
کارکنان مرکز انتقال نفت شاهرود از سختی های کار می گویند
در مسیر سربلندی(بخش دوم)
مشعل| در شماره پیشین (1041)هفته نامه «مشعل» گزارشی از مهم ترین دستاوردها و فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق منتشر شد؛ در این شماره نیز ضمن بازتاب نحوه عملکرد مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود به عنوان مهم ترین مرکز انتقال نفت این منطقه، گفت و گو با برخی کارکنان آن را در ادامه می خوانید.
بازدید از مرکز انتقال نفت شاهرود که از آن به عنوان مرکز انتقال شهید سربرزگر یاد می کنند، بخش دوم از سفر به منطقه شمالشرق است. این مرکز انتقال و تاسیسات جنبی آن در محدوده حوزه ستادی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق واقع شده است. ساعت حدود 10 صبح یک روز پاییزی است که بعد از اتمام مصاحبه با مدیر منطقه، وارد مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر می شویم. تاسیسات آهنین آرمیده در این مرکز، در یک فضای 8 هزار هکتاری محصور است که البته بخش دیگری از این محوطه به ساختمان اداری، فضای سبز و انبوهی از درختانی که در فصل بهار و تابستان به بار می نشینند، اختصاص داده شده است.
در بدو ورود به مرکز و با استقبال علیرضا طالع زاری، رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگرشاهرود، به سمت دفتر کار وی هدایت می شویم. محور اصلی گفت وگو، آگاهی از نحوه کار و فعالیت در این مرکز انتقال نفت است که کم کم پای مشغله ها و سختی های کار کارکنان نیز به گفت و گو باز می شود.
تلمبه خانه سه قلو
رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگرشاهرود فعالیت درمراکز انتقال نفت را یکی از پراسترس ترین مشاغل در دنیا می داند که با سختی ها و دست انداز های زیادی روبه روست و تنها داشتن یک اراده و روحیه ای قوی و مصمم است که ادامه این مسیر پرپیچ و خم را برای رسیدن به هدف ممکن می سازد.
طالع زاری نزدیک به 25 سال سابقه خدمت و فعالیت در صنعت نفت دارد که مرکزانتقال نفت شهید سربرزگر را اینگونه معرفی می کند: مرکزانتقال شهید سربرزگر در جنوب شرق شهرستان شاهرود واقع شده است وفراورده های نفتی که از سمنان پمپاژ می شود، پس از دریافت، بخشی ازآن به شرکت پخش منطقه شاهرود و بخشی نیز به مرکز انتقال نفت سبزوار و بخش دیگر را به مرکز انتقال نفت شهرستان علی آباد منتقل می کند. مرکز انتقال شهید سربرزگر به تلمبه خانه سه قلو معروف است به این خاطر که هم زمان قادر به انجام عملیات رسید و انتقال فراورده با سه خط لوله، 20، 22 و 10 اینچ است، همچنین سه مخزن بزرگ ذخیره به ظرفیت مجموعا صد میلیون لیتر در این مرکز تعبیه شده که انواع فراورده نفتی در آن ذخیره سازی و در صورت لزوم مورد استفاده قرارمی گیرد.
تلاشگران مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر به صورت مداوم از صبح تاشب به نوعی در جنگ با این سازه های آهنین هستند و آنگونه که رئیس این مرکز عنوان می کند: در شبانه روز افزون بر 28 میلیون لیتر انواع فراورده از خطوط لوله تحویل و با تقویت مجدد فشار، به مقاصد مختلف تزریق می شود که از این میزان، 800 هزار لیتر در ساعت سهم خط لوله20 اینچ، 290 هزار لیتر در ساعت سهم خط لوله 10 اینچ و 499 هزارلیتر در ساعت نیز فراورده بنزین و گازوئیل در اختیار شرکت پخش منطقه شاهرود قرار داده می شود.
بنا به گفته رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود، رشد فزاینده مصرف بنزین امکان ذخیره سازی کافی و مناسب را با چالش مواجه ساخته و برخلاف سال های گذشته، تنها 3 تا 4 میلیون لیتر ذخیره فراورده بنزین و نزدیک به 20 میلیون لیتر فراورده نفت گاز در مخازن دپوشده است، با این حال، وضع ذخیره سازی نیروگاه ها به مراتب بهتراست، همچنین ظرفیت مخازن سوخت مایع نیروگاه شهید بسطامی که تامین سوخت مورد نیاز آن در حوزه مدیریتی مرکز انتقال نفت منطقه شاهرود است، تکمیل شده و مشکلی از بابت سوخت زمستانی نخواهدداشت.
طالع زاری دانش آموخته دانشگاه صنعت نفت در رشته مهندسی برق الکترونیک و دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی از دانشگاه سمنان است که از سال 1372 وارد صنعت نفت شده و تا سال 1380 درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت مناطق اصفهان، خوزستان، تهران ومرکزی مشغول به فعالیت بوده است، از سال 1380 تا سال 90 درکسوت رئیس مراکز انتقال نفت امام تقی و سمنان، از سال 1390 تا سال97 به عنوان رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و از سال 1397 تاکنون نیز به عنوان رئیس مرکزانتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود مشغول به خدمت رسانی است.
طالع زاری شاید بیشتر از دیگر فعالین عرصه سوخت رسانی به دلیل سال ها فعالیت در مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت، بیشتر با شرایط و سختی های کار کارکنان این بخش از صنعت نفت آشناست.
وی یکی از بزرگترین معضلات کار در مراکز انتقال نفت را استرس زا بودن این حرفه می داند و می گوید: همه مشاغل و حرفه ها در دنیا معایب و مزایای خاص خود را دارند، اما سختی کار در مراکز انتقال به گونه دیگری است، وجود شیفت ها و نوبت های کاری متعدد خستگی و فرسودگی مضاعفی به همراه دارد که به مرور زمان نه تنها آسیب های روحی وروانی به بار آورده، بلکه استرس و اضطراب های ناشی از این روندکاری، سیستم را هم با مخاطرات عدیده ای مواجه می کند.
رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود با بیان اینکه در مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر جمعا 19 نفرنیروی رسمی، یک نفر در واحد آتش نشانی، 4 نفر در واحد خدمات و یک نفر هم در واحد کنترل کیفی به عنوان نیروهای پیمانکاری مشغول به فعالیت هستند، اظهار می کند: البته سختی های کار در صنعت نفت گریزناپذیر و به نوعی می توان گفت، خلاصی از آن ناممکن است، اما مدیران بالادستی می بایست تدابیری اتخاذ کنند تا برخی از فعالان این بخش از صنعت نفت مورد توجه ویژه قرار گیرند تا شاید قدری از بارسختی ها و مشقت های کاریشان کاسته شود.