نگاهی به خدمات رسانی بیمارستان نفت خلیج فارس درخارگ

ارمغان سلامت  برای ساکنان جزیره

سمیه راهپیما      بیمارستان نفت خلیج فارس در دل جزیره خارگ، تنها امید و چشم و چراغ مردمانی است که در آن زندگی می کنند از آن جهت که از11 سال پیش تاکنون، افزون برخدمات رسانی به کارکنان صنعت نفت مستقر در این جزیره، به بومیان آن نیز خدمات درمانی گسترده ای ارائه می دهد و این موضوع، آرامش را برایشان به ارمغان آورده و به آنان اطمینان خاطر داده است که در صورت بیماری، جایی هست که درمانگر دردهایشان باشد. خدیجه رضوانی، 51 ساله یکی از ساکنان این منطقه می گوید: در هر ساعت از شبانه روز، اگر یکی از افراد خانواده بیمار شود، بیمارستان خلیج فارس تنها مکان درمانی است که می تواند به ما کمک کند. پزشکان و پرستاران این بیمارستان مجهز در کوتاه ترین زمان ممکن بر بالین بیمار حاضر می شوند و برای معالجه و بهبود بیمار هرآنچه در توان دارند، انجام می دهند.  این گزارش، روایتی است از زبان کادر درمانی بیمارستان خلیج فارس وبومیان ساکن دراین جزیره؛ آنان که می کوشند بهترین خدمات درمانی را ارائه کنند و کسانی که دریافت کننده این خدمات هستند.

عقربه های ساعت 7و 30 دقیقه صبح را نشان می دهد. نم نم باران هوای جزیره خارگ را بسیار مطبوع کرده و با عطر نارنج های نارس در هم آمیخته است. ریه هایم پر می شود از این هوای عطر آگین وشادابی ام دو چندان می شود. مقصد بیمارستان خلیج فارس است که فاصله چندانی تا محل اقامتم ندارد. نسیم خنکی از پنجره خودرویی که مسیر محل اقامت تا بیمارستان را طی می کند، صورتم را نوازش می دهد؛ هوایی وصف ناپذیر است.

صدور گواهی سلامت

با طی مسافتی کوتاه درحد 10 دقیقه به بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ می رسم. ساختمانی با سنگ مرمر شکلاتی روشن که در دو طبقه با بخش های درمانی مختلف بنا شده که فضای سبز بیرونی، جلوه ای خاص به آن داده است.

باگذر از در شیشه ای که با هر ورود و خروجی باز و بست می شود، دنیایی دیگر در مقابل چشمانم ظاهر می شود. بخش هایی مجزا از هم با اتاق هایی که هریک با تابلویی مشخص شده اند.

 پزشک متخصص خانواده

در این میان، بخش پزشکی خانواده جلب نظر می کند؛ بخشی که در آن خدمات مختلف مانند صدور کارت بهداشت به کارکنان و بومیان ارائه می شود. با این کارت، امکان استفاده از اماکن ورزشی برای همگان مهیاست.

مرضیه زمانی که کارشناس مامایی است و مسئولیت واحدکلینیک خانواده را تا آمدن پزشک متخصص این واحد به عهده دارد، می گوید: به دلیل شیوع قارچ پوستی در یکی از استخرها مقرر شده است هر فردی که می خواهد از باشگاه ورزشی جزیره استفاده کند و یا فرزندانی که مدرسه می روند، باید گواهی سلامت و نامه حضور بلامانع دریافت کنند. افزون برصدورگواهی سلامت در کلینیک خانواده، در این واحد پایش رشد کودکان و واکسیناسیون تمام گروه های سنی برای کارکنان و بومیان منطقه انجام می شود.

زمانی ادامه می دهد: باتوجه به تعداد کم کودکان تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت خارگ، برای آن که مازاد واکسن ها از بین نرود، واکسیناسیون کودکان بومی منطقه انجام می دهیم و آموزش خود مراقبی برای مادران قبل و بعد از زایمان نیز داریم.

افزون برخدماتی که کلینیک خانواده به طور مشترک به کارکنان، خانواده آنها و بومیان منطقه ارائه می دهد، برخی خدمات مختص کارکنان و افراد تحت پوشش است، این کلینیک بیش از 600 نفر را تحت پوشش دارد و اطلاعات آنها در سامانه ای به نام «سینا» وارد شده است. به دلیل نبود پزشک متخصص خانواده در بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ، تنها خدمات مختص به مامایی در این سامانه وارد می شود.  این کارشناس مامایی و مسئول کلینیک خانواده بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ با اشاره به مطلب فوق می گوید: باوجود پزشک متخصص خانواده در این بیمارستان و تشکیل پرونده برای بیماران می توان اطلاعات آنها را وارد سامانه سینا کرد و پزشکان هر منطقه بهداشت و درمان صنعت نفت می توانند از اطلاعات بیمارانی که جهت درمان به آنها مراجعه می کنند، آگاه شوند.  بیرون از اتاق نفراتی به انتظار نشسته اند که باید ویزیت شوند. به مرضیه زمانی که سال های سال است در این جزیره به مردم و همکاران خود خدمت رسانی می کند، خداقوت می گویم و برایش آرزوی سلامت می کنم.

در هر بخش از بیمارستان و کلینیک های آن بیمارانی به انتظار نشسته اند تا دکتر متخصص آنها را معاینه کند. برخی تنهایند و برخی نیز همراه به همراه دارند.  به هریک ازچهره ها که می نگری، انگار در پشت نگاهشان حرف های زیادی برای گفتن دارند؛ شاید می خواهند تشکر کنند یا از کمبودهایشان در این جزیره محصور شده در آب بگویند.

پذیرش، بخش دیگری است که روزانه افراد زیادی به آن مراجعه می کنند. یکی با روی گشاده و دیگری با صورتی اخم آلود و شاید هم نگران. مهم برخورد صبورانه متصدی این بخش است برای هدایت مراجعان به بخش های مختلف بیمارستان.

 نبود جایگزین در نوبت های کاری

یکی ازکارکنان این واحد که با15سال سابقه کار از قدیمی های بیمارستان هم محسوب می شود، عین اله غلامی، اهل گناوه است. غلامی که کارشناس بخش پذیرش است، به صورت اقماری کار می کند و هر ماه 14 روز می تواند کنار خانواده اش باشد.

او می گوید: پسرکوچکم که 4 ساله است، دوست ندارد که من برای کار و امرار معاش به خارگ بیایم و می گوید در شهرخودمان لبنیاتی بزن، اما نرو.

غلامی با مکثی کوتاه ادامه می دهد: زمانی به اسکان در جزیره فکر می کردم، اما وقتی سختی زندگی و نداشتن امکانات و سرگرمی خارگ را با پوست و گوشت و استخوان خود لمس کردم، از اینکه خانواده ام در جزیره باشند، منصرف شدم.

وی می گوید: همگی سعی می کنیم در 14 روز کار خود در جزیره مشکلی پیش نیاید تا این دو هفته بگذرد و نزد خانواده های خود بازگردیم.  این کارشناس پذیرش بیمارستان نفت خارگ کمبود نیرو را یکی از مشکلات و موارد مهم برمی شمرد و ادامه می دهد: بسیاری از همکاران بازنشسته شده اند و جایگزینی برای آنها نداریم. این واحد به صوت 24 ساعته است و یک هفته شب کار و یک هفته روز کار هستیم و این کار کردن را طاقت فرسا می کند.

شبیه گفته های غلامی را از زبان دیگر همکارانش در دیگر مناطق بهداشت و درمان شنیده ام. غلامی هم با تکرار این حرف، امیدوار است این مشکل به نوعی حل شود تا افراد به فرسایش نیفتند.

 

سپیدجامگان گمنام

فاصله بخش ها ازهم زیاد نیست و با گشتی کوتاه دسترسی به آنها امکان پذیر است، یکی از آنها آزمایشگاه است.

واحدی باتمام امکانات وبضاعتش به جمعیت 20 هزار نفری جزیره خارگ به کارکنان صنعت نفت، بومیان منطقه و برخی کارکنان سازمان ها و نهادهای مستقر در جزیره خدمت رسانی می کند.

فضای زیادی را در اختیار ندارد و دستگاه و تجهیزات آزمایشگاهی با فاصله کمی کنار هم قرار گرفته اند، اما در همین فضا، فعالیت های متعددی که خدمت رسانی به انسان هاست، انجام می شود.

مسئولان و کارکنان این بخش تلاش کرده اند تا با وجود کوچکی محیط و کمبود نیرو کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهند.

محمد حق پرست، مسئول آزمایشگاه بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ با سابقه ای 29 ساله، کارکنان آزمایشگاه را سپید جامگان گمنام می خواند و می گوید: با انجام آزمایش، کارکنان این واحد در معرض خطر و آسیب های میکروبی و ویروسی قرار می گیرند.

او با نگاهی به فضای آزمایشگاه می گوید: اکنون تهیه معکوس برای این محیط مناسب نیست و باید فیلترها مرتب بررسی شوند، ضمن آنکه فضای آزمایشگاه نیز کم اما قول هایی برای بزرگ تر شدن فضا داده شده است. با وجود کمبود برخی تجهیزات و دستگاه های قدیمی مانند هورمون شناسی درصد خطای نتیجه آزمایش هایی که در اینجا انجام می شود، بسیار پایین است.   حق پرست می گوید: با جبران کمبود نیرو می توان نوبت شب آزمایشگاه را راه اندازی کرد تا کارکنان آزمایشگاه استرس آنکال بودن را نداشته باشند.  با وجود کمبود برخی تجهیزات آزمایشگاه در صورت پایش بیشتر به بیرون از جزیره جهت آزمایش های تکمیلی فرستاده می شوند و مسئولیت آن را واحد امور اعزام و بیمه گری به عهده دارد.