گذری بر دومین رویداد پتروتک و حاشیه های آن
دانش بنیان ها در مسیر ارزش آفرینی
مشعل دومین رویداد پتروتک سه شنبه ۲۸ تا 30 آذرماه با پیام وزیر نفت و حضور بخش های مختلف زیست بوم فناوری وزارت نفت برگزارشد. درحاشیه روز اول این رویداد که با حضور مسؤولان وزارت نفت و کارشناسانی از چهار شرکت اصلی و مجموعه های فناور و دانش بنیان آغاز شد، تعدادی قرارداد و تفاهمنامه مربوط به ساخت بار اول به امضا رسید. همچنین تعدادی ازحامیان تولید ساخت بار اول مورد تجلیل قرار گرفتند.
پتروتک، در صنعت پتروشیمی، رویدادی مهم به شمار می رود واین اهمیت تا آنجاست که بسیاری شرکت های مرتبط به این صنعت را گرد هم می آورد که برای ایجاد یک زنجیره با ارزش در صنعت پتروشیمی، هم اندیشی کنند.
پیام وزیر نفت
در دومین رویداد پتروتک، جواد اوجی، وزیرنفت، پیامی برای برگزارکنندگان و حاضران در این رویداد مهم در صنعت پتروشیمی ارسال وعظیم کلانتری، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت آن را قرائت کرد. وزیرنفت دراین پیام، برگزاری دومین رویداد «پتروتِک» در هفته پژوهش را فرصتی مناسب برای بحث و تبادل نظر ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری وزارت نفت و فعالان این حوزه در شبکه دانش بنیانی درجهت کمک به ترسیم آینده پیش رو و شکل دهی آن متناسب با نیازهای حال و آینده برشمرد. در متن وزیر نفت آمده است: «در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی مبنی بر رشد تولید در بستر اقتصاد دانش بنیان، حمایت از گسترش پژوهش، توسعه فناوری و رشد شرکت های دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت، رویکرد اولویت دار وزارت نفت دولت سیزدهم بوده که با قوت بیشتری ادامه خواهد یافت.
عملکرد وزارت نفت در پشتیبانی از بومی سازی تجهیزات، دانش های فنی، محصولات و تولیدات ساخت بار اول و کسب رتبه اول حمایتی در این زمینه برای دومین سال پیاپی بیانگر تلاش شبانه روزی، نوآوری ها و ابتکارات عملیاتی همه کارکنان خدوم صنعت نفت و ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری مرتبط با این صنعت به منظور کاهش وابستگی ها، کاهش خام فروشی و ارزش آفرینی برای ایران اسلامی در شرایط تحریم های ظالمانه است. برنامه های مرتبط با افزایش تولید پایدار نفت و گاز، صدور خدمات فنی - مهندسی و محصولات دانش بنیان، ارتقا و کیفی سازی فناورانه محصولات پالایشگاهی، توسعه فناوری های زنجیره پایین دست صنعت پتروشیمی، تسهیل حضور شرکت های توانمند ایرانی در پروژه های فراسرزمینی، تسهیل شرایط حمایتی از ریسک های مرتبط با توسعه و نفوذ فناوری های مورد نیاز در دو سال گذشته محقق شده و حمایت مداوم و استمرار این برنامه ها از اهداف کلان وزارت نفت است. برگزاری این رویداد در هفته پژوهش، فرصت مناسبی برای بحث و تبادل نظر ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری وزارت نفت و فعالان این حوزه در شبکه دانش بنیانی برای کمک به ترسیم آینده پیش رو و شکل دهی آن متناسب با نیازهای حال و آینده است.
اینجانب ضمن تبریک هفته پژوهش و قدردانی از تمامی فعالان عرصه علم، فناوری و نوآوری صنعت نفت، مشارکت هرچه بیشتر نخبگان و خبرگان عرصه علم و صنعت در توسعه فناوری های مورد نیاز این صنعت عظیم را که پیشران اقتصاد کشور است، خواستارم.»
نفت را نباید معطل بودجه کرد
علی آقامحمدی، رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری به عنوان یکی از مهمانان در افتتاحیه پتروتک با تاکید بر اینکه نفت را نباید معطل بودجه کرد، گفت: جایگاه نفت روشن است و باید به نفت استقلال دهیم.
وی با بیان اینکه یکی از شاخص هایی که مقام معظم رهبری خواستار آن است که رشد ۸ درصد اقتصادی است، گفت: این رقم یک الزام است نه انتخاب و کشور برای پویایی ناچار به داشتن نرخ رشد بالاست. آقامحمدی افزود: نرخ رشد جمعیت نیز یک الزام است و مهم ترین منبع برای داشتن یک جمعیت ثروتمند، نفت و گاز است. رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه حرکت جهانی برای از دور خارج کردن انرژی فسیلی در حال انجام است، گفت: تولید حداکثری و صیانتی نفت و گاز یک امر الزام آور برای کشور است. آقامحمدی با بیان اینکه همه جزئیات رسیدن به تولید روزانه ۷ میلیون و ۴۰۰هزار بشکه نفت بررسی شده است، افزود: در گام نخست در برنامه هفتم توسعه تولید ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه جزو برنامه های شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته و در تولید گاز نیز باید افزایش ۵۰ درصدی داشته باشیم.
وی افزود: در ساختارهای پایین دستی صنعت پتروشیمی عقب هستیم و مسأله ما ورود همه سرمایه ها به این صنعت است.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: نفت را نباید معطل بودجه کرد. جایگاه نفت روشن است و باید به نفت استقلال بدهیم.
ضرورت توسعه ذخایر نفت و گاز
آقامحمدی با بیان اینکه جمعیت ایران به سمت پیری می رود و ما نمی توانیم جمعیتی پیر و فقیر داشته باشیم و منبع مهم برای رشد اقتصادی، توسعه ذخایر نفت و گاز کشور است، افزود: این مسأله در صورتی مطرح است که کشورهای دیگر به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به جای سوخت های فسیلی حرکت می کنند.
وی با بیان اینکه کشور ایران به عنوان قطب انرژی در منطقه شناخته می شود، افزود: یک سوم رشد اقتصادی ایران باید با بهره وری در اقتصاد محقق شود و مهم ترین ظرفیت برای بهره وری، استفاده بهینه از نفت و گاز است که تحقق چنین هدفی به سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری نیاز دارد.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری تغییرات بنیادی در سازوکار و ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در زمینه نفت و گاز را یک الزام دانست و گفت: امروز موضوع تولید روزانه ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت و نحوه به کارگیری این پروژه و مقدار سرمایه گذاری و به کارگیری درست از دانش دانشگاه ها مطرح است.
نیازمند توسعه فناوری هستیم
آقامحمدی با اشاره به سخنان معظم رهبری با بیان اینکه صنعت نفت باید دانش بنیان شود، اظهار کرد: ما در زمینه صنعت نفت نیازمند توسعه فناوری هستیم و بعضی از کشورهای منطقه از لحاظ استخراج فناوری ها در این حوزه گام هایی بلند برداشته اند.
وی با اشاره به لزوم توسعه صنعت پتروشیمی و تأکید بر اینکه همه سرمایه ها باید در بخش پتروشیمی وارد شود، یادآور شد: افزایش ضریب بازیافت نفت، موضوع ساده ای نیست و همه دانشگاه ها باید به دانش بهبود ضریب بازیافت از چاهای نفتی مجهز شوند تا مقدار بازیافت از چاه های نفت در کشور به حداکثر برسد.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه ایران، دارای جایگاه نخست فناوری در چشم انداز منطقه است، گفت: در این زمینه نیازمند انتقال فناوری و تولید دانش فنی هستیم و دانشگاه صنعت نفت باید راهبری فناوری را انجام دهد، همچنین پژوهشگاه صنعت نفت باید محور پژوهشگاه ها قلمداد و شرایط برای این اتفاق باید ازسوی کل کشور فراهم شود.