پیوند میان صنعت و دانشگاه در گفت وگو با رئیس دانشگاه صنعت نفت:

فرصت سازی  برای بهره مندی  از ظرفیت ها

مشعل    بی شک رویکرد تعامل گرایانه وزارت نفت دولت سیزدهم در تحکیم پیوند میان صنعت و دانشگاه بر کسی پوشیده نیست. دانشگاه صنعت نفت، به عنوان بازوی پژوهشی وزارت نفت بر خلاف رویه ای که طی سال های گذشته بر آن حاکم بود و نقش منفعلی داشت؛ اما اکنون به واسطه رویکرد حمایتی وزارت نفت، جایگاه آن احیا شده و در آینده ای نزدیک شاهد دستاوردهای چشمگیر در زمینه طرح های پژوهشی کاربردی خواهیم بود. آنچه مهم می نماید و نباید آن را نادیده انگاشت، اعتماد و فرصت سازی برای بهره مندی از ظرفیت های پرشمار اهالی دانشگاه صنعت نفت است که امید و انگیزه را دوباره بر پیکره آن تزریق کرده و شایسته است که بیش از هر زمان دیگری، قدردان آن بود.

محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت است و چند ماهی می شود که بر صندلی ریاست این دانشگاه تکیه زده است. وی با اذعان به این واقعیت غیرقابل اجتناب مبنی بر خلأ تامین نیروی انسانی در صنعت نفت، معتقد است؛ روند جذب استخدام فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت نباید متوقف شود. دغدغه مندی از باب وجود شرایط ایده آل برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و رفع مشکلات معیشتی هم از آن دست موضوعاتی بود که وی به آن اشاره داشت و معتقد بود مادامی که دانشجو از شرایط زندگی و معیشتی حداقلی برخوردار نباشد، نمی توان انتظار هر نوع پیشرفتی را از آن داشت. رئیس دانشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار«مشعل» از برنامه هایی که برای آینده این دانشگاه متصوراست، گفت و از اینکه جایگاه و نقش دانشگاه صنعت نفت در گذشته مغفول و بی اثر مانده نیز ابراز تاسف کرد.همچنین تمرکز بر شکل گیری معاونت بین الملل و جذب و پذیرش دانشجویان دیگر کشورها که می تواند علی رغم فراهم آوردن شرایط آموزشی، اشاعه دهنده فرهنگ و آداب و رسوم کشورمان باشد را به عنوان مهم ترین برنامه کاری خود مطرح کرد. مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.

  نزدیک به چهار ماه است که به عنوان رئیس دانشگاه صنعت نفت فعالیت می کنید. در این مدت فضای دانشگاه را چگونه دیدید و چه برنامه هایی برای ارتقای سطح کیفی دانشگاه در نظر دارید؟

همانطور که مستحضر هستید، دانشگاه صنعت نفت، امسال وارد هشتادوپنجمین سال تاسیس شد. سبقه تاریخی دانشگاه صنعت نفت، حاکی از آن است که این دانشگاه قدمت بالایی دارد، به گونه ای که دومین دانشگاه فنی ایران و نخستین دانشگاه تخصصی خاورمیانه به شمار می رود. دانشگاهی در قلب صنعت نفت و گاز کشور که ماموریت اصلی آن تامین نیازمندی های این صنعت در نظر گرفته شده است. فرایند آموزش، یادگیری و مهارت آموزی دانشجویان دانشگاه صنعت نفت که آن را نسبت به سایر دانشگاه ها متمایز می سازد، این است که این دانشجویان افزون بر کسب مهارت های آموزشی، در مناطق عملیاتی نیز حضور داشته و از نزدیک فعالیت ها و سختی های کار در صنعت نفت و گاز را به طور عینی و ملموس مشاهده می کنند که البته این خود، مزیتی است که سبب می شود فارغ التحصیلان دانشگاه نفت چند پله جلوتر از سایر دانشجویان هم تراز خود باشند. سال 1368 بود که دانشکده نفت اهواز و آبادان نیز در دانشگاه صنعت نفت تجمیع و رشته های دیگری از جمله پرستاری، حسابداری، علوم دریایی و ... به آن اضافه شد.

فارغ از پیشینگی دانشگاه صنعت نفت، مایه مباهات صنعت نفت است، بالغ بر 90 درصد تجهیزات مورد نیاز ازسوی سازندگان توانمند داخلی تامین می شود و مهم تر از آن، اینکه درصد بالایی از همین سازندگان، دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت هستند. مصداق بارز این مدعا نیز در بدنه مدیریتی و حوزه های کارشناسی صنعت نفت کاملا مشهود است. قریب به اتفاق مدیران و در راس آن وزیر نفت کشورمان، از جمله تحصیلکردگان همین دانشگاه هستند که هم اکنون در کسوت بالاترین مقام حوزه وزارتی مشغول به فعالیتند. در خصوص دیگر مدیران و دست درکاران مجموعه نفت کشور هم این مسأله مطرح است. از این رو این موضوع نشان از جایگاه ویژه و ارزشمند این دانشگاه در صنعت نفت کشور دارد. متاسفانه با توجه به سیاست های اتخاذ شده از سوی دولت قبل، دانشگاه صنعت نفت رو به افول گذاشت و آن طور که باید و شاید، نتوانست رسالت اصلی خود را به سرانجام برساند. در حالی که بر اساس بندهای قانونی وظایف و اختیارات وزارت نفت به صراحت اعلام شده که این وزارتخانه موظف است موسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به خود را نه تنها حفظ کرده؛ بلکه تقویت هم کند. تقویت از آن حیث که زیرساخت ها و تجهیزات مورد نیاز فراهم شده و در دسترس دانشجویان قرار گیرد. حمایت کنند تا استادان مجرب و با کیفیت وارد دانشگاه شوند و از آن طرف فارغ التحصیلان توانمند به صنعت نفت تزریق شوند.

خوشبختانه در دولت سیزدهم مدیران صنعت نفت از جنس این صنعت هستند و کار را بخوبی می شناسند. رویکرد کنونی نفت با سال های گذشته کاملا تفاوت یافته و برگرفته از یک رویکرد تعامل مدارانه با دانشگاه صنعت نفت بوده و انسجام خوبی نیز ایجاد شده است. با تزریق منابع مالی به بدنه دانشگاه می توان امیدوار بود که در ماه های آتی اتفاق های مثبت، سازنده و ارزشمندی در عرصه آموزشی و پژوهشی دانشگاه رخ دهد و همچنین با شکل گیری معاونت بین الملل، بتوانیم در این زمینه هم فعالیت های اثربخشی را به انجام برسانیم.