
در گفت وگو با مشاور مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حوزه مسئولیت اجتماعی اعلام شد
هدف گذاری برای مردم
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، مسئولیت مدیریت یکپارچه توسعه اقتصادی مناسب در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را عهده دار است، در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی هم خوش درخشیده است. این سازمان، افزون بر اداره و راهبری حوزه عملیاتی پارس جنوبی، پارس کنگان و پارس شمالی، فعالیت های اصلی شامل تعریف، تصویب، ایجاد و احداث زیرساخت های عمومی را به عهده دارد. سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس همچنین افزون بر ماموریت های مهمی همچون توسعه و یکپارچه سازی زیرساخت ها در زمینه پشتیبانی پایدار از طرح های تولیدی و توسعه ای منطقه، افزایش کارایی و اثربخشی مدیریت منابع مالی و جذب سرمایه در زمینه درآمدزایی، سودآوری و ایجاد ارزش افزوده در سطح منطقه و تامین خواسته مشتریان و ذی نفعان و دیگر وظایف مهم تعریف شده، موضوع مسئولیت اجتماعی را هم سرلوحه ماموریت خود قرار داده است.
عبدالمجید حیاتی که از سال 87 وارد این سازمان شده است، پس از فعالیت در بخش های مختلف اشتغال و آموزش، اکنون در سمت مشاور مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حوزه مسئولیت اجتماعی فعالیت دارد. با او درباره اقدام های این سازمان در دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم در این حوزه گفت وگو کرده ایم که مشروح آن در ادامه می آید.
موضوع مسئولیت اجتماعی در چارچوب، قوانین و مناسبات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از چه اهمیت و جایگاهی برخوردار است؟
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان سازمان حاکمیتی و مسئول منطقه است که به نمایندگی از وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در منطقه، مسئولیت اداره این منطقه راهبردی را عهده دار است. این سازمان خط مشی هایی برای خود تعریف کرده و یکی از وظایف مهمی که به موازات تولید به آن پايبند است، عمل به مسئولیت های اجتماعی و پایداری منطقه و رعایت اصول توسعه پایدار است. در عمل به مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت، آنچه در شرایط کنونی حائز اهمیت است آنکه وزارت نفت به عنوان یکی از وزارتخانه های پیشرو در عمل به مسئولیت اجتماعی و تنها وزارتخانه ای که در حوزه مسئولیت اجتماعی، از یک نظام نامه برخوردار است که پس از تهيه مشاور اجتماعي وزارت نفت، از سوی وزیر نفت به شرکت ها ابلاغ و اکنون در شرکت های منطقه در حال پیاده شدن است. در این نظام نامه موضوعات اساسی مربوط به مسئولیت اجتماعی و پایداری مشخص شده و این سازمان هم در قالب آن در حال فعالیت است؛ بنابراین حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری نه به عنوان یک انتخاب، بلکه به عنوان یک ضرورت برای سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مطرح است و تمام موضوعات مرتبط با آن در حوزه های مختلف در دستور کار قرار دارد و افزون بر آن براساس این حس تکلیف، در شرکت های منطقه هم در حال ترویج آن هستیم.
به نظام نامه ابلاغ شده وزیر نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی اشاره داشتید. این نظام نامه چه اهداف و مواردی را شامل می شود و تا چه میزان می تواند در پیشرفت و کارشناسی مسئولیت اجتماعی می تواند موثر واقع شود؟
نظام نامه مسئولیت اجتماعی به نوعی به رسمیت شناختن موضوع مسئولیت اجتماعی است. وقتی نظام نامه ای در سطح وزارت نفت ابلاغ می شود، میزان اهمیت هر مجموعه در عمل به آن را نشان می دهد. در این نظام نامه محورهای مناسبی مورد توجه قرار گرفته است و با استفاده از اسناد بالادستی، قوانین و استانداردهای موجود، سیاست های کلی در حوزه محیط زیست و دیگر شاخص ها تعريف، تدوین و سالانه نیز نظرات مشاوران اجتماعی شرکت های اصلی و فرعی اخذ می شود تا در صورت نیاز بازنگری لازم در آن انجام شود.در اين نظام نامه علاوه بر تعريف مفاهيم و موضوعات اساسي اولویت دار صنعت نفت، نحوه مشاركت ذی نفعان در تحقق مسئوليت اجتماعي شركتي، ساختار و نظام اجرايي، شرايط اجراي طرح ها و راهبري نيز مشخص شده است.
بر این اساس با اقدام و ابلاغیه وزیر نفت، در حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری، یک چارچوب و استانداردهایی وجود دارد که می توانیم با استناد به آن، از ظرفیت مناسب شرکت ها استفاده کنیم تا حوزه های مربوط به اجتماع و جامعه پیرامونی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. این نظام نامه به تمامی شرکت های فعال در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از سوي مدیرعامل سازمان ابلاغ شده تا در این مسیر حرکت کنند. آنچه لازم است بر آن تاکید شود اینکه این نظام نامه یک چارچوب کلی است و فرصت کارهای خلاقانه و نوآورانه را از شرکت ها سلب نمی کند.
وجه تمایز عمل به مسئولیت اجتماعی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با دیگر بخش های صنعت نفت شامل چه مواردی است؟
مسئولیت اجتماعی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با توجه به جامعه پیرامونی و تمرکز شرکت های مختلف پتروشیمی، گاز و ساير فعالان منطقه، ماهیت متفاوت تری با دیگر مناطق دارد. یکی از موارد تمایز در این است که ما یک سازمان دولتی و در واقع یک دولت کوچک در منطقه با مدیریت های مختلف هستیم و از این نظر شاید نوع کار ما شبیه به یک دولت منطقه ای باشد. از سوی دیگر سازمان با توجه به تنوع سرمایه گذاری، پالایشگاه های گازی، مجموعه های پتروشیمی منطقه علاوه بر اینکه خود را مقید می داند در حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری سازمانی فعالیت کند، یک نگاه مسئولانه هم به ترویج بحث پایداری و مسئولیت اجتماعی دارد.
افزون بر آن، شرکت های پتروشیمی حاضر در سطح منطقه اقتصادی انرژی پارس در یک اقدام داوطلبانه شورایی تحت عنوان «شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس» ایجاد کردند که در آن، منابع تخصیصی شرکت ها تحت عنوان عمل به مسئولیت اجتماعی در ایجاد زیرساخت ها و توجه به جامعه پیرامونی تجمیع و با کنار هم قرار گرفتن، پروژه های بزرگ تری را اجرایی می کنند. در این میان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان عضو ثابت كميته اجرايي شوراي راهبردي، در سیاست گذاری، شناسايی ذی نفعان و اولویت بندی آنها به این مجموعه ها کمک می کند تا از موازي كاري و افزايش هزینه ها خودداري شود.
با توجه به اینکه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، نماینده وزارت نفت است و دولت سیزدهم به عنوان دولت مردمی تاکید ویژه ای در عمل به مسئولیت اجتماعی و جامعه پیرامونی دارد، در این دوره چه میزان شاهد رشد شاخص و آمارها در این بخش بوده ایم؟
دولت سیزدهم نگاه ویژه ای به مسئولیت اجتماعی و پایداری دارد و در وزارت نفت این دولت، با اصلاح و رفع ایرادهای نظام نامه قبلي، اختیارات شرکت ها برای فعالیت در زمینه مسئولیت اجتماعی بیشتر شد. ريیس جمهوری هم در سفرهای استانی خود این مطالبه را از وزارت نفت داشت که در حوزه مسئولیت اجتماعی به منطقه توجه کند و افزون بر آن در آخرین سفر بر فعالیت در حوزه درمانی، آموزشی و مسئولیت اجتماعی تاکید داشت. با این حال تقدیر ريیس جمهوری از عملکرد وزارت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی در بازدید از این وزارتخانه، گواهی بر عملکرد مناسب وزارت نفت در اين حوزه اساسي است.
طبق گزارش سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که از سوی مدیرعامل این سازمان ارائه شده، تخصیص اعتبار162 میلیارد تومانی در زمینه طرح های مسئولیت اجتماعی مورد اشاره قرار گرفته است، این اعتبار عمدتا در چه بخش هایی هزینه شده است؟
یکی از موضوع های اساسی در حوزه مسئولیت اجتماعی که در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به آن پرداختیم، گفت وگو و تعامل با ذی نفعان، مردم و جامعه محلی با هدف شناسایی مشکلات، اولویت ها و نیازهای این جوامع و منطقه بوده است. طی این مذاکرات یکی از مشکلات اصلی جوامع پیرامون، موضوع آب و کاهش منابع آب زیرزمینی بوده است. بر این اساس قراردادي با شرکت آب رسانی خلیج فارس منعقد شد که طی آن کمک قابل توجهی با هدف تامین آب شهرهای پیرامونی از جمله نخل تقی، عسلويه و بيدخون و دیگر شهرها و روستاها در حال انجام است. افزون بر آن زمين مورد نیاز برای ایجاد یک آب شیرین کن در عسلویه را در اختیار آبفاي استان قرار دادیم. همچنین در پروژه آبرسانی «سیراف به جم» که قرار بود به صورت مشارکتی میان وزارت نفت و نیرو انجام شود، متاسفانه به دلایل مختلف شاهد توقف 15 ساله در اجرای پروژه بودیم. با توجه به اهمیت آن، سال گذشته 170 میلیارد تومان از طریق الحاق تفاهمنامه قبلی تخصيص يافت و 100 میلیارد از طریق شورای راهبردی پتروشیمی ها و 70 میلیارد تومان از طریق شرکت ملی گاز ایران تامین اعتبار شد و این پروژه به سرانجام رسید. افزون بر موارد یادشده، در چارچوب قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای توسعه مناطق کمتر توسعه یافته که به سازمان ما اجازه می دهد در برخی بخش ها فعالیت داشته باشیم. در این زمینه کمک هایی به آموزش و پرورش در حال انجام است که براساس آن، دو طرح جابه جایی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه روستاهای فاقد دبیرستان با هدف جلوگیری از ترک تحصیل دختران با اعتباري بالغ بر 80 ميليارد ريال و طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان (برگزاری کلاس های آمادگی کنکور) با اعتباري بالغ بر 49 ميليارد ريال که براساس آنها در تلاش هستیم امکانات آموزشی و فرصت های برابری را در سطح روستاها و جامعه پیرامونی با دعوت از اساتید برجسته يا برگزاري کلاس های مجازي فراهم کنیم که این اقدام در قالب تفاهمنامه با آموزش و پرورش در حال انجام است. افزون بر اين در برگزاري مراسم های مختلف و بحث توانمندسازی نيز کمک هایی را داشته ایم. در حوزه ورزش هم علاوه بر حمايت و پرداخت هزینه هاي تيم فوتبال پارس جنوبي و برخي از تيم ها، کمک هایی در رفت و آمد ورزشکاران، المپیادهای ورزشی و... انجام می شود.