
وزارت نفت
معرفی افراد مسؤول در حوادث اخیر صنعت نفت به هیأت رسیدگی به تخلفات
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) وزارت نفت با توجه به حوادث اخیر صنعت نفت و اقدام های انجام شده در این زمینه گفت: متأسفانه سال ۱۴۰۲ حوادث تلخ و ناگواری در تأسیسات تابع صنعت نفت رخ داده که با توجه به درگذشت تعدادی از همکاران شریف و زحمتکش و پیامدهای آن درباره رسیدگی و برخورد جدی در این موضوع، دستورات اکیدی از سوی وزیر نفت صادر شده است.مظاهر انصاری افزود: با توجه به دستورهای صادره، این موضوع از سوی واحدهای ذی ربط از جمله اداره کل سازمان حراست صنعت نفت، اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات و هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان وزارت نفت در حال پیگیری است.وی ادامه داد: بخشنامه هایی به مدیران شرکت های اصلی و فرعی تابع ابلاغ شده تا اقدام های فوری تعیین شده برای بررسی رویکردها، رویه ها و اصلاحات مورد نیاز اجرایی و عملیاتی تأسیسات، بویژه حین فعالیت های پرمخاطره و تعمیرات اساسی را در دستور کار قرار دهند.مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت ضمن تأکید بر نقش بسیار مؤثر درس آموزی از حوادث در پیشگیری از وقوع حوادث مشابه با اشاره به این نکته که همگی این حوادث حین فعالیت های تعمیرات اساسی رخ داده است، اظهار کرد: کارگروه های تخصصی با حضور متخصصان حوزه اچ اس ای صنعت نفت تشکیل شده و به منظور ارتقای سطح ایمنی عملیات تأسیساتی در صنعت نفت دستورعمل های اجرایی و کنترلی در حال بررسی و بازبینی است.انصاری با بیان اینکه عمده حوادث یادشده در برون سپاری فعالیت های تعمیرات اساسی و در حیطه شرح کار و قرارداد پیمانکاران عملیاتی تعمیراتی بوده است، افزود: بازنگری نظام مدیریت اچ اس ای پیمانکاران صنعت نفت با تأکید بر پیمانکاران عملیاتی تعمیراتی نیز در دستور کار قرار گرفته و پیش نویس اصلاحی تهیه شده و در حال بررسی و نهایی شدن است.وی گفت: به منظور اعمال موارد انضباطی، کمیته های رسیدگی نیز در شرکت های تابع تشکیل شده و با توجه به بررسی های نخست انجام شده با تعدادی از مسؤولان برخورد و از سمت سازمانی تعلیق شدند.مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت بیان کرد: پرونده هایی در هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان وزارت نفت تشکیل شده و گروه های تحقیق در حال بررسی دقیق و کامل ابعاد مختلف موضوع هستند که پس از طی روال اداری و قانونی نسبت به صدور رأی نهایی از سوی هیأت های یادشده اقدام خواهد شد.
انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی
61 میلیارد دلار ارزآوری در ۵ سال اخیر
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، ۶۱ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار آن به سامانه نیما تزریق شده است.
احمد مهدوی ابهری در گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی اظهار کرد: با تولید محصولات متنوع پتروشیمی از منابع غنی هیدروکربوری موجود در ایران، بهینه ترین استفاده از این منابع می شود.
وی افزود: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، ۶۱ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته و ۲۷ میلیون تن به ارزش ۲۶ میلیارد دلار مواد اولیه به صنایع پایین دستی و ۱۱ میلیون تن کود به جهاد کشاورزی عرضه کرده است.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در مراحل مختلف به اقتصاد کشور کمک کرده است، ادامه داد: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کرده است.
مهدوی ابهری با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی لکوموتیو حرکت اقتصادی کشور است، تصریح کرد: ظرفیت بالایی برای توسعه، تولید و صادرات در این صنعت وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در سال گذشته ۱۶ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته است، گفت: در هشت ماه امسال ،تولید صنعت پتروشیمی هشت درصد افزایش یافته است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
چاه های نفت رگ سفید احیا می شوند
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری از استفاده موفقیت آمیز توان دانش بنیان ها برای رفع موانع تولید از چاه های میدان رگ سفید برای نخستین بار خبر داد.
حیدر الیاسی نیا با یادآوری اینکه چاه شماره ۱۰ میدان نفتی رگ سفید در سازند بنگستان این میدان به دلیل تولید مواد آسفالتی و تشکیل موانع درون چاهی با افت فشار روبه رو بود، گفت: همه اقدام های پیشین برای رفع موانع درون چاهی این چاه بی نتیجه مانده بود و احیای چاه با جریان دادن به سمت گودال سوخت، افزون بر هدر رفتن سرمایه ملی و آلودگی زیست محیطی، تولید از این چاه را تقریباً غیرممکن کرده بود.
وی افزود: استفاده از امکانات دستگاه تفکیک گر سیار برای احیای چاه به دلیل نوع سیال تولیدی و امکان گرفتگی پمپ های دستگاه مقرون به صرفه نبود، پس از غیرعملیاتی شدن چاه، با پیگیری های انجام شده پیشنهاد استفاده از فناوری نو برای تعمیر این چاه داده شد که پس از بررسی های کارشناسی، تصمیم به تعمیر چاه با استفاده همزمان از حلال زایلین و ابزار جدید نازل جت دوار در حضور دستگاه لوله مغزی سیار گرفته شد.
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری ادامه داد: استفاده همزمان از حلال و نازل جت دوار برای نخستین بار در این شرکت با وجود حفره باز بودن ناحیه تولیدی و ریسک بالای عملیات رفع مانع و نیاز به راهبری فنی دقیق در حین عملیات روی چاه شماره ۱۰ رگ سفید آزمایش شد که با رفع کامل موانع درون چاهی و تمیزسازی ستون چاه تا عمق نهایی و حل کردن رسوبات آسفالتی در حدفاصل تولیدی چاه در حلال زایلین همراه و چاه با موفقیت عملیاتی شد.
الیاسی نیا تصریح کرد: متعاقب راه اندازی چاه، آزمایش ممیزی فشار جریانی به وسیله واحد اندازه گیری ذخایر نفتی اداره خدمات عملیات انجام شد.
وی هزینه این عملیات را ۱۴ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: برای کنترل فشار و متمرکز کردن سیال خروجی از لوله دستگاه لوله مغزی سیار، همواره از ابزار نازل در تعمیرات چاه ها استفاده می شود.
ابزار نازل جت دوار، همان ابزار نازل با کارکرد جدید است که سیال خروجی آن فقط بر یک نقطه متمرکز و همزمان سبب چرخش نازل نیز می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
افزایش ظرفیت تولید روزانه 25 هزار بشکه نفت در میدان شادگان
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: با احداث و استقرار یک دستگاه تفکیک گر ۷۰ تنی در میدان شادگان، ظرفیت تولید نفت خام از این میدان ۲۵ هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
قباد ناصری با اشاره به اینکه افزایش تولید از میدان شادگان همواره از اهداف عمده سازمان بوده است، اظهار کرد: یکی از راهبردهای اثربخش برای افزایش ظرفیت تولید از میدان خاصی مانند شادگان که عمق، فشار و دمای منحصربه فردی دارد، استفاده از تفکیک گر (separator) است که ساخت آن به سازندگان توانمند داخلی و نصب و راه اندازی آن به شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون سپرده شد.
رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز نصب و راه اندازی تفکیک گر و اتصالات آن را یک پروژه مؤثر بر تولید پایدار ارزیابی کرد و گفت: دو فاز عملیات احداث فونداسیون، استقرار تفکیک گر و اجرای اتصالات از سوی کارشناسان نگهداری و تعمیرات به انجام رسیده است.
منوچهر حیدری نیا با اشاره به اینکه این پروژه طی ۶۵ روز انجام شده است، افزود: در فاز نخست پس از زیرسازی، احداث فونداسیون مطابق نقشه های استاندارد تدوین شده با ۷۰ مترمکعب بتن عیار ۴۰۰ و افزودنی های مجاز (ژل میکروسلیس و ابر روان کننده ها) به همراه آزمایش و اعتبارسنجی به انجام رسید و ۹ تن میلگرد برای افزایش استحکام و تحمل (۷۰ تن وزن تفکیک گر و حدود ۲۰ تن وزن سیال) در فونداسیون اجرا شد و تفکیک گر با رعایت نکات ایمنی استقرار یافت.
وی نصب اتصالات و سیستم کنترل گر منطقی برنامه پذیر (PLC) را به عنوان فاز دوم در حال اجرا توصیف و اظهار کرد: این تفکیک گر در آینده نزدیک راه اندازی و بهره برداری می شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران:
افزایش توان عملیاتی صادرات نفت تا پایان ۱۴۰۲
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به تعمیرات اساسی اسکله ها و مخازن از سوی متخصصان این شرکت اظهار کرد: با پایان یافتن تعمیرات و عملیاتی شدن همه پهلوگاه ها در پایانه نفتی خارک، تا پایان امسال با رسیدن به ظرفیت اسمی، توان عملیاتی برای صادرات نفت کشور نیز افزایش می یابد.
عباس غریبی در هشتمین گردهمایی تخصصی رؤسای اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران در مشهد مقدس با اشاره به زیرساخت های راهبردی شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: این شرکت با داشتن زیرساختهای راهبردی و حیاتی مانند اسکله ها، پهلوگاهها، بازوهای بارگیری، خطوط لوله جریانی، مخازن ذخیره سازی، سامانههای اندازه گیری، گوی های شناور و یدک کش عملیاتی، توجهی ویژه به مسائل ایمنی دارد.
وی با اشاره به تعمیرات اساسی اسکله ها و مخازن از سوی متخصصان این شرکت تصریح کرد: با پایان یافتن تعمیرات و عملیاتی شدن همه پهلوگاه ها در پایانه نفتی خارک، تا پایان امسال با رسیدن به ظرفیت اسمی، توان عملیاتی برای صادرات نفت کشور نیز افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی بر حفظ پایداری تولید و ارتقای توانمندی ها در زمینه ساخت داخل و به روزرسانی تجهیزات تأکید کرد و گفت: استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و آماده سازی شرایط عملیاتی برای افزایش تولید و صادرات نفت خام برای تحقق منویات مقام معظم رهبری و سیاست های کلان وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد.
غریبی ادامه داد: توسعه و مدرن سازی شرکت در حوزه تأسیسات صنعتی و مخازن ذخیره نفت، همچنین سیستم های اندازه گیری نفت خام با جذب اعتبارات لازم در دستور کار قرار دارد که در ماه های آینده به نتیجه خواهد رسید.
وی با بیان اینکه در سال های گذشته برای کمک به تولید گاز کشور ۲۰ میلیون بشکه میعانات گازی (کاندنسیت) از پایانه نفتی خارک صادر شده است، افزود: همکاران سختکوش ما این آمادگی را دارند که در مواقع بحران، به صورت جهادی در میدان نقش آفرینی و نقش کلیدی خود را در صنعت ایفا کنند.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران به حادثه نشت نفت در خط لوله سواحل گناوه اشاره کرد و افزود: از زمان آغاز عملیات مهار نشتی حتی یک ساعت هم کار تعطیل نشد و با وجود همه سختی ها در مدت ۳۳ روز، کل عملیات مهار این نشتی با بهره گیری از توانمندی و ظرفیت داخل کشور به صورت جهادی با رعایت الزام ها و دستورعمل های اچ اس ای انجام شد.
غریبی با تأکید بر نقش فرهنگ سازی و آموزش به عنوان ابزاری کارآمد برای بهبود کیفیت عملکرد و حل مسائل سازمان اظهار کرد: در این زمینه دوره های تخصصی اچ اس ای را برای کارکنان برگزار کرده و از ۶ هزار نفر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۱۵ هزار نفر ساعت در سال ۱۴۰۱ رساندیم.
وی همچنین به طرح مطالعاتی جامع پدافند غیرعامل در این جزیره اشاره کرد و گفت: این طرح برای دومین بار در سطح وزارت نفت در جزیره خارک اجرا شده است که به مباحث مقابله با تهدیدها، ایمن سازی تأسیسات، تاب آوری و پایداری در عملیات تولید، انتقال، ذخیره سازی و صادرات نفت در این جزیره می پردازد.
فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارک گفت: این طرح نگاهی ویژه به آینده جزیره خارک در حوزه پدافند غیرعامل دارد و خروجی آن نقشه راهی برای اجرای طرح ها و برنامه های اجرایی و شرح نیازها خواهد بود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
پیشگیری از حوادث مستلزم بازتعریف فرهنگ ایمنی است
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: صنعت نفت برای پیشگیری از حوادث، نیازمند بازبینی مجدد فرهنگ ایمنی است و باید تفکر ایمنی محور در اولویت قرار گیرد.
محمود نصیری در هشتمین گردهمایی تخصصی رؤسای اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران با اشاره به علل حوادث اخیر صنعت نفت و ارتباط نداشتن آن با بی انگیزگی شغلی اظهار کرد: بررسی علل ریشه ای این گونه حوادث، مؤید این نکته است که عوامل انگیزشی در این موضوع دخیل نبوده و عامل اساسی عدول از ضوابط و مقررات ایمنی بانی این حوادث است.
وی با بیان اینکه ملت شریف ایران با برخورداری از حس و باور عمیق دینی و میهنی همیشه فرهنگ ایثار و گذشت سرلوحه آنان در خدمت به کشور است و مشکلات و کمبودها باعث از بین رفتن مسؤولیت پذیری آنها نمی شود، اظهار کرد: فداکاری و خدمت در سخت ترین شرایط کاری در صنعت نفت، برای رسیدن به صنعتی ایمن، افزون بر حفظ این روحیه نیازمند آموزش، افزایش تخصص و به کار بستن ضوابط ایمنی پیش از هرگونه فعالیتی است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با معرفی اجمالی حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و پارامترهای خاص این شرکت اظهار کرد: حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در چهار استان کرمانشاه، ایلام، لرستان و شمال خوزستان است. این شرکت هم اکنون دارای یک میدان گازی و ۱۲ میدان نفتی فعال است که پنج میدان نفتی پایدار غرب، آبان، دهلران، نفت شهر و آذر میدان های مشترک به شمار می آیند و این موضوع تمهیدات و حساسیت ویژه برای تولید مستمر و بی وقفه را ایجاب می کند، همچنین وجود ۶۵۰ کیلومتر نوار مرزی مشترک با کشور عراق، صیانت از تأسیسات، پاکسازی و مین روبی و ادوات جنگی به جامانده در مناطق زیر پوشش شرکت و پایش مستمر آنها را می طلبد تا حادثه ای برای کارکنان و تأسیسات شرکت به وجود نیاید.نصیری دیگر شاخصه این شرکت را وجود تنها میدان گازی در غرب کشور برشمرد و گفت: میدان گازی تنگ بیجار در شرایط کنونی، تنها میدان گازی توسعه یافته در غرب کشور به شمار می رود که به همین دلیل نقش ویژه ای در تأمین گاز زمستانی دارد، همچنین گاز این میدان از ترش ترین نوع میدان های گازی جهان است که این موضوع به تجهیزات و تأسیسات خاص نیاز داشته و شرایط بهره برداری، تعمیرات و نگهداشت آن نیز ویژه است