انرژی، محور همکاری های دوجانبه

در همین حال، الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، با اشاره به ملاقات خود با معاون اول رئیس جمهوری و پیگیری مسائل تجاری و اقتصادی دو کشور گفت: در سفر دسامبر پارسال سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به مسکو، رؤسای جمهوری دو کشور، انرژی را موضوع کلیدی همکاری های دوجانبه دانستند.

وی افزود: با توجه به حضور رؤسای شرکت های بزرگ نفت و گاز روسیه در این نشست امیدواریم مسائل باقی مانده در حوزه های تجاری و اقتصادی پیگیری شود.

معاون نخست وزیر روسیه با اشاره به برگزاری هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در الجزایر گفت: هم اکنون زمان زیادی برای تنظیم بیانیه این نشست صرف شده و تلاش می شود درباره انتقال گاز طبیعی و گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) دقت بیشتری داشته باشیم.

نواک با اشاره به همکاری فعال ایران و روسیه در اتئلاف اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ادامه داد: دو کشور در این ائتلاف همکاری های نزدیکی دارند.

وی ادامه داد: تلاش داریم در قالب همکاری های سازمان شانگهای برای تشکیل قطب انرژی که به ابتکار ایران مطرح شده است، مذاکرات سازنده ای با یکدیگر داشته باشیم و آماده بررسی این موضوع هستیم.

وی با اشاره به حضور شرکت های روس در صنعت نفت ایران در سال های اخیر گفت: برای نمونه شرکت «زد ان وستوک» در توسعه پنج میدان نفتی ایران مشارکت دارد.

توسعه پایه حقوقی قراردادی

معاون نخست وزیر روسیه در نشست عمومی هفدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با بیان اینکه بسیار خوشحالم که در خاک ایران شما را می بینم، اظهار کرد: بیش از ۲۰۰ نفر در قالب هیئت روس برای شرکت در این رویداد به تهران آمدند.

الکساندر نواک با اشاره به ۲۲ بهمن ماه و روز استقلال و آزادی ایران ادامه داد: در این روز با رأی مردم خردمند، جمهوری اسلامی ایران اعلام استقلال کرد و به عنوان کشور آزاد و مستقل در جهان مطرح شد.

وی با تأکید بر اینکه در همان سال ها اتحاد جماهیر شوروی سابق، جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت و همکاری ها ادامه یافت، گفت: پس از آن نیزفدراسیون روسیه با ایران همکاری داشته و به عنوان شریکی راهبردی شناخته شده است.

نواک افزود: روسیه و ایران در این سال ها برای حاکمیت و حفظ ارزش های سنتی، فرهنگی و خانوادگی تلاش های فراوانی کرده اند.

وی تصریح: با توجه به توافق رؤسای جمهوری دو کشور زمینه همکاری های سیاسی، نظامی، اقتصادی و... افزایش یافته است، همکاری میان همه نهادها رو به افزایش بوده و در ماه مه سال ۲۰۲۳ میلادی موافقت نامه ساخت راه آهن رشت - آستارا امضا و در دسامبر سال ۲۰۲۳ طی سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو  قرارداد آن نهایی شد.

معاون نخست وزیر روسیه با بیان اینکه اکنون به صورت بی سابقه ای تبادل هیئت ها بین دو کشور انجام می شود، گفت: طی این مدت پایه حقوق قراردادی بین دو کشور توسعه یافته است و پارسال ۱۵ موافقت نامه بین دو کشور امضا شد که اکنون ۴۰۰ سند در پایه قراردادی ایران و روسیه وجود دارد.

نواک ادامه داد : از یکم ژانویه سال ۲۰۲۴ ایران عضو رسمی گروه «بریکس» شد و از همان ابتدا نیز  روسیه از این عضویت حمایت می کرد، از سویی همکاری های موضوعی بین دو کشور در بریکس ادامه دارد، همچنین در چارچوب توافق همکاری های اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) و ائتلاف اوپک پلاس همکاری می کنیم.

وی تأکید کرد: در کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه نیز زمینه تعامل بین دو کشور بررسی شد و در این سه روز هیئت ها در حال کار و مذاکره بودند.

معاون نخست وزیر روسیه ضمن اشاره به دیدار با محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری گفت: در این دیدار مباحث خوبی مطرح شد و سند قرارداد جامع ایران و روسیه شامل همه روابط دوجانبه است.

نواک با بیان اینکه تلاش می کنیم زیرساخت های لازم برای توسعه روابط ایران و روسیه را هرچه بیشتر ایجاد کنیم، اظهار کرد: اکنون در حوزه های نفت و گاز، هسته ای، ترانزیت و کشاورزی قصد داریم پروژه های تازه طراحی کنیم.

وی با اشاره به اینکه در سه روز اخیر ۲۱ زمینه همکاری ایران و روسیه مطالعه شده است، افزود: دو کشور امروز در زمینه تولید محصولات مشترک و صادرات به بازارهای ثالث به ویژه در بخش انرژی و کشاورزی به دستاوردها و نتایج مطلوبی رسیده اند.

معاون نخست وزیر روسیه با اشاره به حضور شرکت های ایرانی توانمند در زمینه داروسازی و خودروسازی در روسیه گفت: تلاش شده دوره کاملی از تجهیزات داروسازی و پزشکی ایرانی در روسیه ایجاد شود.

نواک با اشاره به پرتاب ماهواره ایرانی از سوی پرتابگر روسیه در روز آینده تصریح کرد: اکنون بین دانشگاه های دو کشور در زمینه های مختلف ارتباط خوبی ایجاد شده است، به طوری که تعداد دانشجویان ایرانی در روسیه با افزایش چهار برابری به ۸ هزار نفر رسیده است.

وی از تمایل فدراسیون روسیه برای همکاری با ایران در زمینه فرهنگی، دیپلماتیک، گردشگری و ورزشی خبر داد و یادآور شد: ایران و روسیه می توانند به پیروزی های زیادی در زمینه روابط تجاری و اقتصادی به ویژه انرژی برسند.

ثبت رکورد تازه تجاری

معاون نخست وزیر روسیه همچنین در نشست خبری پایان هفدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه با اشاره به اینکه حجم تجارت دوجانبه ایران و روسیه در سال ۲۰۲۲ رکوردی تازه ثبت کرد و به سالانه ۶ میلیارد دلار رسید، گفت: از طرف روسیه حجم تجاری ۲.۳ میلیارد بوده و ایران نیز حدود ۲.۱ میلیارد دلار محصول به روسیه صادر کرده است.

وی به توسعه گردشگری و خدمات گردشگری بین دو کشور اشاره کرد و افزود: در این زمینه موانع برداشته می شود.

نواک ادامه داد: توسعه ظرفیت در حوزه انرژی و در عین حال همکاری در زمینه نفت، گاز، پتروشیمی، خودروسازی و خدمات وجود دارد، در کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور بررسی کردیم که حجم این مبادلات می تواند افزایش یابد.

وی تصریح کرد: همکاری های مستقیم بین دو کشور بیشتر شده و تلاش بر این است میان شوراهای تجاری سازوکارها و زیرساخت های لازم ایجاد شود.

نواک با اشاره به اینکه موانع بانکی بین دو کشور نیز در حال حل وفصل است، گفت: سازوکارهای مهمی برای تبادل مالی تبیین شده است.

معاون نخست وزیر روسیه با تأکید بر توجه به استفاده از توان دانش بنیان ها و فناوری های پیشرفته افزود: مسائل پیشین باید ادامه یابد و در کنار آن توجه به فناوری های دانش بنیان و پیشرفته مورد توجه باشد، به ویژه فناوری های های تک (پیشرفته و سطح بالا) و تولیدات نو ظرفیت زیادی برای همکاری دارد.

نواک ادامه داد: موافقت نامه بین شرکت های نامی روسیه برای تولید قطعات و ماشین آلات امضا شده و همه این نوسازی تجهیزات در میدان های نفتی نیازمند فناوری های دانش بنیان است، شرکت مپنا در این حوزه فعال و اکنون محصولات باکیفیتش مورد توجه شرکت های روس است.

وی تصریح کرد: در فناوری فضایی و داروها نیز اقدام های خوبی انجام شده است و این مسیر ادامه می یابد تا دو کشور در سطح جهانی مطرح شوند.

معاون نخست وزیر روسیه در پایان اظهار کرد: از سفیران دو کشور قدردانی می کنم، ما هفتگی نشست هایی با سفیر ایران در روسیه داریم و پیگیری ها به نتیجه رسیده است. همکاری ها ادامه خواهد داشت و سفیران دو کشور کار را در بالاترین سطح ممکن ادامه می دهند و نتیجه کار امروز را سال آینده خواهیم دید.

امضای  19  سندهمکاری دستاورد نشست هفدهم

جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در پایان هفدهمین نشست کمیسیون همکاری های اقتصادی دو کشور در محل هتل اسپیناس پالاس تهران در حضور جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به عنوان رؤسای کمیسیون همکاری اقتصادی دو کشور، ۱۹ سند همکاری امضا کردند.

سند نخست، سند نهایی هفدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی و فناوری ایران و روسیه بود که به امضای اوجی و نواک رسید. پس از آن سند نقشه راه همکاری های علمی و فنی در صنایع نفت و گاز ایران و روسیه بین وحیدرضا زیدی فرد، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزر نفت و پاول ساروکین، معاون وزیر انرژی روسیه امضا شد.

توافقنامه دولتی ایران و روسیه در حوزه سلامت و آموزش پزشکی، برنامه عملیاتی وزارت راه و شهرسازی ایران و وزارت ساخت وساز، مسکن و خدمات عمومی روسیه، برنامه عملیاتی تفاهم دو کشور در حوزه استاندارد، تفاهم نامه سه جانبه زمین شناسی میان سازمان زمین شناسی ایران، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با شرکت روس ژئو روس و تفاهم نامه همکاری های دو کشور در بخش پتروشیمی (بین مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و الکسی رودی شوف، مشاور مدیرعامل اتحادیه فعالان صنعت پتروشیمی روسیه) از دیگر اسناد امضاشده در این نشست به شمار می آیند.

تفاهم نامه همکاری منطقه آزاد انزلی با منطقه آزاد لوتوس روسیه، یادداشت تفاهم شرکت های ملی نفت ایران و زد ان وستوک روسیه، تفاهم نامه همکاری بین شرکت دانش بنیان مدرس و مرکز تحقیقاتی علمی دانشی نامی روس و تفاهم نامه فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران و انجمن «انرگو پتروخیم اکسپورت» روسیه هم در این نشست امضا شد.

سند توسعه همکاری های دانشگاهی در زمینه تبادل اسناد و دانشجو، پژوهش های کاربردی و آموزش های کوتاه مدت، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه نوآوری و توسعه کارآفرینی بین پارک علم و فناوری سمنان و دانشگاه فنی دولتی فدراسیون روسیه، یادداشت تفاهم همکاری های دانشگاهی بین دانشگاه زنجان و دانشگاه فدرال اورال روسیه، توافق برای تبادل علمی پژوهشی بین دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه فدرال جنوبی روسیه و همکاری های دانشگاهی بین دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه فدرال جنوبی روسیه هم در پایان هفدهمین نشست کمیسیون همکاری های اقتصادی ایران و روسیه امضا و بین دو طرف تبادل شد.

همکاری های دانشگاهی بین دانشگاه های علامه طباطبایی و فدرال جنوبی روسیه، تفاهم نامه دانشگاهی بین دانشگاه های امام صادق و علوم انسانی مسکو و تفاهم نامه دانشگاهی بین دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه علوم انسانی مسکو نیز از جمله اسنادی بود که در پایان هفدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه امضا شد.