. با اجرای این طرح، سه واحد تقطیر جدید هر کدام به ظرفیت ۸۰ الی ۱۰۰ هزار بشکه در روز جایگزین واحدهای قدیمی خواهد شد، ضمن اینکه پالایشگاه آبادان ارتقای قابل ملاحظه ای در زمینه محیط زیست خواهد یافت.
در انتقال مجوز سهمیه خوراک پروپیلن پالایشگاه از پتروشیمی های دیگر نقاط کشور نیز با شرکت های همجوار منطقه به منظور جذب سرمایه گذار در پروژه احداث واحد پروپیلن در آبادان با رویکرد اشتغالزایی ویژه نیروهای بومی، همکاری داشته ایم. برای تامین گاز خشک (DRY GAS ) و پروپیلن تولیدی پالایشگاه به منظور تامین خوراک واحدهای جدید پتروشیمی و با هدف تولید ماده اولیه الیاف اکرولیک و تولید پروتئین دامی واحدهای پرواربندی نیز توافقنامه امضا کرده ایم.
اکنون ارتقای بهره وری و بهینه سازی زنجیره تولید در صنعت نفت بسیار حائز اهمیت است. لطفا در این زمینه بفرمایید که از سوی پالایشگاه آبادان چه اقدام هایی صورت گرفته است؟
به منظور استفاده بهینه از محصولات تولیدی پالایشگاه، میزان بهره وری از واحد کت کراکر و تولید بنزین یورو 4 را به میزان 15 درصد افزایش داده ایم. همچنین بهره وری و کیفیت واحد کاتالیستی تولید بنزین معمولی نیز به بنزین سوپر ارتقا یافته است.
در زمینه مدیریت کیفیت، موفق به کسب گواهینامه IMS از شرکت معتبر صادر کننده آن(توف آلمان) شده ایم.
در مدیریت زیست محیطی (ایزو ۱۴۰۰۱:۲۰۱۵)، مدیریت ایمنی و بهداشت شغل (ایزو ۴۵۰۰۱:۲۰۱۸)، مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE MS) را برای بیست و دومین سال متوالی به خود اختصاص داده ایم و برای نخستین بار نیز مدیریت کیفیت در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی گواهینامه ایزو ( ۲۹۰۰۱: ۲۰۲۰ ) را از آن خود کرده ایم. همچنین برای اولین بار در سال ۱۴۰۱ بررسی شاخص های بهره وری عمومی و تعیین راهکارهای لازم را به منظور ارتقای آن در پالایشگاه آبادان شاهد بودیم.
شرکت های دانش بنیان در زمینه ارتقای فناوری صنعت نفت نقش بسزایی داشته اند. پالایشگاه آبادان چگونه از ظرفیت این شرکت ها استفاده می کند؟
با هدف افزایش ساخت داخل، بیش از ۱۵ تفاهمنامه و چهار قرارداد با شرکت های دانش بنیان در قالب قراردادهای ساخت بار اول امضا شده که در این مسیر به منظور پیاده سازی مدل قطعات یدکی مطمئن در صنعت پالایش نفت برای نخستین بار در ایران، از قابلیت و ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور در ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز، افزایش اطمینان و تداوم تولید واحدهای پالایشی با استفاده از قطعات و تجهیزات ساخت داخل و افزایش اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بهره گرفته شده است.
پالایشگاه آبادان برای حفظ و نگهداری نیروی انسانی و استفاده از توان مهندسان بومی این شهر چه خدماتی ارائه داده است؟
به منظور ارتقای علمی و تجربی افراد متخصص و توانمند در پالایشگاه آبادان، بخصوص روی جوانان، سرمایه گذاری و تمرکز بر این موضوع موجب رفع بسیاری از مشکلات در حوزه نیروی انسانی متخصص شده است، به طوری که بازتاب آن را در افزایش بازدهی واحد کت کراکر در تعمیر تجهیزات پیچیده و پیشرفته آزمایشگاهی و تعریف و اجرای پروژه های بار اول شاهد بوده ایم.
با توجه به اهمیت نیروی انسانی، ساماندهی و آموزش افراد متعهد و متخصص با هدف استفاده بهنیه از آنها در پیشبرد اهداف پالایشگاه آبادان، موضوع مهمی است که در دستور کار قرار گرفته و بر همین اساس، بیش از 300 نفر در رده های مختلف مهندسی، کاردانی و فنی به صورت ارکان ثالث بر اساس آزمون و مصاحبه، در پالایشگاه آبادان برای راهبری فاز ۲ به کار گرفته شدند.
راه اندازی آموزشگاه مهارت آموزی فنی نفت و مرکز آموزشی بین کارگاهی پالایشگاه نفت آبادان پس از سه دهه در بهمن سال ۱۴۰۱ با هدف آموزش نیروهای حرفه ای مورد نیاز صنعت و برگزاری ۹۰۰ نفر -ساعت دوره آموزشی ویژه مهندسان خبره و مدیران در واحد مدیریت دانش پالایشگاه آبادان، از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه نیروی انسانی حاضر در منطقه است.
اشتغالزایی پایدار برای بیش از یکهزار نیروی بومی و جذب بیش از ۷۵ نفر از آنان در مدارس غیرانتفاعی برای فعالیت در واحدهای عملیاتی و دیگر بخش های پالایشگاه، جذب۳۰۰ نفر برای فعالیت در فاز۲، همچنین جذب یکهزار و 700 نفر برای کسب مهارت های لازم و همچنین استخدام رسمی ۴۷۰ نفر، از دیگر اقدام های انجام شده در حوزه بهره گیری از نیروهای بومی منطقه است.
در کنار تمام کارهای فنی و صنعتی انجام شده نیم نگاهی به وضعیت همکاران خود در شرکت پالایش نفت آبادان داشته ایم و سعی کرده ایم با افزایش دوره ها و کارگاه های اوقات فراغت و افزایش چشمگیر فعالیت ها در زمینه فرهنگی و ورزشی و تسهیلات مسافرت های سیاحتی و زیارتی، رضایت خاطری در میان خانواده های همکاران به وجود آوریم.
صنعت نفت، یکی از صنایع پیشرو در حوزه مسؤولیت اجتماعی به شمار می رود که در این زمینه شرکت های تابعه و اصلی برای ارائه خدمت و بهبود شرایط بومیان منطقه اقدام های قابل توجهی انجام داده اند. لطفا بفرمایید که پالایشگاه آبادان در این زمینه چه خدماتی به جامعه محلی ارائه داده است؟
پالایشگاه آبادان، همسو با آماده سازی و پاکسازی محل مورد نظر برای احداث پارک بانوان، شامل جابه جایی یکپارچه مخزن بزرگ آسیب دیده به عنوان نمادی از جنگ تحمیلی، به باغ موزه دفاع مقدس و صنعت نفت آبادان داده شد. بخشی از نیازمندی بیش از ۴۰ موکب مستقر در شلمچه و همچنین غذای هزاران زائر عتبات عالیات در مراسم اربعین حسینی از سوی پالایشگاه آبادان تامین شده است.
این پالایشگاه در زمینه آواربرداری و امدادرسانی حادثه نیز متروپل خدماتی به جامعه محلی ارائه داده است. توزیع میز، صندلی و وایت برد میان مدارس کم برخوردار و تعمیر و بهسازی ساختمان 60 مدرسه در مناطق مختلف آبادان، اقدام هایی است که از سوی این پالایشگاه انجام شده است.
پالایشگاه آبادان در قالب همکاری با موسسه فرهنگی افق روشن، زمینه حضور ۲ هزار و 700 دانش آموز از روستاهای چوئبده، رمیله، طره، بخاخ و مدارس حاشیه شهر و مناطق کم برخوردار در سینما را فراهم کرده است.
جشن بزرگ دختران انقلاب با حضور ۳۰۰ دانش آموز از ۱۰ مدرسه مناطق کم برخوردار به میزبانی بسیج پالایشگاه آبادان و با همکاری بسیج دانش آموزی برپا شده است. میزبانی بیش از 11 هزار نفر از استادان، دانشجویان، دانش آموزان و مسؤولان کشوری و محلی در قالب اردوهای راهیان پیشرفت را نیز به عهده داشته ایم.
نوسازی و پشتیبانی تدارکاتی سازمانی ورزشگاه تختی آبادان با هدف گسترش ورزش های سالم در جامعه نیز از دیگر گام های برداشته شده در مسیر توسعه و آبادانی این شهر است. ضمن آنکه در سال های 1401 و 1402 بنزین یورو ۴ برای نخستین بار به همشهریان آبادانی و خرمشهری توزیع شد.
چه طرح های توسعه ای در دستور کار دارید؟
طرح Bottom Upgrading فاز 4 پالایشگاه آبادان را در دستور کار داریم که مطالعات امکان سنجی آن به منظور کاهش میزان نفت کوره تولیدی و افزایش کیفی و کمی فراورده های اصلی و ویژه و کاهش آلاینده های زیست محیطی آن در حال انجام است.
طراحی، نصب و راه اندازی واحد بازیافت گازهای ارسالی به Flare شماره 5 منطقه سوم پالایشی پالایشگاه آبادان را در دستور کار داریم. با اجرای این پروژه، ضمن جلوگیری از هدرروی گاز در مشعل ایمنی، از آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوختن گاز در مشعل نیز کاسته خواهد شد.
نصب تجهیزات لازم برای طرح ارتقای واحد PRU به منظور تولید پروپیلن با گرید پلیمری را نیز دنبال می کنیم. طراحی واحد PRU پالایشگاه با هدف استحصال پروپیلن با گرید شیمیایی است. با توجه به تقاضای بازار برای دریافت پروپیلن با گرید پلیمری و همچنین ارزش بالاتر این محصول، طرح ارتقای این واحد در دستور کار قرار گرفته و مطالعات پایه آن به اتمام رسیده، ضمن اینکه اقدامات لازم برای اجرای پروژه EPC در حال پیگیری است.
سخن آخر
با هدف افزایش صادرات کشور در سال 1402 توانستیم رتبه نخست کشور را در آبان ماه در بازار بورس کالا و انرژی به دست آوریم. تا قبل از آن، پالایشگاه آبادان جایگاهی در بورس نداشت که ان شاءالله در سال آینده بر اساس بودجه 1403 امیدواریم بتوانیم رتبه بار اول را کسب کنیم.
پیاده سازی مدل قطعات یدکی مطمئن در صنعت پالایش نفت برای اولین بار در ایران با هدف به کارگیری هرچه بیشتر شرکت های دانش بنیان و فناور در ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز، افزایش اطمینان و تداوم تولید واحدهای پالایشی با استفاده از قطعات و تجهیزات ساخت داخل و افزایش اشتغال مستقیم و غیرمستقیم از دیگر گام های برداشته شده از سوی پالایشگاه آبادان است، ضمن آنکه پس از شش سال وقفه اجرایی، کمپرسور گازی جدید واحد 100 پالایشگاه در مدارتولید قرار گرفت.
با کاهش روزانه ۴۵ تن گازهای ارسالی به مشعل و استفاده بهینه از گازهای جمع آوری شده، نزدیک به ۱۵ هزار مگاوات برق تولید و برق مازاد پالایشگاه برای جلوگیری از قطعی برق شهرستان آبادان در تابستان ۱۴۰۱به شبکه برق سراسری ارسال می شود.