عملکرد شرکت ها در دولت الکترونیک بر چه اساس مورد سنجش قرار می گیرد؟

شرکت ها در حوزه دولت الکترونیک، در سه محور(رضایتمندی مردم، بهره وری و تعالی، عدالت)، پنج معیار (رضایتمندی از خدمات، پاسخگویی، سهولت دسترسی به خدمات، هوشمند سازی و شفافیت)، 10 شاخص و 21 شاخص مورد ارزیابی قرار گرفتند که شرکت ملی پالایش و پخش  از  21 سنجه، توانست امتیاز کامل را در 16 شاخص کسب کرده و در سه سنجه حائز امتیاز 99، 80 و 60 درصد شود.

  برای ارتقای خدمات بر پایه دولت الکترونیک چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟

اقدام های بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته یا در حال انجام است که از مهم ترین آنها می توان به راه اندازی سامانه پنجره واحد زمین برای پاسخگویی به استعلامات شرکت ملی پالایش و پخش با همکاری واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت خطوط لوله و مخابرات اشاره کرد که یکی از الزامات قانونی برای پاسخگویی به استعلامات است. همچنین برقراری ارتباط از طریق وب سرویس با ارگان ها و سازمان های دولتی به منظور پاسخگویی به استعلامات صدور مجوز احداث جایگاه های سوخت شرکت ملی پخش صورت می گیرد که از سوی واحد فناوری اطلاعات این شرکت در حال انجام است.

  افزون بر مواردی که به آن اشاره شد، چه گام های دیگری از سوی مدیریت فناوری ارتباطات و اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای ارائه خدمات برداشته اید؟

بيش از 12.5 درصد میزان مراجعات حضوری کاربران خدمات شركت کاهش یافته است؛ پنجره واحد خدمات هوشمند دستگاه برای انجام تمامي تعهدات شركت در اتصال خدمات ستاد و شركت ملي پخش به پنجره هوشمند ملي كشور ایجاد و بهره برداری شده است.

شرکت در شاخص های فنی مربوط به پرتال سازماني شركت و انجام اقداماتی به منظور بهبود و ارتقای وضعیت زیرسایت ها و پرتال های شرکت در ستاد و شرکت های تابعه در سال 1402 عملکرد بهینه داشته است.

اتصال به بستر GSB  (گذرگاه خدمات دولت) و PGSB (گذرگاه خدمات عمومی دولت) و  دريافت افزون بر 60 سرویس مركز تبادل اطلاعات در اين بستر از جمله سرويس نظرسنجي سازمان اداري و استخدامي كشور، سرويس سامانه موديان مالياتي، سرويس خدمات ارزي ناخدا، سرويس استعلام مدرك تحصيلي، استعلامات بین دستگاهی مورد نیاز در سامانه سدف و سامانه صدور مجوز احداث جایگاه سوخت، برقراري اتصال به سامانه هاي بر بستر شبكه ملي اطلاعات شامل سامانه سادا، سنا، پاكنا و... را دنبال می کنیم.

پیش شماره پيامكي سامانه ملي پيام ايران براي ستاد و شرکت های تابعه و زيرمجموعه و انعقاد قرارداد با سازمان فناوري اطلاعات براي بهره برداری از اين سامانه را  پیاده سازی کرده ایم.

تحليل، طراحي و پیاده سازی سامانه صدور الكترونيكي مجوز احداث جايگاه سوخت مايع/تك منظوره CNG/دومنظوره مايع و CNG از سوی شركت ملي پخش و اتصال آن به درگاه ملي مجوزهاي كشور را انجام داده ایم.

توسعه و ارتقای سامانه درخواست فراورده هاي نفتي(سدف) از سوی شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران به منظور ساماندهي و شفاف سازي توزيع و تخصيص سوخت به متقاضيان در بخش هاي مختلف و اتصال آن به پنجره هوشمند ملي كشور با پياده سازي سامانه ملي فروش فراورده هاي نفتي ايران انجام شده که تمامی مشتريان شركت ملي پالايش و پخش(اعم از جايگاه داران كشور، دامداری ها، ماكيان، كارخانجات و...)، افزون بر 100 هزار مشتري روزانه از طريق اين سامانه خريد اينترنتي انجام می دهند. اين سامانه به صورت آنلاين با بانك هاي كشور و ساير دستگاه هاي اجرايي(به منظور اخذ استعلامات الكترونيك) در تعامل  است.

تحليل، طراحي و پیاده سازی سامانه تبديل خودروهاي بنزيني به دوگانه CNG  از سوی شركت ملي پخش با هدف تسهيل اين فرايند براي شهروندان و اتصال آن به پنجره هوشمند ملي كشور انجام شده و اهتمام به جمع آوری و انتشار اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سایت شرکت همسو به شفافیت دولت صورت گرفته است.

كاربران ميز خدمت حضوري در ستاد و 37 منطقه شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران در سامانه ملي راهبري ميز خدمت سازمان اداري و استخدامي كشور و پياده سازي نظرسنجي الكترونيكي در ميزهاي خدمت حضوري تعريف  شده اند.  گام های برداشته شده عبارتند از: انجام اقداماتی با هدف ايجاد سامانه اطلاعاتي يكپارچه در ستاد شركت ملي پالايش و پخش با اولويت ايجاد سامانه جامع منابع انساني و مالی، پشتیبانی از شرکت های داخلی و دانش بنیان با خرید محصولات داخلی و جایگزینی آن با محصولات مشابه خارجی، راه اندازی ایمیل سازمانی بومی(برای اولین بار در ستاد و شرکت های تابعه وزارت نفت)، تشکیل شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات پالایش و پخش متشکل از تمامی مدیران فناوری اطلاعات شرکت های تابعه و پالایشی، تشکیل کمیته های فنی و تخصصی در سه حوزه امنیت و شبکه، نرم افزار و پشتیبانی متشکل از مهندسان فنی و متخصص در شرکت های تابعه پالایش و پخش، به روز رسانی بخش زیادی از رایانه های موجود سازمان و تامین و تجهیز مرکز داده شرکت.

  ابتدای امسال از سوی وزارت نفت آزمونی با هدف استخدام برگزار شد. به منظور تسهیل در فرایند استخدام چه اقداماتی از سوی مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت گرفته است؟

اردیبهشت ماه امسال در سطح وزارت نفت آزمون استخدامی برگزار شد و هیچ سامانه ای برای انجام فرایند تشریفات استخدام در شرکت نداشتیم. از این رو پس از درخواست مدیر توسعه منابع انسانی و با هدف تسهیل در انجام فرایند جذب، با همکاری واحد تامین نیروی انسانی طی دو ماه توانستیم سامانه تشریفات استخدام را تحلیل، طراحی و پیاده سازی کنیم و در حال حاضر فرایند استخدام از طریق این سامانه در حال انجام است.

همچنین افزون بر طراحی این سامانه، به دستور معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و درخواست مدیر توسعه منابع انسانی به منظور جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده در جذب نیروی انسانی غیر شرکتی، سامانه به کارگیری نیروهای ارکان ثالث مستمر (غیرپروژه ای) از سوی این مدیریت تحلیل، طراحی و پیاده سازی شد. با راه اندازی این سامانه، جذب نیروهای ارکان ثالث مستمر(غیرپروژه ای) در ستاد و شرکت های تابعه پالایش و پخش تنها از طریق این سامانه انجام خواهد شد. به این شکل که فرد متقاضی پس از مراجعه به آدرس MY.NIORDC.IR  پس از ثبت اطلاعات و بارگذاری مدارک موردنیاز نسبت به ثبت نام اقدام می کند و در صورت نیاز و اخذ مجوزهای لازم، قبولی در مصاحبه فنی و طی کردن مراحل قانونی جذب می شود. این طرح برای اولین بار در سطح وزارت نفت انجام شده و تاکنون نزدیک به 3 هزار نفر در این سامانه ثبت نام کرده اند.

  شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از مهم ترین شرکت های زیرمجموعه پالایش و پخش است که به واسطه ماموریت سازمانی با عموم جامعه ارتباط دارد. در این زمینه چه تمهیداتی از سوی مدیریت فناوری ارتباطات و اطلاعات به منظور ایجاد حلقه واسط و دسترسی آسان به ارائه و دریافت خدمات اندیشیده شده است؟

مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش همواره ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با شرکت های تابعه بویژه مدیریت فناوری اطلاعات آن شرکت ها دارد. از مهم ترین این اقدامات می توان به اخذ مجوزهای لازم از مرکز مدیریت راهبردی فناوری  ریاست جمهوری به منظور انجام پروژه ها، تخصیص بودجه، برقراری ارتباط و رفع موانع و مشکلات با سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور، صدور مجوزهای لازم با هدف انجام پروژه ها در حوزه نرم افزار، امنیت و تامین تجهیزات مورد نیاز اشاره کرد.

  برخی شرکت ها به دلیل اجرای قانون خصوصی سازی، از بدنه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران جدا شده اند، به منظور هماهنگی با آنها چه اقداماتی از سوی مدیریت شما صورت گرفته است؟

با توجه به اینکه در حال حاضر تمام شرکت های پالایشی بجز شرکت پالایش نفت آبادان خصوصی شده اند، نحوه نظارت بر عملکرد آنها شرکت های ما را با چالش های زیادی مواجه کرده است. از یک طرف سهامداران این شرکت ها مدعی هستند که با توجه به اینکه ما خصوصی هستیم، اعضای هیأت مدیره تصمیم می گیرند که از چه نرم افزار یا تجهیزاتی استفاده کنند یا با چه شرکت هایی قرارداد ببندند و نیازی به اخذ مجوز از شرکت ملی پالایش و پخش ندارند.

 از طرف دیگر، نهادهای نظارتی همچنان شرکت ملی پالایش و پخش را متولی نظارت بر عملکرد این شرکت ها در حوزه امنیت و پدافندی می شناسند و در صورت مشاهده هرگونه رخداد مشکوک در حوزه سایبری در این شرکت ها گزارش آن برای بررسی و پاسخ به این مدیریت ارسال می شود؛ اما با این همه مشکلات، شرکت های پالایشی همواره همکاری بسیار خوبی با این مدیریت داشته اند.

  آیا دستاوردهایتان را در اختیار دیگر شرکت های صنعت نفت قرار می دهید؟

قطعاً این کار را انجام می دهیم. اعتقاد داریم تمام شرکت های تابعه وزارت نفت باید با هم همکاری بسیار خوبی داشته باشند و بر این باور هستیم هزینه ای که برای یک سامانه در یک شرکت تابعه صرف می شود، به تمامی شرکت های تابعه وزارت نفت مربوط است و باید از انجام هزینه های اضافه در سازمان خودداری شود. به همین منظور پیشنهاد دادیم سامانه تشریفات استخدام، سامانه تسهیلات رفاهی، سامانه تعمیر و نگهداری(IPCMMS)  که در حال حاضر در اختیار این شرکت است، در صورت نیاز، می تواند در اختیار دیگر شرکت ها نیز قرار گیرد.

در تعامل کامل با مدیران فناوری اطلاعات و ارتباطات در ستاد و شرکت های تابعه وزارت نفت هستیم و از تجارب و ظرفیت های هم استفاده می کنیم.

  در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید؟

فعالیت های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران  زنجیروار به هم متصل است و بیشتر سامانه های زیر پوشش این شرکت، با عموم مردم و سازمان های دیگر ارتباط دارند. از این رو باید چالش های موجود در این زمینه را برطرف و در مسیر توسعه گام برداریم.

در پایان هم از حمایت های معاون وزیر و مدیرعامل شرکت، معاون مدیرعامل، مدیران و روسای ستادی بویژه  همکارانم در فناوری اطلاعات و ارتباطات ستاد و شرکت های تابعه که برای پیشبرد اهداف سازمان زحمات زیادی کشیده اند، تشکر و قدردانی می کنم.