ورود پالایشگاه گاز پارسیان به عصر تازه ساخت تجهیزات فناورانه

درخشش باور ایرانی

مشعل: داخلی سازی و بومی سازی قطعات وتجهیزات صنعت نفت و بهره گیری ازظرفیت شرکت های توانمند و دانش بنیان ایرانی همزمان با تشدید تحریم ها به یکی از مهم ترین اولویت های این صنعت بدل شد؛ به طوری که همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی، شاهد ثبت اقدام هایی بی نظیر در سال های گذشته بوده ایم.

با ادامه روند شتابان داخلی سازی و بومی سازی اقلام و کالا، جوانان ایرانی پا را فراتر گذاشتند و به ساخت مجموعه های بزرگ نظیر توربوکمپرسور و مواد شیمیایی ورود کردند؛ تجهیزات و موادی که معدود کشورهایی دانش و ظرفیت ساخت آن را دارند. با ایجاد زیرساخت ها و حمایت های تصمیم سازان کشور طی دهه های گذشته، افزون برساخت تجهیزات، هم اکنون مجموعه های بزرگ پالایشگاهی از سوی جوانان این مرز و بوم ساخته می شودو به بهره برداری می رسد و همزمان با صرفه جویی های چند میلیارد دلاری،زمینه خوداتکایی و بی نیازی از دیگر کشورها را فراهم می آورند. در ادامه این مسیر پرفراز و نشیب نیز صادرات خدمات فنی و مهندسی شتاب گرفته و مهندسان ایرانی، ساخت مجموعه های بزرگ صنعت نفت را در برخی کشورها کلید زده اند.

صنعت گاز نیز از این دستاوردهای درخشان بی نصیب نمانده است؛ به طوری که بخش قابل توجهی از اقلام، تجهیرات و دانش فنی دربخش های مختلف آن ازجمله پالایشگاه های گاز، با بهره گیری ازظرفیت مهندسان و شرکت های ایرانی تامین می شود. هومان کشاورزی، دبیرکمیته خودکفایی پالایشگاه گاز پارسیان درباره فعالیت های ساخت داخل این پالایشگاه توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.

در دهه های گذشته برای کمترکارشناسی باورپذیر بود که ایران بتواند تجهیزات مدرن صنعت نفت را بدون همکاری کشورها و غول های بزرگ حوزه انرژی تولید کند؛ درحالی که با اتکا به باور ملی، ظرفیت مراکز دانشگاهی،همچنین مشارکت صنعت و دانشگاه و توسعه شرکت های دانش بنیان،هم اکنون بخش قابل توجهی از اقلام، کالاها و تجهیزات راهبردی این صنعت بزرگ در حوزه های مختلف از جمله گاز داخلی سازی شده است.

تهیه 2700 شناسنامه تجهیزات راهبردی

دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: با تحقق برنامه ها و اجرای پروژه های تعریف شده در حوزه بومی سازی، حمایت از تولید داخل اقلام، تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز این پالایشگاه بیش از هفت میلیون و 616 هزار دلار و 213 هزار میلیارد ریال صرفه جویی حاصل شده است.

به گفته هومان کشاورزی، کمیته خودکفایی و حمایت از ساخت داخل این پالایشگاه گاز پارسیان در سال ۱۳۸۸ تشکیل شد که هم اکنون چهار کمیته تخصصی و شورای خودکفایی برای خودکفایی و حمایت از ساخت داخل در حال فعالیت است. بر این اساس پژوهش، تحقیق و تدوین دانش فنی و تهیه حدود دو هزار و 700 جلد شناسنامه ساخت قطعات یدکی راهبردی و اولویت دار به منظور ایجاد زبان مشترک بین سازندگان و متقاضی، کاهش هزینه تامین به واسطه تولید داخل، امکان انجام مهندسی مجدد، بازرسی و کنترل کیفیت با شناسنامه فنی فراهم شده است.

وی با اشاره به مهم ترین اقدام های انجام شده در حوزه بومی سازی اقلام و قطعات کلیدی دراین پالایشگاه می گوید: تعويض روغن پتروترم مورد استفاده در سيكل واحد 133 با روغن حرارتي معادل داخلي، ساخت و آزمایش بيش از 140 عدد كارت الكترونيكي UV DETECTOR & FLAME DETECTORE برای استفاده در كوره ها تنها بخشی از فعالیت های این پالایشگاه در حوزه بومی سازی و خودکفایی به شمار می آید.

کشاورزی تاکید می کند: با توجه به پیگیری های به عمل آمده و با هدف قطع وابستگی به خارج از کشور در زمینه تامین چسب و پوشش های ضد خوردگی مورد استفاده در ظروف تحت فشار و لوله های مختلف پالایشگاه (پوشش های بلزونا) مراحل آزمایش چسب های ساخت شرکت های داخلی نیز مورد تایید قرار گرفت.

بی نیاز از واردات انواع سنسور

دبیر کمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: این شرکت در حوزه ساخت و بی نیازی از واردات انواع سنسور نیز پیشگام بوده است. بر این اساس ساخت داخل سنسورهای ترموکوپل و RTD ساخت داخل برای استفاده در توربین های Zorya، ساخت INNER MAGNET RING پمپ های مگنتی پارسیان 2، ساخت و آزمایش سنسورهای RTD كمپرسور گاز ايستگاه، ساخت و نصب سنسور VGV توربين گاز نيروگاه، ساخت سنسور دور توربين ايستگاه محقق شده است.

وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت تولید و دانش تولیدکنندگان داخلی می گوید: به لطف الهی و در سایه همت و تلاش متخصصان صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در میدان دادن به تولیدکنندگان داخلی، ملزومات صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، سال به سال شاهد افزایش سهم تولیدکنندگان، طراحان و مشاوران داخلی در این پروژه ها بوده ایم و اکنون دو صنعت مهم نفت، گاز و پتروشیمی و فولاد بیشترین سهم استفاده از تولیدات داخلی را به خود اختصاص داده اند.

ساخت 100 درصدی مکانیکال سیل ها

کشاورزی با بیان اینکه فعالیت های این پالایشگاه تنها به خودکفایی در حوزه اقلام محدود نشده و به حوزه ساخت دستگاه و تجهیزات نیز ورود کرده ایم، اعلام می کند: ساخت دستگاه تخليه باتري های صنعتي، ساخت دستگاه بانت گسكت با همكاری شركت های دانش بنيان، ساخت دستگاه پكينگ گراف اويل با همكاری شركت های دانش بنيان، تهيه و ارسال فرم ثبت نيازهای فناورانه برای داخلي سازی سيليكاژل نوع WS&H، روغن انتقال حرارت سنتيك و ترمينول 66 به پژوهش و فناوری شركت ملي گاز ايران، ساخت مکانیکال سیل های مورد نیاز به صورت 100 درصدی از طریق سازندگان داخلی و. . . از جمله فعالیت های این پالایشگاه در این حوزه به شمار می آید.

دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه ساخت قطعات کمپرسورهای اورهد با 68 درصد تولید داخل و کمپرسورهای 103 با بیش از 18/59 درصد تولید داخل از دیگر اقدام های این پالایشگاه به شمار می آید، می گوید: در شرایط تحریم تامین این قطعات به سختی امکان پذیر بود، با این حال با حمایت مدیران ارشد سازمان و به همت کارشناسان واحد ماشینری، کمپرسورهای آمریکایی در قسمت سیلندرگاز به عنوان پرمصرف ترین قطعات این بخش با 100 درصد قطعات ایرانی در حال کار هستند.

تولید پایدار گاز با تجهیزات ایرانی

وی ادامه می دهد: در بخش قطعات پمپ ها نیز این واحد توانسته تاکنون، با اتکا به امکانات کارگاه مرکزی و توان تولیدکنندگان داخلی نیازهای خود را مرتفع کرده و با یاری دیگر واحدهای عملیاتی و تعمیراتی تولید پایدار گاز را به بهترین شکل ممکن رقم بزند.

کشاورزی با اشاره به اینکه مسیر دنباله دار خودکفایی تداوم دارد، یادآور می شود: افزون بر موارد یادشده، اقدام های جدیدی نیز در دستور کار قرار دارد که می توان به بهینه سازی قطعات شیرهایkv از طریق بهبود فرآیند ساخت و پوشش قطعات، پیگیری و سفارش گذاری ساخت شیرهای KV، پیگیری ساخت داخل مبدل Cold Box، امکان سنجی استفاده از تولیدات شرکت های داخلی نظیر ترانسمیتر های فشار و دما و. . . اشاره کرد.

دبیر کمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه ساخت 270 قلم قطعات يدكي داراي شناسنامه فني كه تاكنون ساخته نشده دركارگاه مركزي در حال پیگیری است، اعلام می کند: هم اکنون فرایند ساخت بيش از 150 قلم از کالاهای درخواستی بر اساس دستورالعمل كالاي تغيير شكل يافته آغاز شده است.

ساخت داخل بار اول غربال مولکولی

وی یادآور می شود: در ادامه فعالیت های این پالایشگاه در حوزه داخلی سازی قطعات و تجهیزات، درخواست اعلام نياز فناورانه برای ساخت داخل بار اول غربال مولکولی به مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران ارسال شده است.

به گفته کشاورزی، شناسایی سایزو متریال اقلام عمومی که در حال حاضر در سیستم پیوسته و یکنواخت کالا دارای کد 3 بوده شامل اورینگ ها، پیچ و مهره ها، واشرها، ساخت دتکتور های گاز متان با فناوری IRGD شرکت Drager واحد پارسیان 2، ساخت میکرو سویچ های وضعیت XV های واحد 104، ارتباط با شرکت های دانش بنیان داخلی برای امکان ساخت پنل کنترلر کمپرسور هوای ابزاردقیق Sullair پارسیان 1، ارتباط با شرکت های داخلی جهت بومی سازی بوسترهای مورد استفاده در ولو های کنترلی پارسیان 1و2، ساخت کارت های الکترونیکی ترانسمیتر های اندازه گیری سطح مایعات(LT Mobery) و... از دیگر برنامه های این پالایشگاه در حوزه داخلی سازی به شمار می آید.

دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان در پایان اعلام کرد: با توجه به کارنامه این پالایشگاه در حوزه بومی سازی و داخلی سازی قطعات، تجهیزات و موارد شیمیایی پرکاربرد صنعت پالایشگاهی، خوشبختانه، محوریت ساخت داخل این روغن ترمینول حرارتی به شرکت پالایش گاز پارسیان محول شده است.