مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مطرح کرد:
سهم پتــــرول در ثروت آفرینی
مشعل صنعت پتروشیمی در عبور از میانه تحریم های همه جانبه تلاش کرده است در کنار ادامه روند توسعه ای خود، به سمت کاهش خام فروشی و تامین تجهیزات و دانش فنی مورد نیاز خود حرکت کند. در این میان برخی از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی به عنوان مجموعه های اثرگذار در تامین مالی و تامی خدمات فنی توانسته اند اقدام های مهم و اساسی را اجرایی کنند. انگیزه ایجاد یک هلدینگ تخصصی صنایع پتروشیمی که موضوع های مرتبط با حوزه پایین دست پتروشیمی را دنبال کند، دلیل اصلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای ایجاد مجموعه «پترول» بوده است.
فعالیت اصلی شرکت پترول در زمینه تهیـه و تولیـد انـواع مـواد و محصـولات پتروشـیمی و شـیمیایی و فرآورده هـای فرعـی آنهـا و خریـد و تأمیـن مـواد اولیـه مـورد نیـاز بـرای تهیـه و تولیـد محصـولات سـایر شرکت های سـرمایه پذیر، طراحی و مهندسی اصولی و تفصیلی پروژه های در دست اجرا و آتی بوده است. پترول در مدت کوتاه فعالیت خود در صنعت پتروشیمی توانسته است نقش و جایگاه ارزنده ای را برای خود به دست بیاورد و در عین حال با سرمایه گذاری که در حوزه پایین دستی انجام داده است، در آینده این صنعت هم نقش قابل توجهی خواهد داشت.
700 میلیون دلار درآمد ارزی
رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به برخی سیاست های اصلی و اولویت برای این شرکت اشاره کرد و گفت: 6 پروژه اصلی شرکت که تعدادی از آنها در آستانه بهره برداری هستند، سال ها با مشکل در تامین مالی و محدودیت در تامین تجهیزات روبه رو بودند که از ابتدای دولت سیزدهم با مساعدتی که از سوی مسئولان اجرایی صورت گرفت، این پروژه ها به جریان اصلی خود بازگشتند و تزریق نقدینگی به ۶ طرح مهم این شرکت در سال گذشته ۲ برابر ۱۰ سال گذشته بوده است. وی با اشاره به سیاست کلی وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه پتروشیمی و توسعه صنایع پایین دستی و حمایت هایی که در این مسیر صورت گرفته و ورود هلدینگ خلیج فارس و به تبع آن مجموعه پترول برای احداث پارک های پتروشیمی، گفت: ساخت حداقل دو پارک پتروشیمی جهت توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در دستور کار پترول قرار گرفته است. قائمی با بیان اینکه در پارک متانول که در منطقه پارسیان پیش بینی شده است، حداقل ۱۷ واحد پتروشیمی با سرمایه گذاری بیش از 2.5 میلیارد دلار احداث می شوند، افزود: پترول به عنوان زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس در حوزه صنایع پایین دستی همراهی خوبی برای احداث پارک های پتروشیمی دارد و به زودی خبرهای خوبی در حوزه ساخت پارک های پتروشیمی خواهیم داشت. مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با اشاره به 6 طرح پایین دستی که در دستور کار این مجموعه است، گفت: پتروشیمی های صدف و ارغوان گستر تا پایان سال به بهره برداری می رسند و 4 تا پروژه دیگر تا اوایل سال آینده در مدار تولید قرار خواهند گرفت.
وی با تاکید بر اینکه 8 پروژه کلی در دست پترول به ارزش ۵۱۶ میلیون دلار و بیش از ۹۱ هزار میلیارد ریال، ۵۴۲ هزار تن محصول به ظرفیت کلی هلدینگ خلیج فارس اضافه خواهد کرد و برخی از این محصولات برای اولین بار در کشور تولید می شوند، افزود: با اجرای 6 پروژه پتروشیمی که در آستانه بهره برداری هستند، 700 میلیون دلار به درآمد ارزی کشور اضافه می شود و عمده محصولات این واحدهای پتروشیمی صادراتی هم هستند.
پروژه هایی که به زودی به سرانجام می رسند
در حال حاضر پتروشیمی های ایلام، ارومیه و کود شیمیایی لردگان به عنوان واحدهای تولیدی این مجموعه مشغول به کار هستند. پترول یک زیرمجموعه دیگر به نام شركت سرمایه گذاری «حامیم» صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس دارد. همچنین طرح های پتروشیمی آوات اورامان، پتروشیمی ارغوان گستر ایلام، پتروشیمی پترو پرک پویا، پتروشیمی پتروفراز هوران، پتروشیمی صدف، پتروشیمی ممسنی، پتروشیمی کازرون، صنایع شیمیایی پتروآرمند لردگان و صنایع شیمیایی نگین سنقر در دستور کار این مجموعه قرار دارد که تعدادی از آنها هم در آستانه بهره برداری قرار دارد. پترول به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس که مسئولیت مهم توسعه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش را به عهده دارد و پروژه های در دست اجرای این مجموعه هم در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایین دستی هستند. آنطور که رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اعلام کرده است، شش پروژه مهم این مجموعه در پایین دستی بیش از 70 درصد پیشرفت را دارند و در چرخه تکمیل زنجیره محصولات قرار می گیرند و به شکلی سبب هم افزایی بین مجتمع ها و سبد محصولات می شوند و در شکل کلی زمینه خلق ثروت را برای کشور فراهم می کند.
سهم نخبگان دانش بنیان در تامین دانش فنی
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با اشاره به نگاه ویژه ای که به تکمیل زنجیره ارزش و صنایع پایین دستی در دوره اخیر وجود دارد، گفت: با تلاشی که در جهت تکمیل زنجیره ارزی و توسعه صنایع پایین دستی در هلدینگ خلیج فارس انجام شده، متوسط ارزش محصولات هلدینگ خلیج فارس از ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار امروز، به هزار دلار و بیشتر خواهد رسید.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر بیش از 500 شرکت دانش بنیان با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس قرارداد و همکاری دارند، افزود: حجم قراردادهای هلدینگ با این مجموعه های دانش بنیان تا ابتدای 1402 بیش از 10 همت بوده است که این رقم در پایان سال 1402 بسیار بیشتر خواهد بود.
قانعی حوزه های همکاری با دانش بنیان ها را بیشتر در حوزه ساخت تجهیزات دوار و ثابت، کاتالیست ها، موارد مصرفی و شیمیایی، ابزار دقیق و... برشمرد و گفت: با توجه به سیاست های کلی وزارت نفت و هلدینگ خلیج فارس قرارداد با شرکت های دانش بنیان و فناور در اولویت قرار دارد.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با بیان اینکه مهم ترین مساله در توسعه صنایع پایین دستی، دسترسی به دانش فنی است، افزود: در شرکت های دانش بنیان نخبگان و استعدادهای برتری حضور دارند که می توانند سهم قابل توجهی در دستیابی و تکمیل دانش فنی مورد نیاز صنعت پتروشیمی داشته باشند.
قانعی با اشاره به تحریم های همه جانبه و مستقیمی که برای صنعت پتروشیمی وجود دارد، افزود: دسترسی ما به شرکت های خارجی و بسیاری از دانش های فنی و تجهیزات محدود شده و لازم است از ظرفیت این شرکت ها در توسعه پایین دستی صنعت پتروشیمی استفاده کنیم؛ البته در این دو سال اخیر این همکاری شکل گرفته و در حال حاضر با شرکت های دانش بنیان زیادی برای تکمیل زنجیره ارزش همکاری داریم و این همکاری بیشتر هم خواهد شد.