در گفت وگو با مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت مطرح شد

رکوردداری در قراردادهای ساخت بار اول

مشعل   صنعت نفت ایران در رویارویی با تحریم های همه جانبه در سال های گذشته تلاش کرده است هرچه بیشتر سهم وابستگی و نیاز به شرکت های خارجی را در اجرای پروژه های تولیدی و توسعه ای به حداقل برساند. اگرچه این مسیر خسارت ها و محدودیت هایی را هم برای این صنعت به همراه داشته، اما آنچه در باور «ما می توانیم» اتفاق افتاده است، امروز دیگر یک شعار نیست و می توان روی تحقق این باور با جزئیات، صحبت کرد و گزارش نوشت. در مهم ترین داده آماری اعلام شده که ۶۵ درصد کل قراردادهای ساخت بار اول بین همه دولت ها تاکنون در این دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم اجرا شده است.

وزارت نفت با ابلاغ بخشنامه ها و قوانین مختلف، اصلاحات روند ها و اقدام های حمایتگرانه از شرکت های دانش بنیان ، شرایط را برای ساخت داخل تجهیزات فراهم کرده است. در عین حال در وزارت نفت بخش های مختلفی این مسئله محوری و مهم را به شکلی مستمر دنبال می کنند که یکی از آنها اداره کل تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت است.

خبرنگار مشعل با غلامرضا خوانساری، مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت به عنوان یکی از افراد مسئول به منظور اطلاع بیشتر از اقدام های انجام شده در خصوص ساخت بار اول گفت وگو کرده است که در ادامه می خوانید.

بیش از یک دهه از تلاش صنعت نفت برای ساخت داخل قطعات و تجهیزات صنعت نفت و بومی سازی دانش فنی می گذرد و وزارت نفت در این سال ها از این هدف پای پس نکشیده و به خصوص در دو سال و اندی اخیر، دولت سیزدهم این ماموریت مهم را بیش از همیشه دنبال کرده است. وزارت نفت با ابلاغ بخشنامه ها و قوانین مختلف، اصلاحات روند ها و اقدام های حمایتگرانه از شرکت های دانش بنیان، شرایط را برای ساخت داخل تجهیزات فراهم کرده است. در عین حال در وزارت نفت، بخش های مختلفی همچون اداره کل تامین و تجاری سازی فناوری این موضوع محوری و مهم را به شکلی مستمر دنبال می کنند.

  احتمال اشباع بازار برای ساخت داخلی ها

مدیرکل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت، با اشاره به وظیفه اصلی این اداره کل که تجاری سازی فناوری صنعت نفت را به عهده دارد، افزود: در واقع سیاست گذاری ها در بخش ساخت و تامین کالا و تجاری سازی کالا در این مجموعه انجام می شود. این مجموعه سیاست گذار و راهبر است تا تلاشهای دولت سیزدهم در بخش ساخت داخل و تجاری سازی را جلو ببرد.

غلامرضا خوانساری به نام گذاری و توجهی که مقام معظم رهبری در مورد سال گذشته و امسال داشته اند و رویکرد دولت سیزدهم در حمایت از شرکت های سازنده داخلی اشاره کرد و گفت: در دولت سیزدهم نگاهی ویژه به شرکت های دانش بنیان به وجود آمده است؛ از تسهیل گری در ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت نفت و اضافه شدن آنها به فهرست بلند سازندگان صنعت نفت، همچنین ارائه امتیازهای ویژه در ارزیابی شرکت ها برای ورود به فهرست بلند منابع نفت تا حمایت هایی از جنس پشتیبانی و تدارکات، صادرات خدمات فنی مهندسی و تجاری سازی و حمایت در بازار داخلی و . .. موارد زیادی بوده که جداگانه مورد توجه قرار گرفته اند و شاهد تحولات خوبی بوده ایم.

خوانساری با تاکید بر اینکه باید برای آینده حضور این شرکت ها در صنعت نفت هم برنامه ریزی شود و ممکن است بازار داخل برای محصولات و خروجی این شرکت ها اشباع شود، افزود: این احتمال زیاد است که این شرکت ها در آینده نزدیک در بخش تجاری سازی محصول، با مشکل مواجه شوند و به همین دلیل در این دولت، نگاهی ویژه در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی به وجود آمده است.

  همکاری 663 شرکت دانش بنیان با صنعت نفت

مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با اعلام اینکه در حال حاضر افزون بر 663 شرکت دانش بنیان با صنعت نفت در ارتباط و همکاری هستند، گفت: این تعداد از رقم 500 شرکتی که وزیر نفت در ابتدای امسال اعلام کرد، بیشتر شده است. هم اکنون حدود ۴۲۰ شرکت دانش بنیان در فهرست بلند وزارت نفت قرار دارند و بقیه شرکت ها در پروژه های پژوهشی صنعت نفت فعال هستند و فعالیت های پژوهشی مورد تائید صنعت نفت را انجام می دهند. در واقع این رشد تعداد دانش بنیان ها نشان می دهد که دولت سیزدهم به صورت عملی موضوع حمایت از دانش بنیان ها را اجرایی کرده است. در توضیح بیشتر باید گفت که طبق تقسیم بندی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حدود ۱۸۹ مورد از این شرکت ها نوپا، ۳۳۶ مورد نوآور و ۱۳۸ شرکت دیگر، فناور هستند.

خوانساری با تاکید بر اینکه بر اساس آمارهای معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری وزارت نفت در بخش ساخت داخل در دو سال گذشته مقام نخست را در کل سازمان های کشور در بخش ساخت بار اول به دست آورده است، افزود: در بخش ساخت بار اول بیش از ۵۴ قرارداد را به امضا رسانده ایم که طرف قراردادمان ۴۳ شرکت دانش بنیان است. این میزان از قرارداد افزون بر ۶۵ درصد کل قراردادهای بار اولی است که تاکنون در همه دولت ها اجرا شده است. همچنین ارزش قراردادهای تولید بار اولی که تاکنون به امضا رسیده، بالغ بر ۸۰ میلیون دلار است که رشد ۵۰۰ درصدی را نشان می دهد. به این ترتیب از نظر ارزشی نیز ارزش قراردادی این تعداد قرارداد هم ۸۰ درصد ارزش کل قراردادهای ساخت بار اول تاکنون بوده که در دولت سیزدهم رقم خورده است. افزون بر این، در نتیجه این قراردادها، شاهد بیش از ۳۵۰ میلیون دلارصرفه جویی در موضوع قراردادهای ساخت بار اول بوده ایم.

  آمار امیدبخش

مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با تاکید بر اینکه قراردادهای ساخت بار اول در چهار شرکت اصلی وزارت نفت تقسیم بندی شده است، افزود: از آن ۵۴ قرارداد منعقد شده حدود ۲۲ مورد در شرکت ملی نفت ایران، ۲۱ قرارداد در شرکت ملی گاز ایران، 7 قرارداد در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و ۴ قرارداد در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بوده است. همان طور که اشاره کردم، ارزش قراردادهای منعقد شده حدود ۸۰ میلیون دلار بوده و ارزش قراردادهای در دست اقدام در حوزه ساخت بار اول افزون بر ۱۲۷ میلیون دلار است. این ارقام نشان می دهد که در دوره سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ رشدی چشمگیر نسبت به سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۰ تا